Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Voorbeschouwing PKC’83 – ONS Sneek

Wil ONS Sneek bovenin mee blijven draaien dan zal gewonnen moeten worden van PKC’83

Oranje hemden treffen in Groningen bijzonder lastige tegenstander

Robert Groninger is bij PKC’83 voorzitter, penningmeester en assistent trainer

Scherp uit de kleedkamer

Ons eerste elftal kwam afgelopen zaterdag thuis niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Hoogezand. Een teleurstellende uitslag gezien het verloop van de wedstrijd. Vandaar dat terecht als kop boven het wedstrijdverslag op onze fraaie website stond: thuisploeg geeft de wedstrijd in de tweede helft uit handen. In het wedstrijdverslag viel verder te lezen dat ONS Sneek scherp uit de kleedkamer kwam en al vroeg op voorsprong had moeten komen, maar dat gebeurde niet. De Hoogezand-defensie had aanvankelijk geen antwoord op de snelheid van Nick Kleen. Onze rappe buitenspeler kon dan ook twee keer voorzetten op onze spits Ewart Ottema. Beide kopballen van Ottema leverden geen doelpunt op waar zeker de tweede kopbal een opgelegde kopkans betrof.

Veruit de betere ploeg

Ook een vrije schietkans voor Ewart Ottema in de zesde minuut had een doelpunt moeten opleveren. ONS Sneek was in de eerste helft veruit de betere ploeg maar zag dat pas in de 21ste minuut beloond worden met de 1-0. Ottema kapte zich fraai vrij en schoof de bal via de binnenkant van de paal binnen. Hoogezand stelde hier behoudens schoten van afstand van Mart Bloeming en Arnold Slagter aanvankelijk weinig tegenover. ONS Sneek was in de tussentijd meerdere keren gevaarlijk via Nordin Tahboun. Twee van zijn schoten gingen over en een schot werd geblokt. Op slag van rust evenwel had Hoogezand de 1-1 voor het binnenschieten. Op miraculeuze wijze wisten onze doelman Tristan Boersma en zijn verdedigers het doel schoon te houden in een ouderwetse scrimmage. Dat had al een waarschuwing moeten zijn voor onze hoofdmacht.

Een stuk minder

Na de rust speelde ONS Sneek een stuk minder dan voor de pauze. Hoogezand begon toen pas te voetballen. Zo kregen de gasten in de eerste tien minuten van de tweede helft goede kansen via Heine Uuldriks en Julian Fluks. Vervolgens miste Heine Uuldriks dé kans op de 1-1. Stelde ONS Sneek daar dan niets tegenover? Niet zo heel gek veel. Alleen een lepe schuiver van Ottema. De eindpass bij de thuisclub was te vaak onzorgvuldig. Direct na een dubbele wissel bij ONS Sneek scoorde Peter van Son de 1-1. Het had nog erger kunnen worden voor de ploeg van trainer Anoud Koster maar onze sluitpost Tristan Boersma hield zijn ploeg op de been. ONS Sneek slaagde er niet meer in terug te komen in de wedstrijd. De 1-1 was een behoorlijke tegenvaller voor ONS Sneek dat al in de eerste helft de wedstrijd in het slot had moeten gooien.

Niet stabiel genoeg

Het is evenwel niet de eerste keer dit seizoen dat ONS Sneek verzuimt de wedstrijd al in de eerste 45 minuten te beslissen. Dat was ook het geval thuis tegen Broekster Boys, Leeuwarder Zwaluwen en Winsum. Ook uit tegen koploper Pelikaan S had er meer ingezeten dan een 3-1 nederlaag. Toen werd de 0-1 voorsprong met de rust in de eerste vijf minuten van de tweede helft weggegeven. Resumerend ONS Sneek zal een prima eerste helft een vervolg moeten geven in de tweede 45 minuten. De ploeg zal stabieler moeten worden en vooral veel beter met de kansen om moeten gaan. Als excuus kan worden aangevoerd dat ONS Sneek een jong team is. Dit wel met de aantekening dat de talenten aanwezig zijn om nog te groeien in de komende wedstrijden en het scorend vermogen op te schroeven. Gebeurt dat dan is er dit seizoen nog veel mogelijk. De realiteit is nu dat ONS Sneek er zorg voor moet dragen dat er weer wordt aangehaakt bij de top drie Pelikaan S, Oranje Nassau Groningen en Blauw Wit’34. Koploper Pelikaan S en nummer twee Oranje Nassau Groningen wonnen afgelopen zaterdag respectievelijk van PKC’83 (2-1) en Winsum (0-1). Blauw Wit’34 moest content zijn met een 2-2 gelijkspel bij Gorecht. De Friese hoofdstedelingen beëindigden de wedstrijd met negen man.

Keurige zesde plaats

ONS Sneek speelt zaterdagmiddag in Groningen tegen PKC’83. De aanvangstijd is 14.30 uur. PKC (Peizerweg Kring Combinatie) zal een lastige tegenstander zijn. De ploeg van trainer Bert Vos bezet een keurige zesde plaats met twintig punten uit dertien wedstrijden. Pelikaan S voert de ranglijst aan met 31 punten uit dertien ontmoetingen. Oranje Nassau Groningen is de nummer twee met dertig uit dertien. Blauw Wit’34 is derde met 26 uit dertien. ONS Sneek en Broekster Boys hebben ieder 25 uit dertien. Verliest ons eerste elftal van PKC’83 dan wordt het verschil met de top twee waarschijnlijk wel heel groot. Onderaan is opvallend het herstel van ‘t Fean’58. Afgelopen zaterdag werd Drachtster Boys op eigen veld met 1-2 geklopt. Inmiddels heeft de debutant de laatste plaats verlaten. De rode lantaarn is nu in handen van FVC. De Friesche Voetbal Club verloor de Leeuwarder derby tegen Leeuwarder Zwaluwen met 0-1.

Trainer Bert Vos

Thuis won ONS Sneek de openingswedstrijd van het seizoen 2022-2023 tegen PKC’83 met 5-3. Het eerste half uur was PKC’83 de bovenliggende partij. Dat leidde tot de openingstreffer van Kay Bootsma. Hierna kwam ONS Sneek met 2-1 voor door doelpunten van Nordin Tahboun en Delachance Sabuni. In de 54ste minuut werd het 2-2 door Kevin Bakels. Door een puntgave hattrick van Ewart Ottema liep ONS Sneek uit naar 5-2. Simon Schreiber bepaalde de eindstand op 5-3. Wie PKC’83 zegt, zegt ook Robert Groninger. Hij is niet alleen algemeen voorzitter van PKC’83 maar ook nog eens penningmeester en assistent trainer van Bert Vos die bezig is aan zijn eerste seizoen bij PKC’83 en inmiddels zijn contract met een seizoen heeft verlengd. Robert Groninger speelde tot zijn 38ste in het eerste elftal van PKC’83. Hij was er ook bij toen PKC’83 op het Zuidersportpark ONS Sneek liet degraderen. Robert Groninger heeft ook gevoetbald bij Oranje Nassau Groningen, Oosterparkers, Velocitas en VVK.

Geven geen ruimte meer weg

Trainer Bert Vos van PKC’83 speelde tien seizoenen in het eerste elftal van Oranje Nassau Groningen. Ook speelde hij een korte periode voor Poolster uit Spijk. Hij woont in Groningen op slechts 200 meter afstand van de velden van Oranje Nassau Groningen. Bert Vos is trainer geweest bij CVVB, Oranje Nassau Groningen (twee keer), ACV, Holwierde, Knickerbockers, Gorecht en vv Winsum. Bert Vos weet zich de verloren openingswedstrijd in Sneek van PKC’83 tegen ONS ook nog heel goed te herinneren. ,,We verloren met 5-3 maar het had ook 3-5 voor PKC’83 kunnen zijn. Mijn ploeg gaf in Sneek veel te veel ruimte weg. Dat gaan we thuis niet weer doen. We willen ons revancheren voor het verlies in Sneek. ONS Sneek beschikt over een jonge en uitstekende ploeg. PKC’83 daarentegen heeft meerdere dertigers, routiniers, in de gelederen. We hadden zeker drie punten meer moeten hebben. PKC’83 verloor geheel onnodig van FVC na een 2-0 voorsprong.’’ PKC’83 scoorde evenals ONS Sneek tot nu toe 33 keer. De club uit de stad Groningen kreeg ook 33 goals tegen. ONS Sneek daarentegen maar twintig.

Een geweldenaar

Evenals ONS Sneek verloor ook PKC’83 zaterdag j.l. onnodig uit van lijstaanvoerder Pelikaan S (2-1). Trainer Bert Vos over de nederlaag bij Pelikaan S: ,,In het begin hadden we te veel respect voor Pelikaan S. Gaandeweg verdween dat respect en nam PKC’83 het heft in handen. We hadden verdiend te winnen. Dat het niet gebeurde kon helemaal op het conto worden geschreven van de keeper van Pelikaan S. Een geweldenaar. Ik vind dat PKC’83 altijd aantrekkelijk voetbal speelt. Dat doet ONS Sneek ook. Ik verwacht dan ook een attractief kijkspel in Groningen.’’ De A-selectie van PKC bestaat uit de keepers Ben Meedendorp (eerste keeper) en tweede doelman Bjorn Groninger, een neef van Robert Groninger. De veldspelers zijn Lorans Al Ezo, Madhat Aldjejab, Kevin Bakels, Nick Berends, Boye Boonstra, Kay Bootsma, Max v.d. Hem, Vigan Hoxhaj, Bryan Inge, Felipe Marcal Pinheiro, Davey Wilkens, Shkodran Metaj, Jeffrey Noordveld, Joshua Richardson, Rob Schokker, Simon Schreiber, Jivan Vroom en Wesley Walstra.

Bonkige spits

Rob Schokker is een bekende naam voor ONS Sneek. De nu 32-jarige, 1,96 meter lange en bonkige spits voetbalde achtereenvolgens bij Drachten, Wolvega, Bergum, SC Joure, Drachtster Boys en Buitenpost voordat hij naar PKC’83 verkaste. Rob Schokker woont in Heerenveen. Waarom is hij van Buitenpost naar PKC’83 gegaan? ,,Ik kwam tekort voor de hoofdklasse. Buitenpost is een ploeg die weinig op de helft van de tegenstander speelt. Dat ligt mij niet zo goed. Ik wilde lekker voetballen. Toen PKC’83 mij graag wilde hebben was een overstap gauw rond. Ik herinner me nog heel goed de met 5-3 verloren wedstrijd met PKC’83 tegen ONS Sneek. Een wedstrijd met veel kansen over en weer. Wat ik me ook herinner is dat ik met Buitenpost zowel uit als thuis tegen ONS Sneek scoorde. Scoren tegen ONS Sneek ligt me wel. Jammer dat we met 2-1 van Pelikaan S hebben verloren. Hun keeper was de held van de wedstrijd. Ik denk dat hij bij Pelikaan S een leuk zakcentje verdient. Wie de favoriet is zaterdag? Dat is PKC’83. Ik denk dat we bij de bovenste vier zullen eindigen.’’ Er speelt nog een bekende bij PKC’83. Dat is Simon Schreiber, oud-speler van Harkemase Boys.

Hersenschudding

Onze trainer Arnoud Koster kan weer een beroep doen op aanvoerder Joran Swart die ook komend seizoen is te bewonderen in het oranje shirt. Joran Swart ontbrak tegen Hoogezand vanwege een schorsing voor één wedstrijd. Pieter Abe de Jong ontbreekt in de selectie voor de confrontatie met PKC’83. Hij heeft een hersenschudding opgelopen. Wat verwacht Arnoud Koster van het duel tegen PKC’83? ,,De Groningers hebben een goede en vaardige ploeg. Een elftal ook met de nodige individuele kwaliteiten. Ik ben benieuwd hoe beide ploegen zich nu tot elkaar verhouden. Wie de meeste groei heeft door gemaakt en de meeste ontwikkeling heeft ondergaan. Daar kijk ik naar uit. Ik hoop dat ONS Sneek het beste uit de bus komt.’’

Echte overtuiging ontbrak

Arnoud Koster kwam ook nog even terug op het teleurstellende 1-1 gelijkspel tegen Hoogezand. ,,ONS Sneek heeft zich duidelijk te kort gedaan tegen de Groningers. In de eerste helft hadden we ze al op een beslissende achterstand moeten zetten. De echte overtuiging ontbrak te vaak tegen Hoogezand. Ik ga graag door met de selectie die er nu is. Het is een mooie en leuke selectie. Daarbij komt dat onze speelwijze past bij de jongens. Nick Kleen heeft gelukkig geen last ondervonden van de twee schoppen die hij achter elkaar kreeg tegen Hoogezand. Het 1-1 gelijkspel werd door Hoogezand gevierd als een overwinning. Winnen we van PKC’83 dan is er weer aansluiting met de top. Na PKC’83 spelen we thuis tegen titelkandidaat Oranje Nassau Groningen. Hierna is er de bekerwedstrijd tegen vierde divisionist HZVV uit Hoogeveen. Er komen hele mooie weken aan voor ons eerste elftal.’’

SiVi

Delen