Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Voorbeschouwing Sparta Nijkerk – ONS Sneek

ONS Sneek treft met Sparta Nijkerk kwaaie tegenstander in eerste kwalificatie ronde

Oranjehemden schrijven met zeven duels tegen BVO’s historie in KNVB bekertoernooi

Harmen Boelsma (18) en Arjen Stremler (18) debuteren in Nijkerk

Kwaaie tegenstander

Zaterdagochtend om 11.45 uur vertrekt vanaf het Zuidersportpark de spelersbus van ONS Sneek. Met als doel het sportpark De Ebbenhorst in Nijkerk. Hier wordt om 15.00 uur afgetrapt voor de wedstrijd Sparta Nijkerk – ONS Sneek. Het betreft een wedstrijd in het kader van de eerste kwalificatie- ronde van het KNVB bekertoernooi met de clubs uit het betaald voetbal. Een hele eer voor ONS Sneek om als zaterdag eersteklasser mee te mogen doen aan dit bekertoernooi. De loting wees uit dat de jonge ploeg van trainer Arnoud Koster op bezoek moet bij de zaterdag derdedivisionist Sparta Nijkerk, een kwaaie tegenstander. Namens ONS Sneek was assistent-trainer Germ de Jong present bij de oefenwedstrijd van de oranje-zwarten uit Nijkerk in Spakenburg tegen IJsselmeervogels. Hij was onder de indruk van de tegenstander van morgen. ,,Een heel goede ploeg’’ was het korte maar krachtige commentaar van de rechterhand van trainer Arnoud Koster. Ongeacht de uitslag is ONS Sneek zeker van een leuke startpremie in het bekertoernooi om de fel begeerde ,,Dennenappel’’.

Daverende verrassing

Het is niet de eerste keer dat ONS Sneek zich heeft geplaatst voor het KNVB bekertoernooi. Liefst zeven keer werd in Sneek aangetreden tegen clubs uit het betaald voetbal. Het begon allemaal op 20 september 2006 met de thuiswedstrijd tegen Jong AZ uit Alkmaar. ONS Sneek capituleerde pas in de slotminuten. Toen scoorde Jeremain Lens twee keer voor Jong AZ. Dat gebeurde in de 88e en 90e minuut. Op 26 september 2007 kwam PEC Zwolle naar de tweede stad van Friesland. Na de reguliere speeltijd stond de stand 2-2 op het scorebord. Strafschoppen moesten toen de beslissing brengen. PEC Zwolle werd de gelukkige winnaar. Op 25 september 2012 zorgde ONS Sneek voor een daverende beker verrassing door te winnen van het Rotterdamse Excelsior. De stand na negentig minuten was 1-1. ONS Sneek werd na het nemen van strafschoppen (6-5) de dolgelukkige winnaar.

Afgeladen vol

Iedereen die ONS Sneek een warm hart toedraagt hoopte na de bekerzege op Excelsior op een bekerwedstrijd thuis tegen een club uit de top drie van de eredivisie. Gehoopt werd op Ajax. Laat die hoop nog uitkomen ook. Ik weet het nog goed. Ons clubhuis was na een donderdagavondtraining van ons eerste elftal afgeladen vol. Toen bekend werd dat Ajax naar het Zuidersportpark zou komen barstte het feest los. De andere kant van de medaille was dat voor het bezoek van Ajax aan ONS Sneek de nodige voorbereidingen moesten worden getroffen. Met stip bovenaan zoveel mogelijk toeschouwers de kans bieden om de Amsterdammers aan het werk te zien. De grote regelaar van het geheel tegen Ajax was Jan Dijkstra, die toen nog deel uitmaakte van het ONS Sneek bestuur. Hij slaagde er in een accommodatie rond te krijgen voor 7.000 bezoekers. Petje diep af voor Jan Dijkstra, die in de week voordat het team van de toenmalige trainer Frank de Boer op visite kwam in Sneek heel weinig moet hebben geslapen. Tegenwoordig is Jan Dijkstra de vaste speaker bij de thuiswedstrijden van ONS Sneek.

Passende kop

Op 31 oktober 2012 werd de bekerwedstrijd ONS Sneek – Ajax op een bomvol  Zuidersportpark gespeeld. Boven het verslag van de wedstrijd in een landelijk dagblad stond de passende kop “Jonkies schieten Ajax pas laat voorbij ONS Sneek”. Hier volgt dat verslag: Ajax heeft met veel moeite gewonnen bij ONS Sneek. Op eigen veld werden de amateurs uit Friesland in het bekertoernooi verslagen met slechts 0-2. De Amsterdammers, die niet in hun sterkste samenstelling aantraden, namen pas in de slotfase afstand. Trainer Frank de Boer moest zelfs enkele van zijn sterspelers alsnog inbrengen om een beslissing te forceren. In de eerste helft liet Ajax weinig zien. Twee mogelijkheden waren er voor de Amsterdammers. Meer niet. Danny Hoesen knalde buiten bereik van doelman Ivan Landlust op de lat. Viktor Fischer zag een schot in aardige positie mislukken. Dat was het wel zo ongeveer.

Onbekendere spelers

Frank de Boer had er voor gekozen wat onbekendere spelers een kans te geven. Zo stonden bijvoorbeeld Ruben Ligeon, Joël Veltman en Stefano Denswil in de basis. Tweede doelman Jasper Cillessen was in Friesland eerste keus. Christian Eriksen en Ryan Babel waren bankzitters. Met Miralem Sulejmani voor Derk Boerrigter probeerde Ajax de amateurs na de hervatting wat meer onder druk te zetten. Er was wel sprake van een overwicht, maar kansen leverde dat aanvankelijk nauwelijks op. Af en toe was ONS Sneek zelfs in de gelegenheid er even uit te komen. Zo schoot Arnold Herder bij één van de uitvallen naast.

Eriksen er in

Na zeventig minuten voelde Frank de Boer zich geroepen om toch maar Eriksen in te zetten. Dat gaf Ajax wat meer daadkracht. In de 74ste minuut stuurde de Deen landgenoot Viktor Fischer de diepte in. Fischer omspeelde beheerst ONS Sneek doelman Ivo Landlust en zorgde daarmee voor de openingstreffer: 0-1. Stefano Denswil maakte er 0-2 van. Ook Ryan Babel viel nog in bij Ajax.

Hard schot door het midden

Op 23 september 2014 kwam FC Dordrecht naar het Zuidersportpark. ONS Sneek verloor dit bekeravontuur met 0-3. FC Utrecht was op 22 september 2015 de volgende betalende tegenstander. Boven het wedstrijdverslag op de website van FC Utrecht stonden de koppen “FC Utrecht klopt ONS Sneek in KNVB Beker”. “Eredivisionist dankzij doelpunten van Nacer Barazite en Rubio Rubin een ronde verder (0-2)”. “FC Utrecht heeft zich vanavond (dinsdag) verzekerd van een plek in de derde ronde”. Het verslag luidde als volgt: Op aangeven van Andreas Ludwig trok Nacer Barazite naar binnen. Met een hard schot door het midden verraste hij keeper Eelke Kooistra van ONS Sneek: 0-1. Na de snelle 0-1 van Barazite vreesden sommigen op de volgepakte tribune in Sneek voor een afstraffing. Maar die blijft uit. Op het kunstgrasveld stroopt ONS Sneek de mouwen eens extra hoog op. De ploeg van trainer Richard Karrenbelt gaat de strijd aan met FC Utrecht en bezorgt de club uit de eredivisie een lastig avondje.

Dynamiet

Yumé Ramos, de spits van de Friezen, is degene die voor het meeste gevaar zorgt. Niet alleen blijkt hij een uitstekend aanspeelpunt. Ook heeft hij dynamiet in zijn kicksen. Gelukkig voor FC Utrecht heeft Ramos het vizier niet op scherp staan. Er zijn momenten dat FC Utrecht voor ONS Sneek buigt, maar barsten doet het team van trainer-coach Erik ten Hag niet. De kop omhoog, de blik vooruit en doeltreffend op het moment dat het moet zijn. Het zijn die facetten die er voor zorgen dat FC Utrecht Sneek met een ticket voor de derde ronde van de KNVB Beker op zak verlaat. Op 20 september 2017 schakelt FC Twente in Sneek ONS uit met 1-3. Een eervolle nederlaag voor de oranjehemden. Een pleister op de wonde is het enige ONS Sneek doelpunt tegen FC Twente. Op schitterende wijze bepaalt Curty Gonzales de eindstand op 1-3. Een doelpunt waarvan heel Nederland kan genieten via de tv beelden. Resumerend: ONS Sneek heeft het in zijn totaliteit niet gek gedaan tegen de clubs uit het betaald voetbal. Met andere woorden er werd in het KNVB Bekertoernooi historie geschreven in zeven duels tegen clubs uit het betaald voetbal.

Geen garantie

Terug naar de realiteit. Naar de wedstrijd van zaterdagmiddag op het sportpark De Ebbenhorst tegen de zaterdag derdedivisionist Sparta Nijkerk. Op papier is de ploeg van trainer Eric Speelziek torenhoog favoriet tegen het twee klassen lager voetballende ONS Sneek. Dat is evenwel nog geen garantie voor een overwinning. Dat is ook de mening van onze keeper Max Wolfs. ,,Ook tegen Sparta Nijkerk krijgen we kansen. Die zullen we moeten benutten. Komen we het eerste half uur goed door en geven we weinig weg dan kunnen we voor een verrassing zorgen. Maken we vanaf de aftrap fouten dan worden die door een ploeg uit de derde divisie afgestraft. Dat moeten we voorkomen. ONS Sneek moet SV Spakenburg als voorbeeld nemen. Wie had voorspeld dat Spakenburg zou stunten tegen FC Utrecht was voor gek verklaard.’’ In competitieverband speelde ONS Sneek vier keer tegen Sparta Nijkerk. Dat was in de seizoenen 2014-2015 en 2019-2020. In het seizoen 2014-2015 speelde ONS Sneek thuis met 3-3 gelijk tegen Sparta Nijkerk. Uit werd met 3-0 verloren. In het seizoen 2019-2020 won Sparta Nijkerk beide keren met 4-1 van ONS Sneek.

Goed elftal

Dat Sparta Nijkerk over een goed elftal beschikt bewijzen de resultaten in de oefencampagne. Het zijn maar oefenwedstrijden hoor je dan heel vaak zeggen. Maar toch, wanneer in de voorbereiding op komend seizoen wordt gewonnen van gerenommeerde clubs als het Koninklijke HFC uit Haarlem, IJsselmeervogels en Spakenburg heb je toch wel het nodige in je mars. In Haarlem werd het Koninklijke HFC met onze oud-speler Jacob Noordmans in de gelederen  met 2-4 overmeesterd. In het jaarlijkse door Sparta Nijkerk georganiseerde prestigieuze toernooi om de Harry Hamstra Cup werd met 0-2 gewonnen van IJsselmeervogels en met 1-0 van Spakenburg. Daar staat tegenover dat Sparta Nijkerk in het toernooi om de Harry Hamstra Cup in Tiel met 3-0 verloor van TEC. Maandagavond j.l. verloor Sparta Nijkerk het oefenduel tegen DOVO uit Veenendaal met 2-1.

Selectie Sparta Nijkerk

De selectie van Sparta Nijkerk bestaat uit Mathijs Swaneveld (keeper), Jerry Geurtsen, Janic Makizodila, Wesley de Laat, Sam Krant, Frank Heus, Roy Bakkenes, Kiyjano Hugo, Stefano Fransberg, Tyrone Fonville, Mounir Berhout, Jesse Buitenhuis, Mark van der Weijden, Mike Ahrens, Noah Plug, Christos Ibrahim, Thomas Reynaers, Kevin Sterling, Laurens de Korte, Ruben Kaldenhoven, Thomas van Dijk, Douwe Knevel (keeper) en Sem van Steenis (keeper).  Nieuw in de selectie van Sparta Nijkerk zijn: Kevin Sterling (voorheen IJsselmeervogels), Christos Ibrahim (ook al overgekomen van IJsselmeervogels), eerste keeper Mathijs Swaneveld (overgekomen van TEC), Stefano Fransberg (van Sparta Nijkerk O23), Omar el Ghazouani (afkomstig van DVS’ 33 uit Ermelo), keeper Douwe Knevel en Kyijano Hugo (alle twee overgekomen van de vv Hoogland spelend in de vierde divisie A zaterdag).

Verdere samenwerking niet mogelijk

De technische staf van Sparta Nijkerk heeft de nodige wijzigingen ondergaan. Eind juni van dit jaar  maakte Sparta Nijkerk bekend dat de twee assistent-trainers van de A-selectie John Kamphuis en Albert van Nijhuis en ook keeperstrainer Ronald Evers hebben aangegeven zich niet meer te kunnen vinden in een verdere samenwerking met trainer Eric Speelziek. Door de technische commissie van Sparta Nijkerk is in overleg met het bestuur van de Businessclub geprobeerd een andere invulling van hun werkzaamheden te vinden. Daarover kon helaas geen overeenstemming worden bereikt. Intussen is Sparta Nijkerk er in geslaagd voor komend seizoen een opvolger te vinden voor keeperstrainer Ronald Evers. Johan Jansen is zijn opvolger. Het afgelopen seizoen maakte keeper Johan Jansen nog deel uit van de A- selectie van Sparta Nijkerk. Nieuw komend seizoen bij Sparta Nijkerk is assistent-trainer Ronald Tulen. Ronald Tulen heeft de licentie UEFA-A. Hij was het afgelopen seizoen trainer van zaterdag eersteklasser Bennekom. Aangezien Ronald Tulen in het seizoen 2021-2022 het gehele seizoen bij Sparta Nijkerk stage heeft gelopen om zijn UEFA-A cursus te kunnen behalen is hij bekend met Sparta Nijkerk en de speel- en werkwijze van het eerste elftal. Bovendien kent hij al veel spelers uit de A-selectie.

Trainer Eric Speelziek

Eric Speelziek (54) uit Ede gaat beginnen aan zijn zesde seizoen als trainer van Sparta Nijkerk. Hij begon zijn trainersloopbaan bij DTS’35 uit zijn woonplaats. Hierna was hij trainer van achtereenvolgens TEC (Tiel), vv Rheden, vv Bennekom en het Utrechtse Hercules. Als voetballer was hij actief bij DTS’35, FC Wageningen, vv Lunteren en vv Rheden.

Hartstikke goed

ONS Sneek kan zaterdagmiddag in Nijkerk niet beschikken over Nordin Tahboun, Pieter Abe de Jong en Jelle de Graaf. Eerstgenoemde is geschorst, Pieter Abe de Jong is nog met vakantie en Jelle de Graaf ondervindt nog te veel irritatie aan de onderkant van een voet. Onze trainer Arnoud Koster hierover: ,,Jelle is nog steeds niet pijnvrij met als oorzaak te klein gekochte voetbalschoenen. In overleg met Jelle is besloten dat hij zaterdagmiddag niet speelt. Hij wil fit zijn wanneer de beker poulewedstrijden worden gespeeld en vooral honderd procent fit zijn wanneer de competitie begint.’’ Tim ten Voorde was ziek maar is nu weer beter. Hij gaat dan ook mee naar Nijkerk. Ook Nigel Hardenberg kan weer spelen. Hij is hersteld van een grote teen blessure. Verrassend is dat Harmen Boelsma (18) en Arjen Stremler (18) hun debuut maken in het eerste van ONS Sneek. Arnoud Koster: ,,Ze hebben het alle twee in de voorbereiding hartstikke goed gedaan. Ze verdienen een basisplaats.’’

Dominant

Onze assistent-trainer Germ de Jong bespioneerde zoals reeds werd vermeld Sparta Nijkerk in het oefenduel tegen IJsselmeervogels. Hij zal ongetwijfeld zijn denkbeelden over Sparta Nijkerk met Arnoud Koster hebben gedeeld. Arnoud Koster op zijn beurt  heeft contact gezocht met de trainer van Spakenburg Chris de Graaf, die hij goed kent van de trainerscursus. Spakenburg verloor in een oefenduel met 0-1 van de Spartanen uit Nijkerk. Uit de gegevens van Germ de Jong en van Chris de Graaf kan worden opgemaakt dat Sparta Nijkerk een goede ploeg is en heel dominant is. Het is ook een ploeg die bovenin mee kan doen in de derde divisie zaterdag.

Strategie

Wat kan ONS Sneek daar tegenover stellen? Arnoud Koster: ,,We moeten ons houden aan de gemaakte afspraken hoe we gaan spelen tegen Sparta Nijkerk. Komen we de gemaakte afspraken na dan moeten we afwachten of Sparta Nijkerk een antwoord heeft op de bedachte strategie van ONS Sneek. Daarnaast moeten mijn spelers heel veel discipline en bereidheid tonen in Nijkerk.’’

Arbitraal trio

De scheidsrechter bij de bekerwedstrijd Sparta Nijkerk – ONS Sneek is Mike de Bruijn uit Nootdorp. De assistent-scheidsrechters zijn B.M. Vervoort en D.N. van Grieken. Er wordt in Nijkerk geen entree geheven. Er is een wijziging gekomen in het oefenprogramma van ONS Sneek 1. De geplande oefenwedstrijd op dinsdagavond 29 augustus a.s. thuis tegen FVC is komen te vervallen. In de poule bekerwedstrijden district noord speelt ONS Sneek ook al tegen FVC. Twee keer spelen tegen FVC in een heel kort tijdsbestek is wel wat te veel van het goede. Wanneer er geen vervanger voor FVC wordt gevonden dan wordt er op dinsdag 29 augustus a.s. gewoon getraind.

SiVi

Delen