Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Voorbeschouwing vv Noordscheschut-ONS Sneek

Naar het Drentse

Komende zaterdag, 2 oktober 2021, reist ONS Sneek af naar het Drentse land voor de eerste confrontatie in dit seizoen met vv Noordscheschut. Niet helemaal een onbekende. Want in de historie troffen beide clubs elkaar al acht maal in competitieverband. De laatste ontmoeting dateert alweer van 11½ jaar terug. En weinigen zullen waarschijnlijk nog op het netvlies hebben, hoe de 0-3 zege van ONS Sneek op de mooie zaterdagmiddag van 17 april 2010 tot stand kwam.

Vv Noordscheschut debuteert dit seizoen min of min op het niveau van de Hoofdklasse, wanneer we de afgebroken competitie 2020/2021 buiten beschouwing laten. Het vertegenwoordigt de regio rond Hoogeveen, waar in het verleden andere ploegen (veelal naast HZVV) furore maakten op het hoogste zaterdagniveau. En dan denken we aan Hollandscheveld en Elim en in mindere mate aan SCN(ieuwlande). Maar nu dus Noordscheschut.

Geschiedenis

Vv Noordscheschut werd opgericht op 10 september 1945, en vierde derhalve vorig jaar haar 75-jarig bestaan. Een lange reeks van jaren speelde het Eerste elftal op het niveau van de 1e of 2e klasse. Maar nu dus in de Hoofdklasse. Een sportief hoogtepunt in de historie van de club. Vv Noordscheschut heeft haar roots in het gedeelte rond Hoogeveen, dat in het midden van de 19e eeuw als kern is ontstaan door de verveningsactiviteiten van de familie Rahder, rond de meest noordelijke van de sluizen in de Hoogeveenschevaart. Het sportpark ‘De Meulewieke’ is de thuishaven van de blauw-witten.

Ontmoetingen met ONS Sneek

De onderlinge confrontaties zijn voor vv Noordscheschut tot nu toe weinig succesvol geweest. In totaal 8 keer troffen beide ploegen elkaar voor de competitie. Eerlijk verdeeld over 4 thuiswedstrijden en 4 uitwedstrijden. Onze archivaris en statisticus Foeke Zijlstra meldt, dat ONS Sneek 6 keer aan het langste eind trok. Tweemaal kwamen beide partijen remise overeen. De beide laatste ontmoetingen, in het seizoen 2009-2010, eindigden beide in het voordeel van ONS Sneek (5-1 en 3-0). Maar dat is puur voor de historie en zegt natuurlijk niets over de verhoudingen op dit moment.

Spelmoment uit de wedstrijd Noordscheschut-ONS Sneek op 17 april 2010 (foto: Jan vd Veen)

Schrik

Vv Noordscheschut kreeg zaterdag te maken met een behoorlijk schrik. Op bezoek bij DETO Twenterand in Vriezenveen werd er slechts 17 minuten gevoetbald. Bij de stand 1-0 voor DETO werd achterspeler Kevin Koster van Noordscheschut het slachtoffer van een behoorlijke overtreding. Kevin kon niet door spelen. Wat heet: hij moest worden overgebracht naar het ziekenhuis. En beide ploegen kwamen vervolgens met de scheidsrechter overeen om de wedstrijd niet te hervatten. We wensen Kevin heel veel sterkte en hopen, dat de blessure geen verdere nare gevolgen voor hem heeft.

Oranje versus oranje

ONS Sneek speelde afgelopen zaterdag op het eigen Zuidersportpark een prima wedstrijd tegen het sterke RKAV VOLENDAM. De kampioenskandidaat uit Noord-Holland heeft een uitstekend en sterk voetballend team. Maar verdedigend had ONS Sneek de zaken goed op regel. En keeper Tristan Boersma stak in een bloedvorm. En wanneer je 1 doelpunt meer maakt dan je tegenstander (en dat dééd ONS Sneek) dan, volgens een oude Cruyffiaanse wijsheid, win je de wedstrijd. En dat gebeurde.

De oranjehemden uit Sneek wonnen verrassend met 3-2. Het was de 3e thuiswedstrijd op rij die de Snekers wonnen. Blijkbaar geeft het Zuidersportpark hen vleugels.

Komende zaterdag

De beide uitwedstrijden tot nu toe in dit seizoen kon ONS Sneek niet omzetten in puntenwinst. Hoewel beide nipt verloren gingen, is dat een feit. Of ONS Sneek daarin aanstaande zaterdag een keer kan brengen valt te bezien. Tegen het nog puntloze vv Noordscheschut (doelcijfers 1-18) moet er iets mogelijk zijn. Maar het spel van de mannen van Jan Vlap is te wisselend om daar bij voorbaat maar van uit te gaan. Bovendien zal thuisclub Noordscheschut haar huid duur verkopen. En op de één of andere manier zijn de wedstrijden van ONS Sneek tegen een tegenstander uit die regio nooit van tevoren een gelopen koers. Dat betekent, dat de Snekers weer behoorlijk aan de bak moeten. Maar dat wíllen ze ook wel. En wanneer beide ploegen die (sportieve) instelling hebben kunnen ze het publiek in Noordscheschut op een attractieve wedstrijd trakteren, waarbij ieder winnaar is. Een voorzichtige voorspelling van onze kant: de kans, dat er 1 of meer punten mee terug gaan naar Sneek achten we niet geheel uitgesloten.

Jan van der Veen

Delen