Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Voorlopig geen amateurvoetbal – een terugblik op wat nog wél kon……….

Voorlopig geen amateurvoetbal – een terugblik op wat nog wél kon……….

door:     Jan van der Veen

fotos:    Rob Bosma en Martijn van der Veen

Op dinsdag 13 oktober jl. kondigde de regering een aantal aanvullende maatregelen af, nodig om het coronavirus in te dammen. Onderdeel van deze aanvullende maatregelen is: het stilleggen van de amateurcompetities in de sport. Concreet: ook bij en door ONS Sneek mag voorlopig niet in competitieverband worden gevoetbald. De amateurcompetities en het bekertoernooi liggen ‘plat’.

De reden is een ernstige. En daarom: respect voor deze beslissing. Maar jammer is het wel!

Het betekent ten eerste, dat het virus terug is. En in alle hevigheid! Ten tweede is het jammer voor ieder die probeert fit te blijven en in teamsport daarvoor een bij hem of haar passend middel vindt. En ten derde: sommige teams waren nét een beetje op gang. En juist nu stoppen? Wel heel sneu!

ONS Sneek 1: een vijfde van de competitie zit erop!

Onder die laatste teams scharen we ook maar ons eigen vlaggenschip: ONS Sneek 1. De voorbereiding voor de nieuwe competitie verliep wat resultaten betreft alles behalve zoals gehoopt. Forse nederlagen timmerden nou niet bepaald aan het moreel. Ook al moet je de betrekkelijkheid van oefenwedstrijden zien.

Moment uit de eerste competitiewedstrijd ONS Sneek-Berkum

De eerste echte testcase was daarom op zaterdag 5 september 2020 de thuiswedstrijd tegen vv Berkum. Een tegenstander van formaat. Een ploeg voorbestemd voor ‘het linker rijtje’. Na een redelijke eerste helft ging ONS Sneek in de tweede helft onderuit. Het werd uiteindelijk een zeer verdiende 1-5 overwinning voor de gasten uit Berkum.

Hoogstandje in het duel Buitenpost-ONS Sneek

De eerste uitwedstrijd was meteen de Friese derby:  Buitenpost-ONS Sneek. Een wedstrijd, waarin ONS Sneek het betere voetbal speelde, maar Buitenpost effectiever bleek. Het scoren wilde maar niet aan Sneker zijde. Bij de gastheren lukte dat ietsje beter: 2-0 voor Buitenpost.

Nick Kleen in duel met een tegenstander in ONS Snee-Swift

Tegen het Amsterdamse Swift speelde ONS Sneek een goede wedstrijd. Heel lang konden de oranjehemden de hoofdstedelingen volgen. Maar in de slotfase ging een verdiend punt alsnog verloren, omdat Swift in een ultieme poging nog een keer wist te scoren: 1-2.

Het waren niet de gemakkelijkste tegenstanders die ONS Sneek trof in de eerste competitieweken.

Want de vierde wedstrijd was er ook alweer eentje van formaat: ‘uit’ in Putten tegen SDC Putten.

Het doelpunt van SDC Putten, waardoor de wedstrijd tzt voortgezet wordt met de stand 1-0

Helaas: een vergeefse reis. Want reeds na 25 minuten konden beide ploegen inrukken. Oorzaak: een blessure van scheidsrechter Kuipers uit Enschede. Omdat er geen aanvulling voor het arbitrale trio gevonden kon worden werd deze wedstrijd gestaakt om op een ander (maar welk?) moment uitgespeeld te worden. Tussenstand: 1-0 voor SDC Putten.

Nick Kleen in kansrijke positie in de wedstrijd ONS Sneek-HZVV

De volgende (thuis-)wedstrijd was tegen een oude bekende: HZVV uit Hoogeveen. Voetballend gaf ONS Sneek goed partij. Maar mn. fysiek bleek HZVV verder te zijn dan ONS Sneek. Tegen de achtergrond van de gedachte: het gaat elke week een beetje beter en we maken stappen was de nederlaag met 1-3 een teleurstelling. Maar de hoop bleef gevestigd op de stappen die reeds waren gemaakt en uiteindelijk tot punten zouden móeten leiden.

En dat eerste punt kwám. In de verste uitwedstrijd van deze competitie, in de Achterhoek, om precies te zijn in Aalten bij de Aalten Zaterdag Voetbal Vereniging behaalde ONS Sneek het eerste competitiepunt. Maar de einduitslag, 3-3, gaf achteraf alle reden tot ontevredenheid. Na de reguliere 90 minuten stonden de waterpoortstedelingen nog voor met 1-3. Maar in 4 minuten tijd verbleekte de stand tot een, op zich verdienstelijk, gelijkspel. Het gevoel overheerste, dat hier juist meer te halen was geweest.

Jermaine Bregitta in gevecht om de bal met Yordi Orriëns van AZSV

Echter, in de volgende wedstrijd tegen DETO uit Vriezenveen kon wellicht de volgende stap wél gezet worden naar drie punten…………………….

En toen kwam de regering met de maatregel, dat alle amateursport in enen in een lock-down terecht liet komen. Maar eerlijk is eerlijk: we waren er afgelopen zaterdag in Aalten al een beetje bang voor…..

Veel werk gedaan voor beveiliging

Het past op deze plek uit te spreken, dat er veel respect uitgaat naar allen die in de afgelopen weken zich zo hebben ingespannen om de sportcomplexen ‘corona-proof’ te maken. Wat een werk! Bijvoorbeeld het maken van looproutes, het ontmantelen van een deel van de tribunes, of het uitmeten op welke stoel iemand wél en op welke iemand níet mocht zitten. Hulde aan al die mensen.

Maar wat ook was te constateren: niet iedereen die een wedstrijd bezocht deed mee. Anderhalve meter bleek moeilijk te handhaven. Mede daardoor: tevergeefs alle inspanning om sporten met publiek mogelijk te maken!

Wat nu?

Wanneer er geen tussentijdse verandering in de regelgeving komt, zal er de komende vier weken niet worden gevoetbald. Even doorrekenend in het programma van ons ‘Eerste’ betekent dat, dat op 14 november (op zijn vroegst) de competitie hervat zou kunnen worden, thuis tegen Urk. Maar het is de vraag, of dat fysiek kan. Immers ook de trainingen hebben te lijden onder de maatregelen. En het is niet zo verstandig om nauwelijks getraind meteen maar weer vol aan de bak te gaan.

Wát, wanneer de maatregelen nog langer moeten doorlopen? De kans is niet gering, dat we dan aardig in de buurt van kerst komen, dat er weer competitie- en bekervoetbal mogelijk is.

Perspectief

Willen we elkaar en onze sporters toch een stukje uitzicht geven, dat zullen we een stip op de horizon moeten zetten. In de vorm van een alternatieve afwikkeling (indien mogelijk) van dit seizoen.

Hopelijk is dit beeld over een poosje weer actueel en geen historie

Bestuurders van de KNVB en allen die positief willen meedenken hebben al wat ballonnetjes opgelaten. Zo kwamen voorbij: het schrappen van (in elk geval) de nacompetities, dubbele programma’s na de winterstop (maar geeft dat juist amateurs niet een geweldige belasting?), of het afwikkelen van de competitie met het spelen van één competitiehelft. Dat laatste zou misschien nog het best haalbare voor iedereen kunnen zijn. Hoe het dan moet met promotie en degradatie, moet nog nader worden bekeken. Maar je zou in principe dit lopende seizoen op zichzelf kunnen bezien en geen gevolgen voor promotie of degradatie uit de eindstand van een halve competitie kunnen trekken. In de hoop, dat de competitie 2021-2022 weer enigszins normaal te verspelen wordt.

Over een ‘stip op de horizon’ gesproken…………………………

En ondertussen………..

Houdt elkaar vast, hoe moeilijk dat ook in de praktijk is (met anderhalve meter tussenruimte).

Elkaar en de club in je hart dragen: dát blijft mogelijk. Een belletje, een kaartje, een app-je of een mail: het zijn allemaal mogelijkheden om het sociale aspect van het voetbal, en in ons geval het ONS-gevoel, vast te houden. Ook dát is met elkaar club-zijn!

Delen