Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Vreugde bij Spakenburg,….teleurstelling bij ONS Sneek

Vreugde bij Spakenburg, teleurstelling bij ONS Sneek

20180519_142938

Sv Spakenburg is in de wedstrijd tegen ONS Sneek kampioen geworden van de Derde Divisie za. 2017/2018. De Blauwen lieten er geen enkele twijfel over bestaan wie in de confrontatie in Sneek de sterkste van de twee was. In feite was de wedstrijd al na 17 minuten beslist, toen Philip Ties de 0-2 liet aantekenen. Daarvoor had middenvelder Mike Vreekamp al eerder het net laten trillen. In de eerste helft bleef Spakenburg domineren en kreeg ONS Sneek weinig of geen kansen. In de tweede helft kwamen de oranjehemden wat meer in het stuk voor. Er kwamen een paar mogelijkheden, zonder dat Spakenburg echt in de problemen kwam. Toen ONS Sneek wat meer risico moest nemen, wetende dat Capelle in Volendam op voorsprong was gekomen, kreeg Spakenburg de ruimte om nog tweemaal te scoren. Een verdiende zege voor een waardig kampioen. En ONS Sneek zal nog een keer vol aan de bak moeten voor lijfsbehoud.

door:                    Jan van der Veen

foto’s:                   Rob Bosma Fotografie  & (introfoto)  Harmke van der Veen

Er leek enkele weken geen vuiltje aan de lucht. Hoewel ONS Sneek in een aantal wedstrijden echt punten hadden laten liggen, waar ze zo voor het grijpen leken, groeide de afstand tot de p(romotie-)/d(egradatie)-plaatsen (lees: Capelle) uit tot 8 punten. Slechts één misstap van Capelle zou lijfsbehoud betekenen voor ONS Sneek. Maar inmiddels is Capelle bezig aan een soort van Houdini-act. En moet de laatste competitiedag de beslissing brengen, wie de laatste p/d-plaats gaat innemen. Voor alsnog valt er geen zinnig woord over te zeggen. Want de belangen zijn zo verstrengeld, dat elke uitkomst verrassend zal zijn. In het ONS Sneek-kamp is de hoop natuurlijk, dat de zij zichzelf volgende week zaterdag zullen kunnen verrassen met een zege in Groningen bij ‘de Jonge FC’.

DSC_7358

Wedstrijd al snel beslist.

ONS Sneek trad, door verschillende oorzaken, aan met opnieuw een gewijzigde opstelling ten opzicht van de vorige weken. En die voortdurende wijzigingen zouden wel eens mee de oorzaak kunnen zijn van het feit, dat de Snekers zo stroef uit de startblokken kwamen. Voordat de oranjetrein eenmaal reed was het al 0-2 voor sv Spakenburg. Daarbij dient wel gezegd te worden, dat de kampioenspretendent ook flitsend begon. Met name de snelheid van de Spakenburgse voorhoede overrompelde de ONS-defensie. Maar, ere wie ere toekomt, er waren ook een paar juweeltjes van aanvallen bij die het thuispubliek de schrik om het hart deden slaan, maar de neutrale toeschouwer zeker bekoorden. In de 6e minuut begonnen de gasten aan een aanval over veel schijven. Uiteindelijk kwam de bal terecht bij Philip Ties, die van de rechterkant van het veld een voorzet losliet, die door middenvelder Mike Vreekamp in het doel werd gelopen: 0-1. Sv Spakenburg bleef de druk op de ONS-veste hoog houden. Rein Werumeus Buning moest daarbij in de 15e minuut aan de noodrem trekken ten koste van een vrije trap op de rand van het strafschopgebied. Jasper Waalkens (ex Almere City FC) is een specialist in dit soort situaties. Hij krulde de bal naar de rechter paal. Maar Barry Ditewig tikte het leer fraai naast. Het zou uitstel van executie betekenen. Twee minuten later goochelde Waalkens zich voorbij de ONS Sneek-defensie, passte op Philip Ties, die met een soort van lob keeper Ditewig voor de tweede maal klopte: 0-2. En tóen al leek de wedstrijd beslist!

DSC_7109

Fabian Stevens schiet voorlangs

Gas terug!

Vreemd genoeg stokte daarna de aanvalsmachine van de mannen van John de Wolf enigszins. Sv Spakenburg blééf de betere ploeg. Maar er slopen slordigheden in het spel, waardoor ONS Sneek wat meer vat op de gasten kon krijgen; zonder dat er, overigens, in dát stadium kansen ontstonden voor de gastheren. Integendeel! De beste kansen bleven voor sv Spakenburg. Een kopbal van rechtsachter Nathaniël Will (vorig seizoen nog uitkomend voor De Graafschap en daarvoor voor eredivisionist NEC) had de 0-3 kunnen betekenen, maar miste de goede richting en ging net naast. Pas na 29 minuten noteerden we een grote kans voor ONS Sneek. Genridge Prijor soleerde aan de linker kant van het veld richting strafschopgebied van sv Spakenburg, passte op Fabian Stevens, die meteen uithaalde. Helaas voor hem en heel ONS Sneek ging de bal op enkele centimeters voorbij de verste paal naast het doel. Een vergelijkbare kans kreeg Patrick Amels 4 minuten later. Bij een aanval van ONS Sneek kopte Rein Werumeus Buning de bal terug op Amels die verwoestend uithaalde. Keeper Leon ter Wielen moest zijn niet geringe kwaliteiten helemaal aanspreken om het schot te pareren..

DSC_7399

Patrick Amels: hard schot, maar niet hard genoeg om de keeper te verschalken

Laatste minuten voor rust: opnieuw een vlammend ‘Spakenburg’

Maar de laatste 7 minuten van het eerste bedrijf waren weer helemaal voor de gasten. Philip Ties, deze middag uitstekend op dreef, schoot rakelings naast uit een corner van rechts. Maar misschien wel de mooiste kans kreeg dezelfde Ties 1 minuut vóór rust. Een aanval, opnieuw, over veel schijven belandde wederom bij Ties, die hard inschoot. De bal ketste tegen de binnenkant van de rechter paal en ging voorlangs het doel en voorbij de andere paal. En: ONS Sneek ging door het oog van de naald!

ONS Sneek vecht terug

De tweede helft bracht toch een ander ONS Sneek binnen de lijnen. De thuisclub verliet het 5-3-2-concept, omdat het toch al achterstond en er weinig meer was om extra te verdedigen. En met name Tim Oosterbaan ging geregeld mee op avontuur naar voren. Hij was ook betrokken bij de aanval, waaruit de bal bij Ale de Boer kwam, die van links hard in de handen van Leon ter Wielen schoot. Het was een kans waarvan ONS Sneek vóór rust nog niet zoveel had gehad. Even later kreeg Ale opnieuw een mogelijkheid. Het was Patrick Amels die hem aanspeelde. Ale kon de bal alleen maar in enen nemen, en daarbij moet je enig geluk hebben. In plaats van een wereldgoal ging de bal nu óver het doel.

DSC_7300

Wissels

Het spel werd rommeliger. En het aangename kijkspel van vóór de rust maakte plaats voor foute passes, en vele slordigheden. In de 53e minuut werd Michael Lanting gewisseld. En dat kwam de organisatie, maar óók de aanvalskracht bij ONS Sneek niet ten goede. Ale de Boer liet zich iets terug zakken, waardoor ONS Sneek voorin aan gevaar inboette. Toen een kwartier later ook nog Genridge Prijor naar de kant moest was de aanval van de Snekers helemaal ‘uitgekleed’. Maar nog altijd was de hoop gevestigd op hulp uit Volendam. In de eerste helft was Jong FC Volendam hard op weg naar de winst in de derde periode. Maar ineens stokte het dáár bij de thuisclub. En een zucht van teleurstelling ging over het veld, toen vele toeschouwers, gewapend met een mobieltje, op het scherm van pagina 834 van NOS Teletekst de 1-2 voor Capelle zagen verschijnen. Nadien zal menigeen bijna net zoveel naar zijn mobiele telefoon hebben gekeken dan naar de verrichtingen van de twee ploegen ‘live’ op het veld. Zou het dáár nog gelijk kunnen worden?……..

Een passende apotheose

Dan is hen mogelijk ontgaan, dat sv Spakenburg aan de wedstrijd een passende apotheose gaf. Eerst brak Mike Vreekamp gevaarlijk door, gaf onzelfzuchtig de bal af aan Kees Tol (die overigens de hele wedstrijd nagenoeg onzichtbaar bleef), maar door een gedurfde sliding van Iloba Achuna kon de ex-Noordwijk-spits niets met deze mogelijkheid. Even later brak Jasper Waalkens door, maar kon Rein Werumeus Buning nog net een stokje ervoor steken, dat het 0-3 werd. Dat werd het echter tóch wel. Een corner van rechts kwam in twee ‘stappen’ voor het doel, waar Olivier Pilon de bal hard in het doel schoot: 0-3. Het was slechts van belang voor het doelsaldo en de statistieken, dat sv Spakenburg 9 minuten vóór tijd ook nog de 0-4 wist te maken. Opnieuw was een voorzet van rechts de inleiding. Nu was het centraal verdediger Tom van der Neut die koppend de bal achter Barry Ditewig deed belanden.

DSC_6961

De hoop vervlogen……..bij ONS Sneek

De gedachten waren op dát moment meer in Volendam dan op het Zuidersportpark. Maar ondanks het feit, dat vv Capelle daar de wedstrijd met 10 man moest uitspelen, wist het nogmaals te scoren. En daarmee zette het Jong FC Volendam op een onoverbrugbare achterstand; en dompelde het ONS Sneek in nog dieper verdriet. Waar vooraf al werd gezegd, dat ‘uit’ Jong FC Groningen geen gemakkelijke opgave is, zal het nu zaterdag in Groningen moeten gebeuren. Geen onmogelijke opgave. Maar het is te hopen, dat enkelen van degenen die vandaag niet aanwezig konden zijn er daar weer bij zijn en de ploeg de nodige prikkels kunnen geven om een huzarenstukje af te leveren.

Grote vreugde………..bij sv Spakenburg

DSC_7534

Na een verblijf van 1 seizoen in de Derde Divisie is sv Spakenburg volgend seizoen weer terug op het door hen zo begeerde niveau: de Tweede Divisie. Na een stroef begin van de competitie profileerden de Blauwen zich gaandeweg het seizoen steeds meer als een serieuze kanshebber voor de titel. Met als bliksemafleider: Jong Almere City FC kropen de Spakenburgers steeds dichter naar de top om in de tweede helft van de competitie verwoestend toe te slaan. Het Spakenburg van deze middag was dan ook een volstrekt andere ploeg dan die welke we tegen kwamen aan het begin van de rit op het eigen sportpark ‘De Westmaat’. Hoewel het arsenaal spelers ongeveer gelijk bleef voetbalde sv Spakenburg nu een klasse beter. Een terechte kampioen, die na de wedstrijd op het hoofdveld van het Zuidersportpark mede uit handen van directeur amateurvoetbal bij de KNVB, dhr. Jan Dirk van der Zee, de kampioensschaal mocht ontvangen. Onze felicitaties met het behaalde resultaat. En veel succes in de Tweede Divisie.

DSC_7612

ONS Sneek-Spakenburg:                            0-4  (0-2)

  1. Mike Vreekamp 0-1, 17. Philip Ties 0-2, 74. Olivier Pilon  0-3, 80. Tom van der Neut  0-4

 

Schr.:                    S.de Brito Roque  (Capelle a/d IJssel)

Ass.schr.:            J.Jongenotter & D.van Velzen

4e official:           geen

 

Kaarten:              geel:      (59)  Frits Dantuma (ONS Sneek)

DSC_6978

Opstellingen: 

ONS Sneek:

doel:                     Barry Ditewig

achter:                 Gustavo van der Veen, Klaas de Vries, Rein Werumeus Buning (75. Renco van Eeken), Iloba Achuna, Tim Oosterbaan

midden:              Patrick Amels, Michael Lanting (53. Frits Dantuma), Fabian Stevens

voor:                    Ale de Boer, Genridge Prijor (70. Arton Musliu)

sv Spakenburg:

doel:                     Leon ter Wielen

achter:                 Nathaniël Will, Tom van der Neut, Christian Supusepa, Guido van Rijn (57. Rida Najib)

midden:              Jasper Waalkens (70. Tom Oostinjen), Tom Menting, Mike Vreekamp

voor:                    Kees Tol, Philip Ties, Olivier Pilon (77. Youri Koelewijn)

 

HOLLANDER SCHILDERWERKEN PUPIL vd WEEK

mark weening

MARK WEENING

Delen