Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Waar staat ONS Sneek 1? Voorbeschouwing ONS Sneek-avv Swift (Amsterdam)

Voorbeschouwing ONS Sneek-avv Swift (Amsterdam)

 Waar staat ONS Sneek?

download (1)

door:                     Jan van der Veen

Progressie

Er was wel enige teleurstelling, afgelopen zaterdag, bij alles wat ONS Sneek een goed hart toedraagt na de verloren Friese derby tegen vv Buitenpost. Na 90 minuten voetbal stond als eindstand: 2-0 op het scorebord op sportpark De Swadde. Een gelijkspel had zeker tot de mogelijkheden behoord. Maar een verdedigingsfout en een twijfelachtige penalty zorgden ervoor, dat het anders werd. Grote delen van de wedstrijd waren echter voor de Snekers geweest. En met name in de eerste helft lieten de oranjehemden zien tot heel aardig voetbal in staat te zijn. En dat geeft de burger moed. Het team moet als team nog groeien. En daarvoor is tijd nodig.

Maar….. in feite is er geen tijd. Want de concurrentie wacht niet. Het is zaak, dat er punten komen.

DSC_0994

Kansen?

Of dat aanstaande zaterdag al lukt…..we hopen het. Maar wéten doen we het niet. Swift Amsterdam is voor ONS een grote onbekende. In de historie speelden beide ploegen voor de competitie nog nooit tegen elkaar. En uit de resultaten die beide behaalden in déze competitie valt ook weinig af te leiden. Waar ONS Sneek de teller al op twee wedstrijden heeft staan, stond Swift nog maar eenmaal tussen de krijtlijnen. De wedstrijd van afgelopen zaterdag tegen DETO werd afgelast vanwege een aantal positief getesten ivm het coronavirus. In de eerste wedstrijd bond Swift buurtgenoot rkav Volendam met 4-2 aan de zegekar. Dat was wel een goede prestatie.

Bekend en onbekend

In competitieverband troffen beide ploegen elkaar dus nooit. Toch zijn een aantal spelers die deel uitmaken van de huidige selectie van avv Swift geen onbekenden voor ONS Sneek. Om te beginnen met Tiemen van Heezel. Een aantal seizoenen geleden maakte hij deel uit van het team van HHC waartegen ONS Boso Sneek in de Topklasse uitkwam. Verder treffen de Snekers mogelijk Koen Fokkema. Fokkema was jarenlang boegbeeld van FC Lisse, en speelde meerdere keren met de Lissenaren tegen ONS Sneek. Van Leeuwarder Zwaluwen kwam over naar Swift de talentvolle Robbin Kleefstra. En tenslotte dient ONS Sneek terdege rekening te houden met de aanwezigheid van Frank Tervoert. Hij speelde eerder voor Sparta Nijkerk, GVVV, Katwijk, Rijnsburgse Boys en VVSB, voordat hij neerstreek op het Olympiaplein in Amsterdam. Hij heeft een fijne neus voor scoren!

Historie

Avv Swift (Amsterdam) werd opgericht op 1 februari 1910. Thuishaven is het Sportpark Olympiaplein. In 2009, toen Swift naar de Hoofdklasse promoveerde, werden op het Olympiaplein twee velden voorzien van kunstgras en kreeg Swift er een scorebord bij. Opvallend is dat Swift geen tribune heeft. Dit komt doordat historisch vastgelegd is dat de zichtlijn van de Parnassusweg tot aan het Monument Indië-Nederland vrij moet blijven. De standaardelftallen spelen in het seizoen 2020/21 in de Hoofdklasse zaterdag (B) en Derde klasse zondag van het KNVB-district West-I.

Hoogtepunt was het winnen van het Gouden Kruis in 1976. Het was voor het eerst dat een zaterdagteam het algeheel kampioenschap van de afdeling Amsterdam won. Swift zaterdag promoveerde dat jaar naar de Vierde klas KNVB. In het seizoen 2008/09 promoveerde Swift/za.  naar de Eerste klasse, middels het kampioenschap dat met een straatlengte voorsprong werd binnengehaald. Het jaar erna eindigde het team verrassend op de vierde plaats. Dit was genoeg voor een nacompetitie waarin het promotie afdwong naar de Hoofdklasse. Omdat in datzelfde seizoen 2010/11 de Topklasse werd geïntroduceerd, bleef Swift actief op het één na hoogste amateurniveau. Swift degradeerde in haar eerste Hoofdklasse seizoen direct terug naar de Eerste klasse, Swift eindigde als 13e en voorlaatste. In het seizoen 2014/15 dwong zaterdag-1 opnieuw promotie af naar de Hoofdklasse.

Furore maakte Swift in de KNVB-beker. In de eerste ronde van dit toernooi van het seizoen 2017/18 werd Vitesse, de bekerwinnaar van het seizoen daarvoor, na strafschoppen verslagen. Swift was hiermee de eerste amateurclub in de Nederlandse voetbalgeschiedenis die de bekerhouder in de eerste wedstrijd van de volgende bekercompetitie uitschakelde. In de volgende ronde was Feyenoord de tegenstander, deze wedstrijd ging met 1-4 verloren.

DSC_0777a

Hoe de afloop ook mag zijn, we hopen op een mooie wedstrijd.

Holander Schilderwerken PUPIL VAN DE WEEK:    WUBBE FEENSTRA

Foto Wubbe Feenstra-2

Delen