Wedstrijdverslag Alcides – ONS Sneek

ONS Sneek blijft koploper in zaterdag eerste klasse I noord na 1-5 zege bij Alcides

Na matige eerste helft laat ONS Sneek na rust zijn ware gezicht zien in Meppel

Vier wissels in tweede helft gouden greep van ONS Sneek trainer Arnoud Koster

Sterke rentree van Ruben Eijzenga na verliezen van basisplaats

Doelpunten: Ruben Eijzenga (2), Nordin Tahboun, Tim ten Voorde en Lars van der Brug

Als herboren

In de voorbeschouwing op de competitiewedstrijd Alcides-ONS Sneek verwachtte trainer Arnoud Koster in Meppel een ander Alcides aan te treffen dan het Alcides dat in Sneek op het Zuidersportpark met liefst 8-1 onder de voet werd gelopen. Dat andere Alcides diende zich alleen in de eerste helft aan, mee door het matige optreden van ONS Sneek. Zodoende kon Alcides de ruststand tot 0-1 beperken. De thee in de pauze had ONS Sneek kennelijk lekker gesmaakt. De koploper van de eerste klasse I noord zaterdag kwam als herboren uit de kleedkamer. Met als voornaamste oorzaak het na de hervatting inbrengen van vier wisselspelers.

Logisch gevolg

Kon de formatie van interim trainer Carl Furda het tot de rust nog aardig bijbenen, in de tweede helft liet ONS Sneek zijn ware gezicht zien. Alcides kwam er toen niet meer aan te pas. Met als logisch gevolg een 1-5 overwinning, waarop niets viel af te dingen. Met 1-5 kwamen de geelzwarten nog heel goed weg in een warm Meppel met een tegenvallende publieke belangstelling onder wie wel de nodige ONS Sneek supporters. Strijdlust, honderd procent inzet en agressiviteit waren de voetbal ingrediënten die Alcides in de eerste 45 minuten overeind hielden. In de tweede helft was daarvan niet veel meer te merken.

Vrijuit spelen

Door de eigen 1-5 overwinning en de 0-3 winst van rivaal d’Olde Veste’54 in Sneek tegen LSC 1890 bleef ONS Sneek lijstaanvoerder. ONS Sneek staat eerste met 54 punten uit 21 wedstrijden met één punt voorsprong op d’Olde Veste’54 (53 uit 21). Zaterdag 18 mei a.s. speelt d’Olde Veste’54 zijn laatste competitiewedstrijd van dit seizoen thuis in Steenwijk tegen Alcides. Normaliter wint de ploeg van trainer Steven Wuestenenk van de Meppelers. Het is dan afwachten geblazen wat ONS Sneek in Damwoude doet tegen Broekster Boys op zaterdag 25 mei a.s. op de laatste competitie zaterdag van het seizoen 2023-2024. Broekster Boys kan vrijuit spelen.

Prestige

Voor de ploeg van trainer Patrick Zwart staat alleen prestige op het spel. De druk om te moeten winnen ligt optimaal bij ONS Sneek. Zaterdag 18 mei a.s. had ONS Sneek op het eigen Zuidersportpark moeten spelen tegen Jubbega. In het kader van de Jubbega soap komt dat er niet van. Spijtig ook voor uw verslaggever Simon Visser, die komende zaterdag 88 wordt. SiVi  had graag zijn ONS Sneek van Jubbega zien winnen. LSC 1890 kon ONS Sneek afgelopen zaterdag jammergenoeg niet helpen thuis tegen d’Olde Veste’54. Daaraan moet de conclusie worden verbonden dat de formatie van trainer Marcel Valk het beide keren tegen ONS Sneek wel kon opbrengen om volop tegenstand te bieden, maar tegen de meeste andere clubs in onze eerste klasse niet.

Sterke bank met wisselspelers

ONS Sneek speelde in Meppel met het vertrouwde basiselftal van de laatste weken. Dus met Max Wolfs in het doel en achter Pieter Abe de Jong, aanvoerder Joran Swart, eigen kweek Glenn Buma en Geoffrey Eekhof.  Midden: Giovanni Aronds, Harmen Boelsma en Tim ten Voorde. Voor: Nordin Tahboun, Arjen Stremler en Jelle de Graaf. De vijf wisselspelers waren keeper Ruben Pijlman, Ruben Eijzenga, Stephen Adisi, Lars van der Brug en Lars Wolke. In Meppel tegen Alcides werd weer eens aangetoond dat trainer Arnoud Koster over een ijzersterke bank met wisselspelers beschikt. Worden die gebruikt dan wordt het team daar niet minder van.

Er bovenop zitten

Interim trainer Carl Furda van Alcides had zijn spelers de opdracht gegeven om tegen titelkandidaat ONS Sneek te voetballen met honderd procent inzet, er bovenop te zitten, de ruimtes zo klein mogelijk te houden en agressief te keer te gaan. Daaraan werd voldaan in de eerste 45 minuten. In de tweede helft niet. ONS Sneek vond toen wel de ruimtes die nodig waren om royaal te winnen. De tweede helft in Meppel liet ONS Sneek zijn ware gezicht zien. Het spel herinnerde weer aan het sprankelende voetbal van ONS Sneek van voor de winterstop.

Veertien spelers verlaten Alcides

Kort geleden speelde Alcides nog in de vierde divisie. Nu dreigt directe degradatie naar de tweede klasse zondag. ONS Sneek raakte in het seizoen 2022-2023 twaalf selectiespelers kwijt. Een ongekend aantal. Alcides maakt het nog veel bonter. Na dit seizoen vertrekken liefst veertien spelers van de huidige A-selectie zondag naar andere voetbalwerkgevers. Zaterdagclub FC Meppel slokt vijf Alcideanen op, twee gaan naar vv Staphorst en ook HZVV uit Hoogeveen profiteert van de exodus bij Alcides. De zaterdagtak van Alcides is kampioen geworden in de vijfde klasse G noord. Meerdere spelers van Alcides zaterdag 1 worden komend seizoen overgeheveld naar de zondag selectie  De voorzitter van Alcides vertelde dat er fusieplannen zijn om van de drie Meppeler clubs Alcides, MSC en FC Meppel één voetbalvereniging te maken naar het voorbeeld van onze stadgenoot SWZ met Sneek, Wit Zwart en Black Boys. De eerste besprekingen om tot een fusieplan te komen in Meppel zijn al geweest.

Te laag tempo

Het kunstgras hoofdveld van Alcides op het sportpark Ezinge is nog vrij nieuw maar dat zag je er niet aan af. Ook in Meppel moest ONS Sneek het spel maken. Het veel meer de bal hebben leidde tot de rust  maar tot een 0-1 voorsprong. De gasten uit de Waterpoortstad konden in de eerste helft niet de ruimtes vinden om op een grotere voorsprong te komen. Met andere woorden de oranjehemden speelden een matige eerste helft in de provincie Drenthe. Het lag niet enkel aan het niet vinden van ruimtes. Van achteren uit werd in een veel te laag tempo opgebouwd. Daarbij kwam het veel te vaak onnodig terugspelen op keeper Max Wolfs. De keren dat een speler van ONS Sneek buitenspel stond waren op de vingers van één hand niet bij te houden. Aan de andere kant werd Alcides aanvallend nauwelijks gevaarlijk.

Breiwerk

ONS Sneek ging in Meppel goed uit de startblokken. Een solorush van Nordin Tahboun was veelbelovend maar leverde slechts een vrije trap op. Onze nummer elf nam zelf de vrije trap die door de Alcides keeper werd gestopt. De bal kwam recht op hem af. Na exact een kwartier spelen de eerste uitgespeelde kans voor ONS Sneek. De uitstekend spelende Tim ten Voorde legde de bal panklaar voor de voeten van de naar SC Cambuur vertrekkende middenvelder Harm Boelsma, die had moeten scoren  Dat deed hij niet. Zijn harde schot ging rakelings naast. Een mankement bij ONS Sneek was ook dat er veel te lang werd gecombineerd. Breiwerk is daarvoor het juiste woord. Verder misten de beslissende passes te vaak de nodige precisie.

Nekslag toedienen

Al in de eerste helft liepen drie wisselspelers bij ONS Sneek zich warm. In minuut 43 kwam ONS Sneek op een verdiende 0-1 voorsprong. Nordin Tahboun profiteerde alert van een fout in de verdediging van Alcides. Beheerst ronde Nordin Tahboun de kans doeltreffend af. Na een goede aanval van ONS Sneek stuitte Tim ten Voorde op doelman Rick Loek, die ten koste van een corner redding bracht. Een voorzet van Geoffrey Eekhof van rechts werd door sluitpost Rick Loek van de club uit Meppel goed onderschept. Met een magere voorsprong kon ONS Sneek een kwartier lang plannen beamen om Alcides in de tweede helft de nekslag toe te dienen.

Goed besluit

ONS Sneek begon aan de tweede helft met de drie wisselspelers Ruben Eijzenga, Stephen Adisi en Lars Wolke. Het drie keer wisselen ging ten koste van Nordin Tahboun, Arjen Stremler en Pieter Abe De Jong. Later in de wedstrijd werd ook Jelle de Graaf gewisseld. Zijn positie werd ingenomen door Lars van der Brug. Het wisselen door trainer Arnoud Koster was een goede beslissing van de trainer van ONS Sneek. Ineens ging het lopen bij ONS Sneek. Het lukte na de rust wel om ruimte te scheppen en kansen te benutten. Ook werd het tempo nadrukkelijk opgeschroefd. Daarvan had Alcides niet terug. Conditioneel zat Alcides er na de rust ook doorheen.

Aanspeelpunt

Na geblesseerd te zijn geweest raakte Ruben Eijzenga zijn basisplaats kwijt aan Arjen Stremler. In Meppel deed Ruben Eijzenga het enige wat hij moest doen. Dat was zich bewijzen. Dat maakte hij helemaal waar door de 0-2 en de 0-3 te scoren. In de 57ste minuut rukte Lars Wolke over links richting de vijandelijke helft op en zorgde er voor dat Ruben Eijzenga op maat werd gelanceerd. De spits uit Berlikum schoot onhoudbaar raak met een  geplaatste schuiver: 0-2. Als aanspeelpunt deed hij het ook zeer verdienstelijk. Tim ten Voorde miste nog een dot van een  kans om de score naar 0-3 te tillen.

Doelpuntenhonger

Toch zou de 0-3 door Ruben Eijzenga vallen. Een treffer nog fraaier dan de 0-2. Een kwartier voor tijd kopte Ruben Eijzenga uit een hoekschop van Tim ten Voorde steenhard de 0-3 binnen. Nog was de doelpuntenhonger van ONS Sneek niet gestild. Met de laat ingebrachte Lars van der Brug uit Woudsend in een absolute hoofdrol. De snelle rechtsbuiten bediende feilloos Tim ten Voorde, die de 0-4 liet aantekenen. In de slotfase gebeurde het precies andersom. Tim ten Voorde was de voorbereider en Lars van der Brug de afmaker: 0-5. In minuut 87 een door scheidsrechter Rik Berends uit Donkerbroek heel gemakkelijk gegeven strafschop aan Alcides. Tristan Veelo redde de eer voor de thuisclub: 1-5. Ruben Eijzenga was volgens de arbiter de veroorzaker van de penalty, maar de handeling van onze spits was geen penalty waard. Ver in blessuretijd sprintte scheidsrechter Rik Berends bij een aanval van Alcides naar één van zijn KNVB assistenten die had gevlagd, wat de arbiter was ontgaan. De  grensrechter had geconstateerd dat de doelman van Alcides hands hand gemaakt. Dat betekende een vrije trap voor ONS Sneek

Pluim voor onze verzorger Bernard Pijper

Een pluim verdient onze  vaste verzorger Bernard Pijper uit Franeker. Op een gegeven moment in de tweede helft raakten twee spelers van Alcides tegelijk geblesseerd. De verzorger van Alcides kon maar op één plaats zijn. Bernard Pijper aarzelde niet om de verzorging van de tweede speler van Alcides over te nemen. Daarvoor werd hij bedankt door de verzorger van de thuisclub.

Waardering

Trainer Arnoud Koster van ONS Sneek had er waardering voor dat Alcides vanuit eigen kracht brutaal te werk ging in de eerste helft tegen zijn ploeg. ,,Daar moesten wij voor de tweede helft een aanpassing op vinden. Door een terugval wegens een blessure kreeg Ruben Eijzenga als wisselspeler in de tweede helft de kans zich te bewijzen in Meppel. Dat heeft hij gedaan. Ik heb altijd gezegd dat hij de kans om  in de basis te spelen wel weer zou krijgen. Onze spitsen Ruben Ejzenga en Arjen Stremler lijken veel op elkaar. Ze hebben alle twee een neusje voor de goal. In de tweede helft hebben we laten zien hoe gemakkelijk ONS Sneek kan voetballen’’. Het is de bedoeling dat ONS Sneek deze week een oefenwedstrijd speelt nu de competitiewedstrijd thuis tegen Jubbega is komen te vervallen. De datum en de tegenstander zijn nog niet bekend.