Wedstrijdverslag Blauw Wit’34 – ONS Sneek

ONS Sneek legt in eerste helft basis voor dik verdiende 1-3 overwinning op Blauw Wit’34

Formatie van trainer Martijn Barto voor rust overklast op eigen sportpark Wiarda

In tweede 45 minuten laat ONS Sneek onnodig teugels vieren

Doelpunten ONS Sneek: Joran Swart, Pieter Abe de Jong en Jelle de Graaf

tekst: Simon Visser   foto’s: Rob Bosma

Te voorbarig

Vantevoren werd in het ONS Sneek kamp tegenstander Blauw Wit’34 uit bestempeld als een lastig karwei. Dat was veel te voorbarig, zo werd gistermiddag duidelijk. In de eerste helft kwam Blauw Wit’34 er niet aan te pas op het eigen sportpark Wiarda.  De formatie van trainer Martijn Barto werd toen overklast door de ploeg van collega Arnoud Koster. Aanvoerder Joran Swart en zijn mannen konden gaan thee drinken met een 0-2 voorsprong, die gezien het grote veldoverwicht aan de magere kant was. Na de hervatting liet ONS Sneek na het hoge niveau van voor de rust door te trekken.

Nog nooit zo groot

Het gemak waarmee in de eerste 45 minuten Blauw Wit’34 was opgerold, werd in de tweede helft verdrongen door onnodig de teugels te laten vieren. Wel werd de voorsprong uitgebreid naar 0-3 en wist Blauw Wit’34 de achterstand tot 1-3 te verkleinen. De 1-3 zege van ONS Sneek was dik en dik verdiend. In de eerste helft werd nadrukkelijk de basis gelegd voor de positieve eindstand. ONS Sneek won het afgelopen seizoen uit met 1-2 en thuis met 3-1 van Blauw Wit’34. Dit seizoen werd het twee keer winnen van de Friese hoofdstedelingen dus voortgezet. Thuis met een 3-0 victorie en gistermiddag met een 1-3 zege. Met de aantekening dat het verschil in kwaliteit tussen beide ploegen nog nooit zo groot was als gistermiddag.

Ziedend schot van Geoffrey Eekhof

Concurrenten zitten niet stil

De concurrenten voor de titel in de eerste klasse I noord zaterdag zaten gisteren ook niet stil. Koploper d’Olde Veste’54 won thuis met 3-0 van FC Burgum. Nummer drie Flevo Boys maakte thuis geen fout tegen Broekster Boys. Het werd 4-1 voor het team uit Emmeloord. Broekster Boys lijkt geen rol meer te zullen spelen in de titelstrijd. KHC, nummer vier op de competitieladder, bleef in Kampen met 2-0 de baas over Drachtster Boys. D’Olde Veste’54 gaat aan de leiding met 38 punten uit vijftien wedstrijden. ONS Sneek is tweede met 37 uit vijftien. Zaterdag a.s. wordt de absolute topper tussen ONS Sneek en d’Olde Veste’54 gespeeld. Flevo Boys neemt de derde plaats in met 34 uit vijftien. KHC is vierde met 33 uit vijftien. Nummer vijf Broekster Boys raakte veel verder achterop in de titelrace. De achterstand op nummer vier KHC bedraagt al negen punten. De marge met de andere drie kampioenskandidaten is nog veel groter voor Broekster Boys.

Nordin Tahboun stijlvol in actie

Geduld opbrengen

Trainer Arnoud Koster van ONS Sneek had het gelijk helemaal aan zijn kant met zijn voorspelling dat Blauw Wit’34 behoudend zou spelen voor eigen publiek. Het liet met name in de eerste helft bij het vele balbezit van ONS Sneek veel mensen achter. Om tot succes te komen, moest door ONS Sneek naar de nodige ruimte worden gezocht. Bovendien moest het nodige geduld worden opgebracht om tot scoren te komen. De ruimte moest worden gevonden over de flanken. Dat hadden de oranje mannen goed begrepen. Vandaar dat rechtsback Geoffrey Eekhof en zijn collega Pieter Abe de Jong op links veelvuldig mee op kwamen.

Basis opstelling ONS Sneek

ONS Sneek speelde met de volgende basis elf: Doel: Max Wolfs. Achter: Pieter Abe de Jong, Glenn Buma, Joran Swart en Geoffrey Eekhof. Midden: Giovanni Aronds, Harmen Boelsma en Nordin Tahboun (meest aanvallende middenvelder). Voor: Jelle de Graaf, Ruben Eijzenga en Tim ten Voorde. Stephen Adisi, Jorn Dijkstra, Nigel Hardenberg, Mounir Loolofs, Arjen Stremler, Lars Wolke en keeper Ruben Pijlman waren de wisselspelers.

Blijdschap bij Glenn Buma, Jelle de Graaf en Arjen Stremler

Corner levert 0-1 op

Meteen vanaf de aftrap liet ONS Sneek aan Blauw Wit’34 weten dat volop de aanval werd gezocht. Opvallend was dat de nodige corners van de gasten steeds voor consternatie in de afweer van Blauw Wit’34 zorgden. Uit de eerste hoekschop voor ONS Sneek was er een kans voor Nordin Tahboun, maar die zag zijn schot over vliegen. Doelpogingen van Jelle de Graaf en Tim ten Voorde leverden ook geen rendement op. Het schot van Jelle de Graaf was recht op Blauw Wit’34 doelman Kevin Wilpstra af, het schot van Tim ten Voorde miste kracht en ook een hard schot van Geoffrey Eekhof werd door keeper Kevin Wilpstra van de thuisclub goed verwerkt. Blauw Wit’34 stelde daar aanvallend weinig tegenover. Een goede aanval van ONS Sneek via Jelle de Graaf leverde de zoveelste hoekschop op. Toch zou een corner voor de oranje hemden voor het verdiende openingsdoelpunt zorgen. Na ruim een half uur in de eerste helft kopte onze spits Ruben Eijzenga uit de hoekschop hard in. In eerste instantie werd door de thuisclub redding gebracht, maar de kopbal die er op volgde van onze aanvoerder Joran Swart was wel raak: 0-1.

De inleidende actie van Ruben Eijzenga voor de openingstreffer

Ruben Eijzenga kan niet verder

Nadat keeper Feike Wilpstra goed had gered op een harde schuiver van onze Harmen Boelsma werd het voor de rust nog wel 0-2 voor ONS Sneek. Een aanval over links uit het boekje ging er aan vooraf. Pieter Abe de Jong was weer eens over links ten aanval getrokken en werd op maat bediend door Ruben Eijzenga. Beheerst passeerde Pieter Abe de Jong de sluitpost van de thuisclub: 0-2. Veel minder mooi was dat Ruben Eijzenga vijf minuten voor de rust geblesseerd moest uitvallen. Hij kreeg een duwtje van een speler van Blauw Wit’34 waardoor hij ongelukkig ten val kwam. Helemaal okselfris was Ruben Eijzenga niet aan de wedstrijd begonnen. Tijdens een training afgelopen week had hij al wat last. Arjen Stremler kwam voor Ruben Eijzenga in de plaats.

Pieter Abe de Jong zorgt beheerst voor de 0-2

Buitenspel

Blauw Wit’34 begon de tweede helft met de aanvallers Bob Schepers en Rik van Loon als wisselspelers voor respectievelijk Tim van Dijk en Floris Boonstra. Een succes werd dat niet. De van Leeuwarder Zwaluwen overgekomen Rik van Loon kon als excuus aanvoeren dat hij voor het eerst weer speelde na een lange blessure. Blauw Wit’34 mist nog altijd de langdurig geblesseerden Rens Merkus en Micha Metz. Voor de voetballoopbaan van Kayin Kleefstra moet worden gevreesd. Het eerste echte gevaar in de tweede helft kwam opnieuw van ONS Sneek. Helaas belandde het schot van Nordin Tahboun tegen de paal na een mooie aanval. In de 61ste  minuut vergrootte ONS Sneek de voorsprong. Met dank aan het adres van één van de twee KNVB grensrechters die vergat te vlaggen toen Jelle de Graaf in duidelijke buitenspel positie aan de bal kwam. Jelle de Graaf had totaal geen moeite om de bal in het verlaten Blauw Wit’34 doel te deponeren: 0-3.

Makkie voor Jelle de Graaf om de 0-3 aan te tekenen

Voor het eerst in Friesland

Uit het niets verkleinde Blauw Wit’34 in minuut 64 de achterstand. Scheidsrechter Remco Hoffmann uit het verre Haaksbergen, die de kaarten op zak hield en voor het eerst in Friesland floot, kende Blauw Wit’34 een vrije trap toe. Doelman Max Wolfs van ONS Sneek had de pech dat Wiebe Bakker de bal langs de muur van ONS Sneek raak krulde: 1-3. Trainer Arnoud Koster wisselde hierna twee keer. Geoffrey Eekhof en Giovanni Aronds gingen naar de kant. Voor hen in de plaats Jorn Dijkstra en Mounir Loolofs, die beiden goed invielen. Arjen Stremler deed dat ook, maar zag zijn kopbal gestopt worden door keeper Kevin Wilpstra evenals zijn schotpoging. In de slotfase wisselde ONS Sneek nog twee keer. Nigel Hardenberg kwam binnen de lijnen voor Nordin Tahboun en Lars Wolke voor Jelle De Graaf. De zege kwam hierna niet meer in gevaar voor ONS Sneek, dat komende dinsdagavond in Damwoude  voor de beker aantreedt tegen Broekster Boys. Op het slechte hoofdveld van Broekster Boys is geen verlichting. Vandaar dat wordt uitgeweken naar het kunstgrasveld van Broekster Boys.

Blessure aan een spier naast de hamstring

Nog even gebeld met onze spits Ruben Eijzenga over de opgelopen blessure tegen Blauw Wit’34. Ruben Eijzenga: ,,Het gaat redelijk goed met mij. Het is een blessure aan een spier die naast de hamstring zit. Het voelt gelukkig niet stijf aan. Ik ben vanmorgen behandeld door mijn vader die fysiotherapeut is. Ik ga nu wat fietsen op de hometrainer. De tijd moet uitwijzen wanneer ik weer inzetbaar ben’’. De bekerwedstrijd tegen Broekster Boys zal wel te vroeg voor hem komen.

Helaas, net geen doelpunt voor Nordin Tahboun

Harmen Boelsma naar Jong SC Cambuur

Na doelman Max Wolfs, die na dit seizoen naar tweede divisionist ACV uit Assen vertrekt, raakt ONS Sneek nog een speler kwijt. De jeugdige talentvolle middenvelder Harmen Boelsma uit  Idskenhuizen gaat naar Jong SC Cambuur. Hij heeft een maand lang met succes stage gelopen bij Jong SC Cambuur. De jeugdige Welmer van der Heide uit Heerenveen loopt momenteel stage bij Jong SC Cambuur. Het is afwachten of hij blijft bij ONS Sneek of dat ook hij vertrekt naar de BVO in Leeuwarden.

Op getraind

Trainer Arnoud Koster van ONS Sneek hoopt dat spits Ruben Eijzenga komende zaterdag voor de competitie topper thuis tegen d’Olde Veste’54 wel inzetbaar is. ,,Dat is belangrijker dan dat hij in de beker tegen Broekster Boys ontbreekt’’. Zijn logische vervanger is Arjen Stremler. Over de gewonnen ontmoeting tegen Blauw Wit’34 zei onze trainer: ,,Blauw Wit’34 speelde inderdaad behoudend tegen ONS Sneek. Onze tegenstander trok zich bij balbezit voor mijn ploeg terug op eigen helft. Daarom moesten we geduldig zijn en echt op zoek gaan naar ruimte. Daar hebben we ook echt op getraind de afgelopen week. Onze middenvelder Giovanni Aronds moest wat lager staan en onze opkomende linksback Abe Pieter de Jong wat hoger. Dat hebben ze goed gedaan. Bewust heb ik in de tweede helft veel gewisseld in verband met de topper zaterdagmiddag a.s. thuis tegen d’Olde Veste’54’’.

Niet tevreden over eerste helft

Trainer Arnoud Koster vertelde verder: ,,Het verschil tussen de eerste helft en de tweede helft was te groot bij mijn elftal. Over de tweede helft was ik dan ook niet tevreden. Je moet scherp blijven’’. Toen uw schrijver van dit verslag aan Arnoud Koster vertelde dat zijn keeper Max Wolfs was verrast door de benutte vrije trap van Wiebe Bakker van Blauw Wit’34 merkte hij het volgende op: ,,Dat mag niet gebeuren. Dan stond de muur niet goed. De bal mag niet langs de muur worden gekruld’’. Onze trainer  is blij dat het bekerduel tegen Broekster Boys op kunstgras wordt gespeeld. ,,Dat kan in ons voordeel zijn’’. Onze trainer vindt het jammer dat Harmen Boelsma naar Jong SC Cambuur gaat maar heeft er wel begrip voor. Het is voor Harmen Boelsma prachtig om die overstap te kunnen maken’’.