Wedstrijdverslag d’Olde Veste’54 – ONS Sneek: 1-1

Topper d’Olde Veste’54 – ONS Sneek  in Steenwijk eindigt terecht in 1-1 gelijkspel

Vrij veel publiek ziet uitstekende eerste helft van oranje brigade van trainer Arnoud Koster

Gasten geven wedstrijd helemaal onder controle in slotfase eerste 45 minuten onnodig weg

Trainer Steven Wuestenenk van d’Olde Veste’54’: ,,ONS  Sneek is heel vaardig aan de bal’’

Zijn collega Arnoud Koster: ,,Slotfase van eerste helft heeft ONS Sneek de das omgedaan’’

Doelpunt ONS Sneek: Tim ten Voorde

Schamele afspiegeling

Van tevoren zou uw schrijver van het wedstrijdverslag getekend hebben voor een gelijkspel van ONS Sneek in de topper in Steenwijk tegen d’Olde Veste’54. Wanneer supporters van ONS Sneek de ontmoeting hebben gezien zullen ze beamen dat hun club veel meer uit de uitstekende eerste helft had moeten halen. Weliswaar begon de thuisclub goed aan de wedstrijd maar al heel vlot was het ONS Sneek dat veruit de eerste viool speelde. De dik verdiende 0-1 voorsprong was een te schamele afspiegeling van wat de formatie van trainer Arnoud Koster in de eerste helft vertoonde. Voetbal is en blijft echter een vreemd spelletje. Met de rust in zicht lieten aanvoerder Joran Swart en zijn mannen het plots afweten. Dat werd ze op slag van rust noodlottig.

Watertanden

In  de laatste tien minuten van de eerste speelhelft kreeg de thuisclub meerdere kansen om van te watertanden. Op slag van rust werd het dan ook 1-1. Dat zou ook de eindstand worden. In de tweede speelhelft was deze topper veel meer in evenwicht. D’Olde Veste’54 had toen wel een veldoverwicht en dus meer balbezit. Dat leverde nauwelijks doelrijpe kansen op. Ook ONS Sneek was na de hervatting  niet echt gevaarlijk meer. Het was in Steenwijk een sportieve ontmoeting. De goed leidende arbiter Stefan Aalders uit Bovensmilde gaf een gele kaart aan de spelers Maikel Toeter en Lars Dijkstra van de thuisclub. ONS Sneek bleef zonder kaarten. Dat is mooi meegenomen.

Verrassend verlies Flevo Boys

De uitslagen van de resterende vijf wedstrijden van gistermiddag hadden tot resultaat dat KHC uit Kampen nu alleen de ranglijst aanvoert in de zaterdag eerste klasse I noord met het volle pond uit vier wedstrijden. Goed voor twaalf punten. De twee Kamper ploegen doen het tot nu toe erg goed. Go Ahead Kampen, de Hanzestadgenoot van KHC, rukte namelijk op naar de tweede plaats met negen uit drie. In een doelpuntrijke wedstrijd werd Jubbega, de ploeg van de oud-ONS Sneek spelers Mark en Stefan Westra, met 4-3 verslagen. Het nog ongeslagen Flevo Boys verloor zeer verrassend in Emmeloord van Drachtster Boys met 1-2. Met als gevolg dat de ploeg van oud-ONS Sneek speler Frits Dantuma de leidende positie kwijtraakte en naar plaats drie zakte met negen uit vier.

Nog puntloos

ONS Sneek is de nummer vier op de competitieladder met acht uit vier. D’Olde Veste’54 is vijfde met zeven uit vier. Het ten opzichte van het afgelopen seizoen sterk gewijzigde ONS Sneek lijkt opnieuw mee te zullen strijden om de bovenste plaatsen. Op zaterdag 28 oktober a.s. komt lijstaanvoerder KHC naar het Zuidersportpark en krijgt de jeugdige ploeg van trainer Arnoud Koster de mogelijkheid om te klimmen in de competitiestand. Knap gisteren was de 0-0 van stadgenoot LSC 1890 in Leeuwarden tegen Blauw Wit’34, dat tot nu tegenvalt. Het eerste puntje dus voor trainer Marcel Valk en zijn spelers. Fusieclub FC Burgum, dat nipt in Kampen van KHC verloor (2-1), en het Meppeler Alcides zijn nog puntloos.

Perfecte kunstgrasmat

ONS Sneek begon op de nieuwe perfecte kunstgrasmat van d’Olde Veste’54, die afgelopen zomer werd aangebracht, met dezelfde basiself  als vorige week zaterdag in de met 3-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen Blauw Wit’34. Dus met Max Wolfs in het doel, die nu wel steeds goed zijn teamgenoten aanspeelde. De achterhoede werd gevormd door Mounir Loolofs, Glenn Buma, Joran Swart en Geoffrey Eekhof. Het middenveld bestond uit Giovanni Aronds, Harmen Boelsma – die opnieuw de voorkeur had gekregen boven Stephen Adisi – en Nordin Tahboun, de meest aanvallende van de drie. In de voorhoede opereerden Jelle de Graaf, Ruben Eijzenga en Tim ten Voorde.

Ongelukkig

Trainer Steven Wuestenenk van de club uit Steenwijk had de pech dat hij niet kon beschikken over zijn eerste keeper Tom Holleboom, die bezig is aan zijn vijftiende seizoen bij d’Olde Veste’54. Afgelopen dinsdagavond kreeg Tom Holleboom tijdens de training een bal zo ongelukkig op een duim dat hij niet van de partij was tegen ONS Sneek. Ook de over veel scorend vermogen beschikkende Tom Kisjes ontbrak. Dit vanwege een bovenbeen-blessure. D’Olde Veste’54 startte met de volgende basiself. In het doel reserve-keeper Gédéon de Groot, die gezelschap had van Jason Huisman, Hessel Eikelboom, Mark Bruintjes, Jeffrey Dijkstra, Aschwin Tanamal, Lars Dijkstra, Niels ten Veen, Maikel Toeter, Harmen Nijboer en Leon Hertong.

Dot van een kans gemist

Na het beginsignaal van scheidsrechter Stefan Aalders begon de thuisclub beter aan de wedstrijd dan ONS Sneek. Dat leidde in de vierde minuut al tot een goede aanval waaruit de bal nipt naast werd gekopt. Hierna nam ONS Sneek de wedstrijd volledig in handen met goed verzorgd voetbal waaraan de gastheren hun handen vol hadden. Zo werd in de zesde minuut een hard schot van Tim ten Voorde tijdig geblokt. ONS Sneek bleef het spel maken waarbij de blauw-gelen uit de Kop van Overijssel gokten op de omschakelmomenten. Na een kwartier spelen had Nordin Tahboun ONS Sneek op voorsprong kunnen en moeten zetten. De dot van een kans werd evenwel niet benut door Nordin Tahboun. De technisch beste speler van het team uit Sneek zal er goed aan doen voortaan zijn prachtige voetbalstaaltjes wat in te dammen en naar meer voor de hand liggende oplossingen te  zoeken.

Nerveuze doelman

ONS Sneek had beslist veel meer profijt moeten halen uit het warrige optreden van tweede doelman Gédéon de Groot van de thuisclub. Het was duidelijk dat hij nerveus was en het vertrouwen miste van zijn medespelers. Dat werd geïllustreerd door ploeggenoten die liever de bal over de zijlijn deponeerden dan op hun keeper terug te spelen. Een overtreding op ONS Sneek-spits Ruben Eijzenga werd  na een klein half uur bestraft met een vrije trap op een heel mooie positie. Namens de gasten belastte Tim ten Voorde zich met het nemen van de vrije schop. Dat gebeurde met succes. Sluitpost Gédéon de Groot was volmaakt kansloos op de werkelijk schitterende knal van Tim ten Voorde: 0-1. Een meer dan verdiende voorsprong.

Wereld van verschil

Jammer voor Nordin Tahboun was dat zijn prachtig genomen vrije trap net naast het Steenwijker doel belandde. ONS Sneek had de wedstrijd volledig onder controle. Tot de slotfase van de eerste helft aanbrak. De voorheen zo solide achterhoede van het team van trainer Arnoud Koster had het ineens niet meer. Na een heel goede ingreep van Mounir Loolofs werd d’Olde Veste’54 steeds dreigender. De eerste geheide kans voor de Steenwijkers werd ingeleid door onnodig balverlies van middenvelder Harmen Boelsma. Die enorme kans werd echter niet verzilverd. Hierna bracht de paal redding voor ONS Sneek maar er was al gefloten voor buitenspel. Een opnieuw geweldige kans voor de thuisclub, nu uit een corner, werd van dichtbij niet benut. Toch hing de gelijkmaker in de lucht. Die viel uitgerekend in de laatste minuut van de eerste helft. De doelpuntenmaker namens de thuisclub heette Harmen Nijboer: 1-1. De rust ingaan met een 0-1 voorsprong in plaats van een gelijke stand is een wereld van verschil.

Vijf wissels bij thuisclub

De tweede helft in Steenwijk begon met een schot in het zijnet van ONS Sneek-spits Ruben Eijzenga uit Berlikum. Hierna kreeg de thuisclub de overhand zonder echt gevaarlijk te worden. Een vrije trap voor ONS Sneek werd erg slordig genomen en na goed voorbereidend werk van Tim ten Voorde werd Ruben Eijzenga net niet bereikt om gevaarlijk te kunnen worden. Trainer Steven Wuestenenk  van d’Olde Veste’54 bracht Julian  Zwoferink en Juules Kwant voor respectievelijk Lars Dijkstra en Aschwin Tanamal. Hierna zou nog drie keer worden gewisseld bij de thuisclub. Jetse Suiker, Patrick de Vente en Thomas de Jong er in en Jeffrey Dijkstra, Niels ten Veen en Leon Hertong er uit. Het zou geen enkel effect sorteren. Wel moest keeper Max Wolfs van ONS Sneek een keer op een Steenwijker knal handelend optreden. Dat ging hem heel goed af.

Drie wissels bij ONS Sneek

Behoorlijk ver in de tweede helft paste ONS Sneek-trainer Arnoud Koster drie wissels toe. Dezelfde drie wissels als een week eerder tegen Blauw Wit’34. Ruben Eijzenga, Giovanni Aronds en Jelle de Graaf er uit. Voor dit drietal kwamen Arjen Stremler, Stephen Adisi en Simon Abrahaley in de plaats. Daarbij gokte de ONS Sneek-trainer vooral op de snelheid van Simon Abrahaley  Dat slaagde niet. Simon Abrahaley werd gewoon te weinig in het spel betrokken. Hij kwam nog wel tot een schot dat beslist aan de zachte kant was. Daarvoor had Nordin Tahboun uit een vrije trap naast geschoten. De 1-1 eindstand was terecht te noemen. Toch wel een knappe prestatie van onze oranje jongens om gelijk te spelen bij d’Olde Veste’54, dat op eigen kunstgras moeilijk is te verslaan.

Meer druk

De sympathieke trainer Steven Wuestenenk van de thuisclub vond eveneens dat zijn ploeg goed begon tegen ONS Sneek. ,,Al gauw nam ONS Sneek echter het heft in handen. Mijn ploeg speelde voor de rust in zijn totaliteit vooral compact tegen ONS Sneek. In de tweede helft zette mijn ploeg meer druk op onze tegenstander. Het was toen  meer een open wedstrijd. Ik vind verder ONS Sneek heel balvaardig.’’

Niet verwacht

Trainer Arnoud Koster van ONS Sneek vond zijn team in Steenwijk in de eerste 35 minuten heel goed spelen. ,,We hadden toen volop het initiatief. In de eerste helft stond d’Olde Veste’54  heel lang te laag op het veld en werd er heel compact gespeeld. Mijn jongens hadden er moeite mee dat de tegenpartij in de slotfase van de eerste 45 minuten veel offensiever ging voetballen. Dat hadden mijn spelers niet verwacht. Na de thee begon ONS Sneek beter dan in de eerste helft. Zo was er een vrije trap randje zestien meter. Succes bracht dat niet. Na de rust kreeg mijn ploeg minder kansen dan in de eerste helft. De sterke slotfase van de Steenwijkers in de eerste helft heeft ONS Sneek de das omgedaan. Ik ben over het geheel genomen wel tevreden over mijn ploeg.’’ Tevreden was Arnoud Koster ook over spits Ruben Eijzenga. Hij werd desondanks gewisseld. ,,Ik vond Ruben sterk. Zo was hij bij veel duels betrokken. Ook d’Olde Veste’54 zat als het ware boven op hem. Ruben weet ook met pressie uitoefenen om te gaan en hij verdedigt ook nog eens mee.’’

Oefenwedstrijd tegen vv Heerenveen

Dinsdagavond a.s. speelt ONS Sneek op het eigen Zuidersportpark een oefenwedstrijd tegen amateurclub vv Heerenveen. De aftrap is om 20.00 uur. Arnoud Koster is blij met deze oefenpartij. ,,Ik kan dan bepaalde spelers rust geven.’’ Zaterdag a.s. speelt ONS Sneek in de eerste ronde van het noordelijk bekertoernooi uit tegen vv Eastermar, dat uitkomt in de vierde klas.