Wedstrijdverslag FC Burgum – ONS Sneek

Duel FC Burgum-ONS Sneek 0-2 kopie van wedstrijd ONS Sneek-Drachtster Boys

Opnieuw komt ONS Sneek als herboren uit kleedkamer voor tweede helft

Twee goals van ONS Sneek in eerste vijf minuten na rust komt FC Burgum niet te boven

In tweede drie kwartier heeft FC Burgum niets meer te vertellen

Doelpunten ONS Sneek: Nordin Tahboun en Arjen Stremler

Pieter Abe de Jong valt na rust sterk  in bij ONS Sneek

Arjen Stremler in basiselftal, Jelle de Graaf gepasseerd

Trainer Jasper Bouma van FC Burgum: Tank was leeg in tweede helft

Verder zei hij: Geloof was er uit bij FC Burgum na twee tegentreffers direct na rust

Na 0-2 voorsprong kon ONS Sneek frivool wedstrijd uit spelen

Om de schade te beperken, bleef FC Burgum massaal verdedigen

Trainer Arnoud Koster: ONS Sneek wint nu wel van ploegen aan de onderkant

Verder zei hij: We hebben al meer punten dan vorig seizoen

tekst: Simon Visser   foto’s: Rob Bosma

Een kopie

Zaterdag voor een week won ONS Sneek in de eerste klasse I noord zaterdag thuis met 4-1 van Drachtster Boys. ONS Sneek mocht van de bezoekers de bal hebben en het spel maken. De ploeg van trainer Arnoud Koster deed in de eerste helft veel te weinig met het vele balbezit. Na de rust kwam een herboren ONS Sneek uit de kleedkamer. Met als gevolg dat Drachtster Boys er in de tweede driekwartier niet meer aan te pas kwam. Gistermiddag was de wedstrijd FC Burgum-ONS Sneek een kopie van de ontmoeting ONS Sneek-Drachtster Boys.

Giovanni Aronds solide op het middenveld

Kansen te over

Op het prachtige sportcomplex Het Koningsland in Burgum met op het hoofdveld een voortreffelijke kunstgrasmat mocht ONS Sneek ook van FC Burgum trainer Jasper Bouma de bal hebben en het spel maken. Opnieuw haalde ONS Sneek er voor de rust veel te weinig rendement uit. Na de thee begon ONS Sneek in Tytsjerksteradiel nog meer als herboren dan tegen Drachtster Boys aan het tweede deel van de wedstrijd. Met als beloning twee doelpunten in de eerste vijf minuten na de hervatting voor de oranjehemden. Die klap kwam FC Burgum niet meer te boven. Na de 0-2 was er nog maar één club die voetbalde en dat was ONS Sneek. De blauw-zwarten hadden niets meer te vertellen. Wat ONS Sneek naliet na de rust was het niet verder opvoeren van de 0-2 voorsprong. Kansen te over in de tweede helft maar die werden niet benut. Daarin had doelman Arjen Tolman van FC Burgum ook een groot aandeel met de nodige goede reddingen.

Arjen Stremler in basiself

Trainer Arnoud Koster van de titelkandidaat uit Sneek had Jelle de Graaf gepasseerd. Door een mindere periode in de laatste wedstrijden van Jelle de Graaf was dat begrijpelijk. Verrassend was dat de jeugdige Arjen Stremler direct een basisplaats was toebedeeld. De speler uit Oosterend maakte zijn eerste basisplaats meer dan waar. ONS Sneek begon aan het karwei in Burgum met de volgende elf: Doel: Max Wolfs. Achter: Mounir Loolofs, Joran Swart, Glenn Buma en Geoffrey Eekhof. Midden: Nordin Tahboun, in een aanvallende rol, Giovanni Aronds en Harmen Boelsma. Voor: Tim ten Voorde, Arjen Stremler en Ruben Eijzenga.

Arjen Stremler in duel met de aanvoerder van de tegenpartij

Nije Westermar

FC Burgum heeft als debutant in de eerste klas I noord zaterdag organisatorisch de voetbalzaken perfect in orde. Leuk was dat een tiental jongste spelers en speelsters  van de thuisclub met clubvlaggen en het vormen van een erehaag voor een feestelijke opkomst van beide teams zorgden. De multifunctionele sportaccommodatie onder de noemer Nije Westermar op het sportcomplex Het Koningsland werd  in 2021 terecht uitgeroepen tot beste sportaccommodatie van Nederland. De Nije Westermar is een juweeltje met prachtige kleedkamers, vergaderkamer, grote bestuurskamer, een fraaie kantine en een schitterende sporthal. Om jaloers op te worden.

Compact verdedigen

ONS Sneek wist dat FC Burgum van achteren uit bij balverlies van de gasten middels het snel omschakelen tot rendement wilde komen. Dat lukte niet. Bij balbezit van ONS Sneek was iedereen bij FC Burgum op eigen helft aanwezig. Door compact te verdedigen was er voor ONS Sneek weinig ruimte om tot openingen te komen in de eerste helft. Die nodige ruimte bleef in de eerste 45 minuten uit doordat ONS Sneek niet bij machte was die ruimten te creëren. De wedstrijd was tot de rust dan ook redelijk gelijk opgaand. Bij ONS Sneek was voor de rust het combineren lang niet altijd goed verzorgd. De aanvoer naar de frontlinie ging gepaard met het ontbreken van de juiste precisie in de passes. Regelmatig werden Ruben Eijzenga en Arjen Stremler gezocht maar zonder resultaat. Het prille begin was voor FC Burgum. Hierna nam ONS Sneek het initiatief over. Wel twee corners maar meer niet.

Harmen Boelsma met een opvallende actie, Joran Swart kijkt ontzet toe…

Eerste schot thuisclub

In de zevende minuut het eerste schot van de thuisclub. De vrije trap van Remco Bouius werd een prooi voor ONS Sneek keeper Max Wolfs. De goed leidende scheidsrechter Bert Agricola uit Heerenveen deelde de nodige vrije trappen uit, maar onsportief werd het nooit. Schoten van Harmen Vlietstra namens FC Burgum en Tim ten Voorde namens ONS Sneek belandden over en naast. Na een kwartier spelen werd de kopbal van Thomas Pruis goed gered door sluitpost Max Wolfs van ONS Sneek. Een schot van ONS Sneek aanvoerder Joran Swart ging over. Een pass op maat van Giovanni Aronds van ONS Sneek op Ruben Eijzenga mondde uit in een schot naast. Verder gebeurde er niet veel voor beide doelen.

Totaal anders

Hoe totaal anders zou de tweede helft zijn. Die begon voor ONS Sneek met een geweldig hard schot van Ruben Eijzenga. Het was FC Burgum keeper Arjen Tolman die fantastisch de 0-1 voorkwam. ONS Sneek kwam evenwel al na twee minuten spelen in de tweede helft toch op voorsprong. De voor Mounir Loolofs in het veld gekomen Pieter Abe de Jong lanceerde over de linkerkant Arjen Stremler die Nordin Tahboun in staat stelde van dichtbij doelman Arjen Tolman te passeren: 0-1. Drie minuten later was het al weer raak voor ONS Sneek. Na een prachtig aanval met Tim ten Voorde in een hoofdrol was het Arjen Stremler die FC Burgum goalie Arjen Tolman kansloos passeerde: 0-2. Hiermee was de wedstrijd al gespeeld. Vooral over links, lees Pieter Abe de Jong, trok ONS Sneek ten aanval. Kansen op een veel grotere voorsprong werden jammergenoeg niet benut. Zo belandde een vrije trap van Tim ten Voorde net naast. Een prachtige kopbal van Pieter Abe de Jong vond doelman Arjen Tolman van FC Burgum op zijn weg. Wisselspeler Pieter Abe de Jong speelde sterk bij ONS Sneek.

De eerste goal in de maak

Nordin Tahboun tikt de 0-1 binnen

Sterke ingreep

FC Burgum kwam na de rust niet vaak meer op de vijandelijke helft. Het bleef bij een te zacht schot van Harmen Vlietstra. Nadat Arjen Stremler namens ONS Sneek hard voorlangs had geschoten, rook FC Burgum toch nog bijna aan de 1-2. Een sterke ingreep van onze aanvoerder Joran Swart op Harmen Vlietstra voorkwam erger. Hierna werd bij ONS Sneek Nordin Tahboun naar de kant gehaald. Voor Nordin Tahboun kwam Jelle de Graaf binnen de lijnen. ONS Sneek verzuimde de score hoger op te voeren. Zo schoot Tim ten Voorde net naast en Pieter Abe de Jong nipt voorlangs. Hierna nog twee wissels bij  ONS Sneek. Lars Wolke en Lennard Feenstra kregen nog wat speelminuten van trainer Arnoud Koster. Wie er uitgingen? Arjen Stremler en Ruben Eijzenga. FC Burgum kreeg alsnog een kans om de achterstand te verkleinen maar de knal van Remco Bouius vloog naast. Aan de andere kant redde keeper Arjen Tolman fraai op een hard schot van Geoffrey Eekhof en even later op een uitstekend schot van Tim ten Voorde. Lars Wolke kreeg voor ONS Sneek nog een vrije schietkans maar de Bolswarder schoot over. Arbiter Bert Agricola deelde drie gele kaarten uit. Aan Thomas Pruis en Jacob Frimpong van FC Burgum en aan Geoffrey Eekhof van ONS Sneek. De gele kaart voor Geoffrey Eekhof van ONS Sneek was wel heel gemakkelijk gegeven.

Tim te Voorde zet voor …

… waaruit Ruben Eijzenga de lat raakt

Achterin stond het goed bij ons

Trainer Jasper Bouma van FC Burgum was verbolgen over de twee vroege treffers van ONS Sneek direct na de rust. ,, Binnen vijf minuten geven we de wedstrijd uit handen. In de eerste helft stond het achter goed bij ons. ONS Sneek kon er voor de rust niet door heen spelen. Door de vroege twee doelpunten van ONS Sneek achter elkaar was de tank leeg bij FC Burgum. Het geloof in een goed resultaat was er ook uit. ONS Sneek speelde de wedstrijd dan ook frivool uit. Ik blijf er bij dat ONS Sneek de beste ploeg heeft in onze eerste klasse I. Om de schade tegen ONS Sneek te beperken, bleef FC Burgum ook massaal verdedigen’’.

Max Wolfs heerst in de lucht

Goed plan

Trainer Arnoud Koster van ONS Sneek over de gewonnen wedstrijd uit tegen FC Burgum: ,,Ook tegenstander FC Burgum kent de kracht van ONS Sneek. De thuisclub paste zich dan ook aan tegen ons. Met twee lijnen van vijf man. FC Burgum verdedigde massaal. Ook na de 0-2 achterstand. In de tweede helft met name was er geen druk meer op de bal van de kant van FC Burgum. De tweede helft speelde ONS Sneek goed uit. Er werd geen averij meer opgelopen. In de rust van de wedstrijd in de kleedkamer met de spelers er over gehad hoe de tegenstander aan te vallen. Ze kwamen met een  goed plan. Over de zijkanten gaan spelen en hoger spelen met onze backs Geoffrey Eekhof en Pieter Abe de Jong. Wisssel Pieter Abe de Jong had dat ook goed begrepen’’.

Meer punten dan vorig seizoen om deze tijd

Tevreden was Arnoud Koster ook over Arjen Stremler. ,,Hij maakte ook tegen FC Burgum weer een goal. Hij is meer een spits dan een buitenspeler. Het was voor Arjen Stremler positioneel dan ook even zoeken tegen FC Burgum. Het ONS Sneek van nu wint wel van ploegen aan de onderkant van de ranglijst. ONS Sneek heeft dan ook meer punten om deze tijd dan vorig seizoen.’’

Ruben Eijzenga in de blauwzwarte muur

Benauwde overwinning

Door een benauwde 2-3 overwinning uit tegen Drachtster Boys bleef d’Olde Veste’54 aan de leiding. De ploeg uit Steenwijk heeft 35 punten uit veertien wedstrijden. ONS Sneek handhaafde zich op  de tweede plaats. ONS Sneek heeft 31 punten uit dertien ontmoetingen. KHC is de nummer drie met dertig uit veertien. Flevo Boys had uit weinig moeite  met Jubbega. Het werd 0-5 voor de formatie uit Emmeloord. Flevo Boys is vierde met 28 uit dertien. Broekster Boys verloor in Damwoude met 0-2 van KHC en heeft nu de top vier niet meer in het vizier. Broekster Boys, zaterdag a.s. in Sneek de tegenpartij van ONS, is vijfde met 24 uit dertien en heeft nog maar vier punten meer dan de nummer zes Blauw Wit’34 uit Leeuwarden.