Wedstrijdverslag Heino – ONS Sneek

ONS Sneek wint in knotsgekke avondwedstrijd uit van zeer energiek Heino met 2-3

Doelpunt van Heino in eigen doel beslissend in vechtwedstrijd

ONS Sneek ziet 0-2 voorsprong na tien minuten spelen als sneeuw voor de zon smelten

ONS Sneek weet in tweede helft met ook vecht-en werktlust overeind te blijven

Meer speelminuten in Heino voor Ewart Ottema

Zestienjarige Martijn van Beenen  volgende talent in formatie  van ONS Sneek

Doelpunten ONS Sneek: Eijzenga, De Jager en eigen doelpunt van Roddenhof

Tekst: Simon Visser

Walk over
Het leek een walk over te worden voor ONS Sneek de uitwedstrijd zaterdagavond tegen vv Heino. Al in de vierde minuut viel de 0-1 voor ONS Sneek. Vijf minuten later was het opnieuw raak: 0-2. In plaats van gebruik te maken van de vroege voorsprong van twee treffers tegen nul gebeurde het omgekeerde. Heino kwam binnen het kwartier op het verkleinen van de achterstand tot 1-2. Dat leidde het verval bij ONS Sneek in. Heino werd in de eerste helft de bovenliggende partij. De 0-2 achterstand werkte als een rode lap op een stier. In dit geval het Heino van trainer Jacob Grooten.

Twintig hoekschoppen
Heino is niet enkel een hecht team. Het is ook fysiek sterk, levert optimaal strijd en werklust, heeft de nodige duelkracht, pakt vaak de tweede bal en heeft ook opportunisme in het spel. Nadat Heino met de 1-2 weer in de wedstrijd kwam, kreeg ONS Sneek tot de pauze geen kans meer om het eigen spel te spelen. Het was de bedoeling om niet in het spel van Heino mee te gaan. Dat lukte in de eerste helft gewoon niet. Het regende ook corners voor Heino. Twintig in totaal. De vele hoekschoppen voor Heino zorgden voor heel gevaar en paniek voor de veste van onze keeper Thomas Hoekstra. ONS Sneek was op weg de rust met 1-2 in te gaan, maar in de veertigste minuut werd het toch 2-2.

Gemakkelijk op 2-3
In de tweede 45 minuten deed ONS Sneek wat het moest doen. Het recept was om ook vechtlust en werklust te prevaleren boven het eigen goede spelletje. Dat lukte, de ontmoeting was nu veel meer in evenwicht. Petje af voor onze jonge en fijne ploeg, dat het nadrukkelijk liet zien toch wel te kunnen vechten en strijden. Na precies een uur spelen kwam ONS Sneek gemakkelijk op 2-3 door een eigen doelpunt van Heino. Groot was de vreugde bij alles wat ONS Sneek was, toen scheidsrechter Richard Groenewegen voor het einde floot. ONS Sneek naar derde plaats Door de winst op Heino en mee door de resterende uitslagen van de andere wedstrijden klom ONS Sneek van de derde plaats naar positie drie op de ranglijst van de vierde divisie D. De ploeg van trainer Arnoud Koster heeft nu zestien punten uit acht duels. De achterstand op de nummers één en twee vv Hoogeveen en DETO is maar drie punten. Opvallend is, dat Staphorst opnieuw punten verspeelde. Liefst drie in Emmeloord tegen Flevo Boys, dat met liefst 5-2 zegevierde. Quick’20 uit Oldenzaal, Staphorst en HZVV uit Hoogeveen hebben alle drie vijftien uit acht. Geweldige spanning dus in de bovenste regionen.

Ongewijzigd
ONS Sneek kwam met een ongewijzigde ploeg binnen de lijnen in Heino. Hier de basisopstelling; Doel: Thomas Hoekstra. Achter: Mounir Loolofs, Glenn Buma, Joran Swart en Geoffrey Eekhof. Midden: Giovanni Aronds, Stephen Adisi en Doede de Jager. Voor: Tim ten Voorde, Ruben Eijzenga en Arjen Stremler. De wisselspelers in Heino waren: Keeper Luca Helsdingen, Jorn Dijkstra, Ewart Ottema en Martijn van Beenen. Bij ONS Sneek gele kaarten voor Ewart Ottema en Stephen Adisi, zijn derde.

Flitsend
ONS Sneek ging flitsend van start op het kunstgras van Heino. In de vierde minuut stelde Tim ten Hove onze spits  Ruben Eijzenga in staat de 0-1 aan te tekenen. Ruben Eijzenga zag in een flits waar hij moest raak schieten. Dat was in de rechter benedenhoek. De doelman van Heino Ivan Kaniuchka komt uit Oekraïne. Hij was volmaakt kansloos op de geplaatste schuiver van de speler uit Berlikum. Vijf minuten na de 0-1 stond de 0-2 al op het scorebord. En hoe. Van zeker 22 meter afstand loste Doede de Jager een hard schot, dat naast leek te gaan. Dat verwachtte de keeper van Heino ook. Hij zat evenwel fout. De bal vloog langs hem.

Boeiend
In plaats van met een keurige 0-2 voorsprong met zelfvertrouwen de rest van de wedstrijd tegemoet te gaan kroop ONS Sneek in zijn schulp. Dat werd bestraft met de 1-2 van Tim Leferink in de veertiende minuut. Hij kopte raak uit een vrije trap. Hierdoor werd het steeds onrustiger bij ONS Sneek. Dat werd in de veertigste minuut afgestraft door Matthias Reimink: 1-2. De hoekschoppen van Heino werden steeds gevaarlijker. Gelukkig vloeide daar geen bloed uit. Heino kwam sterk uit de kleedkamer voor deel twee van de boeiende, maar geen goede wedstrijd.

Warns
Uit een hoekschop voor ONS Sneek scheelde het maar weinig of het was 2-3 geworden. Onverwacht en met hulp van de thuisclub werd het toch 2-3. Uit een gevaarlijke voorzet van rechts van Geoffrey Eekhof deponeerde Kevin Roddenhof de bal in eigen doel; Dat was na een uur spelen. In minuut 74 een dubbele wissel bij ONS Sneek. Doede de Jager en Arjen Stremler er uit en Martijn Beenen en Ewart Ottema er in. Martijn van Beenen ging linksback spelen en Ewart Ottema werd linksbuiten. Martijn van Beenen is nog maar zestien. Hij woont in Warns en is bezig aan zijn zesde jaar bij ONS Sneek. Hij viel moeiteloos in. Dus al weer een talent uit de eigen jeugdopleiding bij ONS Sneek.

Ottema had moeten scoren
Ewart Ottema kreeg tegen Heino zestien minuten speeltijd. Hij viel goed in. Zo verdedigde hij ook mee om Heino van scoren af te houden. Een ouderwetse actie liet hij ook zien. ,,Daaruit had ik moeten scoren’’, zei Ewart Ottema. Nu voorkwam de sluitpost uit Oekraïne van Heino de 2-4 door een goede redding. Aan de andere kant was Heino dicht bij de 3-3. Twee keer zelfs, Ook kwam Jorn Dijkstra er nog in voor Giovanni Aronds.

Respect
De terugreis was heel mooi. Als debutant in het eerste elftal van ONS Sneek moest Martijn van Beenen een liedje zingen. Dat deed hij met verve. Uw voorbeschouwer heeft groot respect voor de moeder van Martijn van Beenen. Zijn moeder haalde hem met de auto op bij ons Zuidersportpark voor de terugreis in stromende regen naar Warns. Toen SiVi dit aan onze trainer Arnoud Koster vertelde, was zijn commentaar erg blij te zijn bij de betrokkenheid van vele mensen bij ONS Sneek. Ook dit is fijn om te horen.

Overdonderd
Uiteraard vroeg uw wedstrijdverslaggever van ONS Sneek naar de mening van Arnoud Koster over de met 2-3 gewonnen wedstrijd: ,,We begonnen goed met een 0-2 voorsprong. Hierna werden we overdonderd door de inzet en strijd van Heino. De gastheren legden ons lam. We konden geen druk krijgen op Heino. Na de rust hadden we meer controle. We kregen in de tweede helft beter druk op de thuisclub. We moeten op de komende trainingen wat doen met de twintig corners, die Heino kreeg. Twintig hoekschoppen weggeven dat mag en kan niet. Het was een wedstrijd met verschillende gezichten. In  de slotfase had de actie van Ewart Ottema de 2-4 moeten opleveren. Aan de andere kant kreeg Heino ook goede kansen op de gelijkmaker. Het kan zijn, dat een gelijkspel de juiste verhouding zou zijn geweest.’’