ONS Sneek verspeelt in Jubbega eerste periodetitel in eerste klasse I noord zaterdag

Jubbega ziet strijd, passie en werklust beloond met verdiend 1-1 gelijkspel

Aanvoerder Joran Swart van ONS Sneek benut penalty na 1-0 achterstand

Eerste helft is  voor ONS Sneek, maar kansen niet benut

Tweede helft veel meer in evenwicht met nauwelijks kansen voor ONS Sneek

ONS Sneek alleen gevaarlijk over rechts met Tim ten Voorde in hoofdrol

Trainer Arnoud Koster van ONS Sneek: Te veel meegegaan met het spel van Jubbega

Hij zei verder: Baal van missen van iets tastbaars als periodetitel

Zaterdag thuis tegen Drachtster Boys moet goed antwoord komen op de 1-1 in Jubbega

Harmen Boelsma van ONS Sneek naar SC Cambuur Onder 21?

Justin van der Dam en Germ de Jong verzorgen deze week de trainingen

Terechte eindstand

Ondanks de twee gewonnen oefenwedstrijden in de winterstop om wedstrijdritme te behouden, is ONS Sneek in de eerste klasse I noord zaterdag teleurstellend begonnen aan de hervatting van de competitie. Op het sportpark “’t Heidefjild” in Jubbega kwam ONS Sneek zaterdagavond tegen de club van die naam niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Een terechte eindstand. In de voorbeschouwing op Jubbega – ONS Sneek liet Jubbega trainer Joop Gall weten het ONS Sneek erg moeilijk te maken en een punt pakken zou heel mooi zijn. Joop Gall kreeg helemaal gelijk. Hij eiste van zijn ploeg strijd, passie en werklust. Joop Gall werd op zijn wenken bediend. ONS Sneek had moeite met een Jubbega, dat nooit verzaakte, zich liet terugzakken bij balbezit van de gasten, de lange bal hanteerde bij omschakeling en met name in de duels agressie en felheid vertoonde.

Anders voetballen vereist

Door de 1-1 puntenverdeling verspeelde ONS Sneek het behalen van de eerste periodetitel. Die was nu voor d’Olde Veste’54 dat wel won. Uit tegen Alcides werd het 1-2 voor de formatie uit Steenwijk. Geen overtuigende zege weliswaar in Meppel maar de drie punten  werden wel gepakt. De blauw-gelen bleven bovenaan en hebben nu 29 punten uit twaalf wedstrijden. ONS Sneek is tweede met 25 punten uit elf ontmoetingen, waarbij moet worden aangetekend dat ONS Sneek een wedstrijd minder heeft gespeeld dan d’Olde Veste’54. Het afgelopen seizoen liet ONS Sneek onnodig belangrijke punten liggen tegen mindere ploegen op echt gras. Na het zien van de wedstrijd in Jubbega lijkt zich dat te herhalen. Daar zal ONS Sneek zich tegen moeten bewapenen. Op het kunstgras van het Zuidersportpark in Sneek voelt ONS Sneek zich als een vis in  het water. Dan kan er naar hartenlust worden gecombineerd maar op grasvelden is anders voetballen dan normaliter vereist.

Veel meer in evenwicht

Het meest opvallende in de 1-1 tegen Jubbega was dat van de linkerkant van ONS Sneek geen enkel gevaar uitging. Het gevaar moest alleen komen over rechts van Tim ten Voorde. Die zocht en vond steeds spits Ruben Eijzenga, die een paar keer in goede scoringspositie kwam maar moeite had met het afwerken tegen het achterin compact spelende Jubbega. Ruben Eijzenga had het geluk ook niet aan zijn zijde. Zo belandde voor de rust een fraaie kopbal net naast. ONS Sneek leek de rust in te gaan met een 1-0 achterstand maar vlak voor de pauze benutte aanvoerder Joran Swart feilloos de terecht toegekende penalty. In de slotminuut van de eerste helft een achterstand wegwerken is een uitstekende opmaat voor de tweede helft om de voorsprong uit te breiden maar dat zat er in Jubbega niet in. ONS Sneek was in de eerste helft duidelijk de betere ploeg, maar de goede eerste 45 minuten kregen geen voortzetting in de tweede drie kwartier. Toen was de wedstrijd ook veel meer in evenwicht.

Veertig graden koorts

De basisopstelling van ONS Sneek was: Doel: Max Wolfs. Achter: Pieter Abe de Jong, Joran Swart, Glenn Buma en Mounir Loolofs. Midden: Giovanni Aronds, Nordin Tahboun en Harmen Boelsma. Voor: Jelle de Graaf, Ruben Eijzenga en Tim ten Voorde. De vaste rechtsback van ONS Sneek is Geoffrey Eekhof. Dat hij op de bank begon in Jubbega was wel verklaarbaar. Pas een dag voor de wedstrijd in Jubbega was hij koortsvrij. ,,Ik had hoge koorts, veertig graden’’. Ook Stephen Adisi, de controleur op het middenveld bij ONS Sneek, was wisselspeler. Hij kwam ook pas vrijdag voor het duel in Jubbega terug van vakantie bij familieleden in Ghana.

Harmen Boelsma naar SC Cambuur Onder 21?

Naar alle waarschijnlijkheid vertrekt middenvelder Harmen Boelsma van ONS Sneek naar SC Cambuur Onder 21. De speler uit Idskenhuizen is op proef in Leeuwarden. Hij heeft de afgelopen week twee keer meegetraind met SC Cambuur Onder 21 onder trainer Rik Reinsma, die een verleden heeft bij ONS Sneek. Rik Reinsma  trainde de Onder 19 van ONS Sneek. Daarvoor was hij jeugdtrainer bij LSC 1890. Harmen Boelsma over zijn eventuele vertrek naar SC Cambuur Onder 21: ,,Ik heb nu twee keer meegetraind in Leeuwarden en hierna een gesprek gehad met Rik Reinsma. Er volgen de komende twee weken nog vier trainingen. Blijkt uit het gesprek met Rik Reinsma dat hij mij bij de SC Cambuur jeugd Onder 21 wil hebben, dan grijp ik die kans aan. Eerst wel het seizoen afmaken met ONS Sneek’’.

De nieuwe Abe Lenstra

Voor aanvang van de wedstrijd werd een minuut stilte in acht genomen wegens het overlijden van Jan de Vries, oud-eerste elftalspeler van Jubbega uit de glorietijd met onder anderen zijn broer Grietus. Toen was Jubbega ook eersteklasser. Jan de Vries is ook jeugdtrainer geweest bij Jubbega en was ook een trouwe supporter. Grietus de Vies debuteerde als jongen van zestien in het eerste elftal van Jubbega. Hij bracht het tot het Nederlands amateurelftal. Hij speelde in het seizoen 1963-1964 betaald voetbal bij Heerenveen. Daar bleef het ook bij. Als linksbinnen scoorde hij veel doelpunten voor Jubbega. Hij werd de nieuwe Abe Lenstra genoemd. Grietus de Vries speelde tot zijn 37ste in het eerste van Jubbega. Een beenbreuk in de wedstrijd tegen Roden betekende het einde van de voetballoopbaan van Grietus de Vries, afkomstig uit een heel groot gezin van negen zonen en twee dochters.

Regie overgenomen

Voor aardig wat publiek waren de eerste pennenstreken voor Jubbega. Al gauw nam ONS Sneek de regie over. Met een pass op maat werd Ruben Eijzenga bediend maar die stond buitenspel. Een knal van afstand van Joran Swart ging ver over. Nordin Tahboun was twee keer dicht bij een doelpunt. De tweede keer raakte hij de paal. Het openingsdoelpunt viel evenwel aan de andere kant. Na een kwartier spelen profiteerde Nick Kuiper van Jubbega van zwak uitverdedigen bij ONS Sneek. Op het harde schot van Nick Kuiper was ONS Sneek doelman Max Wolfs kansloos: 0-1. Harmen Boelsma kreeg een beste kans op de verdiende gelijkmaker maar schoot over. De mooiste kans was voor Ruben Eijzenga uit een gave voorzet van Tim ten Voorde. De prachtige kopbal van de spits van ONS Sneek vloog jammergenoeg evenwel nipt naast.

Feilloos

Na al weer goed voorbereidend werk van Tim ten Voorde schoot Ruben Eijzenga hard in maar het leverde slechts een corner op. Nordin Tahboun probeerde voor de derde keer Jubbega doelman Ruben Stuiver te passeren. Dat lukte niet want hij stuitte op de sluitpost van Jubbega. Die had ook geen moeite met het te slappe schot van Ruben Eijzenga. Vlak voor de rust viel dan toch nog de meer dan verdiende gelijkmaker voor ONS Sneek. De overtreding van Stefan Westra, oud-speler van ONS Sneek, op Harmen Boelsma werd terecht bestraft  met een penalty. Wie anders dan Joran Swart benutte de trap van elf meter feilloos.

Drost viel uit bij Jubbega

Na de rust bleef aanvoerder, spelbepaler en routinier Henrico Drost in de kleedkamer van Jubbega achter. Hij werd vervangen door Koen Steg. Het eerste schot van Jubbega in de tweede helft was te slap om ONS keeper Max Wolfs te verontrusten. Twee corners achterelkaar van Jubbega leverden ook niets op. Dat was ook het geval met het harde schot van de ingevallen Koen Steg. Een kopbal namens ONS Sneek van Giovanni Aronds was te zacht en een voorzet van Pieter Abe de Jong ging juist voorlangs. Na balverlies bij ONS Sneek in de 58ste minuut was Jubbega heel dicht bij de 2-1. Een goede pass van Joran Swart op Ruben Eijzenga resulteerde in een schot naast.

Acht minuten blessuretijd

In minuut zeventig greep ONS Sneek trainer Arnoud Koster in. Hij haalde Jelle de Graaf en Nordin Tahboun naar de kant. Geoffrey Eekhof en Lennard Feenstra maakten ONS Sneek weer compleet. Mounir Loolofs van ONS Sneek raakte geblesseerd en werd vervangen door de controlerende middenvelder Stephen Adisi.  ONS Sneek kwam nauwelijks tot kansen in de tweede helft, die overigens gelijk opging. Arjen Stremler kwam er bij ONS Sneek nog in voor Pieter Abe de Jong. Een vrije trap voor ONS Sneek werd genomen door Tim ten Voorde maar ging over. In de blessuretijd van liefst acht minuten was het nog billenknijpen voor de gasten. Het bleef terecht 1-1.

Wennen aan spel van Jubbega

Wat vond onze trainer Arnoud Koster van het gelijkspel in Jubbega? ,,Het was van onze kant niet goed genoeg voor drie punten. ONS Sneek begon wel goed. Tot de 1-0 voor Jubbega zaten we goed in de wedstrijd. We moesten duidelijk wennen aan het spel van Jubbega. Door de druk en het compact verdedigen bij Jubbega kregen we niet veel kansen. Na de 1-1 raakten we toch van slag. Ook het inbrengen van een extra verdediger hielp niet. Verder maakten we de verkeerde keuzes. In de tweede heft gingen we ook te veel mee in het spel van Jubbega. Mee door slordigheden kregen we na de rust geen echte kansen’’.

Goede antwoord

Arnoud Koster ging verder met: ,,ONS Sneek maakte tegen Jubbega te weinig aanspraak op de overwinning. Ik baal van het missen van de eerste periodetitel. Het pakken van de eerste periodetitel is iets tastbaars. 1-1 was wel de terechte eindstand. Ondanks dat we niet hebben gewonnen van Jubbega staan we er altijd nog goed voor. Wat het antwoord is op het gelijkspel in Jubbega? Het goede antwoord is thuis zaterdag a.s. winnen van Drachtster Boys.

Naar Oostenrijk

Dinsdagavond a.s. oefent ONS Sneek thuis tegen Velocitas uit Groningen, dat debuteert in de eerste klasse J noord zaterdag. Er wordt om 20.00 uur afgetrapt op het Zuidersportpark. Trainer Arnoud Koster is zondag vertrokken voor een wintersport werkweek met zijn leerlingen naar het Oostenrijkse Bramberg. Donderdagavond a.s. is hij laat weer terug in Sneek. De training van maandagavond doet onze ex-doelman Justin van der Dam, die bij ONS Sneek stage loopt in verband met de trainerscursus die hij volgt. Ook is Justin van der Dam in het oefenduel tegen Velocitas voor even de hoogste technische baas bij ONS Sneek. Donderdagavond a.s. verzorgt assistent Germ de Jong de training.