Wedstrijdverslag KHC Kampen – ONS Sneek

ONS Sneek blijft koploper in eerste klasse I noord zaterdag na mooie 0-3 zege op KHC

Kampen Hercules Combinatie komt te kort tegen superieur ONS Sneek

ONS Sneek middenvelder Stephen Adisi schittert op sportpark De Venen

Doelpunten ONS Sneek: Arjen Stremler (2) en Tim ten Voorde

tekst: Simon Visser   foto’s: Rob Bosma

Maand van de waarheid

Maart 2024 is de maand van de waarheid en tegelijk ook de mooiste voetbalmaand voor ONS Sneek om met trainer Arnoud Koster te spreken. Maand van de waarheid door de behaalde resultaten tegen drie clubs uit de top vier van de eerste klasse I noord zaterdag en mooiste voetbalmaand vanwege het feit dat de spelers van ONS Sneek graag duelleren met de andere titelkandidaten. Twee wedstrijden uit een serie van drie tegen de naaste concurrenten zijn inmiddels achter de rug. Met bejubelde overwinningen thuis tegen d’Olde Veste’54 met 1-0 en gistermiddag in Kampen met 0-3 tegen zondagclub KHC. Zaterdag a.s. komt de derde ploeg van de top vier Flevo Boys uit Emmeloord naar het Zuidersportpark in Sneek.

Wel een schot maar geen goal voor Nordin Tahboun

Miniem verschil

Won ONS Sneek overtuigend van de nummer vier van de ranglijst KHC met 0-3, d’Olde Veste’54 en Flevo Boys zegevierden met miniem verschil tegen op papier kwalitatief mindere clubs. De formatie uit Steenwijk won met 1-2 in Leeuwarden van Blauw Wit’34 en Flevo Boys thuis met 2-1 van FC Burgum. Met nog zeven wedstrijden voor de boeg voert ONS Sneek de ranglijst aan met 43 punten uit zeventien ontmoetingen  Het doelsaldo is na de victorie op KHC nog florissanter geworden. Doelman Max Wolfs van ONS Sneek hield opnieuw de nul. Het nog altijd ongeslagen ONS Sneek kreeg elf doelpunten tegen. Het doelsaldo is liefst  plus 44.

Tien punten achterstand

D’Olde Veste’54 bleef tweede op de competitieladder met 41 punten uit zeventien duels. De achterstand op ONS Sneek bleef twee punten. Nummer drie Flevo Boys heeft 38 punten uit zeventien wedstrijden. De marge tussen ONS Sneek en Flevo Boys is nog altijd vijf punten, KHC werd door ONS Sneek op een achterstand  van tien punten gezet. ONS Sneek speelt na de wedstrijd van zaterdag a.s. thuis tegen Flevo Boys nog thuis tegen Go Ahead Kampen, stadgenoot LSC 1890 en Jubbega. De oranje brigade moet nog uit tegen SV Marum, Alcides en Broekster Boys. In Sneek won ONS met 3-1 van KHC. Toen hadden de oranjehemden het moeilijker dan gisteren in Kampen. ONS Sneek was op alle onderdelen van het voetbal duidelijk beter dan KHC.

Tim ten Voorde in duel met een fysiek sterke Kampenaar

Nieuwe tribune en nieuwe kleedkamers

Het hoofdveld van KHC op het sportpark De Venen is  voorzien van kunstgras, dat evenwel nodig toe is aan vervanging. De huidige tribune van KHC heeft 150 zitplaatsen. Die gaat tegen de grond. Daarvoor in de plaats een nieuwe tribune met het dubbele aantal kuipstoelen. Ook komen er nieuwe kleedkamers. Indrukwekkend is het grote aantal reclameborden rondom het hoofdveld. Om jaloers op te zijn. De grootste voetbalclub qua leden in de Hanzestad is DOS Kampen, de club van Jaap Stam. KHC telt 500 leden.

Basiselftal ONS Sneek

Trainer Arnoud Koster startte in Kampen met het volgende ONS Sneek basiselftal. Doel: Max Wolfs. Achter: Pieter Abe de Jong, Harmen Boelsma, Joran Swart en Geoffrey Eekhof. Midden: Nordin Tahboun, Giovanni Aronds en Stephen Adisi. Voor: Tim ten Voorde, Arjen Stremler en Jelle de Graaf.  Rechtsback Geoffrey Eekhof was weer terug als basisspeler. Dat ging ten kostte van Mounir Loolofs. Harmen Boelsma speelde weer centraal in de defensie naast Joran Swart. Vaste keus Glenn Buma, die tegen d’Olde Veste’54 uitviel, was wisselspeler. Ook spits Ruben Eijzenga was wisselspeler. Arjen Stremler nam zijn plaats in. KHC kon niet beschikken over de gevaarlijke aanvaller en sterkhouder Boaz Smits, die geschorst was na de zoveelste gele kaart. Zijn vervanger was Wail Doufikar.

Minuut stilte

Voor de aftrap werd een indrukwekkende minuut stilte in acht genomen vanwege het overlijden van de tachtigjarige Jan Korf, een KHC lid in hart en nieren. Hij was bijna 65 jaar lid van de club uit Kampen en was heel vaak bij de thuiswedstrijden van KHC aanwezig.

Snel omschakelen

Al direct werd in Kampen duidelijk dat KHC het maken van het spel overliet aan ONS Sneek. De gasten hadden zodoende veel meer de bal. Trainer Marcel van der Steege had zijn jongens de opdracht gegeven om bij balverlies van ONS Sneek snel om te schakelen om tot scoren te komen. Dat omschakelen gelukte voor de rust een paar keer heel aardig maar er vloeide geen bloed uit voort voor ONS Sneek. Na de rust hadden de oranje hemden de wedstrijd volledig onder controle, waren superieur en liepen toen uit van 0-1 naar 0-3.

Giovanni Aronds aan de bal, Pieter Abe de Jong kijkt toe

Lange mannen

ONS Sneek ging veelbelovend van start voor een tegenvallend aantal toeschouwers. In het prille begin twee gevaarlijke aanvallen van ONS Sneek, die evenwel geen rendement opleverden. In minuut zeven had KHC keeper Steven Vonk zijn doel verlaten maar daarvan profiteerde onze spits Arjen Stremler niet. Zijn doelpunten zouden nog komen. Veelvuldig trok onze linksback Pieter Abe de Jong, ook nu weer meer linksbuiten dan linksback, mee naar voren. Hij had de pech dat zijn voorzetten en passes meestal werden onderschept door de lange mannen van KHC achterin.

Prachtige rush

Een goede combinatie tussen Nordin Tahboun en Jelle de Graaf leverde niet meer dan een corner op. In de twintigste minuut een prachtige rush van Jelle de Graaf op snelheid die hij jammer genoeg besloot met een te slap schot. Na een klein half uur een goed genomen vrije trap voor KHC, maar de kopbal die hieruit voortvloeide ging over. De thuisclub was voor de rust alleen maar echt gevaarlijk wanneer Illias el Morabit op links in het spel werd betrokken.

Arjen Stremler met een rush

Hand op de bal

De openingstreffer van ONS Sneek viel zeven minuten voor de rust. Met hulp van de mee verdedigende aanvaller Illias el Morabit van KHC. Hij was in de veronderstelling dat er was gefloten voor een vrije trap voor KHC maar dat was helemaal niet het geval. Het fluitje bleef dan ook uit. De nummer zestien van KHC legde evenwel een hand op de bal zodat de vrije trap, die geen vrije trap was, kon worden genomen. Dat was arbiter Richard Venekamp uit Rolde niet ontgaan. Dus gaf hij een vrije trap aan ONS Sneek.

Panklaar

Dit dode spelmoment was aan Tim ten Voorde heel goed besteed. Vanaf rechts legde hij de bal panklaar op het kopgrage hoofd van Arjen Stremler. Onze spits gaf KHC doelman Steven Vonk met een schitterende en onhoudbare kopbal het nakijken: 0-1. In de rust merkte in de bestuurskamer van KHC een vooraanstaand lid van de club uit Kampen het volgende op: Hoe is het mogelijk dat de kopbal van ONS Sneek doel trof. We hebben drie spelers van bijna twee meter achterin staan, dan mag je toch verwachten dat er wordt ingegrepen.

Arjen Stremler torent boven ‘de lange mannen van KHC’ uit en kopt de openingstreffer binnen, Jelle de Graaf ziet het gebeuren

Geweldige kans

Een minuut na de 0-1 voor ONS Sneek was Geoffrey Eekhof dicht bij de 0-2. Zijn harde schot werd door doelman Steven Vonk van KHC op fraaie wijze buiten de palen gehouden. Daar stond tegenover dat onze keeper Max Wolfs schitterend redding bracht bij een geweldige kans voor Illias el Morabit. Dat had de 1-1 kunnen en moeten zijn.

Klus geklaard

De tweede helft begon met een gevaarlijk schot van Illias el Morabit dat door Max Wolfs goed werd gestopt. Ook in Kampen tegen KHC liet ONS Sneek zien dat in de tweede helft de klus helemaal werd geklaard. Het superieur zijn, diende zich toen aan. Nadat een  treffer van KHC terecht wegens buitenspel werd afgekeurd, bracht sluitpost Steven Vonk van KHC in de 63ste  minuut geweldig redding op een prachtig schot van Tim ten Voorde. Twee minuten later gaf Steven Vonk ook thuis op een schot van Tim ten Voorde uit al weer een vrije trap.

Stoïcijns

ONS Sneek kon na 68 minuten spelen opnieuw juichen. Nadat even eerder een oranje doelpunt ook al wegens buitenspel werd geannuleerd, kreeg Arjen Stremler zoveel vrijheid en ruimte van KHC dat de 0-2 niet kon uitblijven. De manier waarop Arjen Stremler scoorde was geweldig. Stoicijns ook was zijn manier van afwerken. Met een schuiver van precisie en vol beheersing uitgevoerd, passeerde hij de kansloze keeper Steven Vonk van KHC. Hierna werd opnieuw een ONS Sneek doelpunt wegens buitenspel afgekeurd.

Arjen Stremler schuift de 0-2 binnen …

… en viert het feestje

Dubbele wissel

ONS Sneek trainer Arnoud Koster paste in de 77ste minuut een dubbele wissel toe. Arjen Stremler en Nordin Tahboun werden naar de kant gehaald. Ruben Eijzenga en Nigel Tyrone Hardenberg waren de vervangers. Even later werd ook Jelle de Graaf vervangen door Lars van der Brug. Twee  minuten voor het eindsignaal profiteerde Tim ten Voorde alert van een  foutieve terugspeelbal op keeper Steven Vonk van KHC: 0-3. Daarvoor miste KHC een geheide kans. Ook moest Max Wolfs in het doel van Sneek nog een keer handelend optreden op een hard Kamper schot. Twee gele kaarten werden uitgedeeld. Aan Geoffrey Eekhof van ONS Sneek en aan Jonathan van Marle van KHC.

Tim ten Voorde schiet – onder de ogen van de X-redactie – de 0-3 binnen

Beste man op het veld

De beste man op het veld was middenvelder Stephen Adisi van ONS Sneek. Hij is niet alleen de grote controleur op het middenrif bij ONS Sneek. Hij is ook sterk in het afpakken en veroveren van de bal, maar  Stephen Adisi kan nog veel meer. Als extra strooide hij in Kampen met een aantal passes op maat. Na Stephen Adisi moeten Arjen Stremler en Tim ten Voorde als uitblinkers bij ONS Sneek worden genoemd. Arjen Stremler om het scoren van twee doelpunten en Tim ten Voorde om zijn doelpunt en de prachtig genomen vrije trap waaruit de 0-1 tot stand kwam.

Pijn kunnen doen

De sympathieke trainer Marcel van der Steege van KHC prees de intensiteit en het hoog druk zetten van zijn elftal. Hij had totaal geen moeite met het erkennen dat ONS Sneek verdiend heeft gewonnen en met d’Olde Veste’54 kandidaat is voor de titel in de eerste klasse I noord. Hij voegde er terecht aan toe: ,,We hadden voor de rust ONS Sneek twee keer pijn kunnen en moeten doen bij de kansen die we kregen’’.

Tim ten Voorde ziet zijn schot gekeerd worden

Zaten goed in de wedstrijd

Onze trainer Arnoud Koster was positief over KHC. Hij zei er het volgende over: “KHC is beslist een ploeg die goed meedoet in onze eerste klasse I. KHC heeft zeker individuele kwaliteiten’’. Over zijn ONS Sneek elftal was Arnoud Koster goed te spreken. ,,We begonnen met veel pressie aan de wedstrijd in Kampen. We zaten ook goed in de wedstrijd. Het slechte kustgras veld was een uitdaging voor ons. Het was wennen om  de bal onder controle te krijgen. We scoorden op de goede momenten. Daarmee waren we klaar met deze wedstrijd’’.

Giovanni Aronds niet uitvlakken

Over het knappe openingsdoelpunt van Arjen Stremler was Arnoud Koster heel tevreden. ,,Het was een bewuste actie van Arjen Stremler. Hij zei tegen mij dat hij goed stond om raak te koppen. Hij had het moeilijk tegen die lange kerels achterin van KHC’’. Ook was onze trainer  zeer te spreken over Stephen Adisi. ,,We werken er aan om nog een betere speler te maken van Stephen Adisi. Aan de bal kan hij nog sterker worden. Het is ook zo dat we onze middenvelder Giovanni Aronds niet moeten uitvlakken’’.

Opperbeste stemming bij het team na weer een goal

De basis voorafgaand aan de wedstrijd. Achter aanvoerder Joran Swart, Giovanni Aronds, Harmen Boelsma, Arjen Stremler, Pieter Abe de Jong en keeper Max Wolfs. Voor Stephen Adisi, Nordin Tahboun, Geoffrey Eekhof, Tim ten Voorde en Jelle de Graaf