Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Wedstrijdverslag LSC 1890 – ONS Sneek

ONS Sneek weer koploper in zaterdag eerste klasse I noord en nog altijd ongeslagen

Oranjehemden winnen stadsderby tegen LSC 1890 verdiend met 1-3

Echte derby met drie strafschoppen, vuurwerk, enorme blunder en lichtprobleem

Doelman Max Wolfs stopt strafschop van LSC 1890

Trainer Arnoud Koster van ONS Sneek: ,,Lelijke overwinning’’

Hij zei verder: ,,Jonge spelers hadden last van wedstrijdspanning’’

,,Complimenten voor strategie, passie en energie van LSC 1890’’

Collega trainer Marcel Valk van LSC 1890: ,,ONS Sneek is verder dan wij’’

,,Gelijkspel was het meest haalbare geweest’’

Doelpunten ONS Sneek: Swart (penalty), Ten Voorde (penalty) en Loolofs (rolletje)

Zaterdag a.s. speelt ONS Sneek thuis tegen Alcides

Geld in  het laatje

De penningmeester van LSC 1890 zal zich ongetwijfeld in de handen hebben gewreven. De gisteravond gespeelde wedstrijd in de eerste klasse I noord zaterdag tegen stadgenoot ONS Sneek trok eindelijk weer eens veel publiek naar het gemeentelijk sportpark aan de Leeuwarderweg in de Waterpoortstad. Een entreekaartje voor vier Euro de man en een uitpuilend clubhuis, waar veel consumpties werden verkocht, maakten de schathouder van de Lycurgus Sparta Combinatie blij. Er kwam immers veel geld in het laatje. Het talrijke publiek zag geen goede wedstrijd maar wel een echte stadsderby. Met drie strafschoppen, twee voor ONS Sneek en één voor LSC 1890, spetterend en knetterend vuurwerk, een enorme fout van doelman Jesse van Sermondt van de thuisclub en het uitvallen van een deel van de lichtinstallatie in de tweede helft.

Verdiend

ONS Sneek won verdiend met 1-3 na een 0-1 ruststand van hekkensluiter LSC 1890. Met als resultaat dat ONS Sneek weer de leiding heeft genomen in de eerste klasse I noord zaterdag. Ook is ONS Sneek nog altijd ongeslagen. De ploeg van trainer Arnoud Koster was sterker, voetbalde beter en had veel meer balbezit. Daar stelde de formatie van trainer Marcel Valk agressie, passie, energie, er bovenop zitten en felheid in de duels tegenover. ONS Sneek gaat aan de leiding met 21 punten uit negen wedstrijden en een doelsaldo van plus 22. Nummer twee KHC heeft ook 21 punten maar heeft een wedstrijd meer gespeeld. Op de derde plaats staat het Steenwijker d’Olde Veste’54 met twintig punten uit negen ontmoetingen. Vierde is Flevo Boys uit Emmeloord met negentien uit negen. Vijfde staat Broekster Boys met vijftien uit acht. Twee wedstrijden werden gisteren vanwege de winterse omstandigheden afgelast. Dat waren Blauw Wit’34-Broekster Boys en SV Marum-Flevo Boys. De Kamper derby tussen Go Ahead Kampen en KHC eindigde in een hoog uitgevallen 2-7 victorie voor KHC. Jubbega thuis tegen Drachtster Boys eindigde in 1-1. LSC 1890 blijft onderaan.

Formaties

Zonder Nordin Tahboun begon ONS Sneek aan de eerste competitiewedstrijd tegen LSC 1890. De ploeg van trainer Arnoud Koster startte met Max Wolfs in het doel. Mounir Loolofs, Glenn Buma, Joran Swart en Geoffrey Eekhof vormden de achterhoede. Op het middenveld acteerden Harmen Boelsma, Giovanni Aronds en Stephen Adisi. In de voorhoede Jelle de Graaf, Ruben Eijzenga en Tim ten Voorde. LSC 1890 trad aan met doelman Jesse van Sermondt en de veldspelers Aaron Brouwer, Bradley Steensma, Jocelyn Haaima, Karsten Drenth, Maarten Kingma, Patrick Zijda, Per Eggens, Rens Zwaagstra, Rik Jongstra en Wytse Tjalsma.

Feilloos benut

Er was ONS Sneek alles aan gelegen om vroeg in de stadsderby op voorsprong te komen. Al in de tweede minuut had ONS Sneek kunnen scoren maar Jelle de Graaf liet dat na. Toch viel de verlangde 0-1 vroeg in de wedstrijd. Scheidsrechter Sam Tyler uit Assen bestrafte een overtreding op Jelle de Graaf in de zestien met een terechte penalty, die door centrumverdediger en aanvoerder Joran Swart feilloos werd benut. ONS Sneek was gevaarlijk met het duo Mounir Loolofs-Jelle de Graaf over links. Tot meer dan een hoekschop, ONS kreeg er heel veel, leidde dat niet. LSC 1890 mocht vanaf rechts een vrije trap nemen. Karsten Drenth haalde daar geen succes uit.

Veel te zacht

ONS Sneek had moeite met het agressieve LSC 1890. Wel kreeg het veel hoekschoppen te nemen maar dit zonder succes. Zo redde thuisclub keeper Jesse van Sermondt knap met de vuisten bij de zoveelste corner voor de gasten. Balverlies op het middenveld van Giovanni Aronds van ONS Sneek werd bekroond met een hoekschop voor LSC 1890. Een knal van afstand van ONS Sneek van aanvoerder Joran Swart ging naast. Ook LSC 1890 kreeg een penalty te nemen na een overtreding in het strafschopgebied door een ongeoorloofde actie van een speler van ONS Sneek. Aanvoerder Patrick Zijda was de man die voor de 1-1 moest zorgen. De fors uit de kluiten gewassen aanvoerder van de Lycurgus Sparta Combinatie faalde vanaf elf meter. Keeper Max Wolfs van de gasten had geen enkele moeite met de veel te zacht ingeschoten penalty.

Verder onheil voorkomen

Nadat de opkomende rechtsback Geoffrey Eekhof van ONS Sneek zijn harde schot had zien overgaan, kopte Ruben Eijzenga na goed werk van Tim ten Voorde over. Een keihard schot van LSC’er Patrick Zijda miste de juiste richting. Vlak voor de rust had Ruben Eijzenga de 0-2 op de schoen. Hij verscheen alleen voor sluitpost Jesse van Sermondt van LSC 1890 maar die wist op knappe wijze verder onheil te voorkomen. Het was een verbetering aan de kant van ONS Sneek dat direct in de tweede helft Jelle de Graaf en Tim ten Voorde van flankpositie ruilden. Tim ten Voorde op links en Jelle de Graaf op rechts. Bovendien voerde ONS Sneek het tempo op. In de eerste fase van de tweede 45 minuten speelde ONS Sneek zoals het moet voetballen. Helaas duurde dat maar kort.

Gelukstreffer

Na de hervatting kreeg ONS Sneek een tweede strafschop te nemen nadat Tim ten Voorde onderuit was gehaald. Tim ten Voorde ging zelf achter de bal staan en gaf LSC 1890 sluitpost Jesse van Sermondt geen schijn van kans: 0-2. Toch kwam LSC 1890 weer in de wedstrijd. Een gelukstreffer van Daan Daniels was daarvoor verantwoordelijk: 1-2. LSC 1890 beleefde geen plezier aan het verkleinen van de achterstand. Direct had ONS Sneek het passende antwoord klaar. Doelman Jesse van Sermondt van de gastheer ging verschrikkelijk in de fout op het rollertje van Mounir Loolofs: 1-3. Bij ONS Sneek was intussen Arjen Stremler in de ploeg gekomen voor Harmen Boelsma. Arjen Stremler ging als spits fungeren bij ONS Sneek en werd Ruben Eijzenga op tien actief, achter de jeugdige aanvaller uit Oosterend

Niet onder controle

Het scheelde maar bitter weinig of LSC 1890 was weer aan het kleiner maken van de achterstand toegekomen. Doelman Max Wolfs van ONS Sneek kon de bal niet onder controle krijgen maar  gelukkig haalde een teamgenoot de bal van de doellijn. Door het uitvallen van een deel van de verlichting werd het donkerder op het veld. Ook viel er regelmatig regen en was het erg koud vertoeven bij de stadsderby. Een hard en hoog schot namens LSC 1890 werd door keeper Wolfs van ONS Sneek knap tot corner verwerkt. Zo bleef het 1-3 voor de oranjehemden. Dus kon het feest losbarsten in de prachtige nieuwe kleedkamer van LSC 1890. De smartlappen werden uit volle borst mee gezongen. Het feest werd voortgezet in De Kroon.

De pineut

In de tweede helft werd volop gewisseld bij ONS Sneek, trainer Marcel Valk van LSC 1890 deed hetzelfde. Bij de gasten werden naast Harmen Boelsma ook Mounir Loolofs, Jelle de Graaf en Ruben Eijzenga naar de kant gehaald. Voor dit drietal in de plaats Pieter Abe de Jong, Lars van der Brug en Nigel Hardenberg. Bij LSC 1890 werden vijf wissels toegepast. Jocelyn Haaima, Maarten Kingma, Aaron Brouwer, Bradley Steensma en Wytse Tjalsma werden vervangen door achtereenvolgens Nils Bruining, Allard Westerdijk, Daan Daniëls, Brian Bok en Joran de Haan. Bij ONS Sneek was er een gele kaart voor Joran Swart. Voor LSC 1890 waren er vier gele prenten. Jocelyn Haaima, Aaron Brouwer, Rik Jongstra en Bradley Steensma waren de pineut.

Onvervalste stadsderby

Trainer Arnoud Koster van ONS Sneek sprak ook al van een onvervalste stadsderby. Die leveren bijna in alle gevallen geen mooie wedstrijd op. Arnoud Koster: ,,Het werd een lelijke 1-3 overwinning voor ONS Sneek maar die telt wel. Verder vond ik de tackels van LSC 1890 van de categorie op het randje. Voor de jonge jongens van ONS Sneek zat er toch spanning op de stadsderby. Ik moet collega Marcel Valk een compliment maken voor zijn goede strategie en de energie en passie van zijn spelers. In de eerste helft zette LSC 1890 goed druk op ons. De beste kansen waren voor ONS Sneek. De 1-2 van LSC 1890 was een toevalstreffer. Met energie en passie kun je ver komen. Kan LSC 1890 dat blijven doen dan is de kans van handhaven in onze sterke eerste klasse mogelijk voor onze stadgenoot.’’

Hartstikke goed gespeeld

Trainer Marcel Valk van LSC 1890 had als commentaar op de stadsderby: ,,ONS Sneek is in veel dingen verder en dus beter dan wij. De spelers van ONS Sneek zijn sneller, technisch beter en balvaardiger. Maximaal was een gelijkspel het meest haalbare geweest. Ik vind dat LSC 1890 hartstikke goed heeft gespeeld en het optimale er uit heeft gehaald. We hebben een penalty gemist en onze keeper beging een blunder. We misten ook nog een grote kans in de tweede helft. Ik weet niet of de drie strafschoppen terecht waren. Dan moet ik de filmpjes nog maar eens goed bekijken.”

Thuis tegen Alcides

Zaterdag a.s. speelt ONS de laatste competitie-wedstrijd voor aanvang van de winterstop. Dan komt Alcides uit Meppel naar het Zuidersportpark. De aanvangstijd is gelukkig weer om 15.00 uur. Avondwedstrijden met 18.00 uur als aanvangstijd zijn niets waard.

SiVi

Delen