Koploper ONS Sneek schittert in openingsfase en in laatste half uur thuis tegen Alcides

Oranjebrigade winterstopkampioen seizoen 2023-2024

Oranjehemden laten geen span heel van geel-zwarten uit Meppel: 8-1

Doelpunten: Eijzenga (2), Hardenberg (2), Aronds, Swart, Boelsma en Wolke

Twee treffers in eerste tien minuten en  zes doelpunten na rust in tijdsbestek van 22 minuten

Giovanni Aronds en Harmen Boelsma scoren rechtstreeks uit corner, Joran Swart uit penalty

Nigel Tyrone Hardenberg man of the match op Zuidersportpark

Trainer Arnoud Koster: Na vroege voorsprong speelde ONS Sneek lange tijd heel slordig

Hij zei verder: Alcides mag wel wat doen aan opvatting over verdedigen

Trainer Akar van Alcides: Onze jonge spelers hebben moeite met duidelijk niveauverschil

Hij zei ook: Verder wegglijden met Alcides zou zonde zijn

Niet geflatteerd

Het is een lust voor het oog om koploper ONS Sneek in de eerste klasse I noord zaterdag aan het werk te zien. In wat de donkere dagen vóór kerst worden genoemd, denderde de ploeg van trainer Arnoud Koster gistermiddag thuis over Alcides heen. De eindstand op het elektronisch scorebord op het Zuidersportpark gaf een 8-1 overwinning aan. De hoge score was zeker niet geflatteerd te noemen, het had ook zo maar 10-1, 11-1 of 12-1 kunnen zijn.  Een handvol kansen werd nog onbenut gelaten en ook had doelman Xander Jager van de ploeg uit Meppel over geluk niet te klagen. Alcides liet een heel zwakke indruk achter. Het gaat te ver om daaraan de conclusie te verbinden dat alleen op grond daarvan ONS Sneek tot de hoge score van 8-1 kwam. Dan wordt ONS Sneek veel te kort gedaan.

Cliché’s

In de voortdurende regen en kou was ONS Sneek meer dan een maat te groot voor de geelzwarten. Om er nog een drietal cliché’s aan toe te voegen: ONS Sneek liet geen spaan heel van Alcides, maakte gehakt van het team uit Meppel en declasseerde de bezoekers. ONS Sneek etaleerde, ondanks een lange slordige periode, in de eerste tien minuten en in het laatste half uur van de wedstrijd, die nooit een echte wedstrijd was, een spelletje om intens van te watertanden. Met verzorgd combinatievoetbal waarin de elementen snelheid, balvaardigheid en techniek waren verweven. De gasten kregen dan ook alle hoeken van het kunstgrasveld te zien. Al van 14.00 uur af werd de lichtinstallatie op het Zuidersportpark in werking gezet. Dat was geen overbodige luxe. Het mistroostige weer was er de oorzaak van dat de publieke belangstelling te wensen overliet. De tribune van ONS Sneek was overigens wel goed gevuld. Alcides had vergeten het uittenue mee naar Sneek te nemen. Gelukkig deden het oranje en het geel-zwart elkaar niet zeer. Wel moest Max Wolfs, de sluitpost van ONS Sneek, zijn keepers outfit licht veranderen.

Grote verrassing

ONS Sneek blijft koploper in de eerste klasse I noord zaterdag met 24 punten uit tien wedstrijden. De oranjehemden van trainer Arnoud Koster zijn niet alleen de meest scorende ploeg maar hebben ook de minste doelpunten tegen gekregen in hun klasse. ONS Sneek scoorde in tien duels 37 keer en kreeg slechts acht doelpunten tegen. Dat betekent een doelsaldo van plus 29. Onze trainer vertelde dat hij best content is met het seizoen tot nu toe. “Met zeven gewonnen wedstrijden en uit drie keer gelijk ben je koploper.’’ Op de tweede plaats in onze eerste klasse staat na de resultaten van gisteren d’Olde Veste’54 met 23 punten uit tien ontmoetingen.  Het elftal uit Steenwijk versloeg thuis onze stadgenoot LSC 1890 met 3-0. Het niet in actie komende KHC uit Kampen is de nummer drie met 21 uit tien. De grote verrassing kwam uit Emmeloord. Flevo Boys verloor laat in de wedstrijd met 1-2 van Go Ahead Kampen. Het elftal van trainer Arjen Postma is gezakt naar de vierde positie op de competitieladder met negentien uit tien. Broekster Boys won uit met 0-2 van Drachtster Boys. De club uit Damwoude is vijfde met achttien punten uit negen duels en moet goed in de gaten worden gehouden. De bij Broekster Boys vertrekkende trainer Patrick Zwart is met zijn ploeg in onze klasse opnieuw bezig aan een goed seizoen.

Spanning onderaan

Het Friese treffen FC Burgum-Jubbega eindigde in 1-1. Jubbega staat voorlopig op de veilige zevende plaats met elf uit negen. Voorlopig veilig is ook het Leeuwarder Blauw Wit’34, achtste  met eveneens elf uit negen. De ploeg van het trainersduo Martijn Barto-Bert Hollander won uit met 1-4 van SV Marum. FC Burgum heeft met elf uit tien Jubbega en Blauw Wit’34 vlak voor zich. Ondanks de nederlaag thuis tegen Broekster Boys geldt dat ook voor nummer tien Drachtster Boys, dat ook elf uit tien heeft. Alcides is elfde met zes uit negen. Op de directe degradatieplaatsen staan SV Marum, twaalfde met zes uit tien, en LSC 1890, dertiende en laatste met vijf uit tien. Spanning te over onderaan in de eerste klasse I noord zaterdag.

Surprise

Bij ONS Sneek ontbraken tegen Alcides de in Emmeloord tegen Flevo Boys geblesseerd geraakte Nordin Tahboun en Jelle de Graaf. Nordin Tahboun is weer inzetbaar na de winterstop, die gisteren is ingegaan. Op zaterdag 20 januari a.s. wordt de competitie in de eerste klasse I noord zaterdag hervat. ONS Sneek speelt dan thuis tegen Broekster Boys. Jelle de Graaf is zoals overeengekomen met vakantie op Bali. Onze trainer Arnoud Koster wees Nigel Tyrone Hardenberg als vervanger  aan voor Jelle de Graaf. Wat de basis elf betrof, had Arnoud Koster nog een verrassing in petto. De surprise was dat Geoffrey Eekhof van de rechtsbackpositie naar de rechtsbuitenplaats was verhuisd. Geoffrey Eekhof liet nadrukkelijk zien dat hij daar ook van wanten weet. De beginopstelling van ONS Sneek was: Doel: Max Wolfs. Achter: Pieter Abe Jong, Joran Swart, Glenn Buma en Mounir Loolofs. Midden: Stephen Adisi, Giovanni Aronds en Tim ten Voorde. Voor: Nigel Tyrone Hardenberg, Ruben Eijzenga en Geoffrey Eekhof.

Schitterende kopbal

ONS Sneek begon ijzersterk aan de wedstrijd thuis tegen Alcides. In de tweede minuut had het al 1-0 moeten zijn, maar na goed voorbereidend werk van Nigel Tyrone Hardenberg misten achtereenvolgens Geoffrey Eekhof en Ruben Eijzenga een geheide kans. Toch viel de fel begeerde vroege voorsprong wel. In de zevende minuut. Ruben Eijzenga kopte uit een corner van Giovanni Aronds van links schitterend raak: 1-0. Twee minuten later werd het 2-0. Opnieuw heette de schutter Ruben Eijzenga. Uit een assist op maat van Geoffrey Eekhof haalde hij de trekker over met een geplaatst schot. In de dertiende minuut viel bij Alcides Jeroen Westerbeek geblesseerd uit. Nordin Benning was zijn vervanger.

Bijna hattrick

ONS Sneek bleef doorgaan met het bestoken van het doel van Alcides doelman Xander Jager. In de negentiende minuut redde de sluitpost van de gasten op een keihard schot van Pieter Abe de Jong ten koste van een corner, waarvan ONS Sneek er nog heel veel zou krijgen. Een goede poging op een doelpunt van Geoffey Eekhof leverde ook al een hoekschop op. Een hard schot van ONS Sneek aanvoerder Joran Swart belandde recht op de doelman van Alcides. Een slippertje van centrumverdediger Glenn Buma van ONS Sneek werd door Joran Swart goed gecorrigeerd. De ook nu weer sterk spelende spits Ruben Eijzenga van ONS Sneek miste op een haar na een glaszuivere hattrick. Zijn geweldige inzet na goed werk van Nigel Tyrone Hardenberg raakte de lat. Pas in de 37ste minuut het eerste schot van Alcides op het doel van ONS Sneek. Het leverde alleen een hoekschop op. In de slotfase van de eerste helft de onnodige slordigheden bij ONS Sneek, maar die waren niet aan Alcides besteed. Twee minuten voor de rust liet doelman Xander Jager van Alcides zich zien. Hij redde uitstekend op een vrije trap van Tim ten Voorde door de bal over de lat te tikken. Zo bleef de ruststand 2-0 voor ONS Sneek en daar had Alcides niet over te klagen.

Dol gespeeld

ONS Sneek was 25 minuten lang in de tweede helft opnieuw slordig aan de bal maar kreeg desondanks wel weer kansen. Zo vloog een kopbal naast evenals een schot van Tim ten Voorde. Vanaf de 68ste minuut was er geen houden meer aan voor Alcides. ONS Sneek trok toen alle registers open. Alcides werd helemaal dol gespeeld met als resultaat zes doelpunten in de laatste 22 minuten. Daarvoor schoot Ruben Eijzenga hard naast en kopte hij over. Een inzet van Nigel Tyrone Achterberg werd een prooi voor de keeper van Alcides. In minuut 68 was het wel  raak voor ONS Sneek. Na prachtig voorwerk van Tim ten Voorde zorgde Nigel Tyrone Hardenberg met een best schot voor 3-0.

Drie wissels bij ONS Sneek

Giovanni Aronds tekende in minuut 71 voor 4-0. Zijn corner van links vloog zonder tussenkomst het Meppeler doel binnen.Trainer Arnoud Koster paste hierna drie wissels toe. Pieter Abe de Jong, Geoffrey Eekhof en Ruben Eijzenga gingen naar de kant. Voor dit trio kwamen Harmen Boelsma, Arjen Stremler en Lars Wolke in de plaats. Nadat wisselspeler Tarik Mrabet Dahbi voor Alcides met een knappe  treffer de eer had gered (4-1), sloeg ONS Sneek in de zeventigste minuut weer genadeloos toe. Arjen Stremler werd in de zestien onderuit gehaald. De goed leidende scheidsrechter Nicholas Henon uit Wageningen (25) kon niets anders doen dan de bal op de witte stip deponeren. Captain Joran Swart van ONS Sneek wist hier wel raad mee. Kiezelhard verdween de penalty achter keeper Xander Jager van Alcides: 5-1.

Man of the match

Met een zeer hard schot zette Nigel Tyrone Hardenberg in de 81ste minuut ONS Sneek op een 6-1 voorsprong. Hardenberg zou terecht tot man of the match worden uitgeroepen. Wisselspeler Harmen Boelsma dacht wat Giovanni Aronds kan dat kan ik ook. De corner van links van Harmen Boelsma vloog in de 85ste minuut ook in één keer achter Alcides doelman Xander Jager: 7-1. Hierna trof namens ONS Sneek Lars Wolke de lat en werd een doelpunt van Stephen Adisi wegens hands afgekeurd. Toch zou het nog 8-1 worden. In de 89ste minuut schoot Lars Wolke knap raak. ONS Sneek mag zich nu winterstopkampioen noemen van de eerste klasse noord I zaterdag. Arbiter Henon deelde een gele kaart uit aan Mounir Loolofs en Pieter Abe de Jong van ONS Sneek. Een gele prent was er ook voor Naoufal Essayah van Alcides. Voetbal blijft een gek spelletje. Dat Alcides thuis met 5-0 won van LSC 1890 en ook thuis met 3-0 van Broekster Boys blijft een raadsel.

Wat offensiever

Ondanks de zege met grote cijfers tegen Alcides was trainer Arnoud Koster van ONS Sneek niet tevreden. ,,In de eerste tien minuten kwamen we op een 2-0 voorsprong. Hierna was het spel van mijn ploeg lange tijd zo slordig. Toen we verderop in de tweede helft anders gingen spelen, wat offensiever, liepen we uit naar 8-1. Ik had wel gehoopt op een goede uitslag maar een 8-1 overwinning had ik niet verwacht. Wat ik van Alcides vond? Bij Alcides mogen ze wel wat doen wat de opvatting over verdedigen betreft. Daar begint het wel mee. Ik ben heel tevreden over de jeugdige wisselspelers van ONS Sneek. Harmen Boelsma, Arjen Stremler en Lars Wolke vielen heel goed in.’’

IJverig ingevallen

,,Harmen Boelsma, Lars Wolke en Arjen Stremler toonden veel energie. Ze zijn ijverig ingevallen Daar was ik blij mee. Harmen Boelsma maakte een doelpunt en dat deed Lars Wolke ook. Knap werk. Arjen Stremler deed het eveneens heel goed. Zo had hij de 9-1 op de schoen en was hij betrokken bij het toekennen van de penalty voor ONS Sneek. Alle drie jeugdige wisselspelers kunnen zich nog genoeg verder ontwikkelen. Wat ik vond van Geoffrey Eekhof als rechtsbuiten? Op die positie kwam naar voren dat hij dat ook goed kan. Ik ben van mening dat Geoffrey Eekhof zich meer comfortabel vindt als rechtsback dan als rechtsbuiten. Als rechtsback heeft hij het spel voor zich.’’

Zonde

Trainer Bülent Akar van Alcides sprak van een duidelijk niveauverschil tussen zijn ploeg en ONS Sneek. ,,Dat was te merken. Veel jonge spelers van Alcides hebben moeite met dat niveauverschil. Er moet wat gebeuren bij Alcides. Nog verder afglijden zou zonde zijn. (Vorig seizoen speelde Alcides nog in de zondag vierde divisie, SiVi). Alcides begon dramatisch bij ONS Sneek. Vroeg in de wedstrijd kwamen we al met 2-0 achter. Dan weet je dat de wedstrijd verloren is. Toen we terugkwamen naar 4-1 had ik nog hoop dat we de schade zouden weten te beperken. Dat we wat meer durfden te voetballen. Dat gebeurde niet. ONS Sneek beschikt over een heel goed voetballende ploeg met een sterke as. ONS Sneek is zeker titelkandidaat.’’

Uitreiking certificaat

Zaterdag  16 december a.s. speelt ONS Sneek in Oude Pekela (provincie Groningen) in de derde ronde van het noordelijk bekertoernooi tegen derdeklasser Noordster. De aftrap is om 17.00 uur. Namens de KNVB reikte Minne Modderman in de rust van ONS Sneek-Alcides in de kantine  het certicaat Regionale Opleiding aan ONS Sneek uit.

Blij

Het deed mij als schrijver van dit wedstrijdverslag heel veel dat drie oud-spelers van ONS Sneek vanuit onze gezellige Business Club de wedstrijd tegen Alcides bijwoonden. Joes van Delden, sinds 1997 lid van verdienste, Sipke Plat, lid van verdienste sinds 2007, en Johan Bootsma genoten met volle teugen van de wedstrijd. Sipke Plat en Johan Bootsma, die in Sint Annaparochie woont, zijn gezworen kameraden. Ik was ook blij met de aanwezigheid van Sjoerd Jaasma, erelid sinds 1996 en lid van verdienste sinds 1983. Dank aan Joes van Delden dat Sjoerd Jaasma deze wedstrijd van ONS kon bijwonen.