Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Wedstrijdverslag ONS Sneek – Blauw Wit’34: 3-0

ONS Sneek geeft Blauw Wit’34 voetballes in effectiviteit en snelheid

Oranjehemden verslaan Leeuwarders dik verdiend met 3-0

Doelpunten ONS Sneek: Tim ten Voorde, Nordin Tahboun en Arjen Stremler

Ploeg van trainersduo Martijn Barto-Bert Hollander stelt danig teleur

tekst: Simon Visser   foto’s: Rob Bosma

Op alle fronten

In de Leeuwarder Courant van afgelopen vrijdag voorspelde Febo Roosenburg een 1-0 zege voor ONS Sneek in de thuiswedstrijd tegen Blauw Wit’34. Het werd gistermiddag op het kunstgras van het Zuidersportpark evenwel een 3-0 overwinning voor de oranjehemden van trainer Arnoud Koster. Dat gebeurde in een ontmoeting waarin de thuisclub op alle fronten de bovenliggende partij was. Aanvoerder Joran Swart en zijn mannen waren niet alleen technisch beter maar ook veel balvaardiger. Er waren nog twee onderdelen van het voetbalspel waarop de Leeuwarders werden afgebluft: effectiviteit en snelheid. De gastheren kregen niet eens zoveel kansen maar er werden wel drie verzilverd. Ook tegen de snelheid waarmee de aanvallen werden opgezet was het team van het trainersduo Martijn Barto-Bert Hollander niet opgewassen.

Twee achttienjarigen

Er was nog een essentieel onderdeel in het onderscheid tussen beide ploegen. Dat behelsde de bank met wisselspelers. ONS Sneek had succes met het inbrengen van twee achttienjarige spelers, Simon Abrahaley en Arjen Stremler. Simon Abrahaley is razend snel en Arjen Stremler bewees dat hij ook in de hoofdmacht van ONS Sneek een doelpunt kan maken. Blauw Wit’34 wisselde ook maar die wissels voegden niets toe. Blauw Wit’34 keek al in de vierde minuut tegen een achterstand aan. Dus moest al in een heel vroeg stadium de achtervolging worden ingezet. Dat lukte met het teleurstellende spel dat de Friese hoofdstedelingen lieten zien van geen kant. Een hoogstaande wedstrijd was de Friese confrontatie niet. Het winnende ONS Sneek had ook perioden dat slordigheden de overhand hadden. Het aanvallend onmachtige Blauw Wit’34 wist daarvan niet te profiteren.

Tim ten Voorde onderweg naar de 1-0

Verrassende voorkeur

Door het ontbreken bij ONS Sneek van Pieter Abe de Jong en Lars van der Brug wegens blessures moest trainer Arnoud Koster even puzzelen, dat hem overigens wel is toevertrouwd. Mounir Loolofs was opnieuw de vervanger van Pieter Abe de Jong. Het lag even moeilijker met het aanwijzen van een vervanger voor rechtsbuiten Lars van der Brug. Arnoud Koster vond de volgende oplossing. Giovanni Aronds als middenvelder voor Tim ten Voorde, die op zijn beurt verhuisde naar de rechterflank. Tim ten Voorde  kreeg in de voorhoede gezelschap van spits Ruben Eijzenga en op links van dan weer Jelle de Graaf of Nordin Tahboun . De basisopstelling van ONS Sneek was: Doel: Max Wolfs. Achter: Mounir Loolofs, Glenn Buma, Joran Swart en Geoffrey Eekhof. Midden: Giovanni Aronds, Harmen Boelsma en Nordin Tahboun. Voor: Jelle de Graaf, Ruben Eijzenga en Tim ten Voorde. Verrassend was dat de ook al achttienjarige Harmen Boelsma de voorkeur kreeg boven Stephen Adisi. Trainer Arnoud Koster verklaarde zijn keuze voor Harmen Boelsma als volgt: ,,Ik vind Hamen aan de bal iets beter dan Stephen.’’ Harmen Boelsma kan terugblikken op een uitstekende wedstrijd in het eerste van ONS Sneek.

Vreugde na de openingstreffer

Poolse doelman onder de lat bij Blauw Wit’34

Het trainersduo Martijn Barto en Bert Hollander van Blauw Wit’34 was niet te benijden qua opstelling. Eerste keeper Kevin Wilpstra van Blauw Wit’34 was wel mee naar Sneek gegaan maar voelde zich niet lekker (overgeven) en keerde direct weer huiswaarts. Tweede keeper de Pool Bartosz Jan Ryngwelski stond nu bij de Leeuwarders onder de lat. Bartosz, die bij een Poolse club van het derde niveau keepte, is nog maar een jaar woonachtig in de Friese hoofdstad. Hij heeft in Leeuwarden werk gevonden in een broodfabriek. Bartosz had geen schuld aan de drie doelpunten van ONS Sneek.  Niet alleen doelman Wilpstra ontbrak maar ook drie spelers die normaliter in de basis hadden gestaan. Kayin Kleefstra is zodanig geblesseerd geraakt dat hij heel lang uit de roulatie is. De over veel scorend vermogen beschikkende Micha Metz heeft een meniscus-operatie ondergaan, traint wel mee met de groep maar het was nog niet verantwoord hem in Sneek tegen ONS te laten spelen. Het is de bedoeling dat hij in de komende bekerwedstrijd van Blauw Wit’34 zijn rentree maakt in het eerste elftal. Ook goaltjesdief Rick van Loon, overgekomen van stadgenoot Leeuwarder Zwaluwen, was niet van de partij op het Zuidersportpark. Vanwege een hamstringblessure is hij zeker een paar weken niet inzetbaar.

Voorzet van Jelle de Graaf wordt geblokkeerd

In zijn totaliteit

Desondanks trad Blauw Wit’34 toch nog wel met een representatief elftal aan in de tweede stad van Friesland. Een elftal dat in zijn totaliteit danig tegenviel in Sneek. De basisspelers waren: Doelman Bartosz Jan Ryngwelski en de veldspelers Gert Jan Spindelaar, Thimo de Jong, Niels Nadorp, Bob Schepers, Jordy den Hoedt, Wiebe Bakker, Sjoerd Visser, Dion Rooze, Floris Boonstra en Rens Merkus. De wisselspelers waren: Tim van Dijk, Arjen Boonstra, Thomas Groenhagen, Sil Veldhuis en Job Moerings .Arjen Boonstra, Tim van Dijk, Sil Veldhuis en Thomas Groenhagen werden in de tweede helft ingezet. Dat ging ten koste van Dion Rooze, Bob Schepers, Wiebe Bakker en Sjoerd Visser. Scheidsrechter was de heer Richard Venekamp, die inmiddels van Schoonloo is verhuisd naar Rolde. Het was een sportief duel in Sneek. Richard Venekamp gaf geel aan Giovanni Aronds van ONS Sneek en aan de Blauw Witters Gert Jan Spindelaar en Thimo de Jong.

Niets in de weg gelegd

De oranje rook, verzorgd door de jeugdige ONS Sneek fans die verenigd zijn in de S-Side, was nauwelijks verdwenen of de thuisclub kon al juichen. Tim ten Voorde werd in de vierde minuut over rechts weggestuurd. De speler uit Heerenveen werd niets in de weg gelegd richting het doel van Blauw Wit’34. Tegen zijn beheerst ingeschoten schuiver was keeper Ryngwelski niet opgewassen: 1-0. Diezelfde Ryngwelski verrichtte even later een knappe redding op een inzet van ONS Sneek spits Ruben Eijzenga. Aan de andere kant een goede redding van Max Wolfs op een inzet van een Blauw Witter. Max Wolfs  van ONS Sneek is een prima doelman maar zijn aanspelen naar de verdedigers en middenvelders in het geheel kan en moet beter.

Ruben Eijzenga met een actie

Schitterende beweging

Nadat Max Wolfs een schot van Dion Rooze van de gasten gemakkelijk had gekeerd was aan de andere kant Jelle de Graaf dichtbij het vergroten van de voorsprong. Hij moest content zijn met een corner. Een schitterende beweging van Nordin Tahboun namens ONS Sneek leverde jammergenoeg niet het gewenste resultaat op. Een door Bob Schepers van Blauw Wit’34 genomen vrije trap op een gunstige positie werd goed gepakt door sluitpost Max Wolfs van de thuisclub. Na een goed begin van de wedstrijd zakte het treffen qua kijkspel wat in. Een tweede kans voor Jelle de Graaf mondde slechts uit in een hoekschop voor de gastheren. Ook een tweede vrije trap genomen door Bob Schepers, die evenals Niels Nadorp, Jordy den Hoedt en trainer Martijn Barto bij ONS Sneek heeft gevoetbald, sorteerde niet het gewenste effect (naast). ONS Sneek was in het resterende deel van de eerste helft gevaarlijker dan Blauw Wit’34. Zo schoot Ruben Eijzenga, die dringend aan scoren toe is, in de 38ste minuut naast. Een trekbal van Tim ten Voorde op Ruben Eijzenga was juist niet zuiver genoeg.

Dijk van een wedstrijd

De tweede helft begon met een onzuivere voorzet van de vaak opkomende rechtsback Geoffrey Eekhof van ONS Sneek. Hierna werd een kopbal van Ruben Eijzega gestopt door de Poolse keeper van Blauw Wit’34. De centrumverdedigers van ONS Sneek, captain Joran Swart en Glenn Buma, speelden een dijk van een wedstrijd en waren daarmee een ware plaag voor de aanvallers van Blauw Wit’34. Joran Swart kan niet alleen goed verdedigen maar rukt ook regelmatig op richting het vijandelijke doel. Ook tegen Blauw Wit’34 viel hij op door twee lange rushes naar voren. Ook zijn passes over lange afstand richting de aanvallers van ONS Sneek mochten worden gezien. De jeugdige Glenn Buma (23), een jongen van de club, wordt als centrumverdediger per wedstrijd van meer waarde voor de ploeg van trainer Arnoud Koster. Dat werd gistermiddag beloond met het predikaat ‘man of the match’. Voor hetzelfde geld had ook Joran Swart uitgeroepen kunnen worden tot man van de wedstrijd. De manier waarop de in Groningen journalistiek studerende ONS Sneek aanvoerder na de rust een gevaarlijke aanval van de bezoekers, één van de weinigen overigens, onderbrak was van grote klasse.

Max Wolfs houdt z’n doel schoon

Snelheidsduivel

Heel ONS Sneek smeekte om een strafschop toen Ruben Eijzenga gevaarlijk werd maar scheidsrechter Venekamp had daar terecht geen oren naar. Een schot van Dion Rooze van Blauw Wit’34 miste richting. Na ruim een uur spelen werden bij ONS Sneek  Ruben Eijzenga en Jelle de Graaf naar de kant gehaald ten faveure van Simon Abrahaley en Arjen Stremler. Wissels die heel goed uitvielen. Vooral de snelle Simon Abrahaley was niet te stuiten door de Leeuwarder afweer. In de zeventigste minuut kwam ONS Sneek dik verdiend op een 2-0 voorsprong. Na prachtig voorbereidend werk over links van snelheidsduivel Simon Abrahaley rondde Nordin Tahboun doeltreffend af. Nadat Blauw Wit’34 uit een corner bijna op 2-1 was gekomen werd bij ONS Sneek Giovanni Aronds naar de kant gehaald. Voor hem kwam Stephen Adisi binnen de lijnen. Simon Abrahaley bleef steeds een groot gevaar voor de verdediging van Blauw Wit’34 maar tot scoren kwam hij niet. Dat lukte invaller Arjen Stremler in de slotfase wel. Uit een leep passje van Nordin Tahboun scoorde de jonge spits van heel dichtbij: 3-0. Een prachtige beloning voor Arjen Stremler.

Nordin Tahboun tekent de 2-0 aan

Geen communicatie

Trainer Bert Hollander van Blauw Wit’34 wilde nauwelijks  iets kwijt over het zure verlies van zijn ploeg tegen ONS Sneek. ,,Over de wedstrijd wil ik het niet meer hebben. Slecht gespeeld van onze kant.’’ Bert Hollander had zich vooral geërgerd aan het feit dat er geen communicatie was tussen zijn spelers tijdens de wedstrijd. Ze hadden volgens hun trainer een voorbeeld moeten nemen aan aanvoerder Joran Swart van ONS Sneek. Die bleef tot het einde toe wel communiceren met zijn medespelers. Na afloop interviewde Douwe Jan van der Wal, bestuurslid technische zaken bij ONS Sneek, de trainers Martijn Barto (Blauw Wit’34) en Arnoud Koster (ONS Sneek). Martijn Barto sprak onder meer van een terechte overwinning voor ONS Sneek. Hij blijft geloven in zijn team. ,,Blauw Wit’34 is een  ploeg met veel kwaliteit.”

Toeslaan over de zijkanten

Martijn Barto’s collega Arnoud Koster van ONS Sneek had zijn ploeg goed voorbereid op het duel tegen Blauw Wit’34. ,,We wisten hoe Blauw Wit’34 speelt. We hebben ons aangepast aan de speelwijze van de Leeuwarders. We moesten toeslaan over de zijkanten. Dat is gelukt. Een pluim aan het adres van onze jeugdige wisselspelers Simon Abrahaley en Arjen Stremler. Ze hebben heel veel energie gestoken in hun invalbeurt.’’ Onder de vele toeschouwers ook trainer Marcel Valk van stadgenoot LSC 1890, zaterdag a.s. de tegenstander van Blauw Wit’34 in Leeuwarden. Valk voelde er desgevraagd, begrijpelijk,  niets voor om commentaar te geven op de wedstrijd. Wel wilde hij kwijt dat ONS Sneek verdiend drie mooie punten rijker was geworden.

Simon Abrahaley stoomt op, uit de voorzet die volgt tikt Arjen Stremler 3-0 binnen

Koffie met cake

Voor aanvang van de wedstrijd ONS Sneek-Blauw Wit’34 werden de vrouwen, vriendinnen en familieleden van de spelers van de A-selectie van ONS Sneek welkom geheten in de Business Club van ONS Sneek. Na de koffie met cake werden ze toegesproken door voorzitter Joan van der Veen van ONS Sneek en trainer Arnoud Koster van onze voetbalvereniging. Joan van der Veen vertelde dat onze club van bijna 700 leden wordt gerund door onder meer ruim tweehonderd vrijwilligers en over hoe onze leden zich behoren te gedragen. Trainer Arnoud Koster gaf onder meer inzicht in zijn werk als hoofdtrainer. Hij is een fervent voorstander van gesprekken met zijn spelers. Ook assistent-trainer Germ de Jong kwam nog even aan het woord. Hij stelde zich voor aan de aanwezigen in onze Business Club. In onze gezellige en drukke clubhuis heerste een paar uur na de wedstrijd een feestelijke stemming. Niet alleen door de prachtige 3-0 zege op Blauw Wit’34 maar ook door het optreden van zanger Alex van Kammen en het draaiend rad, georganiseerd door de S-Side.

Bedenkelijke gezichten bij oude bekenden Bert Hollander (midden) en Martijn Barto (rechts)

 

 

Delen