Wedstrijdverslag ONS Sneek – Blauw Wit’34: 3-1

ONS Sneek wint op eigen veld verdiend met 3-1 van Blauw Wit’34

Ewart Ottema maakt met twee doelpunten het verschil

Trainer Martijn Barto van Blauw Wit’34: ,,Spits van ONS Sneek is een klassespeler’’

tekst: SiVi   foto’s: Rob Bosma

Technisch de mindere

ONS Sneek moest gistermiddag op het eigen zonovergoten Zuidersportpark winnen van Blauw Wit’34 om de titelaspiraties overeind te houden. Dat gebeurde met een 3-1 victorie waarop niets viel af te dingen. Toen het in de 56ste minuut 3-0 werd was de wedstrijd helemaal gespeeld. De formatie uit Leeuwarden was technisch de mindere maar kreeg wel de nodige kansen. Met dit verschil dat wat het afronden betrof het nodige kon worden geleerd van ONS Sneek lees Ewart Ottema. De naar Harkemase Boys vertrekkende spits zette ONS Sneek al voor de rust op een veilige 2-0 voorsprong met twee treffers vlak achter elkaar. Hij werd dan ook uitgeroepen tot Man of the Match. Overigens solliciteerde ONS Sneek-aanvoerder Joran Swart, die een dijk van een wedstrijd speelde, ook naar deze mooie onderscheiding.

Op één plaats gewijzigd

Trainer Arnoud Koster van ONS Sneek had zijn basiselftal op één plaats gewijzigd. Mark Westra had de afgelopen week niet kunnen trainen vanwege zijn examen voor het vak Engels. Wie niet kan trainen begint bij ONS Sneek niet in de basis. Rik Koelewijn was de vervanger van de naar de vv Jubbega vertrekkende Mark Westra die alsnog in de 68ste minuut mocht opdraven voor uitgerekend Rik Koelewijn. In de zevende minuut was Blauw Wit’ 34 twee keer gevaarlijk. De schoten van Wiebe Bakker en Arjen Boonstra werden gestopt door sluitpost Tristan Boersma van ONS Sneek. Aan de andere kant was een goede pass van Ewart Ottema niet besteed aan Nick Kleen.

Last van zijn rug

Blauw Wit’34 schoot wel veel van afstand maar deed dat te onzuiver. Zo knalde Jordy den Hoedt, de aanvoerder van de gasten, hoog over. Routinier Wesley Tankink van ONS Sneek probeerde het met een schuiver die evenwel precisie ontbeerde. Dat de ook al vertrekkende Tristan Boersma goed kan keepen bewees de Lemster door een pegel van Bob Schepers te bedwingen. In de 36ste minuut bewees Ewart Ottema zijn grote waarde voor ONS Sneek. Ondanks dat hij last van zijn rug had maakte hij zich knap vrij en haalde verwoestend uit: 1-0. Twee minuten later (minuut 38) was het opnieuw raak door Ewart Ottema al werd hij daarbij geholpen door een Blauw Wit’34 been.

Grote vreugde na weer een goal van Ewart Ottema

Verwoede poging

Niels Nadorp deed in de 42ste minuut een verwoede poging om de achterstand te verkleinen. Zijn kopbal miste evenwel precisie. Aan de overzijde zag Patrick van der Veen zijn kopbal gestopt door Blauw Wit’34 goalie Kevin Wilpstra. Ook een schot van zijn ploeggenoot Stefan Westra had niet het gewenste effect. Een mooie actie van Nordin Tahboun leverde ook al geen derde ONS Sneek doelpunt op voor de rust. Bob Schepers probeerde het nog maar eens met een projectiel van afstand maar opnieuw bezweek ONS keeper Tristan Boersma niet.

Ewart Ottema onderweg voor veel publiek

Totaal kansloos

Een minuut na de hervatting werd Rik Koelewijn van ONS Sneek in stelling gebracht. Kevin Wilpstra redde evenwel bekwaam op de uithaal van Rik Koelewijn, die komend seizoen het shirt van Drachtster Boys draagt. De pass van Ewart Ottema op Nick Kleen, die nogal eens werd teruggefloten vanwege buitenspel, was te zacht om de 3-0 te laten aantekenen. Die 3-0 kwam er wel en hoe. In de 56ste minuut een enorme knal van grote afstand van Joran Swart waarop Kevin Wilpstra totaal kansloos was. Hiermee was de wedstrijd gespeeld en kon het vele wisselen beginnen. Hoofdtrainer Martijn Barto van de gasten haalde de Boonstra Brothers (Arjen en Floris) naar de kant. Hun plaatsen werden ingenomen door Bas Koetstra en Yorben Aronds.

Joran Swart pegelt de 3-0 binnen

Tweede drinkpauze

Na een goede redding van Tristan Boersma op een ver en hard schot van Jordy den Hoedt zag Nick Kleen aan de andere kant zijn schot over gaan. Na een tweede drinkpauze in de 67ste minuut kwam bij ONS Sneek Mark Westra voor Rik Koelewijn. Blauw Wit’34 haalde Thimo de Jong en Bob Schepers naar de dugout. Hun plaatsvervangers waren Tim van Dijk en Daanish Jaikaran. Een kwartier voor tijd voorkwam keeper Kevin Wilpstra de 4-0 van de voet van Nick Kleen. Twee minuten later kregen David Bergsma en Mounir Loolofs speelminuten van trainer Arnoud Koster. Ottema en Eekhof verlieten het speelveld. Speelminuten waren er ook in de 83ste minuut bij ONS Sneek voor Glenn Buma en Jorn Dijkstra. Zodoende konden Patrick van de Veen en Wesley Tankink uitrusten. In de 84ste minuut leek op het scorebord de 4-0 te zullen verschijnen. Het harde schot van Nick Kleen ging helaas nipt voorlangs. In de slotminuten kwam bij Blauw Wit’34 Jasper Zijlstra er in voor Gert Jan Spindelaar. Wisselspeler Bas Koetstra bepaalde vlak voor tijd de eindstand op 3-1.

Bovenliggende partij

Hoofdtrainer Martijn Barto van Blauw Wit’34 was de mening toegedaan dat zijn ploeg ruim een half uur in de eerste helft de bovenliggende partij was. ,,Toen speelden we heel goed. Met liefst acht schoten in de zestien maar zonder resultaat. Hadden wij maar een spits als Ewart Ottema. Voor mij is hij een klasse speler. Ottema was bepalend in deze wedstrijd.’’

Geslaagd seizoen

Trainer Arnoud Koster van ONS Sneek sprak ondanks het niet behalen van de titel van een geslaagd seizoen. ,,Een seizoen met vooral goed voetbal van onze kant. We hadden tegen Blauw Wit’34 wel vaker kunnen en moeten scoren. Zo had Nick Kleen wat slimmer moeten zijn, hij stond nogal eens buitenspel. We dachten dat we het kampioenschap al binnen hadden maar na de gelijkmaker van Oranje Nassau Groningen was de wedstrijd tegen Pelikaan S nog niet afgelopen. Dat is mijn ploeg fataal geworden door de benutte penalty vlak voor tijd.”