Wedstrijdverslag ONS Sneek – Broekster Boys

ONS Sneek wint met 4-0 van Broekster Boys en nadert d’Olde Veste’54 tot op één punt

Goals ONS Sneek: Pieter Abe de Jong, Arjen Stremler, Ruben Eijzenga en Jelle de Graaf

Sterke tweede helft van ONS Sneek wordt uitbetaald met drie doelpunten

tekst: Simon Visser   foto’s: Rob Bosma

Kracht

ONS Sneek verloor vorig seizoen zowel thuis als uit van Broekster Boys. Gistermiddag stonden beide ploegen in Sneek weer tegenover elkaar. Voor veel publiek werd op het Zuidersportpark met 4-0 gewonnen. Op de overwinning van de ploeg van trainer Arnoud Koster viel totaal niets af te dingen. Ook Broekster Boys ondervond de kracht van ONS Sneek. Niet zo zeer in de eerste helft, maar in de tweede helft des te meer. De score werd toen uitgebreid van 1-0 naar 4-0. Door de winst in de inhaalwedstrijd tegen de formatie van trainer Patrick Zwart bleef ONS Sneek tweede op de ranglijst van de eerste klasse I noord zaterdag. Met de aantekening dat ONS Sneek koploper d’Olde Veste’54 tot op één punt is genaderd. De ploeg uit Steenwijk gaat aan de leiding met 35 punten uit 14 wedstrijden. ONS Sneek heeft 34 uit 14. Dan volgen Flevo Boys met 14-31 en KHC met 14-30. Broekster Boys bleef wel vijfde met 14-24 maar zal geen rol meer spelen in de titelstrijd. Die zal gaan tussen de top vier.

Ruben Eijzenga met een omhaal

Goed gezien

Niet alleen waren de drie punten voor ONS Sneek heel belangrijk. De vier doelpunten werden gescoord door vier verschillende spelers. Ook dat is mooi meegenomen. Pieter Abe de Jong, die uitgeroepen werd tot Man of the Match, opende de score. Na de rust passeerden Arjen Stremler, Ruben Eijzenga en wisselspeler Jelle de Graaf de niet geheel fitte doelman Sander de Boer van Broekster Boys. Prachtig dat Jelle de Graaf als invaller ook aan het maken van een doelpunt toekwam. Dat heeft hij nodig om te kunnen terugkeren in de basiself.  Onze trainer Arnoud Koster had het goed gezien om Harmen Boelsma bij afwezigheid van Glenn Buma (met vakantie)  centraal achterin naast onze aanvoerder Joran Swart te posteren. Pieter Abe de Jong nam als linksback de plaats in van Mounir Loolofs, ook al met vakantie. Pieter Abe de Jong maakte zijn uitverkiezing meer dan waar. Hij speelde vaak meer als linksbuiten dan als linksback. Middenvelder Stephen Adisi was als vanouds de ballenafpakker op het middenveld bij de thuisclub.

Stephen Adisi ‘on fire’

Dapper stand

Broekster Boys deed hetzelfde als eerder Drachtster Boys en FC Burgum tegen ONS Sneek. Het spel laten maken door ONS Sneek, wanneer ONS Sneek in balbezit was zich massaal terugtrekken op eigen helft om dan bij balverlies van de thuisclub door middel van de omschakeling toe te slaan. Evenwel zonder succes. In de eerste drie kwartier hield Broekster Boys nog dapper stand, maar in de tweede helft sloeg ONS Sneek genadeloos toe. Evenals tegen Drachtster Boys thuis en FC Burgum uit. Had ONS Sneek tot de rust nog moeite met de speelwijze van Broekster Boys, na de rust niet meer. Met de 4-0 zege thuis tegen De Broek werd op sportieve wijze revanche genomen voor de onnodige twee nederlagen in het afgelopen seizoen.

Geheel in het blauw

Broekster Boys speelde gistermiddag geheel in het blauw. Al in de derde minuut kreeg Hedzer Prins van Broekster Boys de gele kaart te zien. Onze spits Ruben Eijzenga overkwam dat ook later  in de wedstrijd. ONS Sneek was de bovenliggende partij. Dat resulteerde in de 28ste  minuut in een verdiende 1-0 voorsprong. In een aanval over links bediende Nordin Tahboun met een pass op maat de opkomende Pieter Abe de Jong, die op zijn beurt doelman Sander de Boer van Broekster Boys passeerde met een keiharde schuiver in de rechterhoek. Hierna probeerde onze spits Ruben Eijzenga het met een omhaal om de voorsprong uit te bouwen maar die was te zacht. Bij een goede voorzet van Tim ten Voorde ontbrak het aan mankracht bij ONS Sneek voorin.

Pieter Abe de Jong met de 1-0 in de maak

Snelheid

In de tweede helft maakte bij ONS Sneek Nordin Tahboun plaats voor Jelle de Graaf. Vijf minuten na de hervatting liep ONS Sneek uit naar 2-0. Een schitterende pass van Tim ten Voorde stelde Arjen Stremler in staat met een bekeken schot doelman Sander de Boer van Broekster Boys te kloppen. Bij een hard schot van Giovanni Aronds liet de sluitpost van Broekster Boys de bal los, maar daarvan werd niet geprofiteerd. Aan de andere kant een goede redding van keeper Max Wolfs van ONS Sneek, die heer en meester was bij hoge ballen van de kant van Broekster Boys. In de 65ste  minuut  kwam Lars van der Brug bij ONS als rechtsbuiten binnen de lijnen. Met zijn snelheid was hij een gevaar voor de defensie van Broekster Boys. Lars van der Brug verving Arjen Stremler. In minuut 72 gooide onze spits Ruben Eijzenga de wedstrijd helemaal op slot met een doeltreffende kopbal: 3-0.

Ruben Eijzenga was ook deze middag weer doeltreffend

Op prachtige wijze

Twee minuten later was het al weer raak voor ONS Sneek. Na een goede ONS Sneek aanval met opnieuw Tim ten Voorde in een hoofdrol was het Jelle de Graaf die op prachtige wijze afrondde: 4-0. Een als voorzet bedoeld schot van Lars van der Brug verraste bijna doelman Sander de Boer van de gasten. In de slotfase kregen Jorn  Dijkstra en Lars Wolke nog wat speelminuten van ONS Sneek trainer Arnoud Koster. Ze kwamen in de plaats voor Pieter Abe de Jong en Giovanni Aronds. Het scheelde maar weinig of Ruben Eijzenga had van dichtbij voor 5-0 gezorgd.

een bal op de lat van Geoffrey Eekhof

Vrij tam

Trainer Patrick Zwart van Broekster Boys had eigenlijk vier spelers vrijaf moeten geven. Ze waren niet fit maar moesten toch spelen tegen ONS Sneek omdat De Broek over geen brede selectie beschikt. Verder was er nog een speler van Broekster Boys op vakantie. De bekerwedstrijd van a.s. zaterdag thuis tegen ONS Sneek houdt Damwoude in de greep. Trainer Patrick Zwart: ,,Het wordt zaterdag a.s. een heel andere wedstrijd dan in Sneek. Ik miste in Sneek de werklust bij Broekster Boys. Ik vond mijn  ploeg vrij tam spelen. Reken maar dat ik deze week daarover spreek met de jongens’’.

Jelle de Graaf beleefde een goede invalbeurt

Heel ander Broekster Boys dan in Sneek

Patrick Zwart verder: ,,Broekster Boys heeft zaterdagmiddag in Sneek terecht verloren. Kwalitatief  kwamen we tekort. Ik vond wel dat we de goals te gemakkelijk weggaven. Op het punt van de wisselspelers kan ONS Sneek dat beter invullen dan Broekster Boys. ONS Sneek krijgt zaterdag a.s. te maken met een heel ander Broekster Boys dan in Sneek. Ik vind het overigens super dat ONS Sneek nog altijd ongeslagen is in onze competitie’’.

Geduldig

Trainer Arnoud Koster van ONS Sneek sprak van een redelijke wedstrijd van zijn ploeg. ,,We begonnen goed. We gingen heel goed om met de speelstijl van Broekster Boys. In de eerste helft waren we geduldig. Dan ben je langer aan de bal en wordt er veel geschoven. We wilden ook niet  te veel in de duels komen. Het accent lag op  het gebruik maken van de ruimte aan de zijkanten. Met als voorbeeld ons eerste doelpunt. Een goede goal van Pieter Abe de Jong. Na de tweede goal hebben we de wedstrijd dood gemaakt. Er viel niks te halen voor Broekster Boys. Heel gecontroleerd hebben we gespeeld. Het wordt in Damwoude een heel andere wedstrijd. Daar maak ik me nu nog niet druk om. We gaan goed trainen met het oog op de bekerwedstrijd in Damwoude tegen Broekster Boys. Glenn Buma en Mounir Loolofs zijn komende zaterdag weer terug van vakantie’’.

Vlak bij mij

Uw wedstrijdverslaggever werd zaterdag door onze spits Ruben Eijzenga met de auto opgehaald voor een bezoek aan de wedstrijd in Sneek. Met doelman Sander de Boer van Broekster Boys teruggereden naar Menaldum. De reden? Ook Sander de Boer woont in Menaldum. Vlak bij mij.

Focco de Boer overleden

Naast vreugde over de overwinning tegen Broekster Boys is er ook verdriet te melden. Het overlijden van onze oud eerste elftalspeler Focco de Boer, de vader van Rodi de Boer die ook bij ONS Sneek heeft gespeeld, maar die nu speelt bij onze stadgenoot LSC 1890, en Senna de Boer die momenteel in ONS Sneek 2 speelt. Focco de Boer is vier perioden lid geweest van ONS Sneek. Hij begon op 1 oktober 1966 als welp bij ONS Sneek. Via 1C, 1B en 1A van ONS Sneek speelde hij zijn eerste wedstrijd in het eerste elftal van ONS Sneek op 27 augustus 1977. Dat was een uitwedstrijd tegen Hielpen die met 2-1 werd verloren. Zijn laatste wedstrijd in het eerste was op 13 december 1980 thuis tegen Elim die in een 1-0 overwinning eindigde voor ONS Sneek. Focco de Boer speelde drie seizoenen als middenvelder in ONS Sneek 1. Hij speelde vijftig wedstrijden voor ons eerste elftal en maakte twee doelpunten. Focco de Boer heeft getraind onder Gerrit Bil (twee jaar) en Jan Voogd. Focco de Boer speelde in het seizoen 1978-1979 bij HJSC, maar kwam het seizoen er na al weer terug bij ONS Sneek. Focco de Boer is ook jeugdleider geweest van ONS Sneek. Er kwam abrupt een einde aan zijn loopbaan als voetballer op hoog niveau door een vreselijk auto ongeluk op 10 februari 1981 bij Deersum. Focco de Boer raakte ernstig gewond. Zijn vrouw Caroline de Vos kwam om het leven. Focco de Boer rust zacht. Rodi en verdere familie veel sterkte toegewenst. Veel dank aan onze archivaris Foeke Zijlstra.