Wereld van verschil tussen eerste en tweede helft van ONS Sneek

In tweede 45 minuten Drachtster Boys kansloos tegen superieure thuisclub: 4-1

Doelpunten ONS Sneek: Ruben Eijzenga (2), Nordin Tahboun en Tim ten Voorde

Wonderschoon doelpunt van ONS Sneek spits Ruben Eijzenga

Doelman Max Wolfs verruilt ONS Sneek voor tweede divisionist ACV uit Assen

Goede invalbeurten van youngsters Lars van der Brug, Lars Wolke en Arjen Stremler

Trainer Arnoud Koster van ONS Sneek: Degelijke overwinning voor ONS Sneek

Hij zei verder: In eerste helft te laag tempo en te weinig variatie

tekst: Simon Visser   foto’s: Rob Bosma

Weinig te genieten

Op de eerste competitie zaterdag (23 september vorig jaar) kwam ONS Sneek in de zaterdag eerste klasse I noord niet verder dan een 1-1 gelijkspel in het Drachtster Bos tegen Drachtster Boys. Beide ploegen stonden gistermiddag op het Zuidersportpark in Sneek weer tegenover elkaar. In de eerste helft viel er weinig te genieten. ONS Sneek mocht volop de bal hebben van de ploeg van trainer Willem Lanjouw maar deed veel te weinig met het vele balbezit. Pas in de slotfase van de eerste helft viel er wat te beleven toen ONS Sneek op een 1-0 voorsprong kwam.

Totaal anders

Hoe totaal anders, een wereld van verschil, was de tweede helft van de formatie van trainer Arnoud Koster. Als herboren kwam ONS Sneek het kunstgrasveld op voor de tweede drie kwartier. Ineens was het er allemaal weer, het hoge baltempo, vloeiende combinaties, fraaie doelpunten, snelheid en balvaardigheid. Na 2-0 leek de wedstrijd te zijn gespeeld maar een tegentreffer van Drachtster Boys gooide even roet in het voetbaleten van ONS Sneek. De oranje mannen hadden er maling aan. Uiteindelijk werd het 4-1 voor ONS Sneek. Geflatteerd was de oranje victorie allerminst. Slechts tweemaal in de gehele wedstrijd werd Drachtster Boys gevaarlijk.

Grootste verrassing

De grootste verrassing van de gisteren gespeelde wedstrijden in de noordelijke eerste klasse I zaterdag was de 0-1 overwinning van Jubbega – in Kampen nog wel – tegen KHC, dat hiermee de tweede plaats moest afstaan aan ONS Sneek. Van de verdere concurrenten van ONS Sneek in de titelstrijd behaalden koploper d’Olde Veste’54 en Flevo Boys thuis overwinningen tegen respectievelijk Broekster Boys (2-0) en Alcides (4-1). Aan de leiding in onze eerste klasse gaat d’Olde Veste’54 met 32 punten uit dertien wedstrijden. ONS Sneek heeft als nummer twee op de ranglijst 28 punten uit twaalf ontmoetingen, maar heeft een wedstrijd minder gespeeld dan de ploeg uit Steenwijk. Nummer drie Flevo Boys met 28 uit dertien doet ook nog volop mee bovenaan.

Tim ten Voorde op stoom

Positie Drachtster Boys er niet beter op

Ondanks het verlies tegen Jubbega mag ook KHC nog hopen op het spelen van een belangrijke rol in de kampioensstrijd. Broekster Boys moet altijd in de gaten worden gehouden als de nummer vijf met 24 punten uit twaalf. Door de 2-1 winst van Blauw Wit’34 thuis tegen FC Burgum (2-1) en de victorie van Jubbega uit tegen KHC werd de positie van Drachtster Boys er niet beter op. Op de plaatsen negen, tien en elf op de ranglijst, die recht geven op het spelen van  nacompetitiewedstrijden, staan nu FC Burgum, zaterdag a.s. de tegenstander thuis van ONS Sneek,  Drachtster Boys en SV Marum. FC Burgum en Drachtster  Boys hebben ieder elf punten uit twaalf wedstrijden. Dan volgt SV Marum met negen uit dertien. Onze stadgenoot LSC 1890 kan  door de 0-1 zege bij SV Marum zich nog altijd klasseren voor het spelen van nacompetitiewedstrijden. De achterstand op nummer elf SV Marum is nog maar één punt. Bovendien verliet LSC 1890 de laatste plaats. Die is nu voor Alcides. De club uit Meppel heeft zes uit dertien en LSC 1890 acht uit dertien

Zonder zieke Harmen Boelsma

Trainer Arnoud Koster kon tegen Drachtster Boys niet beschikken over Harmen Boelsma (ziek). De basisopstelling was: Doel: Max Wolfs. Achter: Mounir Loolofs, Glenn Buma, Joran Swart en Geoffrey Eekhof. Midden: Stephen Adisi, Nordin Tahboun en Giovanni Aronds.Voor: Jelle de Graaf, Ruben Eijzenga en Tim ten Voorde. De wisselspelers waren: Ruben Pijlman (keeper), Pieter Abe de Jong, Lennard Feenstra, Welmer van der Heide, Arjen Stremler, Lars van der Brug en Lars Wolke.

Contract voor één jaar bij ACV voor Max Wolfs

De technische commissie van ONS Sneek zal op zoek moeten naar een keeper. Onze huidige doelman Max Wolfs uit Groningen vertrekt naar tweede divisionist ACV uit Assen. In zijn contract met ONS Sneek stond een clausule, dat wanneer hij zich kon verbeteren hij de mogelijkheid had om bij ONS Sneek weg te gaan. Daarvan maakt Max Wolfs gebruik. Hij heeft een éénjarig contract gesloten met ACV, dat het uitstekend doet in de tweede divisie van het amateurvoetbal. Max Wolfs: ,,In principe word ik eerste doelman bij ACV. Ik moet me natuurlijk wel bewijzen. Ik vind dat ik een goede keuze heb gemaakt. Wanneer ik bij ACV niet voldoe is er de mogelijkheid om terug te keren bij ONS Sneek. Het voldoet me heel goed bij ONS Sneek, maar de kans om te promoveren naar ACV moet ik pakken’’. Bij ONS Sneek is begrip voor de beslissing van Max Wolfs. Te kunnen keepen in de hoogste amateurklasse wordt hem van harte gegund.

Massaal terug

Drachtster Boys gunde zoals vermeld ONS Sneek de bal. Bij het vele balbezit van de thuisclub trok Drachtster Boys zich massaal terug op eigen helft. Voor de rust hielden de gasten zich gemakkelijk staande. De oorzaak hiervan lag bij ONS Sneek zelf. De opbouw van achteren uit ging in een veel te laag tempo. Daarbij kwam dat ook misverstanden ontstonden achterin zoals tussen Mounir Loolofs en aanvoerder Joran Swart en die tussen Joran Swart en middenvelder Giovanni Aronds. Gelukkig vloeide daar geen bloed uit. In aanvallend opzicht maakten de wit-zwarten uit Drachten weinig klaar in de teleurstellende eerste helft.

Stephen Adisi en Glenn Buma in een kopduel

Kolfje naar de hand

ONS Sneek zocht voor de rust naar hartenlust naar de nodige openingen in de afweer van Drachtster Boys. Die waren er meestal niet doordat de thuisclub in de bedoeling om snel op te bouwen de voorkeur gaf aan het veelvuldig terugspelen op keeper Max Wolfs en door steeds maar weer achterin een vorm van rondo te spelen op eigen helft. Zodoende duurde de aanvoer van verdediging naar middenveld en van middenveld naar de aanval veel te lang. Dat was een kolfje naar de hand van Drachtster Boys. Toch was ONS Sneek ook in de eerste helft de bovenliggende partij.

Een ruime voldoende

ONS Sneek begon tegen Drachtster Boys met een goede pass van Joran Swart op Ruben Eijzenga, die evenwel buitenspel stond. Een hard schot van Joran Swart kwam recht op doelman Emile Peters af. De sluitpost van Drachtster Boys was de enige die bij de gasten een ruime voldoende haalde. Een fraaie kopbal van  Jelle de Graaf strandde op een goede redding met één hand van Emile Peters. In de veertigste minuut gelukte het ONS Sneek toch een gaatje te vinden in de verdediging van Drachtster Boys. Over rechts begon verdediger Geoffrey Eekhof, die verdiend tot man of the match zou worden uitgeroepen, aan een snelle rush richting het Drachtster doel. Hij won het duel van Pauke Ostendorf en lanceerde exact op maat spits Ruben Eijzenga, die goed voor zijn man kwam en vakkundig doelman Emile Peters van Drachtster Boys passeerde: 1-0. Een mooie opsteker voor ONS Sneek. De rust ingaan met 1-0 in plaats van 0-0 is een wereld van verschil. Jammer voor ONS Sneek was dat de middenvelder en balafpakker bij uitstek Stephen Adisi geblesseerd uitviel vanwege een hamstring blessure. Hoe lang hij uit de roulatie is, moet worden afgewacht.

Geoffrey Eekhof zet voor …

… en Ruben Eijzenga breekt de score open

Faalde in de afwerking

Arnoud Koster zal in de rust wel een hartig woordje hebben gesproken in de kleedkamer van ONS Sneek over het teleurstellende spel van zijn ploeg. Met de komst van Lars van der Brug als rechtsbuiten kwam er veel meer snelheid in het spel van ONS Sneek. Met het verhuizen van Tim ten Voorde naar het middenveld gingen de combinaties bij ONS Sneek steeds beter lopen. Daarvan werd Drachtster Boys het slachtoffer. De enige wapenfeiten in aanvallend opzicht bij Drachtster Boys kwamen in de tweede helft van de van Harkemase Boys overgekomen Dylan Smit. Tot twee keer toe kwam hij in een goede scoringspositie maar hij faalde beide keren in de afwerking.

Spaarzame drukte voor de goal van Max Wolfs met aanvoerder Joran Swart in duel

Sterke tweede helft

ONS Sneek gaf de eigen aanhang weer vertrouwen op een positief resultaat door het spelen van een sterke tweede helft. Goed lopende en gevarieerde combinaties, tempo in de wedstrijd, gemakkelijk scorend en prachtige doelpunten kregen weer de overhand. Toen kwam het niveauverschil tussen beide ploegen ook weer boven drijven. Daarvan werd Drachtster Boys een gewillig slachtoffer. Nordin Tahboun was bij ONS Sneek de eerste speler die dat aantoonde. Met een geweldige redding op een inzet van Nordin Tahboun voorkwam doelman Emile Peters de 2-0. Die zou er toch komen. Nordin Tahboun komt na zijn lange blessure steeds beter in vorm. Dat etaleerde hij in minuut 58. Drachtster Boys kreeg de bal maar niet weg. Daarvan profiteerde de alerte Nordin Tahboun van dichtbij: 2-0. Ruben Eijzenga hield de bal goed vast waarna Nordin Tahboun kon scoren.

Nordin Tahboun zet de 2-0 op het scorebord

Domper

In de zeventigste minuut kreeg ONS Sneek een domper te verwerken. Na onnodig balverlies op het middenrif bij ONS Sneek kreeg Drachtster Boys een corner te nemen. Het was Erik Bartels die uit de corner de achterstand verkleinde: 2-1. ONS lag er niet wakker van. In de 75ste minuut was de marge al weer twee: 3-1. Daarvoor zorgde Ruben Eijzenga met het mooiste doelpunt van de wedstrijd. De aanname van de spits van ONS Sneek was uitstekend, waarna hij doelman Emile Peters gemakkelijk voorbij kwam en schitterend afrondde. Mounir Loolofs testte met een knal van afstand de Drachtster Boys doelman die door een fantastische redding als winnaar tevoorschijn kwam. Intussen waren Nordin Tahboun en Jelle de Graaf al naar de kant gehaald. Het duo werd vervangen door Lars Wolke en Pieter Abe de Jong. Ruben Eijzenga maakte nog plaats voor de achttienjarige Arjen Stremler. Ook trainer Willem Lanjouw van Drachtster Boys wisselde volop. Drie minuten voor het eindsignaal van de uitstekend leidende scheidsrechter Melchior Knol uit de stad Groningen werd het nog 4-1. Na prachtig voorwerk van Arjen Stremler scoorde Tim ten Voorde.

Ruben Eijzenga op weg naar zijn tweede goal van de middag

Tim ten Voorde scoort de 4-1, Arjen Stremler kijkt toe

Degelijke overwinning

Trainer Arnoud Koster van ONS Sneek sprak van een degelijke 4-1 overwinning op Drachtster Boys. ,,In de eerste helft was het tempo bij mijn ploeg te laag en werd er met te weinig variatie gespeeld. We konden in de eerste helft Drachtster Boys niet echt pijn doen. Toch was ik wel tevreden, door het doelpunt van ONS Sneek in de slotfase van de eerste helft. Na de rust speelden we gemakkelijker en werden de ruimten groter voor ONS Sneek. Door Tim ten Voorde op het middenveld te posteren, kwam hij dichter bij de bal en hield ONS Sneek de tweede bal goed vast’’. Trainer Arnoud Koster was verder van mening: ,,De derde goal van ONS Sneek was heel mooi. Na een aardige assist van Jelle de Graaf op Ruben Eijzenga was diens eerste aanname perfect. RubenEijzenga nam vervolgens de bal snel mee, hield volledig de controle over  de bal en omspeelde de keeper moeiteloos’’. Arnoud Koster was maar wat blij met de invalbeurten van de wisselspelers Arjen Stremler, Lars van der Brug en Lars Wolke.

Lars Wolke torent hoog de lucht in

Johan Bootsma overleden

Vreugde en verdriet liggen ook in de sport akelig dicht bij elkaar. Verdriet door het overlijden in Sint Annaparochie van Johan Bootsma op de leeftijd van 84 jaar na een langdurige en slopende ziekte. Johan Bootsma werd geboren op 18 december 1939.  Hij was lid van ONS Sneek van 8 mei 1953 tot en met 30 juni 1974. Hierna vertrok hij naar Sint Annaparochie en werd lid van de voetbalvereniging CVO. Hij was achtereenvolgens speler van ONS Sneek 1B, 1A en ONS Sneek 1. Verder was hij een seizoen jeugdtrainer bij  ONS Sneek. Johan Bootsma speelde 323 wedstrijden in zeventien seizoenen in het eerste elftal van ONS Sneek en maakte 48 doelpunten. Hij speelde als linksback en als linksbuiten. Zijn eerste wedstrijd in ONS Sneek 1 was als zestienjarige op 8 september 1956 in de met 1-0 verloren wedstrijd in Leeuwarden tegen Blauw Wit’34. Theo Ydema was toen de trainer van ONS Sneek.  Zijn laatste wedstrijd in het eerste van ONS Sneek speelde Johan Bootsma als 33-jarige op 21 april 1973 met Jac Haak als trainer in Twijzelerheide tegen VVT, dat met 1-0 won. Verder heeft Johan Bootsma getraind onder Dirk van Dam en Anne Santema. Johan Bootsma speelde ook regelmatig in het toen nog bestaande noordelijk zaterdagelftal met onder anderen Sipke Plat en Jan Steenwijk. Een hartenwens van Johan Bootsma ging in vervulling op zaterdag 9 december j.l. Hij wilde zijn ONS Sneek nog een keer zien voetballen. Dat was in de met 8-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen Alcides. Gezeten in een rolstoel woonde hij in de Business Club van ONS Sneek in gezelschap van Sipke Plat, Joes van Delden en Sjoerd Jaasma de wedstrijd bij. ,,Hij heeft enorm genoten van de wedstrijd’’, vertelde zijn vriend Sipke Plat. Johan Bootsma rust in vrede. De dank van uw wedstrijdverslaggever gaat uit naar onze archivaris Foeke Zijlstra die alle gegevens over Johan Bootsma naar mij mailde.