Wedstrijdverslag ONS Sneek – d’Olde Veste’54

Tim ten Voorde schiet thuis ONS Sneek in tweede helft naar 1-0 zege op d’Olde Veste’54

Formatie van trainer Arnoud Koster neemt leiding in eerste klasse I noord zaterdag

Talrijk publiek ziet op Zuidersportpark matige topper met weinig echte kansen

Tactisch concept van beide trainers drukt kwalitatief stempel op duel tussen titelkandidaten

tekst: Simon Visser   foto’s: Rob Bosma

Belangen waren groot

Liefhebbers van goed voetbal in een amateur topwedstrijd kwamen gistermiddag niet aan hun trekken in Sneek. Op het Zuidersportpark ontving nummer twee ONS Sneek in de eerste klasse I noord zaterdag koploper d’Olde Veste’54. De belangen waren groot. Bij een overwinning zou de ploeg uit Steenwijk vier punten uitlopen op ONS Sneek. Voor ONS Sneek zou het pakken van drie punten betekenen dat de leiding werd genomen en d’Olde Veste’54 op twee punten achterstand werd gezet. De trainers van beide titelkandidaten, Arnoud Koster van ONS Sneek en Steven Wuestenenk van d’Olde Veste’54, staan er om bekenddat ze meesters zijn op het tactische vlak. Ze weten bovendien elkaars manier van spelen.

Veel volk langs de lijn op het Zuidersportpark bij de topper

Dicht bij een voorsprong

Beide trainers wilden niet verliezen. Het tactisch concept kende uiteindelijk geen winnaar. De wedstrijd wel. ONS Sneek won de kwalitatief magere topper met 1-0  door een doelpunt van Tim ten Voorde aardig ver in de tweede helft. Voor de kenners van tactische plannen was het smullen geblazen, voor de liefhebbers van een attractief kijkspel niet. De tactiek drukte kwalitatief te veel een stempel op de topper maar had geen invloed op het element spanning. D’Olde Veste’54 wekte de indruk dat hoe langer de wedstrijd duurde een gelijkspel ook een goed resultaat zou zijn geweest. Het aantal kansen over en weer was miniem. Dit wel met de aantekening dat d’Olde Veste’54 direct na de rust dicht bij een voorsprong was.

Man of the match

De defensies van beide clubs excelleerden. Met bij ONS Sneek aanvoerder Joran Swart in een hoofdrol. Hij werd ook terecht tot man of the match uitgeroepen. Topscorer Tom Kisjes van de club uit de Kop van Overijssel kwam in het stuk nauwelijks voor. Dat was ook van toepassing op onze spits Arjen Stremler, die overigens veel te weinig goed werd aangespeeld. In de passing was ONS Sneek slordig en werd ook nog wel eens de verkeerde kleur aangespeeld. Wel een groot compliment voor de werk- en strijdlust van ONS Sneek.

Drukte voor het doel van Olde Veste met o.a. Giovanni Aronds, Glenn Buma en Joran Swart

Hecht team

Ook een grote pluim op de hoed van de technische staf van ONS Sneek, die na de grote uittocht van spelers vorig seizoen toch weer een hecht team heeft gesmeed. ONS Sneek speelde tegen een d’Olde Veste’54 dat al de nodige seizoenen bijna met hetzelfde elftal speelt. ONS Sneek heeft maar twee spelers in de gelederen die voor 2000 zijn geboren (Stephen Adisi 1995 en Joran Swart 1998). Bij d’Olde Veste’54 zijn dat doelman Tom Holleboom 1990, Nick Spijker 1998, Julian Zwoferink 1998, Jason Huisman 1989, Mark Bruintjes 1996, Tom Kisjes 1996 en Patrick de Vente 1996. Liefst zeven in totaal.

Geweldige voetbal zaterdag

Voor ONS Sneek was het een geweldige voetbal zaterdag in de eerste klasse I noord zaterdag. Niet alleen werd zelf gewonnen van de naaste concurrent in de titelstrijd en de promotie naar de vierde divisie. Flevo Boys, de nummer drie op de ranglijst, moest content zijn met een 1-1 gelijkspel bij Drachtster Boys. KHC uit Kampen, de nummer vier in de rangschikking,  verloor verrassend bij FC Burgum met 3-2. Met als gevolg dat Flevo Boys vijf punten achterop is geraakt op ONS Sneek en KHC liefst zeven punten. Komende zaterdag gaat ONS Sneek op bezoek bij KHC uit Kampen. De stand bovenaan in onze eerste klas is nu: 1. ONS Sneek 16-40, 2. D’Olde Veste 16-38, 3. Flevo Boys 16-35 en 4. KHC 16-33.

Rust gegund

Trainer Arnoud Koster van ONS Sneek had zijn ploeg aangepast aan de tactiek van d’Olde Veste’54. De constant goed spelende en veelvuldig opkomende rechtsback Geoffrey Eekhof werd opgeofferd voor een tactische omzetting. Spits Ruben Eijzenga, die geblesseerd raakte uit tegen Blauw Wit’34, zat wel op de bank met wisselspelers maar kwam niet in actie. Hem werd rust gegund in verband met de komende zware wedstrijden tegen KHC en Flevo Boys. Nordin Tahboun was eerder rust gegund. Hij stond tegen d’Olde Veste’54 wel in de basis. Tweede keeper Ruben Pijlman is nog met vakantie. Zijn plaats werd ingenomen door Quinten van Geerenstein, de vaste doelman van ONS Sneek Onder 23.

Stephen Adisi met een vlammend schot

Basisopstelling

ONS Sneek startte met de volgende basisformatie. Doel: Max Wolfs. Achter: Pieter Abe de Jong, Glenn Buma, Joran Swart en Mounir Loolofs. Midden: Harmen Boelsma, Giovanni Aronds en Stephen Adisi. Voor: Tim ten Voorde, Arjen Stremler en Nordin Tahboun. Naast doelman Quinten van Geerenstein en spits Ruben Eijzenga fungeerden Jorn Dijkstra, Jelle de Graaf, Geoffrey Eekhof en Nigel Tyrone Hardenberg als wissels.

Goede redding

In de eerste helft gebeurde er heel weinig voor beide doelen. Het bleef van ONS Sneek zijde bij een rush van Arjen Stremler die tijdig werd gestuit, bij een corner die door doelman Tom Holleboom van de gasten met de vuisten voldoende werd verwerkt, een te slap schot van Tim ten Voorde en na ruim een half uur spelen bij een goede redding van de Steenwijker goalie op een doelpoging van Arjen Stremler. Aan de andere kant bleef het in aanvallend opzicht bij d’Olde Veste’54 beperkt tot een schot dat ver over ging, een kans waarop onvoldoende werd gereageerd en een gevaarlijke aanval die door onze Mounir Loolofs werd verijdeld.

Glenn Buma valt uit

Het begin van de tweede helft was voor d’Olde Veste’54 in aanvallend opzicht het beste gedeelte van de gehele wedstrijd. Zo redde onze keeper Max Wolfs schitterend op een keihard schot van Jeffrey Dijkstra. Even later ging een schot van de gasten maar net voorlangs.  Aan het meer lef tonen van d’Olde Veste’54  kwam al heel snel een eind. Na een uur spelen viel onze centrale verdediger en jongen van de club Glenn Buma uit. Jelle de Graaf maakte het elftal van ONS Sneek weer compleet. Harmen Boelsma werd van middenvelder centrale verdediger door het uitvallen van Glenn Buma.

Spekkoper

Een niet al te best schot van Givanni Aronds verraste bijna doelman Tom Holleboom van de formatie uit de Kop van Overijssel. Wie het eerst zou scoren, werd spekkoper. Dat werd ONS Sneek. Na goed voorbereidend werk van Jelle de Graaf zag Tim ten Voorde in minuut 72  zijn kans schoon om van niet al te ver beheerst raak te schieten: 1-0. In de 75ste  minuut een dubbele wissel bij ONS Sneek. Nordin Tahboun en Mounir Loolofs gingen naar de kant. Voor het tweetal in de plaats Nigel Tyrone Hardenberg en Geoffrey Eekhof. Het werd in de extra tijd nog bijna 1-1. Doelman Max Wolfs van ONS Sneek bewees zijn klasse door prachtig te redden op een venijnige vrije trap van de gasten. Resumerend, een zwaar bevochten overwinning voor de thuisclub. Voor de neutrale toeschouwer was een doelpuntloos gelijkspel de juiste eindstand geweest. Het overwinningsfeest werd door de selectie van ONS Sneek voortgezet met het nuttigen van een pizza in de eigen kantine en een bezoek aan stamcafé De Kroon op de Jousterkade.

De beslissende voorzet van Jelle de Graaf op Tim ten Voorde

Tim ten Voorde met de aanzet naar zijn doelpoging

Tim ten Voorde ziet zijn schot in het doel belanden

Twee gele kaarten

Trainer Steven Wuestenenk van d’Olde Veste’54 wisselde vier keer. Julian Zwoferink, Jeffrey Dijkstra, Niels ten Veen en Patrick de Vente maakten plaats voor Léon Hertog, Juules Kwant, Jetse Suiker en Harmen Nijboer. Scheidsrechter Theo Beijert uit Marum gaf een gele kaart aan Pieter Abe de Jong van ONS Sneek en aan Patrick de Vente van d’Olde Veste’54.

Soort migraine

Vanmorgen nog even gebeld met Glenn Buma, die aan zijn beste seizoen tot nu toe bezig is bij ONS Sneek. Hij viel uit met een soort van migraine. Hij vertelde daar het volgende over: ,,Jaren geleden heb ik daar ook last van gehad. Ik zag niet alles goed meer en krijg dan ook hoofdpijn. Het was verstandig om het veld te verlaten. De hoofdpijn wordt al minder. Ik ben direct na de wedstrijd naar huis gegaan’’.

Cruciale redding van keeper Max Wolfs in de slotfase

Goed verdedigend blok staan

Trainer Arnoud Koster van ONS Sneek sprak terecht van een teamprestatie die de 1-0 zege tegen d’Olde Veste’54 opleverde. Wat was de reden dat Geoffrey Eekhof niet in de basis stond?  Onze trainer hierover: ,,We hebben gewoon meer goede verdedigers dan Geoffrey Eekhof bij ONS Sneek. Dat hij wisselspeler was, had ook wel iets te maken met ons tactisch concept. Daarbij kwam dat Geoffrey flink ziek is geweest. Daar heeft hij nog altijd wat last van. Rust geven geldt ook voor hem. We hebben Geoffrey in de komende zware wedstrijden tegen KHC uit en Flevo Boys thuis nog hard nodig. Zijn vervanger Mounir Loolofs is een goede mandekker. Dat bewees hij tegen d’Olde Veste’54. We hadden tegen d’Olde Veste’54 een goed verdedigend blok staan’’.

Opluchting en blijdschap op de bank na afloop

Fifty-Fifty wedstrijd

Arnoud Koster zei verder: ,,Het was een fifty-fifty wedstrijd die onze kant opviel. De ploegen lagen heel dicht bij elkaar. In plaats van een gelijkspel ging de winst naar ONS Sneek. Het lukte aanvallend heel lang niet tegen d’Olde Veste’54. Na de versnelling van Jelle de Graaf, die evenals Nigel Tyrone Hardenberg goed inviel, was het Tim ten Voorde die scoorde. Na de 1-0 dacht ik die geven we niet meer weg. Toen speelde ONS Sneek de beste fase van de wedstrijd’’.

Man of the Match aanvoerder Joran Swart samen met BC-bestuurslid Rudolf Zijlstra