Wedstrijdverslag ONS Sneek – DZC’68: 4-2

ONS Sneek naar derde ronde in nacompetitie na terechte 4-2 winst thuis tegen taai DZC’68

Individuele kwaliteit en beter combinatievoetbal zegevieren

Doelpunten: Nick Kleen, Mark Westra, Nordin Tahboun en Ewart Ottema

tekst: SiVi   foto’s: Rob Bosma

Eerste horde overleefd

ONS Sneek heeft de eerste horde op weg naar promotie naar de vierde divisie zaterdag overleefd. Gemakkelijk ging dat niet in de tweede ronde thuis tegen DZC’68 uit Doetinchem. De gasten uit De Achterhoek toonden zich een taaie tegenstander die zich zo maar niet naar de slachtbank liet voeren. Na ruim negentig minuten gaf het mooie scorebord op het Zuider sportpark evenwel een verdiende 4-2 overwinning aan voor de ploeg van trainer Arnoud Koster. Verdiend omdat ONS Sneek over veel meer individuele kwaliteit beschikte en in het combinatievoetbal duidelijk de betere was. DZC’68 heeft geheel andere kwaliteiten.

Man of the Match Mark Westra mengt zich in de feestvreugde van Ewart Ottema en Nordin Tahboun

Kortste weg naar het doel

Het team van de trainers Ralf Timmer en Bas van Londen vormt een hecht collectief, strijdt voor elke meter en zoekt de kortste weg naar het doel van de tegenstander. Daarmee zijn ze voor iedere tegenstander lastig te bestrijden. Door de 4-2 victorie plaatste ONS Sneek zich voor de derde ronde op weg van de eerste klas naar de vierde divisie. Zaterdag 10 juni a.s. speelt ONS Sneek thuis tegen VELO uit Wateringen dat toch wel verrassend met 1-2 in Wierden won van SVZW dat aan iedereen die het maar wilde horen liet weten klaar te zijn voor promotie naar de zaterdag vierde divisie.

Aangenaam verpozen

Het was gistermiddag in Sneek aangenaam verpozen op het Zuidersportpark. Toch was duidelijk minder publiek op het nacompetitie duel ONS Sneek-DZC’68 afgekomen dan een zaterdag eerder bij de topper in de reguliere competitie ONS Sneek-Blauw Wit’34. De toeschouwers die er wel waren zagen een attractief kijkspel. ONS Sneek speelde zeker niet de sterren van de hemel  Met name in de beginfase van de eerste helft en twee perioden na de rust was het vertoonde spel niet goed. Desondanks kon intens worden genoten van de aanvalsdrift van de oranje mannen tegen de geheel in het zwart gestoken Doetinchemmers. Aanvalsdrift die uitmondde in vier heel mooie doelpunten.

Patrick van der Veen aan de bal

Onnodige forse duw

Zoals reeds vermeld begon ONS Sneek aarzelend en slap aan de ouverture tegen de onbekende opponent. In de eerste zeven minuten had de thuisclub zo maar achter kunnen staan. De eerste kans voor DZC’68 leverde gelukkig een hoekschop op, de tweede kans werd verijdeld door de andermaal sterk keepende Tristan Boersma. Al in de tweede minuut gaf linksback Marijn de Kler van de club uit Doetinchem te kennen geen medelijden te hebben met zijn directe tegenstander onze snelle Nick Kleen. De kleine terriër met rugnumer 23, die ook alle vrije trappen en corners nam voor DZC’68, vond het nodig om Nick Kleen een totaal onnodige forse duw te verkopen. De Utrechtse scheidsrechter Martijn Kieft, geen familie van Wim Kieft, vond een terechte gele kaart niet nodig. Direct moet hierbij worden aangetekend dat de arbiter uit de Domstad een goede wedstrijd floot.

Tegen de veldverhouding in

Geheel tegen de veldverhouding in kwam ONS Sneek in de zevende minuut op voorsprong. Na goed voorbereidend werk van onze spits Ewart Ottema op links opende Nick Kleen, van de rechterflank naar binnen getrokken, op aansprekende wijze de score. Op zijn volmaakt geplaatste schot was de overigens uitstekende keeper Mike Thus van de Doetinchemmers volmaakt kansloos: 1-0. Lang plezier beleefde ONS Sneek niet aan die vroege treffer. Een minuut later was het al weer gelijk. Cas Evers kopte op fraaie wijze raak waarbij de defensie van ONS Sneek er niet goed uitzag: 1-1.

Nick Kleen op weg naar de openingsgoal

Onstuimig begin

Na het onstuimige begin van de ploeg uit het oosten van Nederland herstelde ONS Sneek zich knap. Alleen de precisie van de beslissende pass was te vaak een dissonant. In minuut zeventien zag Nordin Tahboun zijn mooie schot gekeerd door keeper Mike Thus. Even later leidde een door Mark Westra genomen corner bijna tot een doelpunt. Mark Westra had zijn basisplaats terug. Dat ging ten koste van Rik Koelewijn. De doelman van de gasten voorkwam in de 21ste minuut een treffer van ONS Sneek door een schitterende redding op een schuiver buitenkantje rechts van Nick Kleen. Aan de andere kant voorkwam ONS Sneek captain Joran Swart een doelpunt van DZC’68 door tijdig in te grijpen.

Twee keer doelpunt voor oranje

In de 29ste en 33ste minuut schalde twee keer ‘doelpunt voor oranje’ over het Zuidersportpark. Na goed werk van Nordin Tahboun en Nick Kleen was het de alerte Mark Westra die voor de 2-1 zorgde met een droge knal. Vier minuten later werd de voorsprong naar 3-1 uitgebreid. Het was goed gezien van scheidsrechter Martijn Kieft dat hij niet floot voor een overtreding op Nordin Tahboun maar terecht liet doorspelen. Dat werd door Nordin bekroond met een schitterend doeltreffend schot. Steeds wanneer Ewart Ottema aan de bal was gingen bij DZC’68 alle alarmbellen af.

Mark Westra brengt ONS Sneek weer op voorsprong

Sleuren

De spits van de thuisclub sleurde weer ouderwets dat het een lust was om naar te kijken. Hij kreeg elders in een wedstrijdverslag het verwijt dat hij te zelfzuchtig was. Dat mag dan in bepaalde fases zo zijn, Ewart heeft maar één doel op het netvlies en dat is scoren. In de 35ste minuut was het bijna 3-2. Kort hierop een goede redding aan de andere kant van  doelman Mike Thus op een inzet van Nordin Tahboun. ONS Sneek was het laatste kwartier de betere ploeg. Dat leidde bijna tot de 4-1 door Nick Kleen. Uit een pass van Joran Swart schoot Ewart Ottema te slap in. Een schot van Max van der Velpen van DZC’68 vloog naast.

Nordin Tahboun schiet de 3-1 binnen

Sterker uit kleedkamer

In de tweede helft kwam DZC’68 sterker uit de kleedkamer dan ONS Sneek. Dat leidde in minuut vijftig tot het verkleinen van de achterstand door Levi Hermsen: 3-2. Ook nu weer met een kopbal. Hiermee kwam DZC’68 terug in de wedstrijd. Daarbij geholpen door ONS Sneek, dat met een zwakke fase te maken kreeg. Gelukkig duurde de dip niet te lang. Zo was Ewart Ottema in de 63ste minuut dicht bij 4-2. Dat deed zich nog een keer voor toen Ewart twee man passeerde maar niet tot scoren kwam. Met veteraan Thomas Kleinlugtebeld (35) voor Jesper Vonk probeerde DZC’68 de bakens te verzetten maar dat lukte niet.

Opstootje

Nadat Rik Koelewijn binnen de lijnen was gekomen voor Nick Kleen, die terug kan zien op een goede wedstrijd, sloeg ONS Sneek een kwartier voor tijd meedogenloos toe. Na een pass precies op maat van Stefan Westra tekende Ewart Ottema voor de 4-2.Hierna had ONS de score moeten uitbreiden.Mee door pech, de vrije trap van Ewart Ottema raakte de paal, en door het missen van een enorme kans door Rik Koelewijn na aangeven door Ewart Ottema bleef de stand 4-2. Negen minuten voor het eindsignaal werd Nordin Tahboun naar de kant gehaald ten faveure van Jorn Dijkstra. In de slotminuut (97) had Wesley Tankink voor 5-2 moeten zorgen maar zijn harde schot ging naast. Een opstootje in de verder sportieve wedstrijd leidde tot gele kaarten voor Wesley Tankink en Rutger Ebbers van de gasten. Tot Man of the Match werd Mark Westra uitgeroepen. Niet alleen Mark speelde een puike wedstrijd dat deed zeker ook Geoffrey Eekhof.

Ewart Ottema ziet dat z’n schot doel treft

Niet tevreden

Het dagblad De Gelderlander schreef over de wedstrijd tussen ONS Sneek en DZC’68 het volgende: Voor DZC’68 zit de nacompetitie om promotie naar de vierde divisie er op. Van ONS Sneek werd zaterdagmiddag verloren met 4-2 waardoor de Doetinchemse ploeg van de trainers Ralf Timmer en Bas van Londen is uitgeschakeld. In de eerste tien minuten vielen er al twee doelpunten. ,,We startten sterk en kregen voor de 1-0 voor ONS Sneek al twee kansen’’ zei trainer Bas van Londen. De achterstand van DZC’68 duurde niet lang. Binnen een minuut was het weer gelijk. Toch was Bas van Londen niet tevreden na 45 minuten in Sneek. ,,Toen stonden we immers met 3-1 achter. Aanvallend ging het nog wel, maar verdedigend en qua omschakeling speelden we niet onze beste wedstrijd voor de rust. Het lukte ons niet om dezelfde energie er in te leggen als in andere belangrijke duels.’’

Verdiende nederlaag

Dat was voor  de Doetinchemse interim oefenmeester Bas van Londen, die zich menigmaal verbaal liet horen, aanleiding na de pauze wijzigingen aan te brengen. ,,We zijn achterin 1 op 1 gaan spelen. We moesten wel. Dan zouden we wel zien waar het schip strandde.’’ Na de 3-2 direct na de hervatting kreeg DZC’68 nog een goede kans op de gelijkmaker. Bas van Londen hierover: ,,In die fase speelden we ook beter maar de 3-3 kwam er niet. ONS Sneek scoorde daarentegen de 4-2. Ik vond het al met al een verdiende nederlaag voor DZC’68.’

Weer een poging van Nick Kleen

Broekster Boys uitgeschakeld

Broekster Boys, de tweede Friese club in de nacompetitie voor promotie naar de vierde divisie zaterdag, werd gistermiddag uitgeschakeld door Spijkenisse. Met de rust was het nog 1-1. De eindstand werd 3-1. Het scoreverloop in Spijkenisse was: 33. Jawad Bellahsan 1-0, 45. Jan Tijtsma 1-1, 72. Duane Tjen-A-Kwoei 2-1,78. Julien Gret 3-1. Broekster Boys raakt aanvaller Jan Tijtsma kwijt aan Harkemase Boys, dat ook aanvaller  Gerbrand Waaksma van zaterdag derdeklasser SC Kootstertille contracteerde. Daarentegen raakt Harkemase Boys Berwout Beimers kwijt aan SC Genemuiden. Beimers was in zes seizoenen goed voor 45 goals bij de Harkieten.

Alle uitslagen

Hier alle uitslagen in de tweede ronde van de nacompetitie: Montfoort’19-CSV Apeldoorn 1-2, RVVH-BVCB 3-2, LRC Leerdam-Zuidvogels 3-1, SVZW-VELO 1-2, ONS Sneek-DZC’68 4-2, Spijkenisse-Broekster Boys 3-1, Flevo Boys-ASV Dronten 2-4, Wippolder-WNC 3-2.

Aardig tot heel matig

Ondanks de 4-2 winst tegen DZC’68 was onze trainer Arnoud Koster niet tevreden over het spel van zijn ploeg. ,,In  fases was het heel aardig, maar in een aantal fases in de wedstrijd  heel matig. We begonnen ook heel zwak. De buit is gelukkig binnen. DZC’68 kwam op mij over als een ploeg met een goede teamgeest en een goede energie. Ik vond mijn ploeg niet als een team spelen. Verder speelden we  vaak te gemakkelijk en wilden we het te mooi doen.’’

Jelle de Graaf (komend seizoen weer in het oranje te bewonderen) was aandachtig toeschouwer, hier op de foto met z’n vader en ONS-cracks Fred Meester en Harm de Wagt