Wedstrijdverslag ONS Sneek – FC Burgum: 4-1

ONS Sneek buigt in laatste elf minuten 0-1 achterstand  tegen FC Burgum om in 4-1 winst

Balvaardige thuisclub krijgt pas in slotfase loon naar werken tegen vermoeid ogende gasten

Trainer Arnoud Koster heeft succes met inbrengen van vijf wisselspelers

Aanvoerder Henny Bouius van fusieclub vindt ONS Sneek goed, jong en energiek

Doelpunten ONS Sneek: Nordin Tahboun (2), Lars Wolke en Tim ten Voorde

verslag: Simon Visser   fotografie: Rob Bosma

Stunt leek in de maak

Op de eerste competitie zaterdag in de eerste klasse I noord had het Leeuwarder Blauw Wit’34 in Bergum de handen vol aan fusieclub FC Burgum. De ploeg van trainer Jasper Bouma had een gelijkspel verdiend maar door het missen van dotten van kansen moest genoegen worden genomen met een 1-3 nederlaag tegen de Friese hoofdstedelingen. Op de tweede competitie zaterdag was ONS Sneek op het Zuidersportpark gastheer van FC Burgum. Een stunt leek in de maak toen de ploeg van Henny Bouius, die acht seizoenen actief was bij Harkemase Boys, in de omschakeling in de 72ste minuut op een 0-1 voorsprong kwam. Een stand die totaal niet in overeenstemming was met de veldverhouding.

Drukte voor het doel van Max Wolfs

Treuzelen

ONS Sneek was veruit de bovenliggende partij. Het grote veldoverwicht en dito balbezit werden heel lang niet omgezet in resultaat of anders gezegd uitgedrukt in doelpunten. FC Burgum was voor een positief resultaat naar Sneek gekomen. Om dat te bereiken was het logisch dat FC Burgum het maken van het spel overliet aan de oranje brigade. Achter de zaak dicht houden en vanuit de omschakeling toeslaan was het parool. Die strijdwijze hield lang stand. ONS Sneek speelde FC Burgum in de kaart door een te laag tempo te hanteren, de combinaties veel te ver door te voeren en door veel te lang te treuzelen bij schietkansen. Bovendien hield FC Burgum de ruimtes achterin klein.

Noodgedwongen

Trainer Arnoud Koster van ONS Sneek moest noodgedwongen zijn elftal op één plaats wijzigen. Linksback Pieter Abe de Jong ontbrak door een beenblessure. Mounir Loolofs was zijn vervanger. De basisopstelling was: Doel: Max Wolfs. Achter: Mounir Loolofs, Glenn Buma, aanvoerder Joran Swart  en Geoffrey Eekhof. Midden: Tim ten Voorde, Stephen Adisi en Nordin Tahboun. Voor: Jelle de Graaf, Ruben Eijzenga en Lars van der Brug. De wisselspelers waren: Ruben Pijlman (keeper), Simon Abrahaley, Nigel Hardenberg, Giovanni Aronds, Arjen Stremler en Lars Wolke. Interessant om te vermelden is dat Henny Bouius, die samen met Jelle de Graaf een Harkemase Boys verleden heeft, voor aanvang van de wedstrijd aan Jelle de Graaf vroeg  op welke positie hij zou spelen. Jelle: ,,Dat zie je wel wanneer de wedstrijd begint.’’ De inwoner van IJlst speelde linksbuiten.

Invaller Simon Abrahaley aan de bal

Ander verloop

De wedstrijd had waarschijnlijk een ander verloop gekregen wanneer de kopbal van Jelle de Graaf in de vijfde minuut doel had getroffen in plaats van tegen de paal te belanden. Even later zag Jelle de Graaf zijn schot gestopt door FC Burgum doelman Arjen Tolman. Twee vrije trappen voor FC Burgum vlogen hoog over. Echte kansen waren in de eerste helft schaars aan beide kanten. In de omschakeling bediende Henny Bouius (31) zijn acht jaar jongere broer Remco op maat maar die deed er niets mee. ONS Sneek spits Ruben Eijzenga, die constant door twee man van FC Burgum werd belaagd en te vaak ten onrechte een vrije trap tegen kreeg, schoot van dichtbij te zacht in uit een corner. ONS Sneek bleef wel dreigend maar meer ook niet.

Jelle de Graaf’s kopbal treft geen doel, ziet ook Ruben Eijzenga

Rigoureus

In de tweede helft twee wijzigingen bij FC Burgum.Thomas Pruis en Jurgen Douwes er uit, Harmen Vlietstra en Alex Bosma er in. ONS Sneek begon ongewijzigd aan de tweede helft. In de 61ste minuut evenwel greep ONS Sneek trainer Arnoud Koster rigoureus in. Jelle de Graaf, Ruben Eijzenga, Stephen Adisi en Lars van der Brug werden naar de kant gehaald. Dit om met frisse krachten wel tot scoren te komen. Dat lukte direct nog niet. Zo bracht keeper Arjen Tolman van FC Burgum koppend redding en voorkwam een thuisclub treffer door een alerte reactie met één been. Hierna bewees een voetbal cliché weer eens zijn waarde. Wanneer je zelf niet scoort dan doet de tegenpartij dat wel. Met een omschakeling doelpunt uit het boekje voor FC Burgum. Een voorzet met precisie van Harmen Vlietstra werd door Remco Bouius met een schitterende kopbal doeltreffend afgerond. ONS Sneek sluitpost Max Wolfs was volmaakt kansloos: 0-1. Met nog achttien minuten te gaan was een stunt van FC Burgum niet uitgesloten.

Wedstrijd kantelt

Een vijfde wissel aan de kant van ONS Sneek zou de wedstrijd volledig doen kantelen. Met Bolswarder Lars Wolke als vervanger van Mounir Loolofs kreeg ONS Sneek er een extra aanvaller bij. Lars Wolke is niet alleen een linksback maar kan ook als linksbuiten fungeren. Uitgerekend de te bescheiden Lars Wolke zorgde in de 79ste minuut voor de luid bejubelde gelijkmaker. Uit een corner op links van Nordin Tahboun greep de defensie van FC Burgum onvoldoende in. Daarvan profiteerde Lars Wolke heel dankbaar: 1-1. Hierna drukte ONS Sneek het gaspedaal verder in. Meer doelpunten konden dan ook niet uitblijven.

De gelijkmaker door Lars Wolke in de maak

Man of the match

In de laatste elf minuten werd FC Burgum namelijk volledig onder de voet gelopen door de veel fittere spelers van ONS Sneek. In de 82ste minuut schalde dan ook het ‘doelpunt voor oranje’ over het Zuidersportpark. Het werd de wedstrijd van Nordin Tahboun. Hij tikte de 2-1 binnen na zwak optreden van doelman Arjen Tolman van de gasten. Nadat een hard schot van Lars Wolke nipt voorlangs was gegaan en een knal van Simon Abrahaley ook niets opleverde stond opnieuw Nordin Tahboun op. In minuut 87 haalde hij verwoestend hard uit: 3-1. ,,Een streep van een goal’’ glunderde Nordin Tahboun. Hij werd ook tot man of the match uitgeroepen. Ook het vierde doelpunt van ONS Sneek in de extra tijd mocht er zijn. Aanvallende middenvelder en pure technicus Tim ten Voorde, die weer een paar bewegingen liet zien om van te smullen, zag zijn schitterende en onhoudbare knal achter de kansloze doelman Tolman van de fusieclub ploffen.

Aanvoerder Joran Swart ziet Nordin Tahboun de 2-1 aantekenen

De verwoestende 3-1 van man of the match Nordin Tahboun

Nog drie clubs ongeslagen

Na twee wedstrijden in de eerste klasse I noord zijn nog drie clubs ongeslagen. Dat zijn de verrassende debutant SV Marum, Flevo Boys uit Emmeloord en de grote onbekende KHC uit Kampen. Jubbega, onze stadgenoot LSC 1890, Alcides uit Meppel en FC Burgum zijn nog puntloos. ONS Sneek rukte op naar de vierde plaats met twee punten achterstand op de drie koplopers.

Tim ten Voorde haalt uit voor de 4-1, Arjen Stremler maakt plaats

Mag niet gebeuren

Henny Bouius,de routinier en spelmaker van FC Burgum, sprak van een zware wedstrijd. ,,Desondanks komen we met 0-1 voor. We waren immers voor een resultaat naar Sneek gekomen. Bij de gelijkmaker van ONS Sneek liet een speler van ons zijn man lopen. Dat mag niet gebeuren. Ik vind dat ONS Sneek over een goed, jong en energierijk team beschikt. FC Burgum kon maar geen druk zetten tegen ONS Sneek. Wat mij opviel was dat de wisselspelers van ONS Sneek niet onderdeden voor de jongens die in de basis begonnen.’’ Ondanks de 4-1 nederlaag respect voor FC Burgum, dat alleen jongens uit eigen dorp in de gelederen heeft en de spelers van de A-selectie niet betaalt.

Sportieve verliezer

Trainer Jasper Bouma van FC Burgum toonde zich een sportief verliezer. ,,Een verdiende zege voor ONS Sneek. Mijn ploeg mag evenwel in de laatste elf minuten geen vier doelpunten tegen krijgen. We speelden vooral een moeilijke eerste helft tegen ONS Sneek, dat toen heel veel de bal had. In de tweede helft ging het iets beter bij FC Burgum. ONS Sneek had steeds de wedstrijd onder controle. Het was voor mijn ploeg hard werken om in de wedstrijd te blijven tegen een balvaardig ONS Sneek.’’

Plezier in het spelletje gemist

Trainer Arnoud Koster van ONS Sneek sprak van een moeizame wedstrijd van zijn ploeg tegen FC Burgum. ,,Het was van onze kant plichtmatig. Ik miste ook het plezier  in het spelletje bij mijn spelers. We hebben ook te weinig gecreëerd. We hadden meer moeten scoren. Door anders te spelen, ik zeg niet wat het anders spelen precies inhoudt, werd bij ONS Sneek de boel wakker geschud. Dat had deze wedstrijd nodig evenals het vijf keer wisselen.’’

Oefenwedstrijd

Om in het wedstrijdritme te blijven speelt ONS Sneek dinsdagavond a.s. op het Zuidersportpark een oefenwedstrijd tegen amateurclub en zaterdag tweedeklasser vv Heerenveen. De aftrap is om 20.00 uur. Zaterdag 7 oktober a.s. speelt ONS Sneek in de zaterdag eerste klasse I noord thuis tegen het Leeuwarder Blauw Wit’34. Aanvang 15.00 uur.