Wedstrijdverslag ONS Sneek – Flevo Boys

Defensief onzeker ONS Sneek verliest op Zuidersportpark van Flevo Boys met 1-2

Ploeg van trainer Arnoud Koster niet langer ongeslagen en zakt naar tweede plaats

Flevo Boys wint verdiend, dankzij doelman Max Wolfs valt eindstand niet hoger uit

Stephen Adisi zet ONS Sneek vlak voor de rust op voorsprong

tekst: Simon Visser   foto’s: Rob Bosma

Heel veelzeggend

Het moest er een keer van komen. Voor het eerst verliezen dit seizoen in de eerste klasse I  zaterdag noord. Uitgerekend thuis werd gistermiddag de kraker tegen Flevo Boys met 1-2 verloren. Daar moet direct verdiend verloren aan worden toegevoegd. Het was heel veelzeggend dat ONS Sneek doelman Max Wolfs tot Man of the Match werd uitgeroepen. De naar het Asser ACV vertrekkende doelman voorkwam door een aantal schitterende reddingen een grotere overwinning voor de club uit Emmeloord. Wat was er precies aan de hand in defensief opzicht met de oranjehemden tegen Flevo Boys vroegen velen zich af. Van de aftrap af was de anders zo solide verdediging van ONS Sneek opmerkelijk onzeker. Die onzekerheid duurde  de gehele wedstrijd. Dat was van nadelige invloed op het middenveld en de aanval van ONS Sneek. De kansen voor de thuisclub waren dan ook op de vingers van één hand te tellen terwijl de gasten grossierden in scoringsmogelijkheden.

Nordin Tahboun met een rush, Giovanni Aronds en Pieter Abe de Jong kijken op afstand toe

Aanhaken

Flevo Boys was er alles aan gelegen om te kunnen aanhaken bij ONS Sneek en d’Olde Veste’54. Dat is de ploeg van trainer Arjen Postma uit Sint Nicolaasga gelukt. De stand op de ranglijst wijst dat aan. Door een 3-1 overwinning in Steenwijk tegen KHC nam d’Olde Veste’54 de eerste plaats van ONS Sneek over. De blauwgelen gaan op kop met 44 punten uit achttien wedstrijden. Nummer twee ONS Sneek heeft met 43 uit achttien één punt achterstand op d’Olde Veste’54. Flevo Boys is derde met 41 uit achttien. De marge met ONS Sneek is voor Flevo Boys nog maar twee punten. Dat hadden er acht kunnen zijn. Veel bovenin zal afhangen van het resultaat  van de wedstrijd op zaterdag 6 april a.s. tussen Flevo Boys en d’Olde Veste’54. Een zaterdag later, 13 april a.s., is de wedstrijd in Kampen tussen KHC en Flevo Boys. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat KHC niet meer tot de top vier in de eerste klasse I behoort met 33 punten uit achttien ontmoetingen.

DZOH uit Emmen

Het is jammer de 1-2 nederlaag op eigen kunstgras tegen Flevo Boys maar aanvoerder Joran Swart en zijn jongens blijven nog volop in de titelrace. Zaterdag 30 maart a.s. speelt ONS Sneek op het eigen Zuidersportpark in de kwartfinales van het noordelijk bekertoernooi tegen DZOH uit Emmen, dat uitkomt in de eerste klasse J noord zaterdag. De groengelen komen uit de prachtige woonwijk De Rietlanden in Emmen. DZOH, dat staat voor Drentse Zuid Oost Hoek, neemt de vierde plaats in op de ranglijst van de eerste klasse J met 29 punten uit zeventien competitieduels. Gisteren verloor DZOH in Groningen met 3-0 van GVAV-Rapiditas, dat niet op een veilige plaats staat. De winnaar van ONS Sneek-DZOH plaatst zich voor de halve finales van het noordelijk bekergebeuren. De winnaar van dit bekerduel speelt uit tegen de winnaar van de bekerontmoeting Germanicus(Coevorden)-Blauw Wit’34 uit Leeuwarden. De bekerwedstrijd tegen DZOH is een mooie gelegenheid voor ons eerste elftal om zich te herstellen van de domper tegen Flevo Boys en bij een zege een gooi te doen naar het veroveren van de fel begeerde noordelijke districtsbeker, die een keer eerder door ONS Sneek werd gewonnen in een finale tegen Urk.

Arjen Stremler in actie

Zelfde basiselftal

ONS Sneek startte tegen Flevo Boys met hetzelfde basiselftal als een zaterdag eerder in Kampen tegen KHC. Dus met Max Wolfs in het doel. In de achterste vier Pieter Abe de Jong, Joran Swart, Harmen Boelsma en Geoffrey Eekhof. Het middenveld werd bemand door Stephen Adisi, Giovanni Aronds en Nordin Tahboun (de meest aanvallende middenvelder). In de voorhoede Jelle de Graaf, Arjen Stremler en Tim ten Voorde. De wisselspelers waren keeper Ruben Pijlman, Glenn Buma, Jorn Dijkstra, Ruben Eijzenga, Nigel Tyrone Hardenberg en Mounir Loolofs. Laatstgenoemde heeft nu ook zijn contract met ONS Sneek verlengd.

Indrukwekkende minuut stilte

Na een indrukwekkende minuut stilte voor de overleden oud voorzitter Sjoerd Jaasma van ONS Sneek liet scheidsrechter Pieter Tanja aftrappen. Al direct werd duidelijk dat de defensie van ONS Sneek niet goed in elkaar stak. In de dertiende minuut had Jelle de Graaf de score voor ONS Sneek kunnen en moeten openen. Na een vloeiende ONS Sneek aanval verscheen Jelle de Graaf alleen voor Flevo Boys keeper Klaas Boersma, die op knappe wijze een vroege achterstand voor zijn elftal wist te verijdelen. Flevo Boys speelde in de eerste helft behoudend. ONS Sneek mocht het balbezit hebben en het spel maken. Bij het veelvuldige balverlies van ONS Sneek schakelden de gasten razendsnel om waarmee ONS Sneek het lastig had.

Onzuivere passes

De meeste en de beste kansen in de eerste 45 minuten waren duidelijk voor Flevo Boys. ONS Sneek daarentegen kon maar geen openingen vinden in de Flevolandse afweer. Met als voornaamste oorzaak dat de eindpasses te slordig waren. Om een voorbeeld te noemen. Een rush naar voren van ONS Sneek captain Joran Swart werd besloten met een pass zonder precisie. Ook de passes van de veel opkomende Pieter Abe de Jong over links kwamen veel te vaak onzuiver over. Tot de rust was Flevo Boys twee keer dicht bij het openen van de score na het vele en slordige balverlies bij de thuisclub. In de extra tijd van de eerste helft kwam ONS Sneek toch op voorsprong. Daarvoor zorgde middenvelder Stephen Adisi: 1-0. Een speler die niet zo vaak doeltreffend is maar nu wel.

De 1-0 van Stephen Adisi in vier beelden gevat

Tumult

In de tweede helft een metamorfose bij Flevo Boys. Er kwam een totaal ander Flevo Boys uit de kleedkamer voor de tweede helft. Het behoudende spel van voor de rust werd overboord gegooid. Flevo Boys werd in de tweede 45 minuten de bovenliggende partij. Het nam het initiatief helemaal over. Ook kwamen er weer de nodige kansen vooral door onvoldoende verdedigen bij ONS Sneek. In minuut vijftig volop tumult. Johan Tiems van Flevo Boys kon toen zo maar in zijn eentje op doelman Max Wolfs afstevenen. Johan Tierms werd volgens de mening van heel velen onreglementair gestuit door onze keeper. Een strafschop voor Flevo Boys had het gevolg moeten zijn, zo werd door menigeen verwacht. Scheidsrechter Pieter Tanja, die dicht in de buurt was van de redding van onze doelman, zag het anders. Hij wilde niets van een penalty weten. Vanuit de positie van uw verslaggever, op het wedstrijdsecretariaat van ONS Sneek, was niet te zien wat er precies gebeurde ten aanzien van de verwachte strafschop. Bij Flevo Boys was men des duivels. Dat kostte de sympathieke trainer Arjen Postma van Flevo Boys een rode kaart. Uw verslaggever heeft gebeld met keeper Max Wolfs van ONS Sneek wat er nu precies gebeurde met wel of niet een strafschop. Max Wolfs hierover: ,,De speler van Flevo Boys kwam alleen op mij af. Die week uit en ik ging met de speler mee. Ik heb hem wel geraakt maar dat was onvoldoende voor de scheidsrechter om de bal op de stip te leggen’’.

Hectiek voor het doel van Flevo Boys

Op je klompen aanvoelen

Je kon op je klompen aanvoelen dat de verdiende gelijkmaker van Flevo Boys in de lucht hing. Flevo Boys werd alleen niet veel dreigender, de tweede bal was steeds voor de gasten en ook de duels werden gewonnen. Flevo Boys maakte er een fysieke wedstrijd van waarop onze trainer Arnoud Koster niet zat te wachten. Dat fysieke van Flevo Boys had niets te maken met onsportiviteit. Nadat onze sluitpost Max Wolfs een geweldige redding had verricht op een inzet van Johan Tiems, die de 1-1 had moeten maken, werd het alsnog na een klein uur spelen gelijk. Het was Jelmer Dijkman die verwoestend uithaalde. Na de 1-1 twee wissels aan de kant van ONS Sneek. Jelle de Graaf en Nordin Tahboun er uit, Mounir Loolofs en Ruben Eijzenga er in. Later nog een wissel bij ONS Sneek. Nigel Tyrone Hardenberg verving Giovanni Aronds. Ook Flevo Boys wisselde drie keer. Jelle de Boer kwam voor Aran Nijboer, Bas Bakker voor Gianni Gieskens en Kjell Dijk voor Thomas Potters. Voordat Gianni Gieskens werd gewisseld, zette hij Flevo Boys in minuut 82 nog wel op een terechte 1-2 voorsprong. Keeper Max Wolfs van ONS was kansloos op het harde schot van Gianni Gieskens. Het wanhoopsoffensief  van ONS Sneek in de slotminuten leidde niet tot gelijkmaker. Er waren twee gele kaarten voor ONS Sneek (Jelle de Graaf en Pieter Abe de Jong) en een gele kaart voor Gianni Gieskens van Flevo Boys.

Ruben Eijzenga met een kopkans

De kracht van Flevo Boys

Trainer Arnoud Koster van ONS Sneek noemde wel een oorzaak voor het onzekere verdedigen van zijn elftal. Hij zei hierover: ,,Dat onzekere  verdedigen bij ons zegt wel iets over de kracht van Flevo Boys. De ploeg uit Emmeloord beschikt over een heel sterk defensief blok. Dat is een kwaliteit van Flevo Boys. Vergeet niet dat ONS Sneek in deze competitie een derde deel van de dertien tegendoelpunten tegen Flevo Boys heeft opgelopen. Flevo Boys is ook onze sterkste tegenstander in de eerste klasse I. Het is al weer lang geleden dat we hebben verloren. Zowel uit als thuis was Flevo Boys beter dan ONS Sneek in deze competitie. We staan nu weer met beide benen op de grond. We zullen de beelden goed bekijken van de verloren wedstrijd tegen Flevo Boys. De winnende goal van Flevo Boys was te verwachten. We hebben veel te veel kansen weggegeven. De zege van Flevo Boys was verdiend. Flevo Boys speelde ook geroutineerd tegen ONS Sneek. Een routinier als Frits Dantuma was tegen ONS Sneek heel belangrijk voor Flevo Boys. Zoals het maken van een overtreding op een belangrijk moment. Dat haalt toch de angel uit het spel van de tegenstander’’.

Onder de ogen van Harmen Boelsma stoomt Stephen Adisi op

Uitleg gegeven

Trainer Arjen Postma van Flevo Boys noemde de zege op ONS Sneek terecht. Verder merkte hij op: ,,Het eerste kwartier begonnen we goed. Hierna was ONS Sneek iets beter dan Flevo Boys. We konden in de eerste helft te lang moeilijk druk op ONS Sneek krijgen maar de beste kansen waren voor ons. We hadden de kansen beter moeten benutten. Het is jammer voor de top drie dat er maar eentje kampioen kan worden. ONS Sneek, d’Olde Veste’54 en Flevo Boys horen alle drie in de vierde divisie thuis. Ik ben na afloop bij de scheidsrechter geweest en uitleg gegeven over de rode kaart. Daar was hij tevreden mee’’.