Wedstrijdverslag ONS Sneek – KHC

ONS Sneek dendert thuis uit de startblokken in vierde divisie D zaterdag

Formatie van trainer Arnoud Koster  maakt na rust gehakt van KHC en wint met 7-1

Doelpunten ONS Sneek: Swart (2), Eijzenga (2), Aronds, Stremler en Haak

Jeugdig talent Merijn Haak van thuisclub beleeft onvergetelijke zaterdag

Zoon van René Vlap krijgt speelminuten en scoort bij debuut

tekst: Simon Visser

Geweldige start
De start van ONS Sneek in de vierde divisie D zaterdag was geweldig. Op het eigen Zuider- sportpark werd gistermiddag met liefst 7-1 na een 2-1 ruststand gewonnen van KHC uit Kampen. De tegenstander was evenals ONS Sneek gepromoveerd van de eerste klasse I noord zaterdag naar de landelijke vierde divisie D zaterdag. Met dit verschil , dat ONS Sneek als kampioen automatisch een klasse omhoog ging en KHC via de nacompetitie promoveerde. Het afgelopen seizoen won ONS Sneek in de reguliere competitie beide keren van de blauw-witten met respectievelijk 3-1 thuis en 0-3 uit. Wie een 7-1 victorie had voorspeld voor de formatie van trainer Arnoud Koster  was met de nek aangekeken.

Niet bij de les
In de eerste helft wees niets er nog op, dat KHC onder de voet zou worden gelopen. Al vroeg in de wedstrijd kwam de ploeg van de nieuwe trainer Jurjan Wouda namelijk op voorsprong. In het begin van de wedstrijd was ONS Sneek in defensief opzicht niet bij de les. Halverwege de eerste helft evenwel kwamen aanvoerder Joran Swart en zijn mannen op stoom. Met als gevolg, dat het 1-1 werd. In de laatste fase van de eerste 45 minuten beleefde ONS Sneek weer en terugval. Desondanks werd het op slag van rust 2-1 voor de oranjehemden.

In tijdsbestek van drie minuten
In de tweede helft had het betere ONS Sneek alle geluk van de wereld, dat het na bijna een uur spelen geen 2-2 werd. De kopbal van Durk van der Leest van KHC belandde tegen de lat. In het laatste half uur sloeg ONS Sneek toe. Toen werd gehakt gemaakt van KHC. Door twee doelpunten in een tijdsbestek van drie minuten liep ONS Sneek met een 4-1 voorsprong op zak weg van KHC. De gasten mochten blij zijn, dat het geen dubbele cijfers werd. ONS Sneek   vond 7-1 genoeg waar het 10-1 had kunnen zijn.

Rooskleuriger
De laatste weken voor de start van de competitie hoorde je vaak in het ONS Sneek kamp, dat de selectie aan de smalle kant was. Dat valt mee. Voor de openingswedstrijd tegen KHC stonden 21 namen op papier. Tot die 21 behoren drie keepers, Ruben Pijlman, Thomas Hoekstra en Luca Helsdingen. Door Doede de Jager van ONS Sneek Onder 23 over te hevelen naar de eerste selectie, de jonge Merijn Haak mee te  laten trainen met de eerste selectie en als wisselspeler  in te zetten en de van Leeuwarder Zwaluwen overgekomen Abbas Mampuya van ONS Sneek onder 23 ook als wissel te gebruiken, ziet het er ineens veel rooskleuriger uit voor onze trainer Arnoud Koster. Ook goede berichten uit de zogeheten ziekenboeg bij ONS Sneek. De op het oude voetbalnest teruggekeerde Ewart Ottema, die gisteren als toeschouwer op de tribune zat, begint over een paar weken na lang uit de roulatie te zijn geweest weer de training te hervatten. Lars van der Brug heeft oogklachten. Ook hij keek naar de wedstrijd tegen KHC. Hij droeg in ieder geval geen bril meer. Het is afwachten wanneer hij weer inzetbaar is.

Basisopstelling
ONS Sneek startte tegen KHC met Ruben Pijlman in het doel. In de achterste vier stonden Pieter Abe de Jong, Glenn Buma, Joran Swart en Geoffrey Eekhof. Op het middenveld was plaats ingeruimd voor Giovanni Aronds , Stephen Adisi en de aanvallend ingestelde Tim ten Voorde. In de aanval fungeerde Mounir Loolofs als een soort rechtsbuiten. De spitsen waren Ruben Eijzenga een Arjen Stremler.  De wissels waren Merijn Haak, Abbas Manpuya, Lennard Feenstra, Doede de Jager, Lars Wolke en de keepers Luca Helsdingen en Thomas Hoekstra.

Andere koek
ONS Sneek won dan wel verdiend met 7-1 van KHC, één zwaluw maakt nog geen zomer. Tegen clubs, die met ONS Sneek vanuit de eerste klasse nu in de vierde divisie D spelen moet ONS Sneek zeker de punten pakken. Komende zaterdag reist ONS Sneek naar DETO uit Vriezenveen. Dat is andere koek. Zaterdag 7 september komt CSV Apeldoorn naar het Zuidersportpark. Dinsdagavond 3 september a.s. speelt ONS Sneek in en tegen SV Poortugaal in het kader van het KNVB bekertoernooi met de clubs uit het betaalde voetbal. Ons eerste elftal vertrekt al om 14.30 uur met de bus vanaf het Zuidersportpark richting Poortugaal. Er wordt om 20.00 uur afgetrapt. Op weg naar Poortugaal wordt een sportmaaltijd genuttigd. Poortugaal is een dorp in Zuid-Holland en behoort tot de gemeente Albrandswaard. Poortugaal ligt ten zuidwesten van Rotterdam. De afstand Sneek-Poortugaal is met de auto 199  kilometer. SV Poortugaal speelt in de vierde divisie B. Afgelopen zaterdag werd in Voorburg gewonnen van Sport Forum met 2-5.

Zat er naast
Terug naar de wedstrijd. In het begin zat onze defensie er nog al eens naast. Dat was een kolfje naar de hand van de KHC aanvallers de kleine Bas Broekhuizen en de snelle Boaz Smits op links. Een treffer voor KHC kon in de openingsfase eigenlijk niet uitblijven. In de zevende minuut was het raak. Na een fout in de ONS Sneek afweer was het Bas Broekhuizen, die met een geplaatst schot onze doeman  Ruben Pijlman geen kans gaf: 0-1. Diezelfde Bas Broekhuizen kreeg de kans om de 0-2 te maken, maar nu ging zijn schot over Na tien minuten de eerste goede aanval van ONS Sneek. Het goede schot van Arjen Stremler ging over het doel van KHC keeper Rodney Rosink. ONS Sneek kwam hierna steeds beter in de wedstrijd.

Strafschop
Het heft werd in handen genomen. Na 25 minuten werd het terecht gelijk. Spits Arjen Stremler werd in het strafschopgebied onderuit gehaald. Scheidsrechter Dennis Smit wees resoluut naar de witte stip. Dan kun je onze aanvoerder Joran Swart om een boodschap sturen. Vanaf elf meter gaf hij keeper Rodney Rosink van de Kampenaren geen schijn van kans: 1-1. Jammer, dat ONS Sneek de bezoekers de kans gaf weer in de wedstrijd te komen.  Op slag van rust was het onze aanvaller Ruben Eijzenga, die na heel goed werk van Mounir Loolofs van dichtbij schitterend raak knalde: 2-1. Daarvoor had de  overigens goed spelende Tim ten Voorde al kunnen en moeten scoren, maar hij schoot naast.

ONS Sneek show
In minuut 55 werd een doelpunt van KHC terecht geannuleerd wegens buitenspel. Vier minuten later zwijnde ONS Sneek toen Durk van der Leest uit een hoekschop met een fraaie kopbal de lat raakte. Hierna was het ONS Sneek, dat KHC oprolde. In de 61ste minuut speelde Giovanni Aronds, die tot man of the match werd uitgeroepen, zich keurig vrij en gaf de sluitpost van de gasten met een venijnige schuiver geen enkele kans: 3-1. Drie minuten later was het al weer raak. Nu door Ruben Eijzenga: 4-1. Hierna kon de ONS Sneek show beginnen. Jammer, dat een knal van Arjen Stremler net voorlangs belandde. Onze trainer Arnoud Koster ging twee spelers wisselen. Lars Wolke en Doede de Jager er in voor Tim ten Voorde en Ruben Eijzenga. Lars Wolke en Doede de Jager vielen alle twee heel goed in.

Nog twee keer
Lars Wolke had de 5-1 op zijn schoen, maar miste de droomkans te verzilveren. Toch viel de 5-1  in minuut 75 door een schitterende treffer van Arjen Stremler na goed voorbereidend werk van Doede de Jager. In minuut 79 zag Mounir Loolofs zijn projectiel over vliegen. In de slotfase kwamen Merijn Haak en Abbas Mampuya nog binnen de lijnen. Dat ging ten koste van Stephen Adisi en Mounir Loolofs .Er. zou door ONS Sneek nog twee keer worden gedoelpunt. Joran Swart zorgde voor 6-1 en Merijn Haak voor 7-1. De treffer van Merijn Haak was wel heel bijzonder. Hij kopte knap raak.

Een grote eer
De zaterdag kon voor Merijn Haak niet meer stuk. Onze assistent trainer Germ de Jong vertelde voor aanvang van de wedstrijd tegen uw wedstrijdverslaggever al, dat Merijn een hele goede speler is. Merijn is een zoon van onze oud speler René Vlap, die ook bij de wedstrijd aanwezig was. Merijn heeft de achternaam van zijn moeder en was uit de schroeven na afloop. ,,Speelminuten krijgen en dan ook nog raak koppen. Het is een grote eer voor mij mee te mogen trainen met de selectie Ik ben selectiespeler van ONS Sneek Onder 23. Ik ben nu vier seizoenen bij ONS Sneek. Deze zaterdag zal me altijd bij blijven.’’

Wat ging er toch mis
Op de website van KHC valt te lezen, dat KHC in Sneek tegen een grote nederlaag is aangelopen. Een citaat uit het wedstrijdverslag: ,,Wat ging er toch mis met de normaal zo solide uitziende defensie van onze blauw-witten. Er kunnen excuses worden aangevoerd. Zoals de korte voorbereiding, vakanties enzovoort, maar dit was geheel onnodig. Resumerend KHC heeft een lang seizoen gehad. De voorbereiding was erg kort. Ook zijn enkele spelers nog op vakantie. Nieuwe spelers moeten hun weg nog vinden. Lekker trainen van de week en kop omhoog want de volgende wedstrijd wacht alweer.’’

Voor de leeuwen gooien
Onze trainer Arnoud Koster zei desgevraagd, dat het ondanks de 7-1 overwinning op KHC  niet allemaal goed ging bij zijn elftal. ,,Er zaten veel slordigheden in ons spel. Ik miste hier en daar wat scherpte bij de jongens. Qua ideeën en controle over de wedstrijd was ik tevreden. Bij de 0-1 voor KHC bracht onze keeper Ruben Pijlman de bal te snel in het spel wat Glenn Buma verraste. Voor het overige was ik content met Ruben Pijlman. Het in het veld brengen van jonge spelers als Doede de Jager, Merijn Haak en Abbas Mampuya zie ik als deze jonge jongens voor de leeuwen te gooien. Dat durf ik wel aan. Ze moeten vertrouwen hebben in wat ze kunnen.’’