Wedstrijdverslag ONS Sneek – KHC: 3-1

Attractieve topper ONS Sneek – KHC eindigt voor thuisclub in verdiende 3-1 overwinning

Team van Arnoud Koster nog maar één punt achter op leiders Flevo Boys en KHC

Aanvoerder en dragende speler Leroy Knol van gasten loopt rode kaart op in tweede helft

Vier spelers van Kamper selectie ontbreken in Sneek wegens  begrafenis in vriendenkring

ONS Sneek spits Ruben Eijzenga wordt met iedere wedstrijd beter

Doelpunten ONS Sneek: Eijzenga (kopbal), Swart (schuiver) en Ten Voorde (strafschop)

Begrafenis

De spelersbus van de ongeslagen koploper KHC uit Kampen in de eerste klasse I noord zaterdag arriveerde gistermiddag mooi op tijd bij het Zuidersportpark in Sneek. In de fraaie touringcar ontbraken vier spelers van de Kamper selectie. Dat waren Burak Alp, Karim Gabara, Reza Hosseini en Hussein Raza.  Deze vier spelers van KHC gaan voor elkaar door het vuur. Ze hebben in Kampen meer vrienden. De vader van één van die vrienden was vrijdag j.l. overleden en werd gisteren al begraven. De vier spelers van de club uit Kampen besloten de begrafenis te verkiezen boven de topper in Sneek. Alle vier geloven in de koran. In de Arabische wereld is het heel gewoon dat de begrafenis zo snel mogelijk plaatsvindt.

Nog meer voor zijn kiezen

Een toch wel aangeslagen trainer Marcel van der Steege vertelde dat van de vier ontbrekende spelers er twee in de basis zouden beginnen. Wie dat waren wilde hij terecht niet zeggen. De trainer van KHC kreeg nog meer voor zijn kiezen. Tijdens de warming-up werd duidelijk dat Florian van der Wal niet kon spelen. Jesper Westendorp kreeg zodoende de kans zich te bewijzen in de confrontatie op het kunstgras van het Zuidersportpark. In de 67ste minuut raakte Jesper Westendorp zodanig geblesseerd aan een enkel dat hij van het veld moest worden gedragen. Zijn vervanger was Ryan van Lente.

Rode kaart Leroy Knol

De gifbeker voor KHC moest nog verder leeg. Aanvoerder Leroy Knol, een dragende speler bij de bezoekers, kreeg in de 73ste  minuut een rode kaart van de in Sneek wonende scheidsrechter Tommy Postma wegens een overtreding op Nordin Tahboun van ONS Sneek. Die rode kaart wekte ergernis bij KHC. Ook bij trainer Marcel van der Steege die geel op zijn plaatsvond. ,,Onbegrijpelijk die directe rode kaart. Het was een kwestie van een te hoog opgeheven been.’’ Scheidsrechter Tommy Postma was heel kort over de rode prent. ,,De actie  van de KHC-speler vond ik zodanig dat die een rode kaart waard was.’’ Uit een terecht toegekende strafschop aan ONS Sneek na een charge van KHC-doelman Steven Vonk op spits Ruben Eijzenga  werd de eindstand op 3-1 bepaald.

Gaat veel te ver

Om de nederlaag van KHC toe te schrijven aan het ontbreken van vier selectiespelers en aan de rode kaart van aanvoerder Lery Knol gaat veel te ver. Doelman Steven Vonk en Maurice Vespignani werden op de bon geslingerd met een gele kaart op zak. Voor ONS Sneek waren er geen gele kaarten. Door de verdiende zege op KHC rukte ONS Sneek op naar de derde plaats in de noordelijke zaterdag eerste klasse I met elf punten uit vijf wedstrijden. Flevo Boys en KHC delen de koppositie met elk twaalf uit vijf. Zaterdag a.s. treft ONS Sneek opnieuw een titelkandidaat. Dan wordt in Emmeloord gespeeld tegen het uit de vierde divisie gedegradeerde Flevo Boys. De meest verrassende uitslag kwam gisteren uit Damwoude waar Broekster Boys met 4-1 won van Go Ahead, een andere club uit Kampen. Go Ahead is de nummer vier op de ranglijst met negen uit vier.

Quinten van Geerenstein

Trainer Arnoud Koster van ONS Sneek had de plaats onder de lat weer toevertrouwd aan Max Wolfs. Tweede keeper Ruben Pijlman was niet bij de selectie vanwege een blessure. Quinten van Geerenstein van ONS Sneek Onder 23 was nu de tweede keeper. Stephen Adisi was ziek. ONS Sneek startte met de volgende basis elf. Doel: Max Wolfs. Achter: Mounir Loolofs, Joran Swart, Glenn Buma en Geoffrey Eekhof. Midden: Harmen Boelsma, Giovanni Aronds en Nordin Tahboun. Voor: Tim ten Voorde, Ruben Eijzenga en Jelle de Graaf. De wisselspelers waren verder: Jorn Dijkstra, Nigel   Hardenberg, Pieter Abe de Jong, Lennard Feenstra, Arjen Stremler en Lars Wolke. Trainer Arnoud Koster wisselde na de rust één keer. Nigel Hardenberg kwam er na de rust in voor Jelle de Graaf.

Elf van KHC

KHC kwam met de volgende elf binnen de lijnen: Doelman Steven Vonk en de veldspelers Durk van der Leest,  Brenn de Lange, Husham Ali, Leroy Knol, Boaz Smits, Jonathan van Marle, Maurice Vespignani, Illias el Morabit, Jesper Westendorp en Wall Doufikar. Trainer Marcel van der Steege wisselde in totaal drie keer. Jesper Westendorp, Illias el Morabit en Husham Ali eruit en Ryan van Lente, Jorik Schuur en Jamiro Khedoe erin.

Nieuwsgierig

Onze trainer Arnoud Koster was nieuwsgierig hoe zijn ploeg zou reageren op het snel omschakelen van KHC bij balverlies van de oranjebrigade. In de eerste helft maakte KHC Kampen een uitstekende indruk. De gasten kregen bij het omschakelen voldoende kansen evenals ONS Sneek trouwens. De eerste helft leverde een attractief kijkspel op. De tweede 45 minuten brachten meer spektakel dan goed spel. Het was toen allemaal wat slordiger en rommeliger dan voor de rust. De defensie van ONS Sneek had voor de rust moeite met het omschakelen van de gasten. Dat was na de hervatting beter verzorgd.

Het spel maken

De eerste wapenfeiten kwamen van KHC. Hierna werd duidelijk dat ONS Sneek het spel mocht maken. Dat leidde uiteraard tot meer balbezit. KHC etaleerde het geliefde spelletje. Razendsnel eruit komen bij omschakeling en kansen scheppen. Daar had de afweer van ONS Sneek tot de rust de nodige moeite mee. Kansen genoeg over en weer in de eerste helft. In minuut zeven belandde een goed schot van ONS Sneek spits Ruben Eijzenga naast. Een minuut later had Jelle de Graaf van ONS Sneek voor een vroege voorsprong moeten zorgen maar zijn inzet belandde naast het doel van Steven Vonk van KHC. De vroege voorsprong voor ONS Sneek zou toch realiteit worden. Uit een voorzet op maat van rechts kopte Ruben Eijzenga geweldig mooi raak in de elfde minuut. Keeper Steven Vonk was volmaakt kansloos: 1-0.

Uit-tenue

KHC zat ook niet stil, de counters van de Kampenaren waren levensgevaarlijk. Dat werd nadrukkelijk aangetoond met een schot tegen de paal. Nadat een schot van Nordin Tahboun recht op keeper Steven Vonk af niets had opgeleverd werd het in de negentiende minuut verdiend gelijk. Bij een hoekschop op links van de kleine Boaz Smits greep de verdediging van ONS Sneek onvoldoende in. Dat was kassa voor de mee opgekomen Durk van der Leest, de enige Friese naam bij de in het uit-tenue spelende Kampenaren, om de 1-1 op het scorebord te krijgen. Hij deed dat met een doeltreffende kopbal van dichtbij en via de binnenkant paal. Het uit-tenue van KHC bestond uit een zwart shirt met voorop een schuin lopende witte baan en achterop duidelijk zwarte rugnummers, zwarte broek en dito kousen.

Goed ingrijpen

Het spel golfde op en neer met kansen over en weer. Tim ten Voorde werd namens ONS Sneek gevaarlijk zonder rendement, met een voorzet-schot van de veelvuldig opkomende rechtsback Geoffrey Eekhof had KHC sluitpost Steven Vonk de nodige moeite, belandde een schot van ONS Sneek captain Joan Swart ver over, greep Steven Vonk goed in op een voorzet van Jelle de Graaf en werd een hard schot van Nordin Tahboun geblokt door de defensie van KHC. Het werd voor KHC vlak voor rust evenwel bijna 1-2 na zwak verdedigen bij ONS Sneek. Husham Ali miste namens KHC een dot van een kans door nipt naast te knallen.

Man of the Match

De tweede helft begon met twee schoten namens KHC die naast gingen. In minuut 51 had spits Ruben Eijzenga van ONS Sneek pech met een keihard schot tegen de paal. Hierna drukte de thuisclub de opponent steeds verder terug. Door de rode kaart van Leroy Knol van KHC kantelde de wedstrijd nog meer in het voordeel van ONS Sneek. Een door Geoffrey Eekhof genomen vrije trap belandde nipt over. In de 78ste minuut kon ONS Sneek weer juichen. Aanvoerder Joran Swart, die verdiend tot Man of the Match werd gekozen, ondernam weer eens een rush van achteren uit. Hij stoomde op richting doelman Steven Vonk van KHC en doelpuntte met een onhoudbare schuiver: 2-1.

Schitterende combinatie

ONS Sneek ging na de verdiende 2-1 stand goed verder. Een hard schot van Nordin Tahboun vloog evenwel naast en een knap schot van Ruben Eijzenga mondde uit in een hoekschop. Een werkelijk schitterende 1-2 combinatie tussen Tim ten Voorde en Nordin Tahboun werd door laatstgenoemde keurig afgerond: 3-1. Helaas werd de treffer geannuleerd wegens buitenspel. Het zou toch nog 3-1 worden voor de thuisclub. De overtreding in minuut 89 op spits Ruben Eijzenga leverde een strafschop op. Vanaf elf meter had Tim ten Voorde geen enkele moeite om Steven Vonk te passeren

Hoogstaand voetbal

In het  wedstrijdverslag  van ONS Sneek – KHC viel op de website van de club uit Kampen ondermeer het volgende te lezen: KHC komt tegenslagen niet te boven in Sneek en loopt tegen een nederlaag aan. De wedstrijd op het prima te bespelen kunstgrasveld van ONS Sneek ging voortvarend van start. Beide teams combineerden er lustig op los. ONS Sneek beschikt over een uitstekend jong team. Het is een prima voetballende tegenstander. Resumerend: KHC weet weer wat verliezen is. In een zeer vermakelijke eerste helft lieten beide elftallen zien dat ze in de kopgroep thuis horen. Met af en toe hoogstaand voetbal werd het publiek vermaakt. Na de thee werd het allemaal minder. Op weg naar de volgende wedstrijd en tegenslagen incasseren. Dat maakt je uiteindelijk tot een sterker team. Jammer dat de schrijver van het overigens uitstekende wedstrijdverslag  in de fout ging door te vermelden dat ONS Sneek het afgelopen seizoen is gedegradeerd uit de vierde divisie zaterdag. Het afgelopen seizoen miste ONS Sneek immers de titel in de noordelijke eerste klasse op een haar na.

Geen strobreed in de weg gelegd

Trainer Marcel van der Steege: Ik vond het een interessante wedstrijd in de eerste helft. Ik vind ONS Sneek een leuke ploeg. Ik heb het al eerder gezegd, ONS Sneek is technisch vaardig en heel goed aan de bal. De tweede goal van ONS Sneek had nooit mogen vallen. Er werd jullie mee opkomende centrale verdediger geen strobreed in de weg gelegd.’’

Strategische wedstrijd

Onze trainer Arnoud Koster over het winnen van de topper tegen KHC: ,,Ik vond de eerste helft redelijk in balans met kansen over en weer. Het was een strategische wedstrijd. De afgelopen week hebben we getraind op het vinden van de nodige ruimtes om tegen KHC te kunnen scoren. In de eerste helft hadden we daar moeite mee. Na de rust deden we dat beter. In de tweede helft was ONS Sneek dominanter. We hebben toen bijna niets weggegeven. Met een man neer hebben we toegeslagen. Ik vind dat ONS Sneek verdiend heeft gewonnen.’’

Heel attent

Uw voorbeschouwer heeft het reeds gemeld. Onze spits Ruben Eijzenga wordt steeds beter. Dat bewees hij deze middag in de topper tegen KHC. Arnoud Koster is het op dat punt eens met uw berichtgever. ,,Ruben deed het weer prima. Hij was vooral heel attent tegen KHC. Met het penalty moment als voorbeeld. Hij verleidde doelman Steven Vonk van KHC tot het veroorzaken van een strafschop.’’