Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Wedstrijdverslag ONS Sneek – LSC 1890

Zwaar bevochten maar verdiende 2-1 zege voor ONS Sneek tegen LSC 1890

Pluim voor LSC 1890 dat volop tegenstand bood in spannende stadsderby

Trainer Marcel Valk van LSC 1890: Heb moeite met de 1-1 van ONS Sneek

Collega Arnoud Koster van ONS Sneek: Genoten van intentie van LSC 1890

Doelpunten ONS Sneek: Giovanni Aronds en Nordin Tahboun

tekst: Simon Visser   foto’s: Rob Bosma

Boven zichzelf uit stijgen

Een stadsderby leent zich er voor om boven zichzelf uit te stijgen. Dat bewijs werd weer eens geleverd in de vrijdagavond gespeelde stadsderby in Sneek tussen  ONS Sneek en LSC 1890. Een plaatselijke confrontatie met titelkandidaat ONS Sneek en LSC 1890, dat vecht om directe degradatie te ontlopen. Trainer Marcel Valk van LSC 1890 vertelde in de voorbeschouwing op de stadsderby dat hij hoopte op voldoende tegengas geven van zijn elftal, dat zijn jongens niet onder de voet zouden worden gelopen door ONS Sneek en zo lang mogelijk in de wedstrijd zouden blijven. Aan alle drie wensen van trainer Marcel Valk werd voldaan. Daarvoor verdient LSC 1890 een pluim.

Hoog percentage

Waaraan niet werd voldaan was het op het Zuidersportpark behalen van een positief resultaat. ONS Sneek zegevierde met 2-1. Dat was verdiend maar wel zwaar bevochten. De ploeg van trainer Arnoud Koster moest het spel maken. Vandaar een hoog percentage aan balbezit dat evenwel onvoldoende rendement opleverde in een  plaatselijke wedstrijd, die meer spannend was dan fraai. In zijn algemeenheid was ONS Sneek ook duidelijk de betere formatie. Het neemt niet weg dat in de slotfase van de competitie het voetbal van ONS Sneek niet meer zo sprankelend is dan voor de winterstop. Dat heb je met een jong team als ONS Sneek. De betere en meer kansen waren ook in het voordeel van de oranjehemden.

Netelige positie

Wie LSC 1890 zag spelen tegen kampioenskandidaat ONS Sneek zal zich verbazen over de netelige positie op de ranglijst van de Lycurgus Sparta Combinatie 1890. Uw schrijver is het eens met  onze trainer Arnoud Koster dat LSC 1890 niet rechtstreeks hoeft te degraderen. Met andere woorden, de blauwhemden staan mijn inziens te laag op de ranglijst van de eerste klasse I noord zaterdag. Hoe is het mogelijk dat het LSC 1890 van vrijdagavond tegen ONS Sneek twee keer van zwakke broeder Alcides uit Meppel heeft verloren en werd geconfronteerd met vijftien verliespartijen, waaronder dikke en royale nederlagen.

Drukte voor het doel van de gasten

Twijfelachtig

Het was twijfelachtig of aanvoerder Joran Swart van ONS Sneek wel zou kunnen spelen vanwege een hakblessure tegen LSC 1890.  Na de training van donderdagavond en na de warming-up op vrijdagavond werd duidelijk dat hij zou spelen tegen LSC 1890. Trainer Arnoud Koster had de voorkeur gegeven aan Harmen Boelsma boven balafpakker Stephen Adisi. De basisopstelling was: Doel: Max Wolfs. Achter: Pieter Abe de Jong, Glenn Buma, Joran Swart en Geoffrey Eekhof. Midden: Giovanni Aronds, Harmen Boelsma en Tim ten Voorde. Voor: Nordin Tahboun, Arjen Stremler en Jelle de Graaf.

Beloond

Het totaal verbod op het afsteken van vuurwerk op het Zuidersportpark werd beloond. Buiten het Zuidersportpark klonk enkel vuurwerk bij het begin van deze stadsderby. Voor het eerst dit seizoen was de publieke belangstelling groot op ons Zuidersportpark. Dat heeft ONS Sneek geen windeieren gelegd. Na de wedstrijd was er bijna geen doorkomen aan in de kantine van ONS Sneek. Er is heel wat bier doorheen gegaan. De harde live muziek was velen een doorn in het oog. Met elkaar lekker praten na de wedstrijd was er niet bij. Onder de vele toeschouwers een scout van SC Heerenveen en een spion van koploper d’Olde Veste’54 uit Steenwijk. D’Olde Veste’54 staat eerste met 53 punten uit 21 wedstrijden, direct gevolgd door ONS Sneek met 52 punten uit 21 ontmoetingen.

Veel volk langs de lijn en op de hill met Geoffrey Eekhof aan de bal

Allerbelabberdst

De start van ONS Sneek na het beginsignaal van de goed leidende scheidsrechter Dennis Smit uit Drachten was allerbelabberdst. De defensie van de thuisclub begon onrustig en onzeker. Daarvan profiteerde al in de derde minuut aanvoerder René Cnossen van LSC 1890. Zijn schot via binnenkant paal was onze keeper Max Wolfs te machtig: 0-1. Jelle de Graaf was hierna dicht bij de gelijkmaker. Een corner van links van Nordin Tahboun strandde op de vuist van de betrouwbare keeper Jesse van Sermondt van LSC 1890, die ook goed redde toen Jelle de Graaf gevaarlijk werd. Namens ONS Sneek kopte Glenn Buma naast en zag Nordin Tahboun zijn schot van afstand ver over gaan. Arjen Stremler van ONS Sneek was in de 25ste minuut heel dicht in de buurt van de gelijkmaker. Twee minuten later kon ONS Sneek juichen. Na goed werk van Nordin Tahboun scoorde  middenvelder Giovanni Aronds op fraaie wijze: 1-1. Aan de andere kant was LSC 1890 dicht bij opnieuw een voorsprong en schoot namens ONS Sneek Geoffrey Eekhof hard voorlangs.

Man of the Match Giovanni Aronds met de 1-1 op de slof

Uitgestoken been

Vier minuten na de hervatting had Jelle de Graaf ONS Sneek op 2-1 moeten zetten. LSC 1890 doelman Jesse van Sermondt bracht evenwel redding met een uitgestoken been. In de tweede helft was ONS Sneek nog meer aan de bal dan in de eerste 45 minuten. Een schot van Harmen Boelsma werd gestopt door keeper Jesse van Sermondt van de gasten. Een poging van Jelle de Graaf was veel te slap. Ook een omhaal van Nordin Tahboun resulteerde niet in een voorsprong en Pieter Abe de Jong, veel opkomend over links, knalde ver naast. De druk van ONS Sneek nam steeds meer toe. In de 68ste minuut bediende Geoffrey Eekhof  op maat Nordin Thaboun die met een prachtig schot het ‘doelpunt voor oranje’ over het  Zuidersport-park deed schallen: 2-1. Even later leek het er op dat Nordin Tahboun ook voor 3-1 zou zorgen maar hij treuzelde even te lang met schieten.

De 2-1 van Nordin Tahboun is onderweg

Rode kaart

In het laatste kwartier kwamen bij ONS Sneek achtereenvolgens Lars Wolke en Stephen Adisi binnen de lijnen voor Pieter Abe de Jong en Nordin Tahboun. Trainer Marcel Valk wisselde na de rust vier keer. Jens Knoop, René Cnossen, Jocelyn Haaima en Jesse IJntema verlieten het veld. Voor dit viertal in de plaats Quinten Tigchelaar, Daan Daniëls, Bradley Steensma en Martin de Haan. In de slotfase was het toch nog billenknijpen voor ONS Sneek. Het bleef  echter 2-1 voor ONS Sneek. Jammer dat arbiter Dennis Smit een rode kaart trok voor teammanager Dennis Betten van LSC 1890 op aandringen van één van zijn KNVB assistenten. Dennis Betten had waarschijnlijk wat gezegd wat de grensrechter niet accepteerde. Het prijst Dennis Betten dat hij na afloop in de bestuurskamer van ONS Sneek de scheidsrechter een hand gaf waarna de twee op leuke wijze met elkaar in gesprek gingen.

Etentje

Trainer Marcel Valk van LSC 1890 vond de 2-1 overwinning van ONS Sneek verdiend. ,,ONS Sneek was beter dan LSC 1890. Ik heb moeite met de gelijkmaker van ONS Sneek. Er ging een overtreding van de ONS Sneek speler, die de bal teruglegde, aan vooraf. In plaats van een vrije schop voor LSC 1890 werd het 1-1. Ik moet de beelden nog zien. Het kan zijn dat ik het met een blauwe bril bezie. Dat LSC 1890 tegen ONS Sneek met een vijfmans blok verdedigde, had te maken met  laag verdedigen. ONS Sneek had daar veel moeite mee. De organisatie van de stadsderby was bij ONS Sneek uitstekend verzorgd. Het etentje vooraf met het bestuur van ONS Sneek als voorbeeld.’’

De ruimtes waren klein ondervindt ook de jarige Harmen Boelsma

Ruimtes vinden

Arnoud Koster, de trainer van ONS Sneek, vond het niet een echte stadsderby. ,,In de eerste stadsderby waren er volop gekke dingen. Nu niet. ONS Sneek had moeite met het vijfmans blok achterin bij LSC 1890. We moesten de ruimtes vinden om door het vijfmans blok heen te spelen. Ik vond het geen open wedstrijd. Het was niet leuk om naar te kijken. ONS Sneek heeft terecht gewonnen. Ik heb genoten van de intensiviteit bij ONS Sneek. Daarvoor heb ik mijn spelers een groot compliment gegeven. LSC 1890 stond compact te spelen. Dat deed LSC 1890 beter dan de laagvliegers SV Marum en Alcides. Ik hoop dat LSC 1890 hetzelfde kan brengen komende zaterdag thuis tegen d’Olde Veste’54. Ik hoop dan ook dat LSC 1890 ONS Sneek gaat helpen. Ik heb genoten van de energie en intensiteit van LSC 1890 tegen ons’’.

Volle bak op het Zuidersportpark, Jelle de Graaf ziet Geoffey Eekhof voorzetten

De overige uitslagen in de 1e klasse I van dit weekend:

FC Burgum – Alcides 0-2

Flevo Boys – Marum 1-1

Broekster Boys – Blauw Wit’34 3-0

KHC – Go Ahead K. 2-1

Drachtster Boys – Jubbega is niet gespeeld wegens afzegging door Jubbega

Delen