Wedstrijdverslag ONS Sneek – Oranje Nassau: 2-0

ONS stijgt naar derde plaats na zege op directe concurrent Oranje Nassau

tekst: Mark de Boer   foto’s: Henk van der Veer   video: Petra Boersma

Thuisploeg ongewijzigd na 1-2 victorie op PKC’83

Nu de Eerste Klasse F in het seizoen 2022/23 inmiddels over de helft is, neemt de spanning zowel boven- als onderin de competitie behoorlijk toe. De strijd om de titel lijkt te gaan tussen Pelikaan S, Oranje Nassau, Blauw Wit’34 en ONS Sneek. Onderin is het een brede groep clubs van nummer 8 Hoogezand tot hekkensluiter Groningen die moet vrezen voor de nacompetitie dan wel directe degradatie. De topper van speelronde 15 werd gespeeld in Sneek, waar klokslag 15.00 uur de toenmalige nummers 4 ONS Sneek en 2 Oranje Nassau het tegen elkaar opnamen. Een absolute topper. Het heenduel in Groningen eindigde in een 2-3 overwinning voor ONS. Een ieder met een ONS-hart zou deze middag blind tekenen voor eenzelfde uitslag in het voordeel van ONS.

Trainer Arnoud Koster besloot geen wijzigingen door te voeren in het basiselftal na de zege in blessuretijd op PKC’83 van vorige week. Wel keerde Pieter Abe de Jong terug op de bank na een hersenschudding. Eerder op de dag waren David Bergsma, Jorn Dijkstra en Mounir Loolofs actief bij ONS O23. Zij verloren nipt van Urk O23: 1-2.

Zwevende poging van Nordin Tahboun

Nick Kleen bezorgt ONS voorsprong

Het talrijk opgekomen publiek kon rustig een plekje zoeken op de tribune of Hillside want de wedstrijd kwam traag op gang. Wellicht dat dit door de spanning en het belang van de wedstrijd kwam. Het publiek veerde na ruim tien minuten voor het eerst enigszins op aangezien Stefan Westra toen zijn kopbal van dichtbij een halve meter naast zag gaan. Vervolgens was het de beurt aan de beide spitsen om een schot op doel te wagen. Ewart Ottema zag zijn poging over gaan, het schot van Oranje Nassau-captain Thomas Careman ging in het zijnet. Toch zou het niet lang duren alvorens de ONS-aanhangers konden juichen want in de 21e minuut bezorgde Nick Kleen ONS de voorsprong. Zijn schuiver van een meter of 20 was geplaatst, maar leek niet onhoudbaar. Toch wist Oranje Nassau-doelman Erwin Heidekamp de bal niet te keren: 1-0.

Man-of-the-match Stefan Westra’s kopbal treft geen doel

Oranje Nassau komt beter in de wedstrijd

Nadat het eerste kwart van de wedstrijd absoluut voor ONS was, begon Oranje Nassau na het doelpunt van Kleen wat te meer te voetballen. Desalniettemin had Nordin Tahboun de Sneker voorsprong kunnen verdubbelen, ware het niet dat Heidekamp katachtig redding bracht op de doellijn. Aan de hand van aanvalsleider Careman creëerde Oranje Nassau haar beste kans van de wedstrijd tot dan toe via Tim Deelen. Tristan Boersma bracht eenvoudig redding op zijn kopbal. Daarnaast ging een krulschot van Rick Wiersma voorlangs. ONS claimde vlak voor rust nog een penalty toen Mark Westra onderuitging in het vijandelijke strafschopgebied. Scheidsrechter Smit was onverbiddelijk: bal gespeeld. Verder moest Patrick van der Veen na een vervelend tikje het veld na een halfuur spelen geblesseerd verlaten. Glenn Buma kwam voor hem in de ploeg. Beide ploegen gingen aan de thee met een 1-0 ruststand.

Spitsuur voor het doel van Tristan Boersma

Meer en meer een vechtwedstrijd

Oranje Nassau bleek deze middag flink de beuk erin te gooien en dat uitte zich onder meer vlak na rust. Het publiek had het bakje koffie amper op of er viel alweer een gele kaart te noteren. Het bleef bij vier gele kaarten voor de Groningers, waar dit er zeker meer hadden kunnen zijn. Zo werd natrappen door een ON-verdediger op Ottema niet waargenomen door de arbitrage. De betere kansen waren wel voor ONS. Ten eerste ging een harde schuiver van Kleen een meter naast, waarna een vijftal minuten later Rik Koelewijn een perfecte pass gaf op Ottema. Die zag zijn schot voorlangs zeilen. Ook na exact een uur spelen wist Ottema het net niet te vinden. Heidekamp was de kwelgeest. Oranje Nassau was zeker ook niet ongevaarlijk, aangezien Careman met zijn vrije trap Boersma aan het werk zette en daarnaast wist diezelfde Boersma van dichtbij te redden op een poging van Deelen.

Aanvoerder Joran Swart blokt een voorzet

Delachance Sabuni scoort werkelijk fantastisch vanuit een vrije trap

Nadat Heidekamp weer op zijn post stond bij een kans van Mark Westra, vond in de 79e minuut toch wel hét moment van de wedstrijd plaats. ONS kreeg op 20-25 meter van het Oranje Nassau-doel een vrije trap. Deze werd opgeëist door invaller Delachance Sabuni (hij verving Tahboun). Vervolgens schoot hij de vrije trap op schitterende wijze in de linker kruising: 2-0! Een doelpunt dat ongetwijfeld veelvuldig bekeken zal worden via social media.

In de laatste tien minuten werden beide ploegen niet echt gevaarlijk meer. Het slotoffensief van Oranje Nassau had weinig om lijf. De enige noemenswaardige kans was nog voor Wesley Tankink, die in de blessuretijd net naast schoot. Nadat Stefan Westra tot Man of the Match benoemd was (waar deze eervolle vermelding overigens zeker ook naar onder meer broer Mark had kunnen gaan), vond scheidsrechter Smit het na een kleine vijf minuten blessuretijd mooi geweest en blies hij de wedstrijd ten einde.

Een heerlijke overwinning voor ONS dat ten faveure van de tegenstander van deze middag steeg naar plek 3. Koploper Pelikaan S speelde verrassend gelijk tegen ’t Fean’58, waardoor het verschil tussen de lijstaanvoerder en ONS nog maar vier punten bedraagt. Hiertussen in staat dan nog Blauw Wit’34 met een puntje meer dan de oranjehemden. Ook het winnen van de tweede periodetitel behoort nog tot de mogelijkheden. De overwinning vormde de aanleiding voor een uiterst gezellige derde helft in Clubhuis Onder ONS, met onder meer een draaiend rad onder aanvoering van Sandor van der Heide, Hans Speerstra en Leo de Wagt. Volgende week komt vierde divisionist HZVV uit Hoogeveen op bezoek in Sneek in het kader van de 16e finale van de Districtsbeker Noord.

ONS Sneek – Oranje Nassau 2-0 (1-0)

Nick Kleen  1-0  21e minuut

Delachance Sabuni  2-0  79e minuut

Scheidsrechter: D. Smit

Assistent-scheidsrechters: Y.Q. Heeren & W. Renkema

Gele kaarten: Ewart Ottema en Stefan Westra (ONS Sneek), Quirijn Boelens, Thomas Careman, Bernard Suffner en Rick Wiersma (Oranje Nassau)

Doel: Tristan Boersma

Achter: Geoffrey Eekhof, Patrick van der Veen (30. Glenn Buma), Joran Swart, Rik Koelewijn

Midden: Stefan Westra, Wesley Tankink, Mark Westra

Voor: Nick Kleen (80. Pieter Abe de Jong), Ewart Ottema, Nordin Tahboun (68. Delachance Sabuni)