Wedstrijdverslag ONS Sneek – Pelikaan S: 7-0

Galavoorstelling in tweede helft brengt ONS Sneek helemaal terug in de titelstrijd

Drie goals in laatste vijf minuten

tekst: Mark de Boer   foto’s: Rob Bosma

Gewijzigde achterhoede na matige vertoning in Winsum

Aanhaken of (voorlopig) afhaken in de ó zo spannende titelstrijd in de Eerste Klasse F. Dat was het uitgangspunt deze zonovergoten zaterdagmiddag na de 2-1 nederlaag in en tegen Winsum vorige week. Dit aanhaken moest gebeuren met twee wijzigingen in het basiselftal bij ONS. Pieter Abe de Jong en Patrick van der Veen kregen de voorkeur achterin boven Rik Koelewijn en Glenn Buma. Wesley Tankink, wiens meespelen vooraf nog onzeker was, verscheen gewoon aan de aftrap. Bij de gasten uit Oostwold was de spoeling dun. Daarom namen twee spelers uit het derde elftal, te weten Boudewijn Kalwij en Ralph Visscher, plaats op de bank.

Thuisploeg met het balbezit en de kansen in het eerste halfuur

Op een, mede dankzij de support van de S-Side en de mannen van NVS 1 uit het Brabantse Nieuw-Vosmeer (die een weekend weg zijn in Heeg), sfeervol Zuidersportpark was het ONS Sneek dat in het eerste halfuur domineerde. 70% van het balbezit was voor de oranjehemden en dit leverde dan ook enkele serieuze kansen op. Al in de vierde minuut werd Pelikaan S-doelman Stefan van der Lei aan het werk gezet. Nick Kleen zette Nordin Tahboun met een fraaie steekbal vrij voor het doel, maar Van der Lei bracht redding. Hierna waren Kleen (schot miste richting) en Tahboun (poging van afstand hoog over) nogmaals gevaarlijk. De gasten wisten hier nauwelijks iets tegenover te stellen. Het prima ONS-spel leverde na een halfuur spelen de openingstreffer op. Ewart Ottema troefde Van der Lei af in een onderling duel, waarna Ottema de bal op de vrijstaande Kleen breed legde. De pijlsnelle vleugelspeler schoot de bal via de onderkant van de lat in het doel: 1-0!

Nick Kleen, die de score opende, bedankt Ewart Ottema voor het voorbereidende werk

Op slag van rust verdubbeling van de voorsprong

Na de 1-0 kwam Pelikaan S wat beter in de wedstrijd en dit resulteerde in enkele goede kansen. Zo moest Geoffrey Eekhof redding brengen op de doellijn vanuit een kopbal van Danny Harms. Een vrije trap van Omar Kavak was ook zeker niet ongevaarlijk, maar ging desalniettemin een halve meter naast. Nadat captain Joran Swart zijn vrije trap op de vuisten van Van der Lei zag eindigen, wist ONS Sneek op slag van rust toch de voorsprong te verdubbelen. Stefan Westra zette de aanval op met een heerlijke dieptebal op Ottema, die identiek aan de 1-0 de bal breed gaf op de geheel vrijstaande Kleen. Laatstgenoemde kon de bal eenvoudig binnenschuiven en bezorgde ONS daarmee een fijne 2-0 ruststand.

Offensiefje Pelikaan S meteen na de thee

De tien minuten meteen na rust waren wellicht de enige minuten van de wedstrijd dat de gasten de overhand hadden. Pelikaan S kwam wat vaker op de ONS-helft, zonder daarmee overigens een karrenvracht aan kansen te creëren. Jeroen Haan was nog het meest kansrijk met een vrije trap, die enkele tientallen centimeters over het doel van Tristan Boersma heen ging. Boersma kende een rustige middag want het overgrote deel van de wedstrijd speelde zich op de vijandelijke helft af. Pelikaan S ontsnapte aanvankelijk nog aan een grotere achterstand toen een goal van Kleen afgekeurd werd wegens buitenspel. Een vijftal minuten daarna had Stefan Westra de 3-0 op de schoen, maar hij schoot te gehaast over. Van der Lei onderscheidde zich vervolgens nogmaals als topkeeper door een kopbal van Ottema over de lat te tikken.

Feest met de S-side na weer een goal

Twee treffers Mark Westra

Vergelijkbaar met de eerdere bekerwedstrijd tussen beide ploegen (uitslag 4-1 in het voordeel van ONS), raakte langzaam maar zeker de tank leeg bij de gasten. De ruimtes achter de verdediging werden enorm en dit leidde de 3-0 in. Mark Westra kon zo’n beetje de gehele vijandelijke helft oversteken en kwam eigenlijk alleen Van der Lei tegen. Westra wist de Pelikaan S-keeper feilloos te passeren en zo de Sneker overwinning alvast veilig te stellen. De 4-0 bleef in eerste instantie nog uit, aangezien Swart zijn schuiver voorlangs zag gaan en Tahboun de (ondanks de uitslag) uitstekend keepende Van der Lei op zijn weg vond. In de 80e minuut was er echter geen houden meer aan, want vanuit de voorzet van invaller Rik Koelewijn kon Ottema net niet bij de bal komen, maar bij de tweede paal was daar nog Mark Westra om zijn tweede van de middag binnen te tikken: 4-0!

Mark Westra en Rik Koelewijn vieren de tweede goal van Mark

ONS overloopt Pelikaan S compleet in de slotfase

Met de 4-0 van Mark Westra was de koek nog niet op, want ONS was duidelijk nog op zoek naar meer. Met de frisse energie van invallers Koelewijn, David Bergsma, Jorn Dijkstra en Mounir Loolofs werd de Pelikaan S-defensie compleet uiteen geregen. Tahboun had de pech dat hij andermaal Van der Lei op zijn weg vond en zodoende zijn uitstekende wedstrijd niet met een treffer kon belonen. Dijkstra kon vlak voor tijd wel zijn eerste treffer van het seizoen bijschrijven. Ottema leverde op fraaie wijze de assist, waarna Dijkstra de 5-0 in de kruising ramde. Ook Koelewijn zou zijn naam terugvinden op het scoreformulier met een schuiver in de verre hoek: 6-0. Ten slotte zag de veelvuldig toegezongen Ottema zijn uitstekende wedstrijd met drie assists ook beloond worden met een doelpunt in de blessuretijd: 7-0. Dit was tevens de eindstand. Zodoende boekte ONS Sneek nota bene tegen de (voorafgaand aan de speelronde) koploper de grootste overwinning van het seizoen.

Jorn Dijkstra is blij met z’n treffer, David Bergsma viert mee

Nog drie duels te gaan, ONS-Blauw Wit’34 op slotdag ultieme ontknoping?

Pelikaan S heeft, ondanks de flinke tik die het deze middag heeft gekregen, alles nog in eigen hand in de titelstrijd in de Eerste Klasse F. Als het drie keer wint, dan is het kampioen. Wel ontvangt het in eigen huis nog mede-titel- kandidaten Blauw Wit’34 en Oranje Nassau. Voor ONS Sneek resten nog duels op bezoek bij middenmoters Gorecht (13 mei) en Hoogezand (20 mei), waarna op de slotdag op 27 mei mogelijk een ontknoping van jewelste volgt in eigen huis tegen Blauw Wit’34. De stand bovenin is na deze afgelopen speelronde als volgt: 1. Oranje Nassau 22-43 2. Blauw Wit’34 21-42 3. Broekster Boys 22-42 4. Pelikaan S 21-41 5. ONS Sneek 21-40. ONS Sneek heeft met +30 ruimschoots het beste doelsaldo, alleen Oranje Nassau komt met +27 in de buurt.

ONS Sneek – Pelikaan S 7-0 (2-0)

30. Nick Kleen 1-0

45+2. Nick Kleen 2-0

66. Mark Westra 3-0

80. Mark Westra 4-0

88. Jorn Dijkstra 5-0

90. Rik Koelewijn 6-0

90+2. Ewart Ottema 7-0