Wedstrijdverslag ONS Sneek – SV Marum

Glorieuze voetbal zaterdag voor ONS Sneek, monsterscore en koploper eerste klasse I noord

Formatie van trainer Arnoud Koster laat geen spaan heel van SV Marum: 8-0

Ruben Eijzenga met vier doelpunten man of the match bij oranjehemden

Andere doelpuntenmakers:  Jelle de Graaf, Tim ten Voorde, Glenn Buma en Arjen Stremler

Trainer Jan Piet Bosma: SV Marum komt te snel op achterstand

Collega Arnoud Koster: Snelheid en variatie in spel van thuisclub

Ruben Eijzenga op 10 en pas achttienjarige Arjen Stremler als spits mooie tactische vondst

tekst: Simon Visser   foto’s: Rob Bosma

Lederhosen

Het kon gisteren niet op voor ONS Sneek. Een eclatante 8-0 overwinning op debutant SV Marum en het veroveren van de koppositie in de eerste klasse I noord zaterdag. Dit bij elkaar opgeteld was goed voor een glorieuze voetbal zaterdag voor ONS Sneek. In de kantine kon het Oktoberfest losbarsten, georganiseerd door de A-selectie van trainer Arnoud Koster. Het moest wel even wennen de spelers van ONS Sneek te zien rondlopen in Lederhosen.

Deze middag een sporadisch beeld voor het doel van Max Wolfs

Grootste surprise

Dat ONS Sneek op de ranglijst kon opschuiven van de derde naar de bovenste plaats was te danken aan de eindstanden bij de wedstrijden FC Burgum-Go Ahead Kampen en d’Olde Veste’54-Flevo Boys. Dat FC Burgum thuis met 2-1 won van Go Ahead Kampen was wel de grootste surprise. Deze overwinning legde FC Burgum geen windeieren. Het team van aanvoerder Henny Bouius staat nu elfde met zes punten uit zeven wedstrijden en heeft weer zicht op de veilige plaatsen zeven en acht. De topper tussen d’Olde Veste‘54 en Flevo Boys eindigde in een voor ONS Sneek gunstige 3-1 zege voor de Steenwijkers. Er werd gisteren nog meer met scherp geschoten. Broekster Boys versloeg onze stadgenoot LSC 1890 met 5-1. KHC Kampen droogde thuis het tegenvallende Leeuwarder Blauw Wit’34 af met ook al 5-1.

Spanning

De spanning bovenaan is overigens om te snijden in de zaterdag eerste klasse I noord. ONS Sneek en KHC hebben elk vijftien punten uit zeven wedstrijden. Het doelsaldo van plus 16 van ONS Sneek is duidelijk beter dat van de club uit Kampen (plus 8). Vandaar dat de oranje formatie aan de leiding gaat. Nummer drie van de ranglijst d’Olde Veste’54 heeft met veertien punten uit zeven ontmoetingen slechts één punt minder dan ONS Sneek en KHC. Ondanks de nederlaag in Steenwijk staat Flevo Boys als de nummer vier maar twee punten achter op de twee koplopers. Go Ahead Kampen en Broekster Boys zijn ook nog altijd volop in de running. De rood-gelen uit de Hanzestad aan de IJssel en het opnieuw goed meedraaiende Broekster Boys zijn respectievelijk vijfde en zesde. Go Ahead Kampen en het elftal van trainer Patrick Zwart hebben elk twaalf punten uit zes wedstrijden met een wedstrijd minder gespeeld dan ONS Sneek en KHC.

Tim ten Voorde op stoom

Geslaagd experiment

Ook zonder de geblesseerde aanvoerder Joran Swart en technicus Nordin Tahboun kostte het ONS Sneek weinig moeite om geen spaan heel te laten van SV Marum. Vanwege de afwezigheid van Joran Swart in het hart van de defensie van ONS Sneek speelde Mounir Loolofs op de positie van Joran Swart. Het was voor onze trainer Arnoud Koster kennelijk de gewoonste zaak van de wereld om de pas achttien jaar geworden Arjen Stremler uit Oosterend als spits te laten fungeren. Arjen Stremler liet zien dat hij nu al goed mee kan op eerste klas niveau. Hij heeft nog geen contract bij ONS Sneek maar dat is slechts een kwestie van tijd. Laat dat maar over aan onze technische commissie. Aanvankelijk was Arjen Stremler wisselspeler. Nigel Hardenberg was in eerste instantie basisspeler. De dag voor de wedstrijd tegen SV Marum liet Nigel onze trainer weten dat hij niet voldoende fit was om te beginnen in de basis. Gisteren werd het definitief dat Nigel Hardenberg  niet kon beginnen aan de wedstrijd tegen SV Marum. In de tweede helft werd Nigel Hardenberg als wisselspeler wel ingezet. Het experiment Ruben Eijzenga op 10 te laten spelen, kan zeker geslaagd worden genoemd.

Basisopstelling

De beginopstelling van ONS Sneek was: Doel: Max Wolfs. Achter: Pieter Abe de Jong, Mounir Loolofs, Glenn Buma en Geoffrey Eekhof. Midden: Harmen Boelsma, Giovanni Aronds en Tim ten Voorde. Voor: Jelle de Graaf, Arjen Stremler en Ruben Eijzenga. De wisselspelers waren: Ruben Pijlman (keeper), Simon Abrahaley, Stephen Adisi, Welmer van der Heide, Nigel Hardenberg en Lars Wolke. Met uitzondering van doelman Ruben Pijlman maakte onze trainer Arnoud Koster gebruik van alle wisselspelers.. Bij ONS Sneek droeg Pieter Abe de Jong de aanvoerdersband totdat hij werd gewisseld.

Simon Abrahaley met een doelpoging

Mutaties

SV Marum moest het gistermiddag doen zonder de geblesseerde doelman Klaas Kleiker. De centrumverdedigers Rick Buma en Jordy Swieringa waren ook niet beschikbaar evenals Jelle de Lange en Noël Kailola. In het doel bij de gasten stond nu derde keeper Pieter Kok. Dat de verdediging van SV Marum door de mutaties niet sterk was werd direct duidelijk. ONS Sneek maakte daarvan dankbaar gebruik. SV Marum liep naast het smadelijke verlies ook nog eens tegen vier gele kaarten aan. Die waren voor Delano Mussel, Matthijs Boonstra, Jean Pierre N’Gouan en Tom van Kammen. Bij ONS Sneek kwam alleen Mounir Loolofs voor een gele prent in aanmerking. Dat was het geval in de eerste helft.

Opmerkelijk

Er was ONS Sneek alles aan gelegen om vroeg in de wedstrijd op voorsprong te komen. Het was immers bekend dat SV Marum na een snelle achterstand de kluts kwijt raakt. De vroege voorsprong werd realiteit. Nadat Jelle de Graaf in de zevende minuut vanaf links nipt voorlangs had geschoten, deed hij het even later veel beter. Na een goede ONS Sneek combinatie door het midden passeerde Jelle de Graaf doelman Pieter Kok heel beheerst: 1-0. Zo nu en dan verliet SV Marum de eigen helft maar tot rendement leidde dat niet. Heel opmerkelijk was dat onze backs Pieter Abe de Jong (op links) en Geoffrey Eekhof aan de andere kant voortdurend zo maar konden opstomen richting het doel van SV Marum. Pieter Abe en Geoffrey waren meer vleugelspitsen dan verdedigers.

Jelle de Graaf zet ONS Sneek op voorsprong: 1-0

Kopspecialist

ONS Sneek kreeg na de 1-0 voldoende mogelijkheden op het vergroten van de voorsprong. Zo werd een goede voorzet van Pieter Abe de Jong nipt gemist door Ruben Eijzenga, werd een knap schot van Tim ten Voorde met moeite tot corner verwerkt door SV Marum sluitpost Pieter Kok en belandde een omhaal van vaste waarde Harmen Boelsma naast. In de 22ste minuut was het wel raak. Uit een gave voorzet van rechts van Geoffrey Eekhof kopte Ruben Eijzenga ONS Sneek op schitterende wijze naar een dik verdiende 2-0 voorsprong. In de persoon van Ruben Eijzenga heeft ONS Sneek er een kopspecialist bij gekregen.

Ruben Eijzenga verdubbelt koppend de voorsprong: 2-0

Vrije trap Tim ten Voorde treft doel

In minuut 31 werd een vrije trap door de goed fluitende scheidsrechter René Wijma uit Oosterwolde toegekend aan ONS Sneek. Kan Ruben Eijzenga heel goed koppen, Tim Ten Voorde is de specialist wat het nemen van vrije trappen betreft bij ons eerste elftal. Heel veel toeschouwers dachten dat de vrije trap naast zou gaan. Dat was niet het geval. In het uiterste rechter hoekje plofte de bal achter doelman Pieter Kok: 3-0. Wat een weelde. Doelman Max Wolfs van ONS Sneek had een heel gemakkelijke middag in de eerste helft. Enkel moest hij de bal plukken bij een vrije trap van SV Marum. Nog voor de rust werd de ONS Sneek voorsprong groter. In minuut 37 liet onze jeugdige spits Arjen Stremler zich gelden. Met een heerlijke schuiver bepaalde hij de ruststand op 4-0. Daarmee was de wedstrijd al lang en breed gespeeld.

Tegen de paal

Bij ONS Sneek keerde Mounir Loolofs in de tweede helft niet terug. Zijn gele kaart in de eerste helft was daar mee debet aan. Stephen Adisi kwam als centrale verdediger voor hem in de plaats. Invaller Ralph Oosterhof van SV Marum was dichtbij het verkleinen van de achterstand tot 4-1. Zijn uitstekende schot vond evenwel de paal op zijn weg. In de 53ste minuut schalde weer het ‘doelpunt van oranje’ over het Zuidersportpark en werd de naam van doelpuntenmaker Ruben Eijzenga zichtbaar op het grote scorebord. Uit een corner van Jelle de Graaf kopte Ruben Eijzenga fraai de stand naar 5-0.

Vier wissels tegelijk bij ONS Sneek

Ook onze oud-spelers Mark Westra en zijn broer Stefan, die nu voor Jubbega uitkomen, zagen ONS Sneek naar 6-0 uitlopen. In minuut 64 kopte centrale verdediger Glenn Buma prachtig raak. Een verdiende beloning voor Glenn Buma die bezig is aan een sterk seizoen. Hierna vier wissels tegelijk bij ONS Sneek. Jelle de Graaf, Giovanni Aronds, Arjen Stremler en Pieter Abe de Jong verlieten het kunstgras. Voor hen in de plaats Simon Abrahaley, Nigel Hardenberg, Welmer van der Heide en Lars Wolke.

Invaller Nigel Hardenberg aan de bal

Fantastische voorzet

Ruben Eijzenga toonde nadrukkelijk aan dat hij zijn draai volledig heeft gevonden bij zijn nieuwe club ONS Sneek. Het duurde even maar dat is niet erg. Ook zijn voorganger Ewart Ottema had tijd nodig om te acclimatiseren in onze hoofdmacht.  De 7-0 voor ONS Sneek was van een uitzonderlijke schoonheid. Uit een fantastische voorzet van Geoffrey Eekhof schoot Ruben Eijzenga onhoudbaar raak. In de 71ste minuut belandde een omhaal van Ruben Eijzenga uit een voorzet op maat van Nigel Hardenberg tegen de lat. Hierna moest onze keeper Max Wolfs voor het eerst echt aan de bak. Hij voorkwam toen door een geweldige redding op een dot van een kans de eretreffer voor SV Marum. Een dikke pluim voor Max Wolfs om alert te blijven wanneer je nauwelijks in actie hoeft te komen. Nog was de scoringsdrift van ONS Sneek niet geluwd. Een kwartier voor tijd bepaalde Ruben Eijzenga de eindstand op 8-0 met een geplaatste schuiver uit een pass op maat van Tim ten Voorde. De grote overwinning was beslist niet geflatteerd.

Het slotakkoord door Ruben Eijzenga: 8-0

Vol houden

Trainer Jan Piet Bosma van SV Marum was van mening dat zijn ploeg te snel op achterstand werd gezet. ,,Met die vroege goal tegen was het mis bij SV Marum. Wat ik van ONS Sneek vind? Een goede en jonge ploeg. ONS Sneek hoort bij de titelkandidaten. Die jonge gasten van jullie spelen prima. Hierbij teken ik wel aan of ze dat na de winterstop vol kunnen houden.’’

Doet zijn ding

Trainer Arnoud Koster van ONS Sneek bracht na de rust wisselspeler Stephen Adisi voor Mounir Loolofs. Waarom? ,,De gele kaart voor Mounir Loolofs speelde daarin zeker een rol. Stephen Adisi deed het goed als centrumverdediger. Ruben Eijzenga op 10 te laten spelen is mij goed bevallen. Dat had te maken met de afwezigheid van Nordin Tahboun. Ruben Eijzenga speelde in de rug van Arjen Stremler. Arjen is een goede spits in een jong elftal. Hij blijft altijd rustig en doet zijn ding. In het spel van ONS Sneek tegen SV Marum zat snelheid en variatie. Ik heb gesmuld van de voorzet van Geoffrey Eekhof waaruit Ruben Eijzenga de 7-0 maakte. Jeetje mina die voorzet van Geoffrey. Met de mooie uitslag van 8-0 tegen SV Marum is het Oktoberfest in onze kantine op zijn plaats.’’

De door Arnoud Koster bejubelde voorzet van Geoffrey Eekhof die leidde tot de 7-0