Wedstrijdverslag ONS Sneek – VELO: 5-1

ONS Sneek in finale nacompetitie in Harderwijk tegen RVVH uit Ridderkerk

Ploeg van trainer Arnoud Koster overklast thuis VELO in geweldige tweede helft: 5-1

Nick Kleen (2), Ewart Ottema, Mark Westra en Nordin Tahboun scoren na rust

Spelers van VELO: ,,Wat heeft ONS Sneek toch een goede ploeg’’

Beste tweede helft van het seizoen van thuisclub

tekst: SiVi   foto’s: Rob Bosma

Voor gek verklaard

Wie had voorspeld dat ONS Sneek thuis met 5-1 van VELO zou winnen in de derde ronde van de nacompetitie was voor gek verklaard. Toch gebeurde het. In een geweldige tweede helft met liefst vijf oranje doelpunten werd de ploeg uit Wateringen bij Den Haag overklast. De gasten mochten de handen dicht knijpen dat ONS Sneek verzuimde de score verder uit te breiden. In de eerste helft wees nog weinig erop dat de thuisclub wel de finale van de nacompetitie zou halen. Counterploeg VELO ging namelijk de rust in met een nauwelijks verdiende 0-1. In de eerste drie kwartier was ONS Sneek wel de bovenliggende partij maar in het zestien meter gebied werd veel te weinig oorlog gemaakt. Het veelvuldige balbezit leidde wel tot zes corners en een veldoverwicht maar niet tot echte kansen. Dat gebeurde na de hervatting wel. Het was toen smullen geblazen op het warme Zuidersportpark. Na de thee onderging ONS Sneek een ware metamorfose mee ingegeven door het tactisch inzicht van trainer Arnoud Koster.

Wesley Tankink torent boven een VELO-speler uit

Voorzichtig begin

De jeugdige supporters van VELO hadden er maling aan om geen vuurwerk te mogen aansteken. De dikke rookwolken bleven gelukkig maar kort hangen boven het Zuidersportpark. Het spelconcept van de geheel in het donkerblauw gestoken Zuidhollanders was van meet af duidelijk. ONS Sneek het spel laten maken en bij balverlies van de tegenstander via counters toeslaan. Dat lukte tot de rust bijna twee keer voor de volle honderd procent. De eerste echte counter leverde VELO wel direct de openingstreffer op. De tweede snelle uitbraak leidde bijna tot de 0-2. Doelman Tristan Boersma van ONS Sneek wist evenwel tot twee keer toe uitstekend redding te brengen. Na een voorzichtig begin van beide kanten was het ONS Sneek dat aanvallend voor het eerst van zich deed spreken. In de zesde minuut zag Ewart Ottema evenwel zijn knappe schot gepakt door doelman Jari Puister van VELO. Twee minuten later leverde een goede pass van Stefan Westra op Nick Kleen ONS Sneek de eerste corner op. Het zou niet bij die ene hoekschop blijven. Na de eerste volgden vlak op elkaar nog een tweede en een derde maar zonder resultaat. Pas na elf minuten wist VELO voor het eerst ver op de helft van ONS Sneek te verschijnen. Het resulteerde in een te slap schot van topscorer Ricky van Mierlo van VELO.

De supporters uit Wateringen

Eerste drinkpauze

In de achttiende minuut kon VELO wel juichen. Wesley Tankink leed toen op het middenveld onnodig balverlies. Dat was hét moment waar VELO op uit was. Een schot van afstand met een stuitje verraste onze keeper Tristan Boersma. Hij kon een corner niet voorkomen. Uit die hoekschop op rechts ontstond voor het ONS Sneek doel een onoverzichtelijke situatie waarvan Tony van den IJssel van heel dichtbij profiteerde: 0-1. ONS Sneek mocht dan veelvuldig de bal hebben, door weinig precisie in de eindpass en geen zuiverheid in de voorzetten konden de compact spelende gasten vrij gemakkelijk overeind blijven. In de twintigste minuut de eerste drinkpauze. Vijf minuten later alle hens aan dek bij ONS Sneek. Schutter eerste klas bij VELO Ricky van Mierlo over links opstomend leek zijn ploeg naar 0-2 te schieten maar tot twee keer toe bracht Tristan Boersma redding. Daarmee maakte hij zijn fout bij de 0-1 voor VELO helemaal goed.

Meteen gevaarlijk

ONS Sneek probeerde regelmatig vooral over rechts via Stefan Westra en Nick Kleen het nodige terug te doen. Dat mislukte jammer genoeg doordat de pass niet op maat was of de voorzet zwak was. Toen Nick Kleen wel een voorzet op maat gaf was het meteen gevaarlijk voor de veste van Jari Puister. De uitstekende kopbal van Ewart Ottema in de 38ste minuut leverde het bewijs. Tot de gelijkmaker leidde het niet wel tot de zesde corner voor ONS Sneek in de eerste helft. Tegen VELO zat de pure technicus Nordin Tahboun tot de rust niet lekker in zijn vel. Hij schoot van stand te onzuiver en verspeelde ook te veel de bal door het te mooi te willen doen. In de tweede helft kwam hij duidelijk beter voor de dag.

Uit een ander vaatje

Ìn de tweede helft zou ONS Sneek uit een ander vaatje tappen. Het begon al in de 46ste minuut met een kans voor Mark Westra maar zijn schot vloog naast. Even later een gevaarlijke vrije trap op rechts van onze aanvoerder Joran Swart, ook nu weer uitblinkend. Hij hield er slechts de zoveelste hoekschop aan over. Om nog een uitblinker te nomen Pieter Abe de Jong. De gelijkmaker kon niet uitblijven. In de 52ste minuut werd Ewart Ottema op links passend in stelling gebracht. Uit een niet zo gemakkelijke positie passeerde hij onhoudbaar VELO keeper Jari Puister: 1-1. Twee minuten later was het al weer raak. En hoe. Ewart Ottema lanceerde vanaf links exact op maat op rechts de snelle Nick Kleen. Die faalde niet: 1-2 Zijn schot met passie was niet te keren voor de sluitpost van VELO.

De gelijkmaker door Ewart Ottema

Nick Kleen brengt ONS Sneek op voorsprong

Alle remmen los

Hierna gingen alle remmen los bij ONS Sneek. VELO werd met de minuut overklast en overlopen. Mooi meegenomen daarin was dat ONS Sneek qua conditie veel fitter oogde dan VELO. Na precies een uur verscheen de 3-0 op het elektronisch scorebord. Nick Kleen had duidelijk de smaak te pakken want hij scoorde zijn tweede doelpunt nadat de eerste poging was mislukt. Drie doelpunten in een tijdsbestek van acht minuten. Dat was de genadeklap voor VELO dat geen antwoord meer had op de stormloop van ONS Sneek dat dankbaar profiteerde van de ruimten die de ploeg uit Wateringen toestond. Pech voor ONS Sneek centrumverdediger Patrick van der Veen die geblesseerd uitviel in de 64ste minuut. Zijn vervanger Glenn Buma viel goed in.

Nick Kleen schiet de 3-1 binnen

Rode kaart en penalty

Het laatste deel van de wedstrijd werd er aan beide kanten om raak gewisseld. Bij ONS Sneek kwam in minuut 77 Mounir Loolofs binnen de lijnen voor Wesley Tankink. Twee minuten later lag het niet voor de eerste keer weer helemaal open bij VELO. Dus kon Mark Westra in alle vrijheid Jari Puister beheerst passeren: 4-1. Hierbij zou het niet blijven. Nick Kleen, die werd uitgeroepen tot man of the match, werd in de slotfase in het strafschopgebied onderuit geschoffeld door Max Spilker, die met rood op zak kon vertrekken. Nordin Tahboun schoot van elf meter onberispelijk raak: 5-1. Hierna wisselde ONS Sneek nog drie keer. Stefan Westra, Nordin Tahboun en Nick Kleen naar de kant, binnen de lijnen Jorn Dijkstra, David Bergsma en Lennard Feenstra. Een dikke pluim verdient het arbitrale trio. Scheidsrechter Maarten Spoon uit Enter floot rustig en foutloos. De beide vrouwelijke grensrechters Martina Boer en Ashley de Haan waren ook op geen fout te betrappen.

Mark Westra mist oog-in-oog met de VELO-keeper niet

Nordin Tahboun zet via een benutte penalty de eindstand op het bord

Sportpark De Strokel

Het thuispubliek heeft genoten van ONS Sneek. Niet eerder dit seizoen speelden de mannen in het oranje in de tweede helft zo goed als tegen VELO. Dat geeft veel vertrouwen voor de finale tegen RVVH. De barbecue voor de vrijwilligers van ONS Sneek na afloop van de wedstrijd in de derde ronde van de nacompetitie smaakte beter dan ooit tevoren. Gisteravond kwam van de KNVB de bevestiging dat de finale van de nacompetitie om promotie naar de zaterdag vierde divisie tussen ONS Sneek en RVVH op zaterdag 17 juni a.s. wordt gespeeld in Harderwijk op het sportpark De Strokel van VVOG. Geen onbekend terrein voor ONS Sneek. In het zojuist afgelopen seizoen is VVOG na zeven seizoenen gedegradeerd uit de zaterdag derde divisie. Formeel is de aanvangstijd nog niet bekend. De verwachting is dat er om 14.30 uur in Harderwijk wordt afgetrapt.

Dramatisch
Het eerste wat een bestuurslid van VELO na afloop van de wedstrijd bij binnenkomst van onze bestuurskamer zei was: ,,We zijn na rust overklast.’’ Dat liet aan duidelijkheid niets te wensen over. Uw scribent van het wedstrijdverslag sprak na afloop met diverse spelers van VELO. Ze waren unaniem in hun oordeel. Tony van den IJssel was een van hen ,,ONS Sneek is een goede ploeg. Niet alleen sterk maar ook snel. Er werd geweldig geprofiteerd van de ruimte die er na rust bij ons ontstond.’’ Ik sprak ook met Ricky van Mierlo, de topscorer van VELO, die voor de rust bijna de 0-2 op zijn schoen had. Zijn mening over de wedstrijd was: “In de eerste helft liep het bij VELO nog wel lekker. We speelden toen nog goed counter voetbal. De tweede helft was dramatisch van onze kant. We kregen de 1-1 te vroeg om de oren. Even later lag de tweede goal van ONS Sneek er ook al in. We moesten toen wel de nodige risico’s nemen. Dat leidde achterin bij ons tot een geitenkaas.’’

Een rush van Geoffry Eekhof

Wegdraaien

,,ONS Sneek ging de druk naar voren steeds meer opvoeren. Wat ik vind van jullie spits Ewart Ottema? Hij is heel sterk, maar ook snel. Hij kan ook heel goed bij een tegenstander wegdraaien. Hij werd bij VELO te veel los gelaten in de tweede helft. Uit tegen SVZW was er bij VELO wel rust aan de bal. In Sneek tegen ONS niet. Niet alleen bij jullie gaan veel dragende spelers weg. Dat is ook bij VELO het geval. Meer dan de helft van de spelers vertrekt. Ik zelf ga terug naar Quick uit Den Haag, mijn oude club. Ik weet dat keeper Jari Puister naar Zwaluwen uit Vlaardingen verkast. Roderick Meinema vertrekt naar VUC in Den Haag. Mo Özdemir en Tony van den IJssel gaan voor zaterdag eersteklasser SV Nootdorp spelen. Verder gaan ook Gino van de Water en Delano Vogel weg. In het westen is het nog veel erger dan in het noorden wat vertrekkende spelers betreft.’’

Van oor tot oor

Onze spits Ewart Ottema glunderde van oor tot oor. ,,Wat een mooi potje toch tegen VELO. In de tweede helft was VELO moe. Toen ging het voor mij een stuk gemakkelijker dan voor de rust. Toen werd er door ONS Sneek te statisch gespeeld. Toen stopten de aanvallen tot de zestien meter. Nogmaals ik verlaat ONS Sneek puur uit ambitie. Ik wil zo hoog mogelijk voetballen. Ik blijf ONS Sneek een prachtige club vinden.’’ Douwe Jan van der Wal, de voorzitter van de technische commissie van ONS Sneek, vertelde me desgevraagd dat voor het komende seizoen wordt gestreefd naar een selectie van twintig spelers. Binnenkort wordt bekend welke versterkingen er nog bij komen’.

Meer ruimte bieden

In het begin van het wedstrijdverslag werd vermeld het tactisch concept in de tweede helft van onze trainer Arnoud Koster. Hij zei er het volgende over: ,,Ik hoorde van veel bezoekers dat ze niet tevreden waren over de eerste helft van ONS Sneek. Daar ben ik het niet met eens. Ik vond het juist een hele goede eerste helft. We waren geduldig. Alleen we scoorden niet. In de eerste helft is wel de basis gelegd voor de geweldig sterke tweede helft. De vraag in de rust was voor mij hoe krijgen we tegen VELO Ewart Ottema vaker in het zestien meter gebied. Ottema was voor de rust te vaak alleen te vinden op de linker flank. De oplossing was onze spits Ewart Ottema meer ruimte te bieden om het zestien meter gebied binnen te dringen. Dat is gelukt. Dat hebben zijn medespelers met zijn allen gedaan. Ik vond ONS Sneek ook conditioneel sterker. Ik wist ook dat mijn ploeg het nodige kan afdwingen. De 5-1 overwinning is meer dan verdiend. In de tweede helft is VELO bijna niet meer in de buurt van ons doel geweest.’’

Man of the Match Nick Kleen is verguld met de uitverkiezing en kreeg uit handen van BC-bestuurslid Jacob Schaper het traditionele flesje beerenburg