Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Wedstrijdverslag Sparta Nijkerk – ONS Sneek: 2-0

ONS Sneek eervol uitgeschakeld in eerste kwalificatie ronde van KNVB Bekertoernooi

Geroutineerd Sparta Nijkerk legt in eerste helft basis voor verdiende 2-0 overwinning

Knappe tweede 45 minuten van jeugdige formatie van trainer Arnoud Koster

verslag: Simon Visser   foto’s: Rob Bosma

Hoofden fier omhoog

ONS Sneek hoefde zich gistermiddag in een zonnig Nijkerk niet te schamen voor de 2-0 nederlaag in de eerste kwalificatie ronde van het KNVB Bekertoernooi. Sparta Nijkerk maakte de favorietenrol waar door verdiend met 2-0 te zegevieren. Een stand die bij de rust al was bereikt. Het verlies betekende voor de ploeg van trainer Arnoud Koster uitschakeling in het KNVB Bekertoernooi waardoor de pijlen nu kunnen worden gericht op het toernooi om de beker van het district Noord van de KNVB. Na het eindsignaal van de voortreffelijk leidende arbiter Mike de Bruijn uit Nootdorp, die op geen fout was te betrappen, verlieten de spelers van ONS Sneek met de hoofden fier omhoog het kunstgrasveld van het prachtige sportpark De Ebbenhorst in Nijkerk.

Compliment waard

Meteen vanaf het beginsignaal nam de thuisclub het initiatief en speelde het bekerduel zich voornamelijk af op de helft van ONS Sneek. Doelpunten konden dan ook niet uitblijven voor de oranje-zwarten uit de zaterdag derde divisie. Dat ONS Sneek de schade in de eerste 45 minuten wist te beperken tot 2-0 was een compliment waard. Wel moet daaraan direct worden toegevoegd dat Sparta Nijkerk verzuimde de score verder uit te breiden. Na de hervatting was de wedstrijd veel meer in evenwicht waardoor de ruststand ook de eindstand werd. Vandaar de fiere hoofden omhoog bij de gasten uit Sneek. Maandag 7 augustus j.l. begon voor ONS Sneek het tweede blok van de voorbereiding met enkel drie trainingen. Sparta Nijkerk daarentegen speelde op diezelfde datum al weer de eerste oefenwedstrijd.

Het grote manco

Het bekerduel in Nijkerk was ook het bekerduel van de routiniers van Sparta Nijkerk tegen de jonge garde van ONS Sneek. Het ditmaal geheel in het donkerblauw gestoken ONS Sneek miste in Nijkerk de drie sterkhouders Nordin Tahboun, Jelle de Graaf en Pieter Abe de Jong. Het grote manco in de eerste helft bij ONS Sneek was dat balbezit ook direct weer verloren ging. De bal kon niet wat langer worden vast gehouden. Na de hervatting was dat duidelijk beter verzorgd. In de eerste helft was met name de van IJsselmeervogels overgekomen rechtsbuiten Kevin Sterling een ware plaaggeest voor ONS Sneek. In het bijzonder voor de jeugdige linksback Lars Wolke. De Bolswarder, nog maar achttien jaar oud, werd bij vlagen dol gespeeld door de 32-jarige routiner Kevin Sterling. Het siert Lars Wolke dat hij zich dat volledig bewust was. ,,Dit was zeker niet mijn beste wedstrijd voor ONS Sneek.’’ Lars Wolke hoeft zich echter geen zorgen te maken. Hij zit duidelijk nog in een leerproces. Dat geldt voor nog meer youngsters bij ONS Sneek.

Basiself van ONS Sneek

De basisopstelling van ONS Sneek was: In het doel Max Wolfs. Met voor hem een blok van vijf verdedigers, Lars Wolke, Joran Swart, Glenn Buma, Martijn de Rooij en Geoffrey Eekhof. Op het middenveld  speelden Harmen Boelsma (18 jaar), Stephen Adisi en Tim ten Voorde. Laatstgenoemde in de rol van aanvallende middenvelder. Ruben Eijzenga en Arjen Stremler (18 jaar) waren de twee aanvallers. Trainer Eric Speelziek van Sparta Nijkerk kon beschikken over zijn voltallige A-selectie.

Voor het eerst dreigend        

Voor veel publiek, onder wie een klein aantal ONS Sneek supporters, begon Sparta Nijkerk furieus aan het bekerkarwei. Een kopkans leidde evenwel niet tot een vroeg gescoord doelpunt. In de zevende minuut verscheen ONS Sneek voor het eerst dreigend op de helft van Sparta Nijkerk. Tim ten Voorde was over links de initiatiefnemer. Hij ging vlot langs een Sparta Nijkerk verdediger maar dat sorteerde geen effect. Sparta Nijkerk voerde het het percentage balbezit steeds hoger op. Nadat Arjen Stremler namens ONS Sneek zijn schot geblokkeerd zag sloeg Sparta Nijkerk in de zestiende minuut toe. Het te vlug verliezen van de bal leidde tot de nodige slordigheden achterin bij ONS Sneek. Daarvan profiteerde Mounir Berhout. Op zijn geplaatste schuiver was de verder goed keepende Max Wolfs, die geheel in het kanarie-geel was gestoken, volmaakt kansloos: 1-0.

Vrije kop kans

Even later had Sparta Nijkerk op 2-0 kunnen en moeten komen. Een volkomen vrije kopkans was gelukkig voor ONS Sneek niet aan Mark van der Weijden besteed. Een prachtige omhaal namens de  thuisclub had meer verdiend dan naast te belanden. Onze aanvoerder Joran Swart, voor uw scribent één van de beteren bij ONS Sneek, probeerde het met een schot van afstand dat helaas ver naast vloog. Na een half uur kon Sparta weer juichen nadat even eerder de lat  de 2-0 in de weg had gestaan.  ONS Sneek kon de bal weer eens niet weg krijgen. Dat werd afgestraft door de alerte Mark van der Weijden.

Drie wijzigingen

Na de rust drie wijzigingen aan de kant van ONS Sneek. Trainer Arnoud Koster bracht Giovanni Aronds, Mounir Loolofs en Simon Abrehaley. Dat ging ten koste van Harmen Boelsma, Martijn de Rooij en Lars Wolke. Het inbrengen van drie verse krachten resulteerde in duidelijk meer tegenstand bieden aan Sparta Nijkerk. Dat de keeper van de thuisclub Mathijs Jan Swaneveld nu wel veel vaker handelend moest optreden was ook mooi meegenomen. Ruben Eijzenga heeft zijn draai bij ONS Sneek nog niet optimaal gevonden maar dat lijkt een kwestie van tijd. ,,Ruben was al duidelijk aan het sleuren. Dat is een teken aan de wand’’, aldus trainer Arnoud Koster. Zijn voorganger Ewart Ottema deed dat ook volop.

Gemakkelijke prooi

Een goede poging van Tim ten Voorde belandde naast het Sparta Nijkerk doel evenals een kopbal van Ruben Eijzenga uit een corner. Het eerste echte goede schot van ONS Sneek in de wedstrijd kwam van Simon Abrehaley van rechts. Sluitpost Mathijs Jan Swaneveld van Sparta Nijkerk liet zich evenwel niet verrassen. Een voorzet van Mounir Loolofs werd een gemakkelijke prooi voor de doelman van de gastheren. Aan de andere kant kreeg Frank Heus een dot van een kans maar hij faalde alleen voor Max Wolfs gekomen. Tim ten Voorde probeerde voor ONS Sneek tot een  tegendoelpunt te komen maar liep zich vast. Trainer Eric Speelziek van Sparta Nijkerk volgde het voorbeeld van zijn collega Arnoud Koster. Ook hij bracht drie verse krachten.

Vier corners op rij

Met Jorn Dijkstra en Nigel Hardenberg voor Tim ten Voorde en Arjen Stremler in de 62ste  minuut probeerde ONS Sneek de 2-0 achterstand te verkleinen. Na de rust was Sparta Nijkerk veel minder gevaarlijk dan in de eerste 45 minuten. Wel kreeg het vier corners op rij te nemen. Tot kansen kwam het niet. Na de beste aanval van allemaal van ONS Sneek in minuut 77 belandde het schot van Ruben Eijzenga recht in de  handen van keeper Swaneveld. Ook een hoekschop voor ONS Sneek een minuut later leverde niets op. Ruben Eijzenga was hierna nog dicht bij een tegentreffer maar hij deponeerde de bal nipt naast. Sparta Nijkerk kreeg nog een goede mogelijkheid op 3-0 maar het schot van Omar el Ghazouani eindigde in het zijnet. Sparta Nijkerk liep tegen twee gele kaarten aan en ONS Sneek tegen geen enkele. Het geel was voor Wesley de Laat en Sam Krant. Er was waardering van Sparta Nijkerk voor de speelwijze van ONS Sneek. Het team van Arnoud Koster probeerde steeds te voetballen, groef zich niet in en maakte zich niet schuldig aan harde overtredingen. Sparta Nijkerk overigens ook niet ondanks de twee gele kaarten.

Kramp

Onze trainer Arnoud Koster vertelde na afloop het volgende over de wedstrijd: ,,Voor de rust hebben we met een blok van vijf verdedigers gespeeld om de ruimtes achterin zo klein mogelijk te houden. Dat werd gedaan omdat Sparta vaardig is in kleine ruimtes. In de omschakeling moesten we toeslaan. Voor rust lukte dat niet. Na de pauze wel maar scoren bleef achterwege. We hebben na de hervatting 4-3-3 gespeeld. Ik vind dat de jonkies het hartstikke goed hebben gedaan. Ik geef het je maar te doen om als speler van achttien tegen een sterke derdedivisionist te voetballen  Fysiek zat het goed bij mijn ploeg. Bij Sparta Nijkerk wel een krampgeval bij ONS Sneek niet.”

 

Persoonlijke noot

Tot slot van mijn wedstrijdverslag een persoonlijke noot. De ontvangst bij Sparta Nijkerk was hartelijk. Een ware gastheer. Het ontbrak SiVi aan niets in de bestuurskamer. Ben niet goed meer ter been. Het was dan ook geweldig dat ik de wedstrijd in de tweede helft kon volgen vanuit de speciale en intieme tribune van de Businessclub van Sparta Nijkerk. In de eerste helft zat ik op de grote tribune aan de overkant. Dat was eigenlijk voor mij te ver weg. Het deed me ook goed van Sparta Nijkerk kant te horen dat mijn voorbeschouwing van vrijdag j.l. in goede smaak was gevallen. Nogmaals Sparta Nijkerk dank voor alles.

 

 

 

Delen