Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Weerzien in Rijssen: Excelsior’31-ONS Sneek

Weerzien in Rijssen

excelsior

door:                    Jan van der Veen

Aanstaande zaterdag vindt er in Rijssen toch wel een bijzonder gebeuren plaats. Na zes jaar ontmoeten Excelsior’31 (uit Rijssen) en ONS Sneek elkaar weer eens in competitieverband. Nadat in de historie de beide ploegen elkaar geregeld ontmoetten, omdat ze acteerden op hetzelfde niveau verdween deze ontmoeting van de wedstrijdkalender, omdat de Rijssenaren in 2014 degradeerden naar de Hoofdklasse. Een aantal jaren was Excelsior’31 dichtbij terugkeer naar het één na hoogste amateurniveau. Pas in het voorjaar van 2019 lukte het om via het kampioenschap in de Hoofdklasse C te promoveren naar de 3e divisie.

 Historie

Sportvereniging Excelsior’31 werd opgericht 31 mei 1931. In haar bestaan is de vereniging, met meer dan 1800 leden, uitgegroeid tot één van de grootste in het zaterdagvoetbal in Nederland. Met ongeveer 85 teams neemt de club deel aan de competitie. In de Reggehal, de Stroekeld en Reggesteyn, spelen 16 zaalvoetbalteams. In 2013 is Excelsior’31 gestart met damesvoetbal en binnen 1 seizoen is de club bijna 100 dames rijker. Daarnaast is er ook ruimte voor G-voetbal en 35/45+ voetbal.
Sinds 1965 heeft de club haar thuishaven op Sportpark De Koerbelt, samen met SC Rijssen, de Windhondenvereniging Rijssen en de AVR (Atletiek Vereniging Rijssen) waar ze sinds 2006 negen velden tot hun beschikking hebben. Sinds 2006 beschikken 4 velden over verlichting. In 2013 werden 2 velden voorzien van kunstgras en ging het veld bij het zwembad over naar de AVR. Bij de oprichting werd aanvankelijk de naam K.N.A.C. aangenomen. Maar na enige tijd werd deze naam gewijzigd in R.V.V. Excelsior.

In 1965 werd Excelsior’31 landskampioen bij de zaterdagamateurs. En in 2015 veroverde het de Districtsbeker Oost. Vanaf het seizoen 2010/2011 speelden de Rijssenaren 4 seizoenen in de Topklasse. In het laatste daarvan ontmoetten de rood-witten het toen pas gepromoveerde ONS Boso Sneek. De uitwedstrijd eindigde na een heel spannend treffen in 2-2. Thuis won ONS Boso Sneek met 2-1. Het betekende voorlopig de laatste wedstrijd in competitieverband tussen deze beide ploegen. Want de 15e plaats, waarop Excelsior’31 toen eindigde betekende degradatie naar de Hoofdklasse. Maar, na de laatste ontmoeting op 9 november 2013 is na ruim zes jaar Excelsior’31 weer gastheer van ONS Sneek.

Een aantal bekende spelers speelden in de historie voor Excelsior’31. Onder hen: Jan Michels, Niels Oude Kamphuis en Denis Mahmudov, die vanuit Rijssen naar PEC Zwolle verkaste en daarna nog een reeks van clubs diende.

En hoe staat het er nu voor?……..

Van de ploeg die in 2014 in het veld stond zijn nagenoeg geen spelers meer over. Alleen Hakim Ezafzafi behoort nog tot de selectie, waarin een andere opvallende naam is die van Hielke Penterman. Een aantal jaren geleden was hij een vaste waarde bij HHC Hardenberg. Vorig seizoen maakte hij maar liefst 27 treffers voor Excelsior’31. Naar verluid vormt hij een gevaarlijk aanvalskoppel met Jasper Veltkamp, 20 jaar en bijna een halve generatie jonger dan de ervaren Penterman (33). De ploeg wordt voor het 4e seizoen getraind door Peter Wesselink uit Apeldoorn, eerder winnaar van de Rinus Michels Award.

Excelsior’31 presteert in de 3e divisie heel wisselend. Alom wordt de ploeg gekenmerkt als gevaarlijk. Vooral in aanvallend opzicht. Maar pas sinds afgelopen zaterdag ontworstelde de ploeg zich voorlopig echt aan de onderste regionen. Dat deed het door met maar liefst 6-2 te winnen van DOVO in Veenendaal. Door dit resultaat staat Excelsior’31 nu 9e op de competitieladder van de 3e divisie A.

DSC_0401

ONS Sneek…………..

wist afgelopen zaterdag opnieuw niet te winnen. Tegen ODIN’59 werd opnieuw goed gespeeld. Maar het blijkt een groot probleem om dat in punten om te zetten. Met de 1-2-nederlaag kreeg ONS Sneek te weinig, maar daar koop je niks voor.

Puntenwinst tegen Excelsior’31 dat de wind momenteel mee lijkt te hebben ligt niet voor de hand. Maar je weet maar nooit. In het verleden heeft ONS Sneek het nooit gemakkelijk gehad in Rijssen. Maar verrassend werden er toch nog wel eens een paar puntjes meegenomen naar Sneek.

Waarom dan aanstaande zaterdag niet? Voetballend hebben beide ploegen elkaar het nodige te bieden. Hopelijk leidt dat tot een boeiend treffen.

Gezien de historie van beide clubs met elkaar is dit typisch zo’n wedstrijd, waarbij de steun van de eigen supportersschare een belangrijke factor kan zijn. Dus: zaterdag allemaal op naar sportpark De Koerbelt in Rijssen om ONS-e jongens te steunen!

 

Delen