Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Weerzien met asv De Dijk

In de competitie van het seizoen 2018-2019 wandelden ze de zaterdag 3e divisie binnen. Tot dan toe speelden ze in de zondagafdeling. Maar samen met Achilles’29 uit Groesbeek maakten ze in de zomer van 2018 de overstap naar de zaterdag 3e divisie. We hebben het over asv De Dijk uit Amsterdam-Noord. Na een aantal jaren een rol van betekenis te hebben gespeeld in de top van het amateurvoetbal moesten de Amsterdammers een stapje terug doen naar de 3e divisie. En ze werden zodoende in 2018 tegenstander van ONS Sneek.

Helemaal onbekend in Sneek was de ploeg niet. Een paar seizoenen voor dezen, terwijl asv De Dijk nog in de succesperiode verkeerde, kwamen de Amsterdammers voor de KNVB-beker op bezoek in Sneek. Weliswaar bekerde De Dijk door, maar ONS Sneek werd niet van het veld gespeeld.

Het seizoen 2018-2019 verliep voor De Dijk niet succesvol. Degradatie naar de Hoofdklasse betekende, dat na één seizoen de wegen met ONS Sneek alweer scheidden. ONS Sneek hield positieve gedachten aan de beide confrontaties met de rood-wit-blauwen over. Thuis werd op 29 september 2018 gewonnen met 3-1. Grote man in dat duel was Yume Ramos met 2 treffers.  Op 19 januari 2019 werd het op de late namiddag in de vrieskou aan de Schellingerwouderdijk in Amsterdam 0-2. Martijn Barto en Genridge Prijor tekenden voor de treffers. Alle doelpuntenmakers spelen al niet meer voor ONS Sneek. Goede resultaten voor ONS Sneek dus. Daarnaast was de ontvangst bij De Dijk warm! En dat is misschien een nog belangrijker herinnering.

Genridge Prijor scoort de 0-2 voor ONS Sneek in het duel met asv De Dijk op 19-01-2019

Veel van de spelers die aanstaande zaterdag tegenover elkaar in het veld staan zullen zich deze wedstrijden niet meer herinneren. Bij asv De Dijk ontdekken we nog twee namen van spelers in de opstelling  die op 19 januari 2019 ook meededen: Brian Grootheuskamp en Hjalmar Oomens. Wat ONS Sneek betreft: niemand van de 13 spelers die toen in het veld kwamen speelt nog bij de Snekers. Dat betekent een vrijwel blanco ervaring en een nieuwe uitdaging voor beide partijen.

Wie is asv De Dijk?

De club is opgericht op 1 juni 1999 na een fusie tussen Rood Wit A(msterdam) en ASV Schellingwoude. Op hun beurt hadden de beide fusiepartners hun oprichting in 1921. En elk van deze clubs kent een rijke historie. Maar dan met name in het Amsterdamse. De grote resultaten kwamen in de jaren na 2011. Met als top het kampioenschap in de Derde Divisie zondag in 2017. Tevens het seizoen, waarin de spits van de Amsterdammers, de bekende Dennis Kaars, in 34 wedstrijden maar liefst 41 keer scoorde. In de aanhef van deze voorbeschouwing refereerden we al aan het feit, dat het spelen in de Tweede Divisie slechts van korte duur was. Maar al met al blijft asv De Dijk door deze resultaten een memorabele club, die samen met de clubs waaruit De Dijk is ontstaan bekende voetballers heeft voortgebracht in bijvoorbeeld Ruud Krol, Edgar Davids, Patrick en Justin Kluivert en Martijn Reuser.

Nog een spelmoment uit de ontmoeting asv De Dijk-ONS Sneek op 19 januari 2019

Verrassend competitieverloop tot nu toe.

Hoe de krachtsverhoudingen momenteel in de Hoofdklasse B/zaterdag liggen is na 3 wedstrijden volstrek onduidelijk. Voorlopig ziet de stand er tamelijk verrassend uit. Wie vóór de competitie had voorspeld, dat ONS Sneek na 3 wedstrijddagen op de 2e plaats zou staan achter één van de kampioenskandidaten sv Urk, die was toch wel voor een ras-optimist versleten. Omgekeerd was asv De Dijk een hogere plek toebedacht dan de 13e tot-nu-toe. Maar de competitie is nog pril en er kan van alles nog gebeuren, waardoor het beeld er heel anders komt uit te zien. Voorlopig koesteren we als ONS-ers de gunstige positie van dit moment.

Afgelopen zaterdag pakte ONS Sneek verrassend ‘de volle mep’ tegen het sterke SDC uit Putten. Het werd na een enerverende wedstrijd een 2-1 overwinning voor de Snekers; die echter aanvoerder Wesley Tankink met rood van het veld zagen gaan. Asv De Dijk moest, op bezoek bij SC Genemuiden, de punten in Genemuiden laten. Het werd na 90 minuten voetbal 1-0 voor de thuisclub. Weliswaar was SC Genemuiden grote delen van de wedstrijd de bovenliggende partij. Maar volgens onze verslaggever ter plaatse bood asv De Dijk kranig tegenstand en was doelman Max Klink een voorname sta-in-de-weg voor een grotere zege van SC Genemuiden dan de 1-0.

Kansen

Op grond van het bovenstaande gaan beide ploegen echter toch met gelijke kansen het duel van komende zaterdag in. Duidelijk zal dan worden, of asv De Dijk de pech heeft gehad om een start van de competitie te maken tegen sterke tegenstanders. En, of ONS Sneek inderdaad thuis hoort op de plek, waar ze nu staan. Voor beide ploegen is meedraaien in deze competitie het eerste doel. En wat er verder uitrolt is mooi meegenomen. En misschien geeft dat wel de perfecte instelling om er een voetballend aantrekkelijk seizoen van te maken.

Voorspelling van het eindresultaat: een ‘3’, dus het eerste gelijkspel voor beide ploegen in dit seizoen.

Jan van der Veen

Delen