Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Weerzien met hsv Hoek

Weerzien met hsv Hoek

Na een afwezigheid van drie seizoenen is de hsv Hoek opnieuw één van de tegenstanders van ONS Sneek. In het tweede seizoen van de Snekers in de Topklasse was de eerste ontmoeting met de Zeeuwen uit Zeeuws-Vlaanderen.

Vergelijkbaar

Wat de cultuur van de verenigingen betreft liggen ze elkaar wel. Nog helder voor ogen staat onze hartelijke ontvangst op 13 december 2014 in de plaats onder de rook van Terneuzen. Sportief gezien ligt dat wat anders. Over de twee wedstrijden in de competitie 2014-2015 behaalden de Snekers geen enkel punt. En in de thuiswedstrijd, aan het begin van het seizoen, werden de oranjehemden zelfs met 1-4 afgetroefd. Sportief gesproken valt er dus nog wel het één en ander goed te maken.

Of dat zaterdag aanstaande ook zal lukken is helemaal niet zeker. ONS Sneek mag dan wel de nodige ervaring meebrengen van dik 5 seizoenen spelen op dit niveau, de hsv Hoek is momenteel gewoon goed bezig. En niet voor niets staan de blauw-witten op een riante 7e plaats, vlak onder ONS Sneek. Met hetzelfde puntenaantal van 19. Op papier lijken de ploegen dus aan elkaar gewaagd. Op een andere plek op de ranglijst dan waar men elkaar 4 seizoen geleden trof: in de degradatiezone. Hopelijk maakt dat feit, dat beide ploegen daardoor wat ontspannener kunnen voetballen. Hetgeen het kijkspel voor het publiek op het knusse sportpark Denoek zeker zal bevorderen.

HSV Hoek is de enige Zeeuwse ploeg uit de geschiedenis die ooit in de Topklasse van het amateurvoetbal speelde. In het geboortejaar van de Topklasse, in 2010/2011, was de club er meteen bij, maar dat avontuur duurde slechts een seizoen, want men werd hekkensluiter. Drie jaar later was hsv Hoek er opnieuw bij in de Topklasse, maar ook dat verblijf was van korte duur, zoals hierboven beschreven. In de finale van de nacompetitie verloor men van RVVH met 3-1. De club bleef in de Hoofdklasse actief. De nacompetitie in 2018 bracht de Zeeuws-Vlamingen wel wat men wilde: in de finale versloeg het Ajax (am) over twee wedstrijden, waardoor de Zeeuwse ploeg uitkomt, nu: in de Derde Divisie.

De historie

Wat de geschiedenis betreft: op maandag 16 januari 1950 werd tijdens een vergadering in het jeugdhuis “De Hoekse SportVereniging” opgericht. De vereniging zou allerlei takken van sport omvatten, zoals atlethiek, voetbal, wandelsport en korfbal, maar zo ver is het nooit gekomen. Al snel bleek dat er meer belangstelling voor voetbal was en zo is het ook gebleven. Op een weiland, met een bouwkeet als kleedkamer voor beide teams en scheidsrechter, kwam de HSV in het seizoen 1950/1951 uit in de tweede klasse. Hoek werd direct in het eerste jaar van haar bestaan kampioen en vele kampioenschappen zouden nog volgen.

De huidige competitie

Zoals gezegd: hsv Hoek doet het in de huidige competitie goed. In dat rijtje hoort zeker ook de laatst gespeelde competitiewedstrijd in Ermelo tegen DVS’33. Het verslag van deze wedstrijd geeft aan, dat Hoek lange tijd de evenknie was van de kampioenskandidaat uit Ermelo. En, dat op gegeven moment de gelijkmaker (dat zou dan de 3-3 stand op het scorebord hebben gebracht) dichterbij was dan de 4-2 voor DVS’33. Uiteindelijk moesten de Zeeuwen toch buigen. Maar met ere. Al koop je daar natuurlijk niets voor. ONS Sneek sloot het eerste gedeelte van de competitie af met een knappe overwinning op FC Lisse.

DSC_0188

De wedstrijd was zeker niet de beste die elk van beide ploegen tot nu toe hebben gespeeld. Maar ONS Sneek was nu eens effectief, waar het in het verleden nog wel eens het kwartje naar de andere kant zag omvallen. Daardoor distantieerden de mannen van Paul Raveneau zich enigszins van de onderste plaatsen. Al blijft het oppassen, want de verschillen in punten zijn nog niet zo groot.

Aanvalskracht

Wat ONS Sneek van de Zeeuwen vooral moet vrezen is de aanvalskracht. Hoewel de topscorer van het vorige seizoen, Sidy Ceesay, nog niet heeft gescoord, en zijn bijdragen aan de laatste wedstrijden tot invalbeurten zag beperkt, is de nummer 2 op de clubtopscorerslijst van het vorig seizoen, Rik Impens, wel op schot. Hij scoorde in 11 wedstrijden al 6 maal. Hij wordt daarbij nog overklast door Kyle Doesburg. We kennen hem nog van de vorige confrontaties met hsv Hoek. Maar zeker ook van de wedstrijden tegen ASWH in het vorig seizoen. Hij keerde echter aan het begin van dit seizoen terug op het ‘oude nest’ in Zeeuws-Vlaanderen en heeft al 7 treffers op zijn naam staan.

Al met al wacht beide ploegen tegen de geschetste achtergronden een interessante strijd. Die hopelijk voor ONS Sneek niet puntloos eindigt. Waardoor de 311 kilometer lange terugreis dan vreugdevoller wordt dan die van enkele seizoen terug.

Zaterdagmiddag rond half vijf weten we meer.

door:                    Jan van der Veen

Delen