Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Voorbeschouwing NSC Nijkerk-ONS Sneek

Aanstaande zaterdag hervat ONS Sneek de competitie in de Hoofdklasse B met (opnieuw) een uitwedstrijd. Tegenstander is NSC Nijkerk. Plaats van handeling: Sportpark De Burcht in Nijkerk.

NSC is de directe buurman van de club waartegen ONS Sneek de laatste competitiewedstrijd in de Derde Divisie speelde op 7 maart 2020. Eenmaal eerder was de Nijkerkse Sport Club in de competitie tegenstander van ONS (toen nog met de toevoeging: Boso) Sneek. Dat was in het seizoen 2012-2013. Onze archivaris meldt, dat op 29 september 2012 NSC in Sneek op bezoek was. ONS Boso Sneek won toen met 6-2. De return op De Burcht op 2 maart 2013 werd na een gelijk opgaande eerste helft in de tweede helft door een schotvaardiger ONS Boso Sneek in zijn voordeel beslist: 0-5.

De leukste voetbalvereniging van Nijkerk

Wanneer je de pagina op de website van NSC leest, waarop de club zich aan ons voorstelt, lees je:

NSC wil zijn: De leukste voetbalvereniging van Nijkerk waar het plezier en resultaat altijd samengaan. Laat ONS Sneek dezelfde ambitie hebben. Dat is het eerste raakvlak, dat beide clubs met elkaar hebben. Daarnaast is NSC niet een mega-vereniging. Maar evenals ONS Sneek een wat kleinere club, waar de onderlinge band zeer belangrijk is. Al vele jaren is NSC één van de hoogst spelende kleine clubs in het midden van het land. Sinds 1933 is de Nijkerkse Sport Club actief.

De voetbal activiteiten bestaan uit heren-, dames-, jeugd- en G-Voetbal. Wekelijks zijn ongeveer 200 voetballers op de NSC Burcht actief. De spelers worden gesupport door nog eens ruim 200 ondersteunende leden.

Recente geschiedenis

De vereniging werd op 1 januari 1933 opgericht. De clubkleuren zijn geel en blauw.

De tegenstander van aanstaande zaterdag in actie (foto met toestemming overgenomen van de website van NSC Nijkerk)

In het seizoen 2008/09 werd NSC-Nijkerk kampioen van de tweede klasse en promoveerde het naar de Eerste klasse, toenmalig het tweede amateurniveau. Een seizoen later (2009/10) promoveerde de club naar de Hoofdklasse en speelde in 2010/11 voor het tweede achtereenvolgende seizoen op het een na hoogste amateurniveau vanwege de invoering van de Topklasse. Het verblijf in de Hoofdklasse duurde slechts een seizoen. In het seizoen 2011/12 promoveerde NSC-Nijkerk via de nacompetitie direct weer terug naar de Hoofdklasse. Andermaal verbleef NSC een seizoen in de Hoofdklasse, en speelde het in 2013/2014 weer in de Eerste klasse (1D). Via promotiewedstrijden keerde de club direct terug in de Hoofdklasse. Het verblijf hierin duurde ditmaal vier seizoenen. In het seizoen 2018/2019 werd NSC kampioen in de eerste klasse D waarna NSC weer rechtstreeks promoveerde naar de Hoofdklasse, waarin het dit seizoen acteert.

Selectie

De selectie van trainer John Kamphuis kent voor ONS Sneek vele onbekende namen. Een enkel lid van de spelersgroep zegt ons als Snekers mogelijk iets méér. Eén van de keepers, bijvoorbeeld, is Thodorie Velanas. De 27-jarige doelman keepte in de jeugd van Feijenoord, voordat hij één van de doelwachters werd van DVS’33 uit Ermelo. In die periode trof ONS Sneek Velanas als doelman. Verder behoort Renee Troost tot de sterkhouders van het team. De 33-jarige oud-prof heeft een aardige palmares. Hij speelde bij Almere City en AGOVV. Hij vertrok vervolgens naar IJsland om daar te gaan spelen. Teruggekeerd in Nederland kwam hij uit voor Rijnsburgse Boys, Ter Leede en Huizen. Van de laatste club maakte hij de overstap naar NSC. En tenslotte is daar: Rik Doppenberg. De 21-jaar-jonge verdediger speelde eerder voor NSC. Hij maakte een kort uitstapje naar buurman Sparta. Maar hij keerde spoedig weer terug op het oude nest.

Belangrijke wedstrijd

Hoewel de competitie nog maar 8 wedstrijden oud is, is NSC Nijkerk-ONS Sneek een wedstrijd die ergens om gaat! Beide ploegen presteerden tot nu toe nog al wisselend. De laatste wedstrijd die beide speelden gaf zowel voor NSC als ONS een negatief resultaat te zien. Ziedaar: een derde raakvlak. De Nijkerkers verloren bij RKAV VOLENDAM met 3-0. Dat is geen schande, want RKAV is één van de betere ploegen in de Hoofdklasse B. ONS Sneek ging in Amsterdam met 5-2 ten onder tegen een al eveneens favoriete ploeg voor het ‘linker rijtje’, Swift.

Spelmoment uit de wedstrijd Swift-ONS Sneek op 16 oktober 2021 (foto: Rob Bosma)

En om het plaatje compleet te maken: beide speelden de clubs 8 wedstrijden in de huidige competitie, wonnen er 3 en verloren er 5; beide hebben 9 punten; en alleen het doelsaldo maakt, dat ONS Sneek de 12e positie bezet en NSC Nijkerk de 13e. ONS Sneek is daarbij de meest scorende ploeg. Slechts 3 ploegen scoorden meer dan de Snekers, die 16 doelpunten op hun naam hebben staan. Maar behalve Noordscheschut is er ook geen enkele ploeg die meer tegendoelpunten heeft moeten incasseren dan de Snekers.

Voorspelling

In deze klas worden we wekelijks verrast met onverwachte uitslagen. Daarom is het doen van een voorspelling van de uitslag van de wedstrijd van aanstaande zaterdagmiddag ook heel moeilijk.

Het heeft wel alles te maken met het feit, of beide trainers in de afgelopen 14 dagen het lek boven hebben gekregen, en de spelers in het veld de leermomenten tot zich hebben genomen om constanter te presteren, lees: de weg naar puntenwinst terug te vinden. In een klas, waarin de twee onderste plaatsen directe degradatie betekenen en de plaatsen 13 en 14 aan het eind van de competitie een lange en slopende nacompetitie opleveren met de periodekampioenen van de Eerste Klassen zullen beide ploegen erop gebrand zijn om boven de 13e positie te eindigen. En met winst aanstaande zaterdag zet één van beide een belangrijke stap in de goede richting. Beide ploegen zijn niet kansloos. Er zal zich waarschijnlijk een spannend, misschien wel bloedstollend voetbalgevecht ontspinnen, waarbij de toeschouwers hopelijk de grote winnaars zullen zijn.

Wanneer u toch een concrete voorspelling wilt: het eerste gelijkspel in deze competitie voor beide is niet ondenkbaar.

We hopen op een fijne, sportieve wedstrijd.

Jan van der Veen

Spelmoment uit de wedstrijd Swift-ONS Sneek
Delen