Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Zoveel mogelijk punten halen – voorbeschouwing SteDoCo-ONS Sneek

Zoveel mogelijk punten halen – voorbeschouwing SteDoCo-ONS Sneek

 download

door:      Jan van der Veen

 Niet genoeg

Afgelopen zaterdag speelde ONS Sneek de zeer belangrijke wedstrijd tegen VVOG. Inzet was niet alleen het bezetten van de laatste en voorlaatste plaats. Maar drie winstpunten moest één van beide ploegen dichter bij de ‘veilige zone’ brengen. Het winnen van deze wedstrijd was daartoe een uitgelezen kans. Verlies leek desastreus. Het werd van alles niets. Het gelijke spel was conform de verhoudingen in het veld. En ONS Sneek koesterde misschien nog meer het ene punt, omdat pas in de extra toegevoegde tijd de gelijkmaker tot stand kwam. Maar veel schoten beide ploegen er niet mee op. Integendeel! Door de winst van nummer 3 van onderen, DOVO uit Veenendaal, in de wedstrijd tegen Harkemase Boys, werd de afstand tussen rechtstreekse degradatieplaatsen en nacompetitie alleen maar groter. Het wordt voor beide ploegen, ONS Sneek én VVOG, een zware opgave om de dreiging nog af te wenden. Hoewel er nog 12 wedstrijden zijn te gaan…………

Zoveel mogelijk punten halen

De opdracht voor de oranjehemden uit Sneek zal nu in eerste instantie zijn: zoveel mogelijk punten halen. En dan maar zien, waar je uitkomt. Tussen die twaalf wedstrijden zit onder andere nog de thuiswedstrijd tegen DOVO. Misschien kunnen er in dat duel op zaterdag 11 april nog zaken worden gedaan. Maar de Snekers kunnen niet alleen hun kaarten op die wedstrijd zetten. Elk punt, dat in de komende weken mee gepakt kan worden is en blijft welkom. De tegenstander van aanstaande zaterdag is in dat verband een heel lastige. Maar, SteDoCo (want over de club uit Hoornaar hebben we het) is niet onoverwinnelijk. En we beginnen in het Zuid-Hollandse gewoon op 0-0.

Iets over SteDoCo

SteDoCo is opgericht op 15 april 1946. De naam betekent: Sterk Door Combinatie. Die naam geeft al aan, dat SteDoCo is ontstaan door fusie van twee clubs die in elkaars buurt speelden. De ene club was Houdt Braaf Stand (Hoornaar), de ander: de Hoogbloklandse VoetbalVereniging. Tot 2007 speelde SteDoCo op een wat lager niveau dan tegenwoordig. Vanaf 2007 is het eigenlijk alleen maar excelsior gegaan met de club. In 2015 werd SteDoCo kampioen van de Hoofdklasse en promoveerde naar de Topklasse.

Na een verblijf van twee seizoenen in de Topklasse degradeerde SteDoCo in 2017 naar de Hoofdklasse om via de nacompetitie in 2018 weer terug te keren in de 3e divisie. Het afgelopen seizoen sloot SteDoCo af met een 8e plaats met 55 punten uit 34 wedstrijden.

DSC_2838

Spelmoment uit de wedstrijd SteDoCo-ONS Sneek op 15 december 2018

De actualiteit

Bij SteDoCo waren in de afgelopen zomerperiode de nodige wisselingen. Toch bleef het elftal, zoals dat op 6 april van het vorig jaar in Sneek tegen ONS Sneek aantrad voor het overgrote deel in takt. Versterking (althans op papier) kreeg de ploeg door de komst van Hoek-topscorer Kyle Doesburg. Een gevaarlijke, sterke spits met een neusje voor doelpunten. Maar Kyle gediide niet in Hoornaar. En hij verlangde terug te gaan naar de club, waarvoor hij vorig seizoen 25 doelpunten scoorde in het Zeeuws-Vlaamse. In de winterstop kwamen alle partijen tot overeenstemming over deze overgang. Voor Kyle Doesburg in de plaats kwam van Kozakken Boys aanvaller Charlton Vicento. De oud-speler van Helmond Sport is een welkome aanwinst. Trainer van SteDoCo is de bekende oud-profvoetballer Frans Adelaar. Adelaar was eerder ook al trainer bij de ploeg uit Hoornaar.

Hoe verhouden de ploegen zich tot elkaar?

Duidelijk is de positie van ONS Sneek. Het staat 17e en laatste. En het zal 4 ploegen moeten passeren om niet nacompetitie te hoeven spelen. En daarbij telt Jong Almere City FC niet mee. ONS Sneek verzamelde 10 punten uit 20 wedstrijden. SteDoCo staat in de ‘veilige zone’. Het is 11e met 26 punten uit 19 wedstrijden. Maar de resultaten van de afgelopen weken zijn opmerkelijk. Afgelopen weekend was SteDoCo vrij vanwege het oneven aantal clubs in de 3e divisie. Maar de week daarvoor werd Jong Almere City duidelijk terug gewezen. Het werd in Hoornaar 4-1 voor de thuisclub. En het resultaat van de week daarvoor sprak misschien nog wel meer aan. In Nijkerk werd het tegen koploper Sparta 3-3, nadat SteDoCo halverwege met 2-0 had achter gestaan. Dat geeft aan, dat de club nooit opgeeft. En dat is ook iets wat we weten uit de onderlinge duels in de afgelopen jaren tussen ONS Sneek en de rood-zwarten. Op 7 september 2019, de meest recente ontmoeting tussen beide ploegen, werd het in een boeiende wedstrijd in Sneek 2-2. Hetgeen toen de verhoudingen goed weergaf. Het is de vraag, hoe SteDoCo zich verder heeft ontwikkeld, en of ONS Sneek nog steeds met hen in de pas kan blijven.

 DSC_4611

Beeld uit de wedstrijd ONS Sneek-VVOG op zaterdag 8 februari 2020

Iets goed maken?

Je zou kunnen zeggen: ONS Sneek heeft iets goed te maken na de wedstrijd van afgelopen zaterdag. Want het was tegen VVOG niet al te best. Er werden veel fouten gemaakt. Wanneer het foutenpercentage een beetje omlaag zou kunnen, dan lijkt de toekomst er heel anders uit te kunnen zien.. Dat is iets, waaraan Paul Raveneau met zijn mannen hard blijft werken. Aan de motivatie ligt het niet. Daarom spreken we ook liever niet over ‘goed maken’, maar over ‘oogsten’. Het zou mooi zijn om in punten omgezet te zien, wat er in de afgelopen maanden is geïnvesteerd aan energie en arbeid om de ploeg het voetbal te laten spelen zoals we dat allemaal zo graag zien.

Misschien vindt ONS Sneek een beloning daarvoor wel juist in Hoornaar, waar de thuisploeg natuurlijk torenhoog favoriet is. Maar, waar een voetballend ONS Sneek, desondanks bij voorbaat niet kansloos is.

 

 

 

Delen