Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Verslag ONS Sneek JO23 – Sparta Nijkerk JO23

Smullen geblazen op Zuidersportpark

Uitstekend ONS Sneek Onder 23 wint in attractieve wedstrijd verdiend met 5-1 van Jong Sparta Nijkerk

Doelpunten: Steyn Potma (3) en Lennard Feenstra (2)

Door Simon Visser (SiVi)

Het was afgelopen zaterdagmiddag een waar genoegen de beloften van ONS Sneek, het elftal van Onder 23, op het Zuidersportpark in actie te zien tegen de leeftijdsgenoten van Sparta Nijkerk. Werd uit nipt gewonnen (0-1), de return leverde een terechte 5-1 overwinning op voor de formatie van trainer Justin van der Dam. Op de eindstand viel totaal niets af te dingen. Doelman Thomas van’t Land van Sparta Nijkerk mocht blij zijn dat het bij slechts vijf tegentreffers bleef. Ook voor de neutrale kijker was het smullen geblazen wat ONS Sneek Onder 23 liet zien. De geheel in het blauw spelende gastheren combineerden er lustig op los. Wel met de aantekening dat het combinatiespel bij vlagen te ver werd doorgevoerd. Alle ingrediënten zaten verpakt in het  vertoonde spel, dat voetbal zo attractief maakt als kijkspel. Techniek, snelheid, collectiviteit, team eenheid en scorend vermogen waren de  wapens die Jong Sparta Nijkerk fors deden sneuvelen.

Uitblinker

Drie talentvolle spelers van ONS Sneek Onder 23 gaan deel uitmaken van de A-selectie seizoen 2022-2023. Steyn Potma, Jorn Dijkstra en Mounir Loolofs zijn de uitverkorenen. Bij die drie zal het zeker niet blijven. Er zijn nog veel meer beloften die een aardig balletje kunnen trappen. Zonder de anderen ook maar iets te kort te willen doen, Steyn Potma was tegen de jeugdige oranje-zwarten van Sparta Nijkerk de absolute uitblinker bij de thuisclub, maar ook de beste man van het veld. De achttienjarige aanvallende middenvelder uit Franeker scoort niet alleen gemakkelijk. Hij is ook een speler die heel graag de bal wil hebben en daar meestal wat goeds mee doet. Steek-en crosspasses met precisie beheerst hij. Een talentvolle voetballer als Steyn Potma is ook zowel rechts-als linksbenig.

Foutieve teugspeelbal

Een speciaal geval, dit in de goede zin van het woord, in het team van ONS Sneek Onder 23 is Gerhard Potma. De rechtervleugel aanvaller is zo snel als een straaljager, maar zijn snelheid leverde lange tijd te weinig rendement op. Daar lijkt verandering in te komen. Tegen Jong Sparta Nijkerk liet hij nadrukkelijk zien wel  de nodige voorzetten op maat te kunnen geven en zinvolle assists  af te leveren. Zijn teamgenoot op de linkerflank, Lennart Feenstra uit Opeinde, kon uw verslaggever ook bekoren. Dat gold voor meer spelers. Met aanvoerder Chiel Visser als voorbeeld. Hij was betrokken bij de nodige vlot lopende combinaties. Er ging in verdedigend opzicht wel eens wat mis tegen Jong Sparta Nijkerk. Dat was het geval bij de gelijkmaker van de gasten en het zwakke moment voor de rust van Mounir Loolofs. Zijn foutieve terugspeelbal op de attente doelman Ruben Pijlman had gelukkig geen nadelige gevolgen.

Hilariteit

ONS Sneek Onder 23 is bezig met het afronden van de eerste reeks competitiewedstrijden. Tien van de twaalf ontmoetingen zijn afgewerkt  Van het tiental werden er zes gewonnen, er werd drie keer verloren en een keer gelijk gespeeld. Met als resultaat het bezetten van de tweede plaats ruim achter lijstaanvoerder HHC uit Hardenberg. Hoe de komende nieuwe indeling voor de rest van het seizoen 2021-2022 er uit gaat zien is nog niet bekend. Nu even iets heel anders. Hilariteit hoort ook bij een leuke wedstrijd. Trainer Justin van der Dam van de thuisploeg kreeg tegen Sparta Nijkerk Onder 23 de lachers op zijn hand, toen hij een schoen verloor bij het wegtrappen van een over de zijlijn rollende bal.

Lepe treffer

Al in de tweede minuut leek ONS Sneek Onder 23 de score te openen, maar de keeper van de gasten dacht daar anders over bij een inzet van wie anders dan Steyn Potma. Het veel gevaarlijker aanvalsspel van de thuisclub leidde al vroeg in de eerste helft alsnog tot de 1-0. Na een goede aanval scoorde Steyn Postma nu wel. In de twintigste minuut viel uit het niets de 1-1 van de voet van Ihab Channouf met een fraai schot. Lang konden de gasten niet genieten van de gelijkmaker. Verantwoordelijk daarvoor was Lennard Feenstra   met een lepe treffer: 2-1. Een prachtige kopbal van spits David Bergsma leek bestemd voor 3-1 maar belandde nipt naast. Goed voorbereidend werk van Gerhard Potma werd niet beloond door Chiel Visser die te lang treuzelde met schieten. Toch viel de 3-1 en weer was Steyn Potma de schutter na op maat te zijn bediend door Chiel Visser.

Scouts FC Groningen

Vlak na de rust voorkwam doelman Ruben Pijlman, die in augustus a.s. naar Amerika vertrekt, dat het 3-2 werd. Hij redde uitstekend op een vrije trap rand strafschopgebied. In de 55ste  minuut kon de zoon van onze wedstrijdsecretaris, die als alerte speaker fungeerde, de 4-1 aankondigen. Weer heette de doelpuntenmaker Steyn Potma met een droge knal. Na goed doorzetten van Lennard Feenstra werd het 5-1. Hierna zette trainer Justin van der Dam twee wisselspelers in. Jorn Dijkstra verliet als eerste het veld. Zijn vervanger was Gedeon Vita die heel goed inviel. Ook Steyn Potma werd naar de kant gehaald. Yahia Gahlouz was zijn vervanger. Het vermelden waard is zeker dat eredivisionist FC Groningen, De Trots van het Noorden, liefst twee scouts op zoek naar  ONS Sneek talenten naar het Zuidersportpark had afgevaardigd. Te prijzen valt, dat ze hun bezoek keurig hadden aangekondigd.

Opstelling ONS Sneek Onder 23: Doel: Ruben Pijlman. Achter: Jan Rein Boelsma, Martijn de Rooij, Jorn Dijkstra  (Gedeon Vita) en Mounir Loolofs. Midden: Chiel Visser, Jurre Speelman en Steyn Potma (Yahia Gahlouz). Voor: Lennard Feenstra, David Bergsma en Gerhard Potma.

 

 

Delen