ASWH zet ONS Boso voet dwars

ONS Boso Sneek weer met beide benen op de grond

ONS Boso Sneek heeft vlak voor de winterstop dan toch zijn meerdere gevonden. Na een prachtige reeks was op de laatste competitiedag in 2016 de nummer 3 in de Derde Divisie A, ASWH uit Hendrik-Ido-Ambacht, te sterk voor de Snekers. Met name v ór de rust domineerden de Ambachters. En het was aan goed verdedigen en een uitblinkende keeper Bas van Wegen te danken, dat de eerste treffer uitbleef tot de 41e minuut. Maar toen was het direct ook goed raak. Binnen 2 minuten scoorde de thuisclub tweemaal, beide keren uit een vrije trap, die koppend werd verzilverd. Toen in de 60e minuut Jerry Tieleman zijn tweede doelpunt maakte was het ‘over’ voor de oranjehemden uit Sneek. Jammer, want voetballend kwam ONS Boso Sneek juist op dat moment beter in de wedstrijd en was bij vlagen de bovenliggende partij. Door de gretige speelstijl kwam er meer ruimte voor ASWH, waarvan Jesper van den Bosch gebruik maakte om een geflatteerde 4-0 op het scorebord te zetten. Hoewel het geen punten opleverde was het loon naar werken, dat Fabian Stevens in de extra tijd nog een tegendoelpunt kon laten aantekenen.
ONS Boso Sneek is daardoor weer terug in de realiteit, dat er ook verloren kan worden. Al is dat tegen een tegenstander als ASWH geen schande.

door: Jan van der Veen
Fotografie: MJFotografieHv

‘Op standaard-situaties kun je oefenen’, zo liet een ervaren voetbaltrainer zich onlangs ontvallen. Hij trapte daarmee, voor mijn gevoel, een open deur in. Maar………,(kun je je afvragen) waarom lopen ploegen dan toch steeds weer in diezelfde val. Een standaard-situatie (hoekschop, vrije trap) was zaterdagmiddag op het knusse sportpark ‘Schildman’ in Hendrik-Ido-Ambacht, 193 kilometer verwijderd van Sneek, tot driemaal toe de inleiding tot een doelpunt van thuisclub Altijd Sterker Worden. Soms gebeurt dat gewoon. Als lijdend voorwerp heb je daarop op zo’n middag geen grip.
En als profiterende partij lukt elke bal die je aanreikt. ASWH had in de standaardsituatie een belangrijk wapen om een beweeglijk en gretig ONS Boso Sneek te ontmantelen. En wanneer je spelers in je ploeg hebt als een Mels van Driel en Nick Slotboom die dat beheersen, en je topscorer Peter de Lange is scherp, dan heb je ook iets in huis!

Een gewaarschuwd mens telt voor twee!…………..
En dat gold meteen al na 47 seconden voor ONS Boso Sneek. Vanaf de aftrap door de Snekers veroverde de thuisclub de bal. Die werd getransporteerd naar de rechterkant van het veld, waar de tweede spits van ASWH, Robbert Olijfveld opstoomde richting doel. Zijn schot ging rakelings over.
ONS Boso Sneek probeerde wel iets terug te doen. Maar alle pogingen ontbeerden eigenlijk echt gevaar.
Het tempo lag hoog, en werd bepaald door de thuisclub. En die kreeg tussen de 15e en 25e minuut 4 prachtige kansen. Eerst brak Peter de Lange door, maar zijn inzet werd gekeerd door keeper Bas van Wegen met zijn linkerbeen. Een minuut later dolde Peter de Lange zijn directe tegenstander Klaas de Vries, maar zijn schot werd door Van Wegen met de rechterhand buiten de palen getikt. Even later zette rechtsachter David Almeida vanaf de achterlijn scherp voor, maar Robbert Olijfveld tikt net naast. En tenslotte verscheen Olijfveld alleen voor Van Wegen; maar opnieuw redde de laatste met zijn been.
Nogmaals, beide ploegen onderhielden een hoog tempo. Dat maakte de wedstrijd tot een aantrekkelijk schouwspel. Maar de vraag was: ‘hoe lang houdt de thuisclub dit vol tegen de achtergrond van de bekerwedstrijd tegen AZ, afgelopen woensdagavond?’
Welnu: heel lang! En wetende, dat de aanhouder meestal wint bleef ASWH ervoor gaan.

Derde Divisie Seizoen 2016-2017/Competitie/ASWH - ONS BOSO SNEEK - 17.12.2016/20161217_ASWH_-_ONS_Boso Sneek_1.jpg

In twee minuten beslist!
In de laatste 5 minuten van de eerste helft werd de wedstrijd uiteindelijk beslist. Terwijl ONS Boso Sneek met het prettige gevoel van een 0-0-stand dacht de kleedkamers te mogen opzoeken voor de rust, sloeg ASWH toe. Na een onschuldig lijkende actie van Gustavo van der Veen (hij steunde bij het uitverdedigen enigszins op een tegenstander) kende scheidsrechter Bos aan de thuisclub een vrije trap toe op zo’n 20 meter recht vóór het Sneker doel. Specialist Mels van Driel liet de bal fraai het strafschopgebied indraaien, waar Peter de Lange de bal scherp in de hoek van het doel kopte: 1-0.
Twee minuten later (43e minuut) mocht Nick Slotboom aan de linkerkant van het strafschopgebied een vrije trap nemen. Hij plaatste die scherp richting doel, waar bij ‘de tweede paal’ verdediger Jerry Tieleman klaar stond om de bal koppend het laatste zetje te geven: 2-0. Het zal voor altijd wel een geheim blijven, of de bal werkelijk de doellijn is gepasseerd. Uw verslaggever was net als de scheidsrechter niet in de positie om 100{05940be14b0e3068ee5eed29b1ea40ab5eb6f15ec3cd6d03f2943436d3335eab} zeker te kunnen oordelen. Maar ONS Boso Sneek had de schijn tegen, en het doelount telde!

Op de paal
Drie minuten na rust had de wedstrijd helemaal in het slot kunnen zitten. Gustavo van der Veen werd zo in het nauw gedreven voor zijn eigen doel, dat de enige uitweg leek: de bal tegen de eigen doelpaal schieten.
Maar de 3-0 kwam toch. In de 60e minuut mocht Mels van Driel, nu van 40 meter, een vrije trap nemen, Jerry Tieleman kopte opnieuw in, en tergend langzaam hobbelde de bal via de verste paal in het doel.
Onder het motto ‘alles of niets’ zette ONS Boso Sneek nog eens aan. En zowaar ontstonden er uit het groeiende overwicht een paar kansen. In de 74e minuut schoot Yume Ramos uit een dieptepass op de handen van keeper Stef Doedée. Uit de corner die daaruit ontstond prikte Martijn Roosenburg de bal op het hoofd van (opnieuw) Ramos, die bijna de bal binnen kopte bij de 2e paal.
Als antwoord op de dadendrang van de Snekers, die in die fase goed voetbal lieten zien, was het Jesper van den Bosch, die na mistasten van Ale de Boer vanuit een loopactie fraai 4-0 liet aantekenen (in de 82e minuut).

Verdiende tegentreffer
Het pleit voor ONS Boso Sneek, dat het ook toen de moed nog niet liet zakken, en positief ten aanval trok. Yume Ramos liet in volle run een schot los, dat ternauwernood door Stef Doedée werd gekeerd.
En op een voorzet van Renco van Eeken kopte Fabian Stevens in handen van de keeper.
Het zou dezelfde Fabian Stevens zijn, die de eer redde voor de Snekers. In de tweede minuut van de extra tijd, aangegeven door (eindelijk weer eens) de 4e official zette Gustavo van der Veen de bal scherp voor, en Fabian Stevens kopte de bal voorbij de mistastende Doedée: 4-1.
Vrijwel direct daarna floot scheidsrechter Alex Bos uit Elburg de wedstrijd naar het verleden.

Epiloog
Jammer, dat ONS Boso Sneek, ondanks goed voetbal, als verliezer van het veld moest gaan. Maar de overwinning van ASWH was verdiend. Voor de neutrale toeschouwer (maar die waren ook hier niet in ruime mate aanwezig) was het, mede door het hoge tempo, een aantrekkelijke en boeiende wedstrijd. Maar daar koop je niets voor, wanneer je als aanhanger van ONS Boso Sneek weer in je auto of in de bus stapt om 193 kilometer verderop je te storten in het geweld van de KerstBingo in het clubhuis.
Toch gaan we de winterstop in met een goed gevoel. Een score van 23 punten is bevredigend te noemen. Een gedeelde 9e tot en met 13e plaats biedt absoluut geen zekerheid voor lijfsbehoud, maar is een goede opstap voor de laatste 16 wedstrijden. Met in het achterhoofd, dat naast Chris de Wagt (als trainer), ook Curty Gonzales, Ale de Boer en Klaas de Vries het volgend seizoen weer op het Zuidersportpark in Sneek te bewonderen zullen zijn, gaan we toch positief de feestdagen tegemoet.
Een ieder die dit leest: gezegende dagen toegewenst en een voorspoedig 2017!