Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Column. ‘Derde Divisie: De laatste Competitieronde’.

Stel je bent competitieleider bij de KNVB, en vooraf aan het seizoen krijg je van je directie (wie is tegenwoordig directie bij de KNVB?) de resultaatopdracht om een wedstrijdprogramma te deponeren, waarbij pas in de laatste competitieronde van het seizoen de beslissingen vallen. Dit voor de Derde Divisie seizoen 2016-2017. Wie wint de schaal en promoveert naar de niet eens zo aantrekkelijke Tweede Divisie? Welke teams gaan direct degraderen en welke krijgen nog een toetje voor de penningmeester in de vorm van een nacompetitie? Wel voor die resultaatopdracht is de competitieleider van Derde Divisie met glans geslaagd. Menigeen klaagt vaak over de KNVB, maar daar zitten gewoon kundige mensen. Want niet alleen de Derde Divisie is voor de laatste competitie nog onbeslist, zo ook de Eredivisie en in menig andere competitie wordt er nog gestreden om titels en rode lantaarns.

Natuurlijk zijn er voortekenen in onze Derde Divisie, maar met nog een wedstrijdronde te gaan is nog veel mogelijk. Voor het kampioenschap strijden IJsselmeervogels en FC Lisse. Sandor zwermt met zijn Vogels uit naar Katwijk Zuid, daar waar wij de competitie in een zonnig Kattuk Zuid hebben geopend. De Bunschoters hebben gezien hun doelsaldo aan een puntje voldoende. En aangezien het dorp Spakenburg zaterdagmiddag is drooggelegd, schat ik in dat het erg gezellig wordt na afloop daar op Zuid. Bij een kampioenschap worden ’s avonds de botters ingezet om spelers en staf te huldigen in de haven. Zoals het nu staat gaan er maar liefst 14 bussen met supporters mee naar Katwijk Zuid. Overigens als ik alle supportersbussen die komend weekend op pad gaan optel, kom ik tegen de 100.

ONS Boso Sneek was dit jaar twee keer geheel kansloos tegen IJsselmeervogels, het team van Sandor. FC Lisse was met vv Scheveningen altijd een angstgegner, maar na het gelijke spel van twee weken geleden hebben we dat van ons afgeschut. Kansloos waren we zeker niet in Lisse, het gelijkspel was een juiste weergave. FC Lisse mag haar laatste wedstrijd gaan spelen in de Euroborg of het Noordlease stadion. De Jeugd van Tegenwoordig van FC Groningen heeft vorige week nog een krachtsinspanning gedaan; of dat komend weekend weer lukt is maar de vraag.

Ik schat zo in dat we komend seizoen geen praatje meer hebben op de markt met onze vis- of broodboer uit het Zuiderzee dorp; en dat de derby tussen rood en blauw weer terugkeert in Bunschoten/Spakenburg. Kans is groter dat we Dirk Bader c.s. (redactie: FC Lisse) volgend seizoen weer gaan bezoeken, dit dan wel met het verzoek aan de competitieleider om de uitwedstrijd eens niet in april/mei te plannen. (Ook dit jaar stonden we op de terugweg weer in de Keukenhof file).

Ook in de staart van ons klassement is ook nog alles mogelijk. Zo vraagt ODIN’59 aan de rechter om zich uit te spreken over de licentiestraf van -1 punt. Uitspraak is vrijdag. De Heemskerkers zijn wel al veilig voor directe degradatie. Dat geldt niet voor Huizen, FC Rijnvogels en SteDoCo. Deze kunnen nog stuivertje wisselen tussen direct degraderen en nacompetitie spelen. Mocht ODIN’59 ruim winnen en Jong FC Almere ruim verliezen; dan zien we de Flevopolders ook in de nacompetitie. Opmerkelijk seizoen voor ze, Jong FC Almere: een van de beter spelende teams, en toch bijna het hele seizoen onderaan. Meest opmerkelijkste wedstrijd dit seizoen vind ik onze uitwedstrijd tegen SteDoCo. Met rust met 1-0 achter, en dan winnen met 1-6. Zes doelpunten na de theerust.

We gaan als ONS Sneek weer een seizoen Derde Divisie doen. De beleidsdoelstellingen zijn onveranderd: handhaving en wie weet een periodetitel meenemen onderweg. Een seizoen zonder een aantal vertrouwde gezichten dit keer. Zal wennen worden zonder een van mijn persoonlijke favorieten Martijn Roosenburg. Weergaloos waren zijn twee doelpunten in Barendrecht. Wat een potentie, wat mij betreft tekent hij alsnog bij, maar ik ben geen Martijn of Technische Commissie. Het missen geldt ook voor Danny Kampstra. Zelden zo’n karakterspeler gezien bij ONS. Een voorbeeld voor velen. ONS 2 was al interessant om te volgen, maar dat wordt komend seizoen alleen maar aantrekkelijker om te zien. Belangrijk dat ook eerste elftalspelers behouden blijven voor de club. Glorieus was het seizoensoptreden van Bas van Wegen. Een keeper die vele punten voor ons heeft gepakt. Daarnaast nemen we afscheid van Gert Jan Koopmans, Aron Strengholt en Pier Sikma.

Onze aimabele trainer Richard Karrenbelt heeft in sv Urk een nieuwe opdrachtgever gevonden. In het land van trainers niet alleen een goed tacticus, maar een man die zich moeiteloos aanpast aan de cultuur van de club. Puik samengewerkt met de staf en in het bijzonder Chris. Ergens in augustus krijgen we nog de kans om zijn saté van Nan te proberen; dit tijdens een Sneker culinair festijn in de binnenstad. Ook voor Leo Bekema wordt komende zaterdag formeel zijn laatste competitiewedstrijd als teammanager. Zeer betrokken bij het team en kundig in de uitvoering. Het afscheid was emotioneel. Bedankt ook Leo, we hopen je toch nog regelmatig te ontmoeten in het Uitvak. Tot slot veranderen Harm en Leo de Wagt van functie. Ik verwacht Harm nog wel achter de goal, nu in zijn vrije tijds tenue. En Leo blijft gelukkig actief op tactisch gebied, en wellicht gaan we weer eens darten.

Tot slot is er nog een andere prijs te verdelen in de laatste competitieronde. En daar zitten we zeker nog in de race. Yume Ramos heeft de kans om topscoorder te worden van de Derde Divisie Zaterdag. Yume staat op 21 doelpunten (deed Yume eigenlijk mee met de Doelpuntenactie?) en concurrent Jeremy de Graaf van VVOG op 22 doelpunten. Topscoorder Derde Divisie kan zaterdag in Volendam gebeuren. Goed dat we in Volendam ondersteuning krijgen van een groot Uitvak. Opgave voor de supportersbus kan nog bij het ONS secretariaat (Taapke tekent je graag in). De voorbeschouwing op de wedstrijd Jong FC Volendam – ONS Boso Sneek lees je vanaf donderdag op deze site (JanvdVeen).

De samenstelling van de teams voor het nieuwe seizoen 2017-2018 is dus nog even afwachten. De teams die degraderen uit de Tweede Divisie zijn Jong Vitesse en Jong Twente. Je zou verwachten dat deze doorzakken maar de Derde Divisie Zondag. Persoonlijk vind ik het niet aantrekkelijk om naar Papendal of een bijveld ergens in Oost-Twente af te reizen. Het hele idee om de beloftenteams en amateurverenigingen te mixen kan wij mij betreft overboord, en zeker niet uitbreiden. Maar goed, dat is een mening die de meeste amateurclubs en de CVT al hebben geuit. Spakenburg speelt vanuit de Tweede Divisie sowieso nacompetitie, en wie weet tegen de Harkemase Boys. HHC en UNA gaan onderling uitmaken wie de andere NC-speler gaat zijn. Laten we hopen dat Edwin Evers (HHC-supporter en privaat sponsor) weer op tijd genezen is (dan komt de band vast weer naar Sneek).

In Hoofdklasse A heeft Spijkenisse zich voorgesorteerd als titelkandidaat. Is dat niet een oudje uit ons seizoen in de toen nog Eerste Divisie? Tenminste dat aanplakbiljet “ONS – Spijkenisse” hing ooit in mijn jongenskamer. Voor de periodetitel hebben zich Noordwijk en Achilles Veen gemeld. De eerste is geen onbekende, lekker stadje om te recreëren. Menig ONS-er vertoeft er af en toe in een hotel. Achilles Veen zit er elk seizoen wel bij, maar op de een of andere manier mocht promoveren nog niet lukken voor de Brabanders. Ter Leede is overigens nog zeker niet kansloos in deze klasse. De Sassenheimers hadden al even de koppositie maar hebben nog een wedstrijd te goed. Zeer grote kans dus dat we wederom een Zuid-Hollandse ploeg in de competitie krijgen volgend seizoen. Overigens zijn het altijd ambitieuze Breukelen en Haaglandia reeds gedegradeerd. Zeker is ook dat uit Hoofdklasse B het eerste elftal van ACV Assen doorstroomt naar de Derde Divisie. Het team van oud ONS-trainer Fred de Boer wist vorige week reeds de titel te behalen. Nog gefeliciteerd Fred. Mooie ploeg, en in de buurt, altijd handig voor het Uitvak. Wie gaan we tegenkomen in de nacompetitie uit de Hoofdklasse B: dat is zeker DOVO (daar zijn we nog niet geweest zo uit mijn hoofd) en mogelijk Flevo Boys. Welke in de laatste competitieronde nog strijd tegen nacompetitie voor degraderen, maar daarentegen een periodetitel kan pakken voor promoveren (of gaat dat om bekervoetbal). Dat is een rare situatie voor het huidige team van Harvey (welkom terug in Sneek) en Roelof me dunkt. Tot slot nemen we afscheid van een Hoofdsponsor, die gelukkig sponsor blijft. Mede dankzij Boso hebben we goed voetbal gezien in de Topklasse en Derde Divisie. Daarnaast hebben we gebouwd aan een kwalitatief goede jeugdafdeling; als Sneker club zijn we daar trots op. Wel gaan we, als de Ledenvergadering (juni?) dit beslist, komend seizoen verder onder naam ONS Sneek. En heten we onze nieuwe hoofdsponsor De Witte Lakenvelder welkom in de Derde Divisie.

Peter van Antwerpen (bezoeker Uitvak en v/h Wij van de Hillside).

Delen