Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Column Joan van der Veen: “Het is al weer begonnen!”

Voorzitter van de technische commissie Joan van der Veen schrijft met enige regelmaat een column voor onssneek.nl. Hij geeft hierbij zijn kijk op actuele zaken die spelen bij ONS Sneek en inzicht in het werk van de TC.

Het is al weer begonnen!

Het eerste heeft er al weer bijna twee weken voorbereiding op zitten. De nieuwe selectie heeft meerdere keren getraind en al een aantal oefenwedstrijden gespeeld. Deze weken zijn voor hen voornamelijk bedoeld om elkaar te leren kennen en natuurlijk om fit te worden. Zo kunnen de spelers, de trainers Chris en Hans en de staf aan elkaar wennen en werken aan het worden van een hecht team dat strijd voor de punten.

DSCF9789

Afgelopen maanden
Ik heb ondertussen een goed beeld gekregen van wat er allemaal speelt in onze vereniging. En dat is nogal wat. Een voetbalclub is sowieso een vrij complexe organisatie waarbij er bij ons gewerkt wordt met een combinatie van gediplomeerde beroepskrachten en vrijwilligers. We vinden allemaal wat van het voetbal en we barsten ook nog eens van de ambitie. Bij ONS kiezen we daarom vaak bewust een uitdagende route en willen we het goed doen. Dat in goede banen leiden heeft in de uitvoering wel wat voeten in aarde!

Uitdagingen – focus op voetbal
Daarnaast komen er ook allerlei uitdagingen op ons pad waar we mee om moeten gaan. Denk aan de invulling van de divisie door de KNVB, de discussie met de gemeente over ons hoofdveld en de gesprekken die er gaande zijn over een samenwerking met SWZ. Je zou er bijna onrustig van worden! We moeten hier uiteraard de nodige tijd aan besteden, maar het mag je niet afleiden van wat we willen met elkaar en waar je zelf mee bezig bent. En dat is je eigen functie zo goed mogelijk invullen of je nou speler, trainer of vrijwilliger bent. Focus je daar op. Onze spelers en trainers willen presteren op het veld. Aan ons de taak om ervoor te zorgen dat alle voorwaarden aanwezig zijn voor hen om optimaal te kunnen presteren.

Organisatie
De TC heeft samen met het bestuur gewerkt aan een organogram dat de gehele vereniging voetbaltechnisch zou afdekken. Ik hou ervan als het duidelijk is waar iedereen zich mee bezig moet houden en waar iedereen verantwoordelijk voor is. Dat geeft rust en geeft je de mogelijkheid de beschikbare tijd efficiënt te besteden, namelijk aan datgeen waar je voor gevraagd bent en waar je dus ook goed in bent.

Zo’n organogram maken is al een hele klus (voornamelijk denkwerk), laat staan alle functies die er in thuis horen ook nog eens beschrijven. Per functie is/wordt uitgewerkt waar die voor staat. In de afgelopen tijd is dat gedaan voor de TC leden, de technische staf, de medische staf en de staf. Ook andere functies worden momenteel uitgewerkt. Dat is voor sommigen wel wat wennen, maar daar gaan we nog veel plezier van krijgen met elkaar. Zodra dat namelijk klaar is kunnen we ons bezig houden met de inhoud en de basis van waaruit we werken: Hoe worden we beter? Hoe worden we de leukste?

Bergen werk verzetten, onbetaalbaar voor ONS Sneek
Mooi om te zien dat mensen, als je ze vraagt om eens uit te werken wat ze allemaal doen voor ONS, keer op keer verbaasd zijn als ze op papier zien hoeveel tijd en energie ze eigenlijk in de club steken! Dat heb je niet altijd door als buitenstaander. Zo zijn er wel eens mensen die tegen me zeggen, vier stafleden bij ONS 1 is dat niet wat veel? Als ziet hoeveel werk bijvoorbeeld Wierd, Eelco, Harry en Willem voor onze club verzetten, dat is ongelooflijk. En zo zijn er nog veel meer. Daar neem ik mijn pet voor af. Dat kan alleen door echte passie voor de club en het plezier dat je er aan beleeft. Je doet het uiteindelijk met elkaar.

Juiste mensen op de juiste plek
Nu er duidelijkheid is over de organisatie, is het een kwestie van de juiste mensen op de juiste plek. Ook daar is de afgelopen maanden al hard aan gewerkt, maar dit is nog niet klaar. Momenteel wordt er gewerkt aan het invullen van coördinatoren. Deze gaan de verbinding vormen tussen de teams en de TC. Mocht dit je een leuke functie lijken, dan kun je dit aangeven bij Marcel Frankena. Je kunt dan meedraaien in een prachtig team van vrijwilligers in het hart van de vereniging!

Meer communiceren, minder misverstanden
Veel zaken zijn al hartstikke goed geregeld bij ONS. Er is al veel en goed beleid. De kunst is alleen om dat ook voor het voetlicht te krijgen bij de juiste personen en dat zijn onze spelers/ouders/leiders/trainers/vrijwilligers en medewerkers. Daar ligt een mooie taak voor de TC en daar maken we binnenkort een start mee door komende week bijvoorbeeld een bijeenkomst te beleggen voor de selectietrainers, spelers en de ouders. Hierbij gaan we samen de afspraken voor het nieuwe seizoen doornemen.

Dat soort van bijeenkomsten zullen een terugkerend fenomeen worden de komende jaren. We willen van alles en dat moeten we ook goed uitleggen. Alleen dan gaan we met zijn allen de goede kant op. Mocht u ergens suggesties over hebben, dan kan dat ook altijd. Wij staan open voor uw ideeën.

Voor nu aan de slag! Laten we er een mooi seizoen van maken met elkaar.

Delen