Danny Kampstra leidt ONS Boso Sneek in Capelle ad IJssel naar de winst

Danny Kampstra leidt ONS Boso Sneek in Capelle naar de winst

Drijfnat en besmeurd met modder, maar met een ‘big smile’ op het gezicht liepen de elf van ONS Boso Sneek 1 tegen half vijf van het veld naar de kleedkamer. De omstandigheden mochten dan pure herfst doen vermoeden, de voorspelde opklaringen vanuit het Westen hadden voor de Snekers een andere vorm gekregen: drie kostbare punten in de strijd om lijfsbehoud in de Derde Divisie A; en dat nog wel tegen naaste concurrent vv Capelle. Na veel strijd, maar met veel inzet koesterden de mannen van Karrenbelt en De Wagt de 0-1 winst, die als een donderslag bij heldere hemel in de 40e minuut tot stand was gekomen.Tot dan toe had vv Capelle, althans optisch, een overwicht gehad. En was het slechts zo af en toe, dat ONS Boso Sneek iets terug kon doen. In de 40e minuut ontfutselde een zeer attente Danny Kampstra het middenveld van de thuisclub op eigen helft de bal, soleerde richting vijandelijk doel, gaf op het juiste moment af naar rechts, waar Yume Ramos klaar stond om met een magnifiek schot keeper Bradley van der Meer in de ‘korte hoek’ te kloppen. In de tweede helft probeerde vv Capelle van alles om tenminste langszij te komen. In die fase hadden de groen-zwarten veel balbezit, maar was ONS Boso Sneek gevaarlijker. Met een brede glimlach werd na bijna 96 minuten voetbal de thuisreis van 182 kilometer door de Sneker Derde Divisionist aanvaard: missie geslaagd!

door:                    Jan van der Veen
Fotografie:          Rob Bosma Fotografie

Het is niet juist om de overwinning toe te schrijven aan één persoon. Zeker niet de manier, waarop de zege van ONS Boso Sneek in Capelle aan den IJssel tot stand kwam. Dat was absoluut een prestatie van het hele team! Maar het zou niet moeilijk geweest zijn om een keuze te maken, wanneer je dan toch een ‘man of the match’ wilde aanwijzen. Dat was deze middag zonder twijfel Danny Kampstra. De 25-jarige Sneker kampte dit seizoen nogal eens met een blessure. Hij liet via-via aan de buitenwacht weten, dat hij overwoog om aan het einde van dit seizoen afscheid te nemen van het voetballen op het niveau van de Derde Divisie, en dat hij een stapje terug wilde doen. Maar hij vocht zich tegelijk in de afgelopen weken terug in de basis: en daar stónd hij dan: fier in het midden op het zwaar bespeelbare gras van sportpark ‘’t Slot’ in de basis van ‘zijn’ ONS. En hij liet deze middag meer dan ooit zien, dat hij wel eens is ondergewaardeerd als motor op het middenveld en als de man die anderen laat voetballen, omdat hij nooit te beroerd is om het vuile werk op dat middenveld op te knappen.

DSC_0080

Deze middag was de 40e minuut zijn beloning, en een kroon op zijn carrière, toen hij gedreven als hij is de bal afpakte van het middenveld van vv Capelle en opstoomde richting doel van keeper Bradley van der Meer. Zijn breedtepass op Yume Ramos was precies op tijd, en op de centimeter nauwkeurig. Het doelpunt van Ramos: van een ongekende schoonheid. Met een ziedend schot gaf hij Van der Meer in de ‘korte hoek’ het nakijken.

DSC_0082

Verkennen

Dat doelpunt van Yume Ramos, vijf minuten vóór de rust was één van de twee highligts uit de eerste helft. Niet, dat er slecht werd gevoetbald. Maar het spel speelde zich veelal af tussen de beide strafschopgebieden. Tot veel doelrijpe kansen leidde dat niet. Vv Capelle was daarbij in de eerste helft wat feller en wat gretiger dan ONS Boso Sneek. Aan de andere kant zou je kunnen zeggen, dat de Snekers wat zuiniger met de krachten omsprongen dan de thuisclub. Het veld was zwaar bespeelbaar en vooral glad, al helemaal toen de dichte bewolking na zo’n 35 minuten spelen plaats maakte voor regen. Daarvoor hadden beide ploegen een paar mogelijkheden onbenut gelaten om de score te openen. In de 7e minuut, bijvoorbeeld, legde Ale de Boer op de rand van het strafschopgebied de bal terug op Yume Ramos. De laatste vond echter keeper Bradley van der Meer op zijn weg. In de 21e minuut had vv Capelle op voorsprong moeten komen. Spits Olaf van der Sande wurmde zich door de ONS Boso Sneek-defensie. Maar op het allerlaatste moment gleed hij uit, waardoor zijn inzet krachteloos werd, en een gemakkelijke prooi voor Bas van Wegen. Een mooie voorzet van Curty Gonzales over zeker 40 meter bereikte Renco van Eeken, die in handen van de keeper kopte. Ex-Feijenoorder Tim Vincken besloot een mooie actie met een schot in handen van Bas van Wegen. En Yume Ramos was aan de andere kant gevaarlijk, toen hij werd bediend door Renco van Eeken. Echter hij werd door de verdediging van de thuisclub afgeblokt.

DSC_0125

Hectisch

Na de plotselinge treffer van ONS Boso Sneek braken er tot de rust toch nog vijf hectische minuten aan. Yume Ramos denderde het strafschopgebied in en wilde de bal voorzetten. Keeper Van der Meer kwam zijn doel uit, er ontstond een worsteling om de bal, waaraan Kai Fens nogal ongecontroleerd zijn steentje bijdroeg. Hij kreeg daarvoor een gele kaart, maar de eventueel bij behorende penalty kreeg ONS Boso Sneek niet van scheidsrechter Roeleveld uit Vinkeveen, wiens beslissingen wel eens moeilijk te begrijpen waren. De gele kaart zou  voor Fens echter verstrekkende gevolgen hebben.

Opnieuw druk van Capelle

Met Dave van der Steen in de basis voor spelmaker Wilmer Kousemaker probeerde vv Capelle ONS Boso Sneek vanaf het begin van de tweede helft opnieuw onder druk te zetten. Dat leek ook succes te hebben, want er ontstonden wat meer kansen dan in de eerste 45 minuten. Gertjan Rothman zag zijn schot diagonaal voorlangs gaan. En vijf minuten later leek hij solerend nog dichterbij te komen, maar vanuit de draai schoot hij naast. En tenslotte mocht hij in de 62e minuut recht voor het ONS Boso Sneek-doel vanaf zo’n 25 meter een vrije trap nemen. Die verdween echter ook naast. De beste kans was in de 64e minuut voor Olaf van der Sande. Sandin Avdic zette vanaf de rechter flank scherp voor, de inkomende Van der Sande kopte in, maar met een katachtige reactie tikte keeper Bas van Wegen de bal over de lat. Daarmee hield hij ONS Boso Sneek in de race.

DSC_0121

Meer evenwicht

Gaandeweg voelde vv Capelle, dat het deze middag wel eens lastig zou kunnen worden om een bres te slaan in de hechte ONS Boso Sneek-defensie. Toen Curty Gonzales werd vervangen door Rein Werumeus Buning werd dat nog moeilijker, omdat Rein alles wat in ONS’ richting kwam bekwaam wegkopte, en daarmee ook zíjn stempel op de wedstrijd drukte. Maar ongetwijfeld de beste kans had invaller Fabian Stevens in de 84e minuut. Yume Ramos stelde met een prachtige voorzet Fabian in staat om keeper Bradley van der Meer te passeren. Maar Fabian struikelde over de bal, en weg was de kans! Een kopie van deze situatie was er in de 90e minuut, toen Rein Werumeus Buning Fabian in de gelegenheid stelde te scoren. Opnieuw lukte het Fabian niet om deze kans te verzilveren.

DSC_0145

Dying seconds………………

Terwijl de scheidsrechter tamelijk ruimhartig omging met het begrip ‘toegevoegde tijd’ deed zich nog een vervelend incident voor. Yume Ramos leek alsnog af te stevenen op de 0-2, toen keeper Van der Meer hem nogal hardhandig stuitte op de rand van het strafschopgebied. Bijna iedereen vreesde, dat na Kai Fens, die in de 86e minuut zijn tweede gele kaart wegens ruw spel had moeten incasseren, en dientengevolge het speelveld had moeten verlaten, nu ook Bradley van der Meer, maar dan met direct rood, de kleedkamer zou kunnen opzoeken. De arbiter van dienst streek met de hand over zijn hart en gaf slechts geel. Niet lang na dit incident vond de heer Roeleveld het toch maar welletjes en floot voor de laatste keer, een teleurgesteld vv Capelle achterlatend. Want voor de 4e keer achtereen was het de thuisploeg niet gelukt om punten over te houden aan de thuiswedstrijd tegen ONS Boso Sneek. Na 1-2 en tweemaal 0-2 in de vorige drie seizoenen werd het nu 0-1 voor de oranjehemden uit Sneek.

Epiloog

Al met al was het deze middag voetballend een beetje minder dan we de afgelopen weken hebben gezien. Dat was mede te wijten aan de regen die het grootste deel van de wedstrijd het veld spekglad maakte. Hulde aan de spelers die er ondanks de omstandigheden toch nog het beste van probeerden te maken. Misschien kun je echter beter zeggen: het was voetballend deze keer een beetje ‘anders’. In de gegeven situatie maakte ONS Boso Sneek de beste keus. Vv Capelle voetbalde dat het een lieve lust was, maar was minder effectief dan een verstandiger met de krachten omspringend ONS Boso Sneek. Daarom kan de overwinning ook zeker niet onverdiend worden genoemd! Maar wat is het zonde, wanneer we mannen als Danny Kampstra misschien in de nabije toekomst moeten gaan missen (!?)

Wedstrijdgegevens

vv Capelle-ONS Boso Sneek:                                    0-1    (0-1)

40  Yume Ramos                              0-1

Schr.:                   M.A.Roeleveld  (Vinkeveen)

Ass.schr.:            N.Kromme & C.M.P.van Ostaijen

Kaarten:              (45+1 en 85=rood) Kai Fens, (60) Dave van der Steen, (73) Gertjan Rothman, (90+4) Bradley van der Meer, (90+5) Burak Dogan (vv Capelle)

(24) Curty Gonzales, (87) Renco van Eeken  (ONS Boso Sneek)

vv Capelle:

doel:                     Bradley van der Meer

achter:                 Jamie Jaliens, Frank Karreman (72. Burak Dogan), Gertjan Rothman, Boris Letterie

midden:              Sandin Avdic, Kai Fens, Wilmer Kousemaker (46. Dave van der Steen)

voor:                     Tim Vincken, Carlo de Reuver, Olaf van der Sande

ONS Boso Sneek:

doel:                     Bas van Wegen

achter:                 Gustavo van der Veen, Iloba Achuna, Angelo Zimmerman, Klaas de Vries

midden:              Martijn Roosenburg (80. Fabian Stevens), Danny Kampstra (86. Aron Strengholt), Renco van Eeken

voor:                     Curty Gonzales (67. Rein Werumeus-Buning), Ale de Boer, Yume Ramos

Door werkzaamheden van onze beide fotografen worden de foto’s van deze wedstrijd in de loop van zondag aan het verslag toegevoegd.

Uitslagen:

Capelle                                – ONS Boso Sneek                           0-1

FC Rijnvogels                    – DVS’33 Ermelo                              1-3

Harkemase Boys              – Jong FC Groningen                      2-2

Huizen                                – IJsselmeervogels                          0-1

ODIN’59                             – ASWH                                             1-2

Rijnsburgse Boys              – Jong Fc Volendam                       1-1

SteDoCo                              – FC Lisse                                         2-2

VVOG                                  – Quick Boys                                    2-3

Jong Almere City FC        – Scheveningen                               0-1