Degelijke remise bij herstart competitie

Degelijke herstart van de competitie voor ONS Boso Sneek en Quick Boys

ONS Boso Sneek en Quick Boys pakten na vier zaterdagen winterstop de draad van de competitie weer op met een 0-0 gelijk spel. Op een kil Zuidersportpark, waar de weersomstandigheden soms binnen een paar minuten wisselden werd het niet een echt spectaculaire wedstrijd. De degelijkheid overheerste. En uiteindelijk konden beide ploegen daarmee wel vrede hebben. Ook al kriebelde het bij de thuisploeg nog een beetje na, want de oranjehemden kregen in de tweede helft een paar serieuze kansen om de volle winst in Sneek te houden. De wedstrijd eindigde in Anton Piek-achtige sfeer, toen de sneeuw het Zuidersportpark veroverde. Dat leverde een paar sfeervolle plaatjes op. Maar geen extra punten.

door:     Jan van der Veen
Fotografie: MJFotografieHv

In de voorbeschouwing van beide clubs gingen de gedachten terug naar 1 maart 1980, toen ONS Sneek en de Katwijkse voetbalvereninging Quick Boys elkaar voor de terug-wedstrijd in Sneek troffen, toen in de Eerste Klasse B van het zaterdagvoetbal. Na een kansloze wedstrijd voor ONS Sneek in Katwijk ontmoetten de beide ploegen elkaar op het, toen ook al kille, Zuidersportpark.

ONS Sneek legde de blauw-witte formatie het vuur danig aan de schenen, en sleepte een verdiend gelijkspel uit het vuur: 0-0.

DSC_0770

Bijna 37 jaar later liggen de verhoudingen iets anders. Wat de krachtsverhoudingen betreft verkeren de beide ploegen wat dichter bij elkaar in de buurt dan toen. En dat kwam tot uitdrukking in de tweede wedstrijd van de huidige competitie, toen ONS Boso Sneek in Katwijk onverdiend nipt verloor (2-1).

Maar juist de laatste weken had Quick Boys, na een matige competitiestart, van zich doen spreken. Eerst werd een punt behaald in Spakenburg tegen IJsselmeervogels, waar drie punten binnen handbereik waren. En een week later werd koploper FC Lisse in een echte derby ‘achter de duinen’ verslagen met 1-0. Oppassen geblazen voor ONS Boso Sneek dus!

Maar de Snekers hoeven tegenwoordig voor geen enkele tegenstander aan de kant te gaan, zo bleek eens temeer deze middag. Quick Boys ‘swingde’ niet. En dat was mede te danken aan het feit, dat de mannen van Karrenbelt en De Wagt heel degelijk stonden te voetballen.

Kalm begin

Je kon merken, dat er vier zaterdagen niet ‘om het echgie’ was gespeeld. Want in de eerste 20 minuten was het nou niet direct een aaneenschakeling van kansen over-en-weer. Hoewel……….

Een misverstand in de ONS Boso Sneek-defensie in de 4e minuut bracht de spits van Quick Boys, Max van Steen, in uitstekende positie. Maar Martijn Roosenburg (aanvoerder bij afwezigheid van Ale de Boer) corrigeerde in prima samenwerking met Volken Huisman, die het doel verdedigde in plaats van Bas van Wegen (die overigens wel op de bank zat).

DSC_0760

Een verrassend laag genomen corner aan de andere kant bracht Yume Ramos in scoringspositie. Maar zijn inzet ging net naast.

In de 12e minuut wervelde Quick Boys wel even over de thuisclub-helft. Opnieuw was Max van Steen in uitstekende positie om te scoren. Maar Volken Huisman dook de bal fraai uit de hoek. En zo groeide de keeper uit Sint Johannesga tot grote hoogte!

Wat meer leven

Rond de 30e minuut kwam er wat meer spektakel. Drie kansen voor ONS Boso Sneek op-rij brachten een kleine opleving. Maar echt serieus werd de 0-0 – stand niet bedreigd. Vlak voor de thee werd Robert Steemers voor Quick Boys nog eens gevaarlijk. Meer dan een corner leverde dat echter niet op.

Wel sloeg de aanhang van ONS Boso Sneek de angst om het hart, toen twee minuten vóór tijd keeper Volken Huisman aan het hoofd werd geraakt, en enige tijd bleef liggen. Gelukkig kon hij de wedstrijd voort zetten en uitspelen.

Na rust wat meer Röring

Na rust gooiden beide ploegen de schroom enigszins van zich af. En dat leidde aan beide zijden tot een aantal fraaie aanvallen, en dito kansen. ONS Boso Sneek liet zich in dat opzicht niet onbetuigd.

DSC_0851

Al vrij kort na rust kreeg Yume Ramos een dot van een kans. Maar keeper Martijn de Zwart liet zien, dat hij een klasse-keeper is.

Even later soleerde Danny Kampstra (in de 68e minuut ingevallen voor Fabian Stevens) over het veld. Maar hij strandde uiteindelijk op diezelfde Martijn de Zwart. En Martijn Roosenburg was heel dichtbij, maar zijn schot belandde (net als vóór rust) in het zijnet. Iloba Achuna had ONS Boso Sneek in de 89e minuut alsnog aan de overwinning kunnen helpen. Maar hij kwam net niet goed uit om een corner met het hoofd te verzilveren.

Toch nog met lege handen?…………

In de blessuretijd leek ONS Boso Sneek alsnog met lege handen naar de kleedkamer terug verwezen te worden. Maar opnieuw was het Volken Huisman, die onderstreepte dat ONS Boso Sneek een bank met een paar klassekeepers heeft. Zijn redding was dapper en effectief: hij liet één punt achterblijven in Sneek.

Daardoor klom ONS Boso Sneek van het 13e naar het 11e stek; en bleef Quick Boys binnen bereik.

ONSBosoSneek-Sneeuw

Alleen Harkemase Boys liep bij de Snekers vandaan door de winstpartij bij Jong Almere City FC.

En laat nou net dat Harkemase Boys de volgende tegenstander zijn van ONS Boso Sneek. Wanneer tenminste de weergoden dat toelaten. De sprookjesachtige omstandigheden waaronder de wedstrijd tussen ONS Boso Sneek en Quick Boys eindigde lijken immers de opmaat te vormen voor een periode van vrieskou. En daarmee zullen de mannen die de echte grasmat op ‘De Bosk’ voor deze Friese derby in topconditie proberen te brengen niet erg blij zijn.

Om met een positief punt af te sluiten: het vlaggen van de 1e assistent-scheidsrechter mw. Overtoom was niet alleen goed, maar ook heel betrokken te noemen. Een aanwinst voor het voetbal!