Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

JO19-1 zorgt in Hoogeveen voor mijlpaal in historie ONS Sneek (promotie Derde Divisie)

Promotie naar derde divisie na dik verdiende 2-0 overwinning op AZSV uit Aalten

Door Simon Visser (SiVi)

Op de voet
Jan Dommerholt senior volgt de verrichtingen van de spelers van ONS Sneek jongens onder negentien 1 op de voet. In het bijzonder die van zijn kleinzoon Jan. Voor aanvang van de beslissende wedstrijd zaterdag in Hoogeveen op het kunstgras-hoofdveld van HZVV om promotie naar de derde divisie vertelde hij uw verslaggever, dat hij bij binnenkomst van tegenstander AZSV uit het Gelderse Aalten danig onder de indruk was geraakt van al de materialen, die waren mee genomen naar Drenthe. Het ontbrak de oudste junioren
uit de oostelijke grensplaats aan niets. Zelfs een sportarts maakte deel uit van de begeleiding.  Jan Dommerholt sr. is evenwel niet op zijn mondje gevallen. Waar het om gaat, zo zei hij tegen de begeleiding van AZSV is het materiaal, dat op het veld staat. ,,Wij, ONS Sneek, hebben de betere spelers. Let maar op’’. Jan Dommerholt sr. kreeg het gelijk helemaal aan zijn kant.

Herkansing
Op de werkelijk schitterende accommodatie van HZVV had AZSV jongens onder negentien 1, dat in de reguliere competitie als zesde was geëindigd en zich pas via een herkansing met FC Winterswijk, Sportclub Overdinkel en Longa’ 30 voor het beslissingsduel had weten te klasseren, weinig in te brengen tegen de oranjehemden van trainer Chris de Wagt. Dat het slechts bij 2-0 bleef voor ONS Sneek had als oorzaak, dat met de kansen aan de lopende  band zeer nonchalant werd omgesprongen. Wanneer zorgvuldiger met de vele scorings- mogelijkheden was omgegaan, dan had het scorebord van HZVV een eindstand van 6-0, 7-0 te zien gegeven. Door het niet benutten van de riante mogelijkheden hield ONS Sneek de geheel in het wit gestoken tegenstander totaal onnodig heel lang in de wedstrijd. Dan hoeft de bal voor de tegenpartij maar één keer goed te vallen en het leed is niet te overzien. Pas twee minuten voor tijd stelden onze jeugdspelers de dik verdiende zege veilig.

Vuurwerk
Niet alleen ONS Sneek had een busreis naar Hoogeveen georganiseerd. Dat had ook AZSV gedaan. De jeugdige supporters van de opponent hadden niet alleen onschuldig vuurwerk met veel rode rook mee genomen, AZSV speelt normaal in rode shirts, maar ook vuurwerk, dat een paar keer enorme knallen veroorzaakte. Daar bleef het gelukkig bij.
Al gauw werd duidelijk, dat AZSV het enkel moest hebben van hard werken, veel inzet en fysieke kracht. Daar stelde ONS Sneek goed combinatiespel, tal van technische hoogstandjes en vooral overtuigende vleugelspitsen, Jelle de Graaf op links en Jan Dommerholt. op rechts, tegenover. Het was voor hun directe tegenstanders vechten tegen de bierkaai, want Jelle en Jan draaiden ze dol. Aan deze beide spelers kan onze club nog heel veel plezier beleven, al hebben ze nog een lange weg te gaan. Ook Tom Arissen, Kevin Meijer en Chris Wijnja zijn talenten om in de gaten te houden. Jelle de Graaf, Jan Dommerholt en Tom Arissen zijn inmiddels toegevoegd aan de A-selectie van ONS Sneek, terwjl Kevin Meijer in elk geval de eerste twee weken mee traint met onze hoofdmacht-geselecteerden.

Kattengespin
Het eerste kattengespin kwam van de kant van AZSV, maar verontrustend was het allemaal niet. Aanvoerder Tom Arissen en zijn medespelers hadden al gauw door, dat de defensie  van AZSV kwetsbaar was wanneer Jelle de Graaf en Jan Dommerholt op snelheid in het aanvalsspel werden betrokken. Dat leverde na een kwartier spelen de openingstreffer op.
Na uitstekend voorbereidend werk van Jan Dommerholt passeerde Habtamu de Hoop onhoudbaar de overigens verder uitstekende keeper van de Aaltenaren: 1-0. Niet alleen de afwerking liet bij ONS Sneek te wensen over, dat was ook van toepassing op de eindpass, waarin de zuiverheid te vaak ontbrak. Desondanks hadden de oranjehemden voor de rust AZSV zeker op een 3-0 achterstand moeten zetten. Thomas de Vries had moeten scoren na op maat te zijn bediend door Joël Brandsma. In de 21ste minuut was er een vrije doorgang naar het AZSV-doel voor Jan Dommerholt, maar hij faalde alleen voor de keeper gekomen. Thomas de Vries kreeg nog een keer middels Jelle de Graaf een dot van een kans, maar ook die was niet aan hem besteed.

Mooiste moment
Dertien minuten na de hervatting kwam bij ONS Sneek Jolt Schotanus binnen de lijnen voor Thomas de Vries, die duidelijk zijn dag niet had. Een minuut later voorkwam de  sluitpost van AZSV de 2-0 door een uitstekende redding op een projectiel van Jelle de Graaf. Ook een wervelende Friese aanval in de 63ste minuut leidde niet tot het gewenste resultaat. Davey Lohman kwam even later voor Ezekiel Vita in het veld Na 68 minuten een geweldige scoringskans voor Habtamu de Hoop, maar ook nu bleef de keeper uit Aalten overeind. Als derde wissel aan de kant van ONS Sneek Matthijs Postma voor Habtamu de Hoop. Het mooiste moment van de wedstrijd moest nog komen. In de 88ste minuut was het zo ver. Op links begon de wel eens te laconieke Tom Arissen aan een geweldige rush. Hij bediende Jelle de Graaf op maat. Dat betekende de verlossende 2-0 en kon het oranje feest beginnen.

Op passende wijze
Onze club weet hoe het hoort een kampioen te huldigen. Na de bloemen sprak onze  eminente voorzitter Harm de Wagt de spelers en de begeleiding op passende wijze  toe. Namens het bestuur stelde hij vijftig Euro beschikbaar voor de spelers om de ergste dorst te lessen. In de bus ging het feesten verder en bij aankomst in Sneek werd koers  gezet naar huize Nico Brandsma voor de feestelijke afsluiting van een geweldig seizoen voor ONS Sneek onder negentien 1. Namens geheel ONS Sneek de hartelijke felicitaties. Nog niet eerder in de historie van ONS Sneek is het voorgekomen,  dat een jeugdelftal promotie naar de derde divisie heeft bewerkstelligd. Een onbetwiste mijlpaal.

Hulde
Daarom hulde aan de basisspelers in Aalten Arco Hogeterp, Joël Brandsma, Björn Dijkstra, Kevin Meijer, Chris Wijnja, Tom Arissen, Jan Dommerholt, Thomas de Vries, Habtamu de Hoop, Ezekiel Vita, Jelle de Graaf en de wisselspelers Davey Lohman, Thierry Kinard, Ruud Jenno Bergsma, Matthijs Postma, Joas Nauta, Jolt Schotanus en Johannes Tromp. Uiteraard ook hulde aan trainer Chris de Wagt, zijn trouwe assistent Joeri van Leeuwen, elftalleider Eelco Dijkstra en grensrechter Jelmer Wijnstra.
Namens het gehele team, willen wij de ouders en onze sponsoren bedanken voor een fantastisch seizoen.

IMG-20170617-WA0012

Delen