ONS Boso blijft steken op een punt

ONS Boso Sneek blijft steken op één punt

ONS Boso Sneek is in de ontmoeting met vv SteDoCo uit Hoornaar blijven steken op één punt. Zo kun je misschien het beste het verloop van de 14e competitiewedstrijd in de Derde Divisie/zaterdag karakteriseren. Leek vóór de rust SteDoCo een licht overwicht te hebben veroverd, na de thee was ONS Boso Sneek de gevaarlijkste ploeg met de meeste doelrijpe kansen. Na een flitsend begin van beide ploegen nam SteDoCo in de 18e minuut de leiding door aanvallend-middenvelder Joran Schröder. Hij was de hele thuisclub-defensie te snel af. Maar uit het niet kwam ONS Boso Sneek in de 38e minuut op gelijke hoogte. Martijn Roosenburg, deze middag driftig strooiend met bruikbare passes, legde de bal op het hoofd van Yume Ramos. De boomlange spits kopte de bal hoog in het doel, onbereikbaar voor keeper Ritchie Steinmann: 1-1.
In de tweede helft nam de thuisclub het initiatief in handen. Tweemaal stond de lat succes in de weg.
In een open wedstrijd streden beide ploegen voor wat ze waard waren, en ontspon zich een aantrekkelijk schouwspel. Maar gescoord werd er niet meer.

door: Jan van der Veen
Fotografie: MJFotografieHv en Rob Bosma Fotografie  (Onderaan dit verslag staat een uitgebreid foto-album.)

Je zoekt als verslaggever altijd naar iets bijzonders in een wedstrijd. Het bijzondere aan de ontmoeting tussen ONS Boso Sneek en SteDoCo was, volgens mijn bescheiden mening, het optreden van de ‘youngsters’ in het team van Richard Karrenbelt en Chris de Wagt. Thuisclub ONS Boso Sneek moet de laatste weken noodgedwongen een beroep doen op spelers, die het trainersduo misschien liever wat meer gedoseerd had ‘gebracht’. Maar door blessures van Rein Werumeus Buning, Frits Dantuma, Danny Kampstra, Renco van Eeken, de schorsing van Curty Gonzales, en de gedeeltelijke afwezigheid van Ale de Boer (deze middag) was er nu al plaats in de basis voor Tim Oosterbaan, en Tom Arissen (debuteerde in de basis), en kwam later in de wedstrijd het derde jonge talent, Jelle Jan de Graaf, ook nog binnen de lijnen. Ze deden het alle drie prima. En Tom Arissen speelde zelfs de hele wedstrijd vol en werd uitgeroepen tot ‘man of the match’. ONS Boso Sneek plukt zodoende de vruchten van een investering in de jeugd. En hoopt nog een hele poos plezier te mogen hebben van deze en nog een aantal andere aanstormende talenten.

Minuut stilte voor de ONS-leden die overleden zijn in de afgelopen week. (Fotografie: MJFotografieHv)

Flitsend begin
Maar…………….eerlijk is eerlijk: vooral de nieuwkomers in de basis moesten in de eerste minuten wel even wennen. Beide ploegen startten in een hoog tempo. En na een halve minuut had zomaar de eerste treffer genoteerd kunnen worden. Hakan Tokul zette vanaf rechts voor, er ontstond voor het doel van Bas van Wegen een scrimmage, maar de bal werd uiteindelijk weggewerkt. Daarmee was het eerste gevaar bezworen. Maar was ook de toon voor de wedstrijd gezet!
ONS Boso Sneek antwoordde met twee gevaarlijke tegenacties. Een pass ‘over de hele’ van Yume Ramos op Fabian Stevens werd door laatstgenoemde gevaarlijk ingeschoten. Keeper Steinmann maakte het leer echter vlak onder de lat onschadelijk. Vervolgens probeerde Ramos het uit een voorzet van Stevens met een volley. Maar nu ging de bal over.

Fotografie: MJFotografieHv

Voorsprong voor SteDoCo
In de 18e minuut liep Yume Ramos onder een scherpe voorzet van Gustavo van der Veen door, keeper Ritschie Steinmann pakte de bal, schoot hem ‘uit’ in de richting van aanvallend-middenvelder Joran Schröder. Die liep dwars door de ONS Boso Sneek-verdediging heen en stevende op keeper Bas van Wegen af. Voor de thuisclubkeeper was er geen houden aan: het leer verdween langs hem in het doel: 0-1.
Vanaf dat moment was ONS Boso Sneek even de weg kwijt, en dreigde SteDoCo over de Snekers heen te lopen. Joran Schröder kopte vanuit een corner bijna opnieuw raak, en in de 28e minuut leek de doellijn van ONS Boso Sneek wel een grabbelton, toen een corner van links van de voet van Jordey van Dam maar niet weggewerkt kon worden. Uiteindelijk lukte dat laatste toch en hadden de oranjehemden ook deze storm overleefd.

ONS Boso Sneek op gelijke hoogte
Maar toen was daar Martijn Roosenburg. De hele wedstrijd was hij al goed bezig vanaf een plek achter de aanval. En in de 38e minuut kwam er ruimte voor hem middels een vrije trap. Vanaf zeker 40 meter legde hij de bal minutieus precies op het hoofd van Yume Ramos, die koppend Ritchie Steinmann klopte: 1-1 Een fraaie voorzet en een evenzo fraaie treffer! Ramos had zich een minuut later onsterfelijk kunnen maken, wanneer hij op 5 meter voor het doel een voorzet van Gustavo van der Veen had verzilverd. Maar nu schoot hij hoog over.

Derde Divisie Seizoen 2016-2017/Competitie/ONS BOSO SNEEK - STEDOCO - 19.11.2016/161119_ONS_Boso_Sneek_-_SteDoCo_19_RB.JPG
Fotografie: Rob Bosma Fotografie

Na rust overwicht voor ONS Boso Sneek
ONS Boso Sneek nam na de thee meteen het initiatief. De ploeg kwam steeds beter in de wedstrijd. En waar bij vlagen vóór rust de passes nogal eens precisie misten, ontstonden nu mooie combinaties en leuk aanvalsspel. SteDoCo moest terug! Al bleven de Zuid-Hollanders gevaarlijk in de omschakeling.
Een prachtige actie op de achterlijn van Yume Ramos bracht de handen van de toeschowers op elkaar, en zijn voorzet op Fabian Stevens was nagenoeg perfect! Maar Fabian kopte tegen de onderkant van de lat, waarna de bal vervolgens weer het veld in sprong.
Een nieuwe ‘goochel-act’ van Ramos met de bal bracht hemzelf in schietpositie. Ritchie Steinmann redde ten koste van een corner. Invaller Renco van Eeken nam de corner. En Patrick Amels kopte de voorgezette bal op de bovenkant van de lat.

Penalty?
In de 73e minuut leek ONS Boso Sneek de wedstrijd te doen kantelen. Patrick Amels werd vanuit het middenveld gelanceerd. Hij klopte op snelheid de SteDoCo-defensie, maar keeper Steinmann kwam uit……….naar het leek met een vooruitgestoken been. ‘Gevaarlijk aanvallen’, zo dacht menigeen. En dus: een strafschop! Scheidsrechter Van der Burg uit Den Haag stond voor de lastige klus hierin een beslissing te nemen. En hij besliste te tegendeel. Maar, of dat een geheel juiste beslissing was valt te betwijfelen. Hoe het ook zij, ONS Boso Sneek bleef steken op 1-1. En dat zou in de loop van de volgende 20 minuten niet veranderen.

Nog één keer gas!

Door de wissels die in het laaste deel van de wedstrijd werden ingebracht veranderde het spelbeeld nauwelijks. Nog één keer zette de thuisclub aan. En de blessuretijd was dan ook voor de Snekers, die Renco van Eeken een corner gevaarlijk voor het doel zagen brengen, maar het leer belandde te koste van een corner net naast.

Tevreden?
Als spelers en als trainer ben je nooit tevreden met minder dan 3 punten. Maar op zich konden beide ploegen deze middag met de puntendeling wel vrede hebben. Het hielp beide echter niet veel verder. En met de zware wedstrijd volgende week zaterdag op het Zuidersportpark in Sneek tegen de bijna onaantastbare koploper FC Lisse in het verschiet waren 3 punten in plaats van 1 natuurlijk meer dan welkom geweest voor ONS Boso Sneek.
Maar, zoals een ervaren verslaggever na afloop van de wedstrijd zich liet ontvallen: ONS Boso Sneek is ook tegen het sterke FC Lisse niet bij voorbaat kansloos, wanneer het met dezelfde mentaliteit als vandaag de tegenstander tegemoet treedt.