ONS Boso Sneek 1 hard onderuit in Heemskerk

ODIN’59 zet ONS Boso Sneek terug in de werkelijkheid

Zelden zal het contrast tussen de vorige en huidige zaterdag zo groot zijn geweest als zaterdagmiddag in Heemskerk, waar ONS Boso Sneek getrakteerd werd op een enorme domper.Na 90 minuten stond een stand van 4-1 in het voordeel van de thuisclub, ODIN’59, op het scorebord.Een resultaat behaald door 10 man, nadat enkele minuten vóór rust Denzel Meijer bij de Heemkerkers na tweemaal geel het veld had moeten verlaten. Toen stond het overigens al 1-0 door diezelfde Denzel Meijer, die in de 16e minuut een penalty had benut. In de tweede helft belegerde ONS Boso Sneek de veste van ODIN met alle kracht. Maar het was de thuisclub die profiteerde van het opdringen van de oranjehemden. Eelke de Graaf en Nigel Hardenberg zetten de thuisclub op 3-0, voordat Rein Werumeus Buning met een fraaie kopbal iets terug kon doen. Het was echter ‘over en uit’, toen Eelke de Graaf in dezelfde minuut 4-1 maakte. ONS Boso Sneek was weer terug in de werkelijkheid.

door:                    Jan van der Veen
Fotografie:         Martijn van der Veen

Hoe IS het mogelijk? Het gonst je maar door het hoofd nadat je 90 minuten met verbazing hebt gekeken naar de tweestrijd in de Derde Divisie A tussen debutant ODIN’59 en het inmiddels geroutineerde ONS Boso Sneek. Eén van de trouwst meereizende supportsters van de Snekers vertrouwde me toe: ‘Het is de ijzeren wet van de sport’: wanneer je loopt met je het hoofd in de wolken dan gaat het fout!’En dát leek ONS Boso Sneek wel een beetje te doen op het kunstgras van sportpark Assumburg in Heemskerk. Na de gala-voorstelling, een week eerder  op het Zuidersportpark in Sneek, en de puike overwinning op de beloften van SC Heerenveen in een oefenduel op dinsdagavond, stelde de equipe  van Karrenbelt en De Wagt hevig teleur op de 22e competitiedag in de Derde Divisie.

Was tegenstander ODIN’59 dan zoveel beter, zoals de eindstand ons wil doen geloven? Welnee! Bij elkaar opgeteld heeft ONS Boso Sneek veel meer balbezit gehad dan de in het blauw-geel gestoken tegenstander. Maar ODIN deed, wat het al in de clubnaam belooft: Ons Doel Is Nuttig! Het speelde effectief, zonder veel franje, en doelgericht. Tel daarbij op, dat ONS Boso Sneek toch wel wat steekjes liet vallen, hier en daar ook slordig met het balbezit omsprong, en op het oog de gedrevenheid miste om ook deze tegenstander aan de zegekar te binden, dan is de nederlaag niet zo onbegrijpelijk meer.

DSC_0076

Man of the match

En dan was er nog iets, dat opviel. Voetbal is een teamsport. En het blijft altijd moeilijk om één uitblinker eruit te lichten. Want die heeft altijd de anderen nodig om te kunnen uitblinken. Daarom was het wel een vondst om zaterdagmiddag het hele elftal van ODIN’59 tot ‘team of the match’ te benoemen. Maar wil je er iemand uitlichten die niet opvallend, maar wel heel nuttig speelde dan was dat de nummer 8 bij de Heemskerkers, Jurjen Dikker. Misschien niet een technicus pur sang, maar hij slaagde er wel in om Yume Ramos en Ale de Boer zover van elkaar te isoleren, dat het gevaarlijke tandem van vorige week deze keer nauwelijks gevaar kon stichten. En tenslotte moest (de gelukkig weer geheel herstelde) invaller Rein Werumeus Buning er aan te pas komen om de Snekers toch nog de zoete smaak van een tegentreffer te schenken.

DSC_0091

Saai begin

Op een bewolkt en fris sportpark aan de Hoflaan in het Noordhollandse Heemskerk was er het eerste kwartier weinig te genieten.Het was een heen-en-weer gaan van de bal, maar van enige opwinding was absoluut geen sprake. Tot aan de 16e minuut. Aan de linkerkant van het strafschopgebied werd aanvalsleider Eelke de Graaf van de gastheren aangespeeld. Iloba Achuna probeerde hem de bal te ontfutselen. Maar volgens scheidsrechter Van der Burg deed hij dat op onreglementaire manier. Echt zo’n situatie van: je kunt er een penalty voor geven, maar je kunt dat ook niet doen. ODIN’59 had het geluk, dat de scheidsrechter besloot om wel een strafschop te geven. Verdediger Denzel Meijer (ja zeker: de zoon van Hennie!) scoorde onberispelijk, waar een ploeggenoot van hem vorige week tegen Jong FC Groningen nog miste: 1-0.

DSC_0147

De wedstrijd is ‘los’

Meteen was de wedstrijd opengebroken. Nigel Hardenberg zette, luttele minuten later, van rechts voor, maar Jim Hulleman  miste alleen voor Bas van Wegen. In de 20e minuut: een kans aan de andere kant. Yume Ramos dreigde door te breken, maar werd vastgehouden door Denzel Meijer (!). De scheidsrechter was lankmoedig, want voor hetzelfde had hij een rode kaart kunnen geven. Het bleef voorlopig bij geel. Yume Ramos schoot de vrije trap van 17 meter keihard op de vuisten van Barry van Dijk, de boomlange doelverdediger van ODIN’59, die zo af en toe niet helemaal zeker van zijn zaak scheen. Het was ONS Boso Sneek, dat het balbezit had en de wedstrijd leek te dicteren. Het was ODIN’59, dat heel zuinig speelde, maar bij vlagen met vlijmscherpe uitvallen de beste kansen creëerde. Dat beeld leek alleen nog maar sterker te worden toen de scheidsrechter een onopzettelijke handsbal van Denzel Meijer toch bestrafte met een gele kaart. Het was Denzels tweede en hij kon dus inrukken!

DSC_0132

De belegering duurt voort!

Allerlei beelden schoten vervolgens aan het begin van de tweede helft voorbij. Spelend op het voorplein van het uit de 13e eeuw stammende kasteel Assumburg, zette ONS Boso Sneek vanaf minuut 46 de belegering voort. Het was voor ODIN: de ophaalbrug omhoog, en de strijders op de kantelen! Terwijl ONS Boso Sneek zich klaarmaakte voor de beslissende bestorming kreeg het de volle laag met pek over zich heen in de vorm van 2 doelpunten, waardoor nieuwe puntenwinst onbereikbaar werd. Met Curty Gonzales in de ploeg voor de, op slag van rust, geblesseerd geraakte Danny Kampstra trachtten de oranjehemden uit Sneek aanvallend nog iets toe te voegen. Maar de dadendrang werd messcherp afgestraft door de eerder gememoreerde twee doelpunten, waarvan het tweede een heel fraaie was. In de 68e minuut mocht Jim Hulleman aan de linkerkant een corner nemen. Zonder, dat iemand in de verdediging van ONS Boso Sneek iets deed kopte Eelke de Graaf in bij de tweede paal: 2-0. Tien minuten later soleerde Hulleman aan de rechterkant van het veld langs de zijlijn, zette de bal voor, waar in het strafschopgebied Nigel Hardenberg de bal verlengde voorbij Bas van Wegen. Misschien wel het mooiste doelpunt van de wedstrijd, al stond Hardenberg wel heel erg vrij!

Rein Werumeus Buning kwam de geblesseerd geraakte Gustavo van der Veen vervangen. En Rein deed dat helemaal niet slecht. Het was dan ook een beloning voor de man, die gelukkig geheel en al hersteld is van een aangezichtsblessure, dat hij in de 89e minuut ONS Boso Sneek nog wat hoop schonk door te scoren. Bijna identiek aan zijn collega Eelke de Graaf aan de andere kant (bij de 2-0) kopte Rein een corner van links van Renco van Eeken binnen.

DSC_0100

Voor de vierde keer het deksel op de neus

Even gloorde er hoop in de harten van de meegereisde supporters uit Sneek. ODIN’59 leek stormrijp, en met nog een aantal extra speelminuten vanwege de talrijke blessures in de tweede helft waren er misschien nog mogelijkheden. Maar ODIN’59  weigerde daaraan medewerking te verlenen door vanaf de aftrap 4-1 te scoren (aanvoerder Rob Scheffer zag zijn run over rechts succesvol afgerond door Eelke de Graaf. Extra minuten kwamen er vervolgens ook niet, maar die hadden waarschijnlijk ook niets meer toegevoegd aan het geheel.

DSC_0082

Verliezen van jezelf

Was ODIN’59 nu de tegenstander, die ONS Boso Sneek overduidelijk naar de nederlaag speelde? Ja en nee. Ja, omdat de Heemskerkers gewoon effectiever speelden, en de kansen benutten. Ook feller op de punten leken te jagen dan hun tegenstanders. En daarom verdiend wonnen. Nee, omdat ONS Boso Sneek meer balbezit had, technisch wat vaardiger leek, maar dat door slordigheden en fouten niet tot zijn recht liet komen. Het werd, integendeel, de oorzaak van een kleine oorwassing!

Volgende week komt een volgende ploeg, die onder de Snekers op de ranglijst staat op bezoek in Sneek: het technisch goed onderlegde Jong Almere City FC. Alle kans om de in Almere geleden nederlaag van 3-1 te wreken. De messen kunnen geslepen worden! Móeten dat ook, want anders is ONS Boso Sneek hetzelfde lot beschoren als deze middag in Noord-Holland. En dat mag en hoeft niet te gebeuren. Daarvoor kan ONS Boso Sneek té goed voetbal spelen!