Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

ONS Boso Sneek op jacht naar lijfsbehoud

ONS Boso Sneek kan zaterdag een grote stap zetten richting lijfsbehoud. Dan moet er wel gewonnen worden van s.v. Huizen. En hoewel de debutant een achterstand heeft van 13 punten op onze Oranjehemden, zal er van onderschatting geen sprake zijn. Daarvoor heeft Huizen aangetoond simpelweg te goed te zijn. Het vertrouwen is echter groot aan Sneker kant, na de klinkende zege vorige week tegen Rijnvogels. Speelt ONS zich dit weekend zo goed als veilig?

door Jan Flikkema

Een kat in het nauw maakt soms rare sprongen. Want wie van tevoren had gezegd dat s.v. Huizen een punt zou pakken in en tegen Scheveningen, moet wel over zeer grote voorspellende gaven beschikken. Dat het echter 1-1 bleef, was vooral te wijten aan Scheveningen zelf, of misschien wel aan uitstekend keeperswerk van Huizen doelman Johan Verkerk. De Scheveningers kregen namelijk tot twee maal toe de uitgelezen mogelijkheid om via een strafschop de winst te pakken, maar Verkerk wist even zo vaak de inzet te keren, waardoor hij uiteindelijk uitgroeide tot man van de wedstrijd. En wat te denken van de wedstrijd tegen IJsselmeervogels? Pas in de slotfase wisten de ‘Rooien’ de winst te pakken.

Toch zal de wedstrijd tegen ONS voor Huizen een totaal andere zijn. De stand op de ranglijst leert dat Huizen aan een puntje niks heeft. De thuisploeg zal hoe dan ook moeten winnen wil het nog kans houden op rechtstreekse handhaving. De achterstand op de veilige 14 plaats van SteDoCo bedraagt 6 punten, waarbij Huizen ook nog twee duels meer heeft gespeeld dan de ploeg uit Hoornaar. Kortom, vooralsnog lijkt een P/D plaats het hoogst haalbare. We kunnen daarom een wat aanvallender Huizen verwachten dan in de wedstrijden tegen IJsselmeervogels en Scheveningen.

Huizen is de minst scorende ploeg in de Derde Divisie Zaterdag. Slechts 30 doelpunten in 28 wedstrijden toont direct waar het grote probleem ligt bij de ploeg van trainer Henk van de Pol. Topscoorder is Guido de Graaf. De 26 jarige aanvaller/middenvelder was ook tegen Scheveningen doeltreffend en heeft er tot nog toe 8 in liggen. Het is voor Huizen dan ook een forse aderlating dat uitgerekend De Graaf te kennen heeft gegeven de ploeg aan het einde van dit seizoen te verlaten. Volgend jaar is De Graaf te bewonderen in het shirt van VVOG.

ONS Boso Sneek is de laatste weken hard op weg naar lijfsbehoud. De afgelopen 4 wedstrijden bleef de formatie van Richard Karrenbelt ongeslagen, en alleen tegen Rijnsburgse Boys (2-2) werd niet gewonnen. Bovendien hebben de Snekers de laatste weken flink aan het doelsaldo geknutseld, want met 14 voor en 4 tegen draait het momenteel goed bij ONS. Bovendien kan ONS in principe tegen Huizen ook een wat afwachtender houding aannemen.  Huizen moet, ONS mag. En dan zijn, zo is wel gebleken, de Oranjehemden op hun sterkst. Natuurlijk wordt de Sneker aanval veel geroemd. En terecht, want met Ramos heeft ONS 1 van de absoluut beste spitsen in de gelederen. Maar het is ook goed om eens te kijken naar welke ontwikkeling er met name in defensief opzicht is geweest.

Iloba Achuna kwam over van Drachtster Boys en wist zich direct in de basis te spelen. Zoals wel vaker zien we dat spelers die van een iets lager niveau komen na verloop van tijd toch te maken krijgen met een lichte terugval. Dit was bij de jeugdige Achuna – hij is nog maar 22 –  ook het geval. Wellicht dat hij in die periode net wat teveel hooi op zijn vork nam, zich net iets te graag wilde laten zien. Vaak werkt dat averechts, en dat was bij Iloba ook zo. De laatste maanden echter is Achuna een vaste waarde geworden voor trainer Richard Karrenbelt. Het accent ligt nu in eerste instantie op het uitvoeren van de verdedigende taak, zonder al te veel frivoliteiten. En dan komt de kwaliteit van Achuna echt bovendrijven. Gezien de leeftijd van Achuna is de algemene verwachting dat hij in de komende seizoenen alleen maar beter kan worden en uit kan groeien tot een speler die van grote waarde is voor ONS Boso Sneek.

Voor zaterdag lijkt ONS, na een blik op de ranglijst, de favoriet. Maar dan zullen de Snekers de verwachte stormloop van Huizen in de eerste fase van de wedstrijd goed moeten doorstaan. Geconcentreerd en compact spelen lijkt het devies, waarbij vanuit de snelle omschakeling de aanvallers aan het werk moeten worden gezet. Gezien de vorm reken ik dan ook op een (kleine) overwinning voor ONS Boso Sneek. Mijn voorspelling: 1-2. Maar hoe het werkelijk zal aflopen? (dit heb ik toch ook wel weer gemist de afgelopen jaren). Zaterdagmiddag omstreeks half vijf weten we ongetwijfeld meer.

Delen