Revanchegedachten Jong FC Groningen bezorgen ONS Boso Sneek een nederlaag

Revanche van Jong FC Groningen in laatste thuiswedstrijd ONS Boso Sneek

De laatste thuiswedstrijd van ONS Boso Sneek in de competitie van de Derde Divisie za. seizoen 2016-2017 is uitgelopen op, wat het resultaat betreft, een teleurstelling. Jong FC Groningen nam revanche voor de op 3 december 2016 geleden nederlaag in Groningen (het werd toen 1-2 voor ONS Boso Sneek) door met 3-5 te winnen. De uitslag geeft al aan, dat beide ploegen vol op de aanval speelden. Daardoor ontstond er een attractieve wedstrijd. Omdat ONS Boso Sneek net iets meer fouten maakte dan Jong FC Groningen trok de ploeg van Alfons Arts uiteindelijk aan het langste eind. Maar fraaie doelpunten, wisselende kansen en snel voetbal hielden de toeschouwers tot het laatst geboeid langs de lijn.

door:                    Jan van der Veen
Fotografie:          MJFotografieHv

Zes maal veldtrainen per week plus tweemaal krachttraining. Ziedaar de trainingsfrequentie van Jong FC Groningen. Zet daar tegen af: de drie trainings-sessies, die de selectie van ONS Boso Sneek pleegt af te werken in dezelfde tijdsspanne, dan is al een behoorlijk verschil aangegeven in de voorbereiding op een wedstrijd als die (van deze zaterdag) tussen de Beloften van FC Groningen en amateurclub ONS Boso Sneek. Daarmee is niet de nederlaag van de Snekers  geheel en al verklaard. Maar het geeft wel aan, dat juist op de momenten, waarop in de wedstrijd de beslissingen vallen een ploeg als Jong FC Groningen nét iets meer over heeft. Een compliment aan de andere partij, de oranjehemden uit Sneek, dat ze zo lang gelijke tred wisten te houden met de stad-Groningers. Daarnaast was de nederlaag van de mannen van Richard Karrenbelt en Chris de Wagt ook te wijten aan het zo af-en-toe ontbreken van de nodige organisatie, waardoor de tegenstander met name op de flanken grote ruimtes kreeg, die hij met zijn snelle voorwaartsen uitstekend wist in te vullen. Gevolg: 3 doelpunten in 12 minuten. En in plaats van winnen met 3-2 werd er verloren met 3-5.

Om des keizers baard

Vooropgesteld: beide ploegen hebben er alles aan gedaan om het aanwezige publiek te vermaken. Gevolg: open aanvalsspel, en maar liefst 8 doelpunten, waarvan enkelen van superieure kwaliteit. Van een wedstrijd, waarbij alleen een hogere plek op de ranglijst nog de inzet was, mag je ook niet meer verwachten. Het was alleen jammer voor het thuispubliek, dat het bij alle berichten over de goede prestaties van hun favorieten in uitwedstrijden, ze opnieuw niet samen met ‘hun’ jongens het zoet der overwinning konden smaken. En dát had dus te maken met het feit, dat het aan het einde van de wedstrijd voor ONS Boso Sneek steeds moeilijker bleek te belopen, en (misschien wel mede daardoor) een wankelende organisatie in verdedigend opzicht.

DSC_0002

Voorzichtig begin, maar stormachtig vervolg

De wedstrijd begon van beide kanten voorzichtig. Aan het eerste kwartier was niet te voorspellen, dat de wedstrijd zoveel kansen zou bieden aan beide ploegen, en zoveel doelpunten zou opleveren. Eigenlijk was de eerste de beste kans van de wedstrijd, in de 17e minuut, ook meteen raak! De technisch vaardige Tim Waterink maakte zich los van de ONS Boso Sneek-defensie en krulde de bal van ongeveer 15 meter in de rechter bovenhoek: 1-0. Het antwoord kwam binnen 8 minuten. Martijn Roosenburg mocht een vrije trap nemen op 20 meter van het doel, hij tikte op Yume Ramos. Helaas ging de bal enkele centimeters langs de (voor ONS Boso Sneek) verkeerde kant van de paal. In dezelfde minuut werd het echter toch 1-1. Een prachtige pass van Martijn Roosenburg ‘over de hele’ bereikte de, net als Martijn, afscheid nemende Danny Kampstra. Die nam de bal ineens vol op de slof. En de bal sloeg in als een raket in het doel achter keeper Jan Hoekstra. ONS Boso Sneek liet het niet daarbij. Het stoomde meteen door naar een voorsprong. Martijn Roosenburg (bijzonder op dreef deze middag) lanceerde op de linker flank Yume Ramos. Die trok ter hoogte van het strafschopgebied ietsje naar binnen om vervolgens de bal snoeihard diagonaal in de hoek te deponeren: 2-1. In die fase stond daar eigenlijk alleen maar een schot van Michael Breij tegenover, dat overigens wel rakelings over de kruising ging.

DSC_0148

Wie raakt wie?…………

Achteraf werd een situatie in de 44e minuut cruciaal voor de wedstrijd. Bij een aanval van ONS Boso Sneek belandde de bal in het strafschopgebied. In een poging de bal te onderscheppen botsten keeper Jan Hoekstra en spits Yume Ramos tegen elkaar op. Daarbij leek de doelman de overtreding te maken. Maar terwijl over de hoofden van beiden heen de bal in het Jong FC Groningen-doel zeilde besloot scheidsrechter Bijl het doelpunt af te keuren en de overtreding aan Yume Ramos toe te kennen. Maar het valt te betwijfelen, of de scheidsrechter dat goed zag. Geen doelpunt voor de thuisclub dus, maar in de blessuretijd van de eerste helft wel voor FC Groningen. Tim Waterink kreeg de bal in een scrimmage voor het ONS Boso Sneek-doel te pakken en wurmde zich met de bal door de laatste verdedigingslinie om vervolgens het leer over de lijn te ‘drukken’: 2-2.

Opnieuw op voorsprong

Maar in de 56e minuut greep de thuisploeg weer de leiding. Nadat enkele minuten daarvoor Yume Ramos en (tweemaal) Fabian Stevens net iets tekort kwamen, gaf Frits Dantuma over rechts een sublieme pass op Yume Ramos, die diagonaal de bal in het doel tikte: 3-2. Over en weer kregen beide ploegen vervolgens kansen om in die stand verandering aan te brengen. De beide scorenden van de eerste helft, Yume Ramos en Tim Waterink, deden zich in dat opzicht in het bijzonder gelden. Maar langzamerhand moest ONS Boso Sneek toch terug. Jong FC Groningen veroverde grotendeels het middenveld, waarop overigens Aron Strengholt goed speelde en heel wat meters aflegde. En de Snekers trokken zich rond het eigen strafschopgebied terug in een soort van zone-verdediging. Maar daardoor kwamen de beide zijkanten wel heel erg open te liggen. En Michael Breij en Tim Waterink kregen wel heel veel kans om hun specifieke kwaliteiten ten toon te spreiden. Er kwam veel druk te staan op de laatste linie van de thuisclub, en daardoor nam het aantal fouten toe. In de 76e minuut profiteerde Amir Absalem daarvan koppend: 3-3. En een minuut later stond Jong FC Groningen op voorsprong. Bijna vanaf de achterlijn zette Tim Waterink de bal voor het doel, waar het leer de knie van Rein Werumeus Buning raakte. Tot schrik van ONS’ nummer 20 ketste de bal van zijn knie af in het doel: 3-4. Het inbrengen van wissels over-en-weer, kort daarvoor, leverde derhalve snel effect op. Bij Jong FC Groningen betekende de komst van David Browne en Keziah Veendorp een positieve wending. Bij de thuisclub bracht de publiekswissel van Martijn Roosenburg onrust, waardoor de organisatie een poosje niet goed op orde was.

DSC_0168

Alles of niets

In een soort van ‘alles-of-niets-offensief’ probeerde ONS Boso Sneek de bakens nog te verzetten.  Op een pass van Yume Ramos schoot Fabian Stevens gevaarlijk in; maar keeper Jan Hoekstra keerde het schot. En vervolgens ging een volley van Yume zelf rakelings naast. Het werd uiteindelijk in de 88e minuut nog 3-5.De ONS-defensie bleef staan voor buitenspel. Maar de grensrechter zag dat niet zo, en Michael Breij kon vervolgens ongehinderd doorlopen naar Bas van Wegen, die geen enkele kans had.

Opnieuw verlies in het laatste kwartier

Zoals al vaker in deze competitie verloor ONS Boso Sneek de wedstrijd in het laatste kwartier. Heeft dat te maken met spanning? Of met het moeten afleggen tegen een tegenstander met een sterkere conditie? Feit is wel, dat op dát gebied in de komende competitie nog wel wat winst is te behalen. Maar of dat haalbaar is……………………Misschien, dat daar de wegen van amateurclubs en Beloftenelftallen wel scheiden. En dat de elftallen ‘onder de 23’ dáár hun voordeel pakken, waar de mogelijkheden om meer aan voorbereidiung te doen voor de amateurclubs stoppen.

Wedstrijdgegevens:

ONS Boso Sneek-Jong FC Groningen:                                   3-5    (2-2)

17      Tim Waterink                                         0-1

25      Danny Kampstra                                   1-1

28      Yume Ramos                                          2-1

45+1  Tim Waterink                                        2-2

55      Yume Ramos                                          3-2

76      Amir Absalem                                        3-3

77      Rein Werumeus Buning  (ed)             3-4

88      Michael Breij                                         3-5

Schr.:                   E.R.Bijl    (Hendrik Ido Ambacht)