Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Informeel afscheid Harm de Wagt en ‘Botsing’ in Zeist

Vanavond bent u vanaf 20.00 uur welkom in ons clubhuis voor het informele afscheid van ons Erelid en aftredend voorzitter Harm de Wagt. Harm die na ruim 10 jaar bestuurslidmaatschap, waarvan 9 jaar als voorzitter, de hamer overdraagt aan Klaas Uil. Als gesteld is de ontmoeting informeel. Eindtijd is ca. 21.30 uur. Tegen die tijd zal er ongetwijfeld nieuws uit de Zeister bossen bekend zijn. Vanavond in Zeist de ontmoeting tussen de KNVB en de amateurverenigingen. Met name het onderwerp Beloftenteams houdt de gemoederen bezig; al heeft Jan-Dirk van der Zee (KNVB amateurvoetbal) aangegeven alleen te willen praten over de instroom van beloftenteams per 2018-2019. Hem is kennelijk nog onvoldoende bekend dat de verenigingen per 2017-2018 al in de problemen komen door de aangekondigde indeling van 5 beloftenteams in de Derde Divisie Zaterdag (A). Volgens De Telegraaf (28-06) komt Jan-Dirk van der Zee met een compromis voorstel; maar of dat voor dit seizoen of volgend seizoen is, is nog onduidelijk. ONS Sneek is vanavond met twee bestuursleden vertegenwoordigd op de KNVB Campus. Voor alle volledigheid: het idee om beloftenteams te laten instromen is destijds goedgekeurd door de zogenaamde ledenraad van de KNVB. Deze ledenraad heeft geen 1:1 relatie met de vertegenwoordigers van de amateurverenigingen uit de Tweede Divisie, Derde Divisie en Hoofdklassen. Vanuit de clubs zijn reeds alternatieven gelanceerd: 1) een regionale indeling voor de Derde Divisie en 2) een eigen competitie (buiten de KNVB om).

Bron: http://www.telegraaf.nl/telesport/28494158/__KNVB-baas_in_het_nauw__.html

Van der Zee wil amateurs na bezwaren tegemoetkomen

KNVB-baas in het nauw

Geschrokken van de brandbrief van diverse topamateurclubs over de nieuwe competitie-indeling met daarin veel beloftenteams van betaald voetbalclubs, tracht directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee van de KNVB zijn amateurkikkers in de kruiwagen te houden.
Om ze enigszins te kalmeren stuurde Van der Zee de verzamelde amateurclubs een brief waarin weliswaar werd gesteld dat er een compromismodel ligt voor extra instroom van beloftenteams, maar dat daarover nog geen besluit is genomen door de besturen van amateur- en betaald voetbal. Achter de schermen is gisteren bij de KNVB koortsachtig overleg gevoerd om grotendeels aan de bezwaren van de amateurclubs tegemoet te komen.

Jan Dirk van der Zee (r.) heeft zich als KNVB-voorzitter niet populair gemaakt in de amateurvoetbalwereld.

Jan Dirk van der Zee (r.) heeft zich als KNVB-voorzitter niet populair gemaakt in de amateurvoetbalwereld.
Foto: ANP

Vandaag zal tijdens een bijeenkomst in Zeist met clubs uit de Tweede en Derde Divisie, Hoofdklasse en de KNVB blijken of Van der Zee zijn achterban nog in de hand heeft, of dat ze hem en de voetbalbond de oorlog verklaren omdat hij zijn oren toch teveel naar het profvoetbal laat hangen.

Intussen heeft de KNVB na alle communicatieblunders van onder meer de directeuren Jean Paul Decossaux, Hans van Breukelen en Jan Dirk van der Zee tijdelijk een communicatie-adviseur in de hand genomen voor de directie. Het gaat om Frank Haagsman. Als ’reputation manager – ready for a new challenge’, zoals zijn Linkedin-pagina vermeld, moet hij gaan werken aan het imago van de bond en de KNVB-directie.

Bericht: https://www.rtvutrecht.nl/sport/1630327/amateurs-gaan-het-laten-knallen-in-zeist.html

Amateurs gaan het laten knallen in Zeist

IJsselmeervogels promoveerde dit jaar naar de tweede divisie  Foto: RTV Utrecht / Mark Kloostra

PROVINCIE UTRECHT – Als de voortekenen niet bedriegen gaat het woensdag knallen in Zeist. De vertegenwoordigers van de topclubs in het amateurvoetbal komen dan bijeen met de directie amateurvoetbal, om te praten over de competitie-indeling voor komend seizoen. En dat is ingewikkelder dan het lijkt.

TWEEDE DIVISIE
Voor de tweede divisie is dat niet heel ingewikkeld. Die klasse bestaat gewoon uit 18 clubs. Jong AZ is naar de Jupiler League gepromoveerd; de plaats van de Alkmaarse beloften wordt ingenomen door degradant Achilles’29. Het gat dat de tweede divisiedegradanten UNA, Spakenburg, Jong Vitesse en Jong FC Twente hebben achtergelaten wordt opgevuld door De Dijk, IJsselmeervogels (zie foto), FC Lisse en Rijnsburgse Boys. Toch zijn ook die clubs ontevreden over handelen van de KNVB.

HOOFDBREKENS
Het is precies dat laatste, er promoveerden drie zaterdagclubs en één zondagclub, dat de KNVB nu hoofdbrekens bezorgt. Want hoe nu om te gaan met de indeling van de beide derde divisies? De bond wilde de zes beloftenteams netjes verdelen over de beide poules, maar zag zich voor het probleem geplaatst dat er dan 13 zaterdag- en 17 zondagclubs overbleven. Een poging om twee zondagclubs vrijwillig in de zaterdag derde divisie te laten spelen mislukte.

Dus besloot de KNVB alle zaterdagclubs op zaterdag en alle zondagclubs op zondag te laten spelen, met als gevolg dat de zaterdagse derde divisie volgens de concept competitie-indeling nu vijf beloftenteams telt, terwijl er in de derde divisie zondag maar één beloftenteam is geplaatst. De zaterdagclubs zijn not-amused.

STRUCTUUR
Die clubs zijn sowieso altijd al tegen de instroom van beloftenteams in de reguliere competitie geweest, maar de besluitvormingsstructuur van de KNVB zit zo in elkaar dat de profclubs (34 stuks) net zoveel inspraak hebben als alle amateurclubs samen: beide takken hebben 30 stemmen. De amateurclubs hebben daardoor geen directe inspraak; zij worden vertegenwoordigd door een ledenraad van 30 man, die geen directe binding hebben met de clubs. Zo kon het gebeuren dat de ledenraad van de amateursclubs vóór de instroom van beloftenteams in de reguliere competitie stemde, terwijl 90 procent van de amateurclubs tegen was. Het verklaart de frustratie van de amateurs: op deze manier krijgen de profs (bijna) altijd hun zin.

BRIEF
De topamateurs lieten vorige week in een brief aan de KNVB weten het volstrekt oneens te zijn met de nieuwe indeling, en ook met de manier waarop die tot stand is gekomen. De bond heeft nooit rekening gehouden met de mogelijk van een ongelijk aantal zaterdag- en zondagclubs, schrijven zij. Een door zondagclub HSC’21 geopperd alternatief om in de derde divisie de zaterdag- en zondagindeling helemaal los te laten en tot een regionale indeling, met drie beloftenteams per poule, te komen, lijkt echter kansloos. Hoe de indeling er wel uit komt te zien, weten we woensdag 28 juni.

Delen