Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Voorbeschouwing Derde Divisie A: zaterdag 14 januari 2017: ONS Boso Sneek-Quick Boys

Wanneer de weergoden het toelaten is zaterdag aanstaande ONS Boso Sneek de gastheer van de Katwijkse voetbalvereniging Quick Boys. U weet wel: de club waar Feijenoorder Dirk Kuyt iets mee heeft! De ploeg van trainer Jan Zoutman is dan een paar dagen terug van een trainingskamp op Tenerife. Een hele overschakeling naar zaterdag voetballen in het koude noorden. Want, of er neerslag komt of dat die achterwege blijft: de temperatuur die wordt voorspeld voor het komende weekend zal dicht in de buurt van de 0 graden schommelen; en de gevoelstemperatuur zal nog wel enige graden lager liggen.

Quick Boys heeft de laatste weken een opmerkelijke opmars gemaakt. En de ploeg heeft een paar resultaten neergezet om ‘u’ tegen te zeggen. Daarom is de 7e plaats die de Katwijkers momenteel bezetten misschien niet helemaal een juiste afspiegeling van de werkelijke kracht. In de tweede helft van de competitie, die vlak vóór de winterstop werd gestart zal Quick Boys waarschijnlijk nog wel van zich laten horen. ONS Boso Sneek ontvangt dus aanstaande zaterdag één van de topploegen uit de Derde Divisie A. Die bewering wordt ondersteund door de resultaten in de laatste twee wedstrijden voor de winterstop. De altijd beladen wedstrijd tussen de twee vissersdorpen Katwijk en Spakenburg kreeg op 10 december vorm in de ontmoeting in Spakenburg tussen IJsselmeervogels en Quick Boys. Pas twee minuten vóór tijd slaagde thuisploeg IJsselmeervogels erin om de 1-1 te laten aantekenen. Maar tot dat moment leek Quick Boys de punten mee naar huis te zullen nemen. Op 17 december eindigde vervolgens de ‘clash achter de duinen’ op sportpark Nieuw-Zuid in Katwijk tussen Quick Boys en koploper FC Lisse in een 1-0 overwinning voor de Katwijkers. Opmerkelijk, omdat in de tweede wedstrijd van deze competitie ONS Boso Sneek in Katwijk wel degelijk aanspraak had kunnen maken op tenminste 1 punt. Maar, op dat moment draaide Quick Boys niet echt. Maar je kon toen al zien, dat de spelers op dat moment het juiste ritme nog niet hadden gevonden. Echt zwaar gesleuteld aan de ploeg heeft Jan Zoutman sinds het begin van de competitie niet. Vergeleken met de wedstrijd op 20 augustus in Katwijk stonden in de wedstrijd op 17 december tegen FC Lisse 8 spelers van de basis-van-toen nog steeds in het veld. Maar wie Quick Boys de laatste weken heeft gevolgd via TV West weet, dat het tegenwoordig swingt. Dragende kracht daarbij is Jerghinio Sahadewsing, die voor veel aanvoer zorgt. Max van Steen is de schaduwspits, die in de eerste ontmoeting tussen ONS Boso Sneek en Quick Boys nogal succesvol inviel. Maar eigenlijk zijn het allemaal kwaliteit-spelers die in het veld staan. Misschien, dat dat uitkomt in het feit, dat er niet één spits is, die het leeuwendeel van de doelpunten voor zijn rekening neemt. Maar dat meeren kunnen scoren. Des te moeilijker te verdedigen voor de tegenstander.

Quick Boys komt naar Sneek met een selectie waarin naar alle waarschijnlijkheid Yuri Guijt en ex-betaald-voetballer Jason Oost ontbreken. De zon van Tenerife heeft hen wel goed gedaan, maar nog niet 100{05940be14b0e3068ee5eed29b1ea40ab5eb6f15ec3cd6d03f2943436d3335eab} speelklaar. In de selectie komt mogelijk wel mee: Hermann Kabasele, de nieuwe spits van Quick Boys, die vanaf 1 januari 2017 speelgerechtigd is. Wat ONS Boso Sneek betreft: de ploeg oefende in de winterperiode één maal. Op de kille dinsdagavond van 10 januari was vv Heerenveen, getraind door Marcel Valk en Hans Alleman, met 1-0 te sterk op sportpark Skoaterwâld. Maar wat zegt een oefenduel over de huidige echte kracht van beide ploegen?

Vóór de winterstop had ONS Boso Sneek een heel goede periode. Helaas eindigde die op 17 december jl. in Hendrik Ido Ambacht waar de wedstrijdenreeks vóór de winterstop werd afgesloten met een 4-1-nederlaag. Een terechte verliespartij, want ASWH was echt een maatje te groot.
Positief nieuws is er van het blessurefront. Rein Werumeus Buning heeft tegen vv Heerenveen weer speelminuten gemaakt na de crash, enkele weken geleden, tegen Scheveningen. Om een voorspelling te doen betreffende de uitslag: dat is een slag in de lucht. Veel kan een wedstrijd beïnvloeden, die van tevoren ‘kat in het bakje’ leek voor één van beide ploegen.

Het weer, vier weken betrekkelijke rust: het zijn allemaal zaken die meespelen bij de tot stand koming van het eindresultaat. Wanneer dat eindresultaat gelijk zou zijn aan dat van de wedstrijd op 1 maart 1980 tussen beide clubs (0-0), dan mogen we niet ontevreden zijn. Maar daaarmee zullen de trainers Richard Karrenbelt en Chris de Wagt het niet eens zijn. Zij gaan (terecht!) voor de volle winst.

Tot slot nog dit: een felicitatie aan het bestuur en allen die zich sterk hebben gemaakt voor het aantrekken van een nieuwe hoofdsponsor. Biologisch ijsbedrijf De Witte Lakenvelder zal vanaf 1 juli aanstaande in plaats van Boso Sneek de nieuwe hoofdsponsor zijn. En dat geeft, zeker ook na de kennismaking op de nieuwjaarsreceptie van ONS, een goed gevoel!

Jan van der Veen

Delen