Nieuws

Samen Vitaal Vooruit
ONS Sneek

Voorbeschouwing: Harkemase Boys-ONS Boso Sneek

Noordelijke derby in herfstsfeer?

Op zaterdag 21 januari jl. kon de noordelijke tweestrijd in de Derde Divisie A (za) tussen Harkemase Boys en ONS Boso Sneek niet doorgaan. In onze voorbeschouwing, twee dagen vóór de wedstrijd, twijfelden we ook al aan de kans, dat beide ploegen daadwerkelijk tegen elkaar in het veld zouden kunnen treden. De vorst was het veld de baas. En dus konden alle bespiegelingen weer de kast in. Aanstaande zaterdag, 25 februari, vijf weken later dus, staat de wedstrijd opnieuw op het programma. Nu lijkt de kans op het doorgaan van de tweestrijd wat groter. Maar, wanneer ik uit het raam kijk zie ik slagregens het perk voor onze woning teisteren. En het gras wordt alsmaar drassiger. Zou het opnieuw?………maar nu vanwege herfstachtige omstandigheden? We gaan er voorlopig wel vanuit, dat we zaterdag in de loop van de middag kunnen afreizen naar sportpark ‘De Bosk’, waar zoveel memorabele duels door beide ploegen zijn uitgevochten.

De wedstrijd tussen Harkemase Boys en ONS Boso Sneek kent inderdaad een lange en rijke historie. Al vanaf het begin van het bestaan van beide clubs kruisen zij regelmatig met elkaar de degens. Het opmerkelijke is, dat de één wel eens een paar seizoenen hoger dan de ander heeft gespeeld. Maar altijd slagen beide clubs erin om elkaar op gegeven moment in competitieverband weer te treffen. Dat was aan het begin van dit seizoen opnieuw het geval. Nadat ONS Boso Sneek drie seizoenen in de Topklasse de Boys niet had ontmoet, slaagden de mannen van (toen nog) Jan Vlap erin het kampioenschap van de Hoofdklasse C te behalen. En te promoveren naar de Derde Divisie. De eerste kennismaking met dat niveau verliep uitstekend: met een tweetal overwinningen op zak kwam Harkemase Boys als trotse koploper naar Sneek om op 27 augustus de toppositie te verdedigen tegen de volgelingen van Richard Karrenbelt. Het werd een 1-0 –nederlaag voor Henk Herder c.s.; sneu voor de Harekieten, maar niet onverdiend voor ONS Boso Sneek. Daarna raakte Harkemase Boys in een dip, waardoor het zelfs in de buurt van de rode lantaarn terecht kwam. En ONS Boso Sneek wisselde in de periode na de eerste noordelijke clash verrassingen af met teleurstellende resultaten.

Momenteel verkeren beide ploegen in de middenmoot. Maar dat is een ruim begrip. Want er zijn nogal wat ploegen die in punten dicht bij elkaar staan. En het kan zomaar gebeuren, dat je bij verlies van een paar wedstrijden achter elkaar in de buurt van de gevarenzône belandt. Dat gevaar dreigt voor beide ploegen. En die wetenschap is het ‘extra’ aan de wedstrijd van zaterdag a.s. Wie wint kan voorlopig weer wat opgeluchter ademhalen. Wie verliest komt angstvallig in de buurt van plaats 15, één van de beide plaatsen die verplicht tot nacompetitie. Zover is het echter nog niet. En na zaterdag volgen er voor beide ploeg nog 10 wedstrijden om de eventuele schade te herstellen.

Zowel Harkemase Boys als ONS Boso Sneek komen met een negatief resultaat uit de vorige wedstrijd tegen elkaar in het strijdperk. Harkemase Boys verloor afgelopen zaterdag thuis van het altijd lastige en onberekenbare SteDoCo. In de wandelgangen hoorden we wel de kreet: ‘onverdiend!’ Maar daarvoor koop je per saldo niets.
ONS Boso Sneek kan ongeveer hetzelfde zeggen. De wedstrijd in en tegen Scheveningen was een prachtige wedstrijd om naar te kijken…………althans voor de neutrale toeschouwer. Maar (opnieuw) een kwartier vóór het einde glipte een haalbaar punt de oranjehemden door de vingers. En in een poging om de schade te herstellen nam de ploeg wat extra risico en liet daardoor de score nog hoger oplopen (3-0). Geflatteerd! Maar ook daarvoor koop je niets. De vele kansen die ONS Boso Sneek afgelopen zaterdag kreeg zullen toch eens een keer verzilverd moeten worden. Maar het scoren blijft voor de Snekers voorlopig een verbeterpunt.

Harkemase Boys heeft zichzelf in dat opzicht in de vorige competitiewedstrijden wat rijker bedeeld. En dat maakt, dat de Wâldsjers zaterdagmiddag licht als favoriet uit de startblokken gaan.
Maar ONS Boso Sneek zal zich zeker niet bij voorbaat bij puntverlies neerleggen. Al met al: weer een boeiende wedstrijd om naar uit te zien.
Overigens: de wedstrijd begint om 17.00 uur!

door: Jan van der Veen

Delen